icon

Altenativní mateřství, co je v pořádku a co ne?

zivutka
11. únor 2016

Prosím není tím myšleno očkování o tom se nechci bavit 😀 Existují jen dvě skupiny ta která je pro a ta proti, kde je pravda, to se můžeme pohádat v jiné diskuzi 😀 😀 😀 Né, zajímá mě váš názor alternaci v podobě látkových plen, bezplenkové komunikační metodě, nošení, tandemové kojení, volná menstruace, znakování, porod doma a podobně.
Já osobně děti nosila, nosím a jestli bude další miminko, budu nosit i to. Je to pro mě pohodlné, mám volné ruce, prso vždy připravené ke kojení, nemusím vymýšlet jak si zase sednu, budou mě bolet, nebo nebudou bolet záda? Kojení v šátku je super. Teď už jsem teda šátek vyměnila za ergo nosítko, zvykla jsem si nosit prcka na bok, líp vidím před sebe 😀 Co se látkování týče, osobně nelátkuji, ale ráda bych. Ale raději kalhotkové pleny než čtverce, nemám bohužel čas pořád dokola žehlit 🙂 A na bezplenkování taky teda nemám 😀 Chápu že jednorázovky zanechávají strašnou ekologickou stopu ☹ Ale napadlo někoho, že vložky a tampóny taky?? A dostáváme se v tématu volné menstruace 😀 To už mi přijde přehnané 😀 Myslím, že není na škodu zachovat něco ze starších zvyků, ale taky si myslím, že moderní doba si žádá moderních řešení. Budu ráda za jakýkoli názor 🙂

Strana
z9
kolibricek36
11. únor 2016

@sisstin šikulka 🙂

blecha94
11. únor 2016

@kristyn.g Rozesmálo mě číst povzdechy na "online život" od někdo, kdo právě přispěl do inernetové diskuze. 😉

Člověk se od přírody vzdaloval, vzdaluje a vzdalovat se bude. Denně děláme x věcí, které nejsou přirozené a mnohé ničí životní prostředí a vůbec nám to nevadí, protože to tak chceme a moc se nám to líbí. A pak tu jsou věci, který se najednou začnou osočovat jako nepřirozené a neekologické a najednou je veliký haló.

Nošení - koupila jsem si ergo nosítko za nepěkný peníz, použila ho asi šestkrát. Mně to nenadchlo, dceru taky ne. Kdyby se jí to líbilo, nosila bych, už jen proto, že leckdy je pohodlnější mít dítě na sobě než tlačit kočár a někam se člověk s kočárem ani nedostane. ... Nicméně, moc mě baví, kolik takové ergonomické nosítko nebo šátek stojí peněz. Stojí za tím spoustu studií, které přikazují, jak to má vypadat, aby z děcka nebyl mrzák, přitom domorodé ženy na různých kontinentech žádné studie nikdy nečetly, děcko navážou a jdou. 😀 V tomhle si trochu rýpnu, protože maminky, co neočkují často děti nosí a najednou jim lobby nevadí, dost možná jí ani nevidí, nechtějí vidět. 😉

Látkové pleny nepoužívám, stejně tak ničím životní prostředí dámskými vložkami. Holt jsem líná, do pekla se mnou. Jak si to dělají ostatní mě nezajímá, je to jejich věc (dokud nepotkám paní, co upoští krev a sliznici do trvičky v parku 😀).

BKM rovněž nevedeme, doma bych nikdy nerodila, ale jsem za to, aby se rozšířily možnosti - osobně bych ale volila spíš porodní domy, kde by bylo blízko k pomoci, zastánkyně domoporodů nejsem a asi nikdy nebudu. Každopádně chápu, co k tomu ženskou tlačí, ale myslím, že ony porodní domy by to mohly efektivně řešit.

Znakování na dceru neaplikuji. Přijde mi to vlastně vcelku fajn, domluvit se s dítětem, než se naučí mluvit, na druhou stranu si nemyslím, že by to bylo nezbytné. A stejně jako nevěřím tomu, že znakovací děti později mluví, nevěřím, že neznakovací děti mají menší slovní zásobu.

