Altenativní mateřství, co je v pořádku a co ne?
Prosím není tím myšleno očkování o tom se nechci bavit 😀 Existují jen dvě skupiny ta která je pro a ta proti, kde je pravda, to se můžeme pohádat v jiné diskuzi 😀 😀 😀 Né, zajímá mě váš názor alternaci v podobě látkových plen, bezplenkové komunikační metodě, nošení, tandemové kojení, volná menstruace, znakování, porod doma a podobně.
Já osobně děti nosila, nosím a jestli bude další miminko, budu nosit i to. Je to pro mě pohodlné, mám volné ruce, prso vždy připravené ke kojení, nemusím vymýšlet jak si zase sednu, budou mě bolet, nebo nebudou bolet záda? Kojení v šátku je super. Teď už jsem teda šátek vyměnila za ergo nosítko, zvykla jsem si nosit prcka na bok, líp vidím před sebe 😀 Co se látkování týče, osobně nelátkuji, ale ráda bych. Ale raději kalhotkové pleny než čtverce, nemám bohužel čas pořád dokola žehlit 🙂 A na bezplenkování taky teda nemám 😀 Chápu že jednorázovky zanechávají strašnou ekologickou stopu ☹ Ale napadlo někoho, že vložky a tampóny taky?? A dostáváme se v tématu volné menstruace 😀 To už mi přijde přehnané 😀 Myslím, že není na škodu zachovat něco ze starších zvyků, ale taky si myslím, že moderní doba si žádá moderních řešení. Budu ráda za jakýkoli názor 🙂
Dodnes jsem neznala termín "volná menstruace", ale něco