Kojení na veřejnosti mi nevadí, má-li matka aspoň minimální snahu dělat to tak trochu skrytě. Nemyslím tím dusit dítě pod plenou, ale od té doby, co jsem měla čest s paní, co z jednohu prsu krmila a druhé se bimbalo vedle, prosazuji názor, že čeho je moc, toho je příliš. Ano, je to přirozený, ale to koneckonců defekace taky, a stejně by asi nikdo nebyl nadšenej, kdybych si vedle něj čapla a v klidu tlačila dílo. 😀

Nemám nic proti ničemu, každej ať si dělá, co mu vyhovuje. 😉

elu
11. únor 2016

kojení ano vždy a všude, nošení spíše ano, ale jen občas, látkové pleny ne - jsem líná, ale taky je mi líto přírody, menstruace vložky, vlasy si myju šamponem, děti se dívají na tv už od mimi..ano jsem pohodlna, očkování akceptuji, jediné v čem jsem asi dost alternativní je rbordel doma, děti si hrají s čím chtějí s moukou, mlíkem, šamponém....dělají různé lektvary 🙂

japona
11. únor 2016

@sisstin Chlapeček, o kterém pisu, se mluvit snažil jen, když byl s někým, kdo znaky neznal a řekl mu, že neví, co chce říct. Se svou maminkou (s kterou byl 90% casu) znakoval a huhlal, protože mu rozumela.. proto si myslím, že ho znakování "zbrzdilo".

krajnakovalenka
11. únor 2016
Uživatel krajnakovalenka je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od krajnakovalenka.

@japona Já mám bohužel stejnou zkušenost ☹ S dcerou jsem znakovala a dodnes neumí pořádně mluvit ☹ Raději ukazuje, mumlá a není jí rozumět ☹ Každé dítě je ale asi jiné. Každopádně s druhým už to neudělám 🙂

krajnakovalenka
11. únor 2016
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od krajnakovalenka.

@nonnni no mám z Německa Storchenwiege nebo tak nějak, teď přesně nevím, ale teď jsem zjistila že je nám už jaksi malý 😀 Takže určitě koupím nový 🙂 Já vím že to něco stojí, ale řekla bych, že za kočár se dá víc peněz. A z takovým tím šátkem jak má ty kroužky zkušenost máš? Nebo mám jít na jistotu a koupit Yaro?

sisstin
11. únor 2016

@krajnakovalenka blby je, ze nejde zjistit, jak by na tom byla bez znakovani ;) ja mam s reci a dg velkou zkusenost a za me proste znakovani je jen benefit, nikdy problem ;) pisu na to i seminarku ;)

kristyn.g
11. únor 2016

@blecha94 tak jsem ráda pobavila, nikde jsem nepsala že jsem nějaká bio žena... to že si něco myslím neznamená že podle toho žiju, většina kuřáku si myslí že kouření je škodlivé a přesto kouří....

nonnni
11. únor 2016

@krajnakovalenka Storchenwiege je velmi kvalitni znacka, ale obcas se musi zanaset, protoze je tuha...zejmena ty prouhate varianty, ale i Leo rada...kazdopadne ho urcite muzes prodat🙂

S krouzmama je ring sling (RS) a je fajn, ale neni na dlouhe noseni (mam vahu na jednom rameni) a celkove je to spis na poponaseni, ne uplne na noseni...

Yaro je fajn, koukni na www.satkomanie.cz ... nebo, pokud mas FB, tak se muze prihlasit do skupinky noseni deti a noseni deti prodej...nejednou je fajn koupit zanoseny satek, treba s primesi lnu...ten se hur zanasi, ale pak je jak maslo a unese i slune🙂 Takze koupit uz zanoseny, treba Natibaby je dobty tah...

Mrkni na ty stranky, klidne pis i na sz, pokud budu vedet, rada poradim...treba s velikosti, kvalitou satku, co se ti libi a tak🙂

vesanus
11. únor 2016

@blecha94 pod to se podepisuju, dobře napsaný ;)

zitova
11. únor 2016

Damy, ja som kojila v lanovke na Lomnicak plnej 12 ludi a nikto nic nevidel 😀 Vsade sa da primerane skryt, ked sa chce. Syna v kojeni zasadne neobmedzujem, ale snazim sa pri tom okolie neobtazovat.

happylenulka
11. únor 2016

ahoj já myslím, že co je moc a co nikoli je otázkou každého jedince. Já si nepřipadám nijak alternativní, ale společnost mě tak bere... jsem veganka, neočkuji, nosím dítě, kojím na žádost dítěte, chovám, mazlím, nechávám malou ať si leze a prolízá co chce, nechávám ji nakukovat a zkoušet vše, nechávám ji hrát i s "nehračkama",.... co se týče menstruace, tak je ještě možnost kalíšku, což je ekologicky nejšetrnější a je to o zvyku, doporučuji vyzkoušet. Já tedy kalíšek používala před těhotenstvím a nemohla jsem si jej vynachválit... s tamponama mi bylo furt zle, s kalíškem super 😉
jinak co se týče látkování. látkuju malou a střídám to s bezplenkovkou. od mala jí dávám při každém přebalení nad kyblíček... někdy se nám daří na 90%, jindy třeba na 10%, neřeším.... a látkuju a nežehlím... 😉 teda tak 1x za měsíc přežehlím, ale jinak ne... snažím se sušit venku a pleny jsou pořád krásně měkké...

nonnni
11. únor 2016

@blecha94 pises: Nicméně, moc mě baví, kolik takové ergonomické nosítko nebo šátek stojí peněz. Stojí za tím spoustu studií, které přikazují, jak to má vypadat, aby z děcka nebyl mrzák, přitom domorodé ženy na různých kontinentech žádné studie nikdy nečetly, děcko navážou a jdou.

Nesouholasim s tebou...ano, do urcite miry je material u satkudost smerodatny, aby se do ditete nezarezaval a nejlep i s nim nerupl (a mel certifikat kvality a ditko se pri jeho cucani nenadlablo toxinu), ale celkove ty satky jsou o pohodli pro nosice, aby ji/jemu noseni bylo prijemne....

Mmch, ted jsem posilala dva satky do Afriky, aby se nase maid naucila a mohla nosit v nich. Byla uplne unesena z meho satku a porad s nim trenovala a tak jsem ji slibila jeden dlouhy a kratase, aby mohla nosit...sice muze nosit v platne, nebo osusce, coz je nejcastejsi prepravni prostredek, ale o pohodli se neda mluvit...jeji slova...

A je opravdu zcestne kazdou nosici matku/otce mit za alternativniho rodice, co neockuje a resi jen bio potraviny a jak si obatikovat triko. Je fajn, ze tobe t nic nerika....ostatne, nemyslim, ze musi nosit vsichni, ale mozna by chtelo o technikach noseni globalne neco vedet, nez tim clovek zacne argumentovat...

krajnakovalenka
11. únor 2016

@nonnni Děkuju moc, jsi zlatá 🙂

blecha94
11. únor 2016

@nonnni Víš jak, tisíce let žádná ženská nepotřebovala žádný certifikáty a stovky studií, mámy si poradily i bez toho a jejich děti přežily. Šátek/ergo nosítko, ve kterém bys svoje dítě mohla nosit, můžeš sehnat za zlomek ceny. Uvázat si dítě bys mohla i do kusu plátna, a určitě bys to zvládla tak, aby ho to nepoškozovalo a tebe neobtěžovalo (kdyby to bylo tak nepohodlné a poškozující, matky by to nikdy nikde nedělaly). Výrobní cena všech těhlech udělátek je jen zlomek toho, za co se prodávají. To je prostě a jednoduše fakt. Může se ti to nelíbit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeš dělat.

Neřekla jsem ani slovo o tom, že je nošení špatné. Myslím si opak. Nošení dítěte je samozřejmě dobré a prospívá jak mámě, tak potomkovi. Sama jsem psala, že bych nosila, kdyby v tom moje dcera našla zalíbení, což se nestalo. Rovněž si nemyslím, že všechny mámy, co nosí, se pasou na lukách a nosí batiku. To ani omylem. Psala jsem pouze o tom, že i za tímhle (stejně jako téměř za vším) jsou zkrátka a jednoduše prachy. 😉 A přijde mi to smutné.

Mimochodem, mamince z Afriky se nedivím. Taky bych byla ráda. Kdybych žila, jako domorodí lidé v savanách, byla bych ráda za cokoliv, co by mi kdo poslal či dovezl a samozřejmě bych to využívala. Je to pro ní nové, hezké, ale určitě by si poradila i bez toho.

nonnni
11. únor 2016

@blecha94 to myslis vazne? Nase maid zije s nami, nezije v savanach...zije tak, jak mnoho cechu ne. Sve deti odnosila tradicne v osuskach, coz neni proto, ze nema k nicemu jinemu pristup, ale proto, ze to tak nejak velikostne odpovida uvazum, ktere oni znaji...coz je opet dost nepohodlne. Neni vdecna za cokoliv, protoze ma nedostatek...je vdecna za tkany satek, protoze se tesi, jak bude nosit, POHODLNE nosit sva vnoucata.

Pokud o tom neco vis, tak take vis, ze v kulturach, kde je noseni dlouhou tradici, tak se nenosi "jen tak v necem", ale nosi se prave v tkanych materialech. At jiz mluvime o jizni americe, asii, nebo severni americe...vyjimkou je Afrika a Amazonie a to jde hodne ruku v ruce s tim, ze se casto v tribalnich podminkach pouziva i minimum odevu (jde to s podnebim) a deti se nosi treba i jen v lianach...

Vyrobni cena techto "udelatek" je opet, jak co...odviji se silne od pouziteho materialu a hodne v cene hraje roli o prave ona potreba, ci primo nutnost platit za certifikaci....to napriklad cini rozdil v cene mezi orginalnim ergo nositkem s certifikaci a napodobeninou z Aliexpresu...ktere sice dostanes za petikilo, ale nemas tucha, cim to bylo barvene, kde se to valelo a pod...

Opravdu, zkus si o noseni neco zjistit...o ruznych technikach, v ruznych kulturach...

A ano, jisteze muzes koupit satek za vice jak 120 000Kc, ale uplne stejne muzes koupit KVALITNI satek za dva tisice...za to nekoupis ani golface.

I rucne tkany, na zakazku delany satek stoji mene, nez prumerna kocarova trojkombinace. Ze satky mohou byt drahe neznamena, ze musi byt drahe a dnes, kdy je velka konkurence uz vubec ne.

teetee
11. únor 2016

@krajnakovalenka "naopak se nošení doporučuje kvůli správnému vývoji kyčlí"
Reaguji na výše uvedenou větu. Toto doporučují ti, co šátky a nosítka prodávají. Od své výborné fyzioterapeutky vím, že široké postavení nožiček ve svislé poloze, kdy na dítě působí gravitace naopak dětem velmi škodí.
Nejsem pro ano ani prot nošeníi, dle pořekadla všeho s mírou. Zdravému dítěti občasné nošení neuškodí, když má dostatek jiného pohybu.
Za sebe však vím, že kdybych šátkovala, malému bych jen uškodila.

Zato s nadšením látkujeme. Prcek se v jednorázovkách oprudí. Takhle máme čtverce a na zadeček máznu jen tu a tam olejíček od Saloosu. Za tu trochu času s praním mi to stojí.

nonnni
11. únor 2016

@teete tva vyborna fyzioterapeutka je vedle, jak ta jedle a mela by se dovzdelat.

V CR trvalo roky, nez se se prestalo razit, ze dite musi mit pevny kotnik a sesnerovanou nohu s prkennou podrazkou...stejne tak trva, nez se lekarska verejnost dovzdela i o satkovani. Jsme tak 10 let ve skluzu...jak u bot, tak u satkovani.

nonnni
11. únor 2016

@teetee premyslim, jak dobry fyzioterapeut mohl neco takoveho vubec vypustit z pusy...a napada me pouze moznost, ze nezna rozdil mezi nositkem a visitkem a uz vubec nevi, jak funguje satek, protoze tam dite proste nevisi s roztazenyma nohama ve svisle poloze. Tak visi ve visitku..

mmch, muzes ji toto dat precist, at se dovzdela...

Ofiko stranky pro poruchy deti s dyslazii kycelniho kloubu a toho, jak benefitujici noseni je...

http://hipdysplasia.org/baby-wearing/

a tady mas spravne nazavane dite a jiste i ty vidis, ze dite nevisi, ale je v klubicku, ma kulata zada, zadna vaha mu nikam netlaci a kycle ma ve spravne poloze...moho deti tuto polohu vyhledava automaticky i ve spanku...

a dalsi fotky... rozdil mezi visitkem a nositkem...ve visitku nema dite kulata sada, je vysponovane a nema dostetek latky od kolinka ke kolinku...todiz nema spravne posazene kycle..

hapovab
11. únor 2016

@olga_ bud rada ja ji dostala 4 tydny po porodu a kojim 7 mesicu,to jen tak ...:o)

olga_
Autor odpověď smazal
konidana
12. únor 2016

@nonnni
@blecha94
zaujala mne vaše debata o šátkách a nešátkách (možná to psal i někdo jiný)
nesouhlasím se zatracováním levných značek jako např Medley - prý obšitá metráž - no a co! Zrovna tento jsem měla a nosila v něm děti asi 5 let. Nemyslím, si, že 2x ,3x nebo dokonce 4x dražší šátek je alespoň o půlku lepší. Svému účelu poslouží téměř cokoli , stačí trochu chtít a ne se vymlouvat na nepohodlí. Ano, nejsem většinový spotřebitel vyspělé civilizace, protože je mi úplně jedno, jak to vypadá, hlavně, že to funguje!

konidana
12. únor 2016

Ještě k úvodní otázce této diskuze: podle mne hraničí se šíleností mít 3 a více šátků pro jednu osobu. Stejně tak nechápu potřebu více jak zhruba 5 párů bot, kalhot a pod. Asi jsem podle místních měřítek šílená, protože nesdílím nakupovací a spotřební šílenství této šílené doby:D

zuzmenda
12. únor 2016

@konidana A máš srovnání i s jinými značkami? Šátků jsem vyzkoušela opravdu hodně, ne vždy pro mě platí, že s cenou roste i kvalita, ale nosím 19 měsíční dceru a těžko bych fungovala na nějakým kusu hadru za pár korun, který si říká šátek. Má už dost kilo, takže mi nošení musí být pohodlné.

@konidana Jako šílenost to nevidím. Kolikrát se mi stalo, že když dcera byla nemocná a zvracela, šátek i nosítko mi pozvracela. Kočárek jsem nepoužívala, takže to, že jsem měla šátků víc, se mi hodilo.

nonnni
12. únor 2016

@konidana Vis, proc se zbroji proti satkum Meley, Pentelka, Womar a dalsi? Protoze je to obsita metraz, ktera je poradne predtazena. Za cenu techto kusu hadru se da poridit satek kvalitni a opravdu tkany. Tudiz ano, je to podvod na spotrebitele. Ze tys v nich deti odnosila je fajn, ono se da dite nosit i v igelitce, kdyz na to prijde.

Clovek nemusi za satek dat majlant. Muze, ale v zadnem pripade nemusi. Treba zanoseny Vatanai, nebo Sanami se da poridit kldine i pod tisicovku, obcas jeste o kud niz. Kamaradka ma treba Sanami Orisek za petikilo.

dokument
12. únor 2016

Mne teda to noseni prijde zvlastni v tom, ze dite je omezene v pohybu. Jedine pohyb je prece zadouci pro zdravy vyvoj. Ze ma nohy od sebe ve spravnem nositku je spis vec toho, ze ta poloha mu neuskodi na dobu nutnou v tom nositku byt (presun odnekud nekam). Muj kluk treba v hlubokem kocarku hodne trenoval otaceni a zacal si klekat, stavet se (mela jsem ho na volnych ksirech). Okoli ho motivovalo pochopitelne. Kdyz se chtel bavit, zpivala jsem mu, hodne na nej mluvila, i kdyz jsme sli po ulici, to mi nevadilo.

Vidim hodne rozporu v tom "alternativnim" pristupu (ja jsem konzum). Na jednu stranu alternativky rikaji, ze boty bez pevneho kotniku, ze jedine pohybem dite nohu posili a na druhou stranu je nosi v satku, kde se moc hybat nemuze - ano, nenici mu kycle, kdyz je dobre uvazane 😅 Porad je v pohybu omezene. Nekdo s deckem v satku vari, uklizi...to uz mi neprijde ne nenormalni, ale ja bnych to tak nedelala. Nechat dite volne je daleko narocnejsi a nepohodlne pro matku, ale pro dite podle me prospesnejsi. Zalezi, jesxtli prioritou pro matku je jeji pohodli, nebo zdrave dite. A tech rozporu je daleko vic. Je to nekdy vlastne pokrytecke davani na odiv neceho, co ve skutecnosti az tak zdrave neni. No ale otazka znela, co je a neni normalni, tak zase nemuzu rict, ze psat hrubky je nenormalni, kdyz tak pise vetsina lidi. To same s tim alternativnim pristupem.

nonnni
12. únor 2016

@konidana tak silenost to pro tebe muze byt, to jeste neznamena, ze tvuj nazor je nejak smerodatny a ma nejakou vypovidajici hodnotu o opravdove potrebe.

Pokud nekdo satkuje tak, ze si dite obcas nahodi, tak opravdu nepotrebuje vic jak jeden satek...pokud nekdo satkuje intenzivne, tak tam ta potreba regulerne byt muze. Napriklad na ruzne uvazy jsou satky ruznych delek. Proc delat ruzne uvazy? Protoze ne kazdy je za kazde situace prijemny treba diteti, nebo matce. Nebo nemas prostor a potrebujes do kabelky hodit jen kratase uz na chodici ditko, nebo mas blici dite, ktere je schopne ti ohodit tri satky za dopoledne..nebo skoncis na delsi dobu v nemocnici a satky se hodi na noseni, na delani houpacky pro dite...na cokoliv.

A ano...mit poradny (ne nutne drahy) satek a Medley je asi takovy rozdil, jako mit prijemne platene kalhoty, nebo tesilky. Jiste, ze nosit se da oboje, ale v pohodlnosti to srovnavat nemuzes.

blecha94
12. únor 2016

@dokument Pod to bych se podepsala, stejně jako u všeho platí, že všeho s mírou a sdílím názor, že nosit dítě 16 hodin denně nemůže prospívat nikomu ani s tím nejlepším a nejdražším šátkem/ergo nosítkem ze všech. Pro přepravu, super. Pro úplně malý mimčo, co se uklidňuje přítomností mámy, bezva. Ale dítě, co se má batolit nebo chodit bych doma do šátku už nedala. A tříletý dítě bych v něm taky venku netahala. Když, tak na chviličku, ale dítě by se především mělo hýbat a ne v jednom kuse viset, byť by to bylo jemu i matce sebe milejší.

nonnni
12. únor 2016

@dokument jenze to je prave ono... pokud o noseni clovek nic v podstate nevi, tak mu nutne prijde, ze dite je svazane ve sveraci kazajce. Dite naopak ma daleko vice pohybu od sameho pocatku noseni, protoze jeho telo reaguje na pohyb matky. Nehlede na to, ze celkove dite drive zveda hlavicku a zapojuje svalstvo a neatrofuje v poloze nazad. V te nejvic neprirozene poloze pro novorozence, mmch.

Ale na netu je spousta informaci. Vse se da dohledat, pokud clovek ma zajem. Pokdu nema, take dobre, vsak ne kazdy musi nosit, ale pak se netvarim, jak fundovany odbornik, kdyz o tom vlasne nevim vubec nic.

teetee
12. únor 2016

@nonnni Ahoj, já i fyzioterapeutka víme, jak vypadá správný a špatný úvaz. Přesto jí věřím a věřím i svému úsudku. Ona nepopírá sociální, psychologické aspekty, ale zabývá se a rozporuje aspekty týkající se pohybového aparátu na základě svých letitých zkušeností.

Děkuji za odkaz, na oplátku doporučuji přečíst drobnou knihu, kterou vydala? S láskou ke zdravému pohybu našich dětí od Jany Skalové.

A jeden odkaz:
http://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2012/0...
Ano, zde se píše, že nejsou žádné studie, které by prokazovaly negativní vliv na pohybový aparát při šátkování, zároveň to však nelze bagatelizovat.

Nechci se tu dohadovat, sama mám k nošení spíše kladný vztah, ale opravdu všeho s rozumem.
Šátek nepoužívám a jak už jsem psala, našemu malému by rozhodně neprospěl.
Kdybych však měla hodně neklidné miminko, asi bych jej zvažovala, ale i tak bych ho používala na krátké intervaly.
Známá v šátku nosila svého chlapce od rána do večera (a oháněla se všemi pozitivními benefity-viz článek pediatr.spol.), výsledek...v roce dítěte lítání po doktorech. Dítě kromě spánku v posteli v noci do té doby neznalo skoro nic jiného... což beru jako hranici šílenosti (viz nadpis diskuze).

A k nosítkům: Sedni si na stůl tak, abys měla podepřená stehna a zkus tak vydržet hodinu, nebudou tvoje nohy i tak hledat oporu, nezačneš s nimi alespoň hýbat a kývat, nebudeš mít nutkání si na ně sednout? Teď to přeženu (ber to prosím jako nadsázku a odlehčení na závěr), ale máš silného manžela, který tě unese? Tak ať si tě upne do nosítka na sebe. Zkus si pak uvědomit, jak ses po hodině fyzicky cítila. 😀

Strana
z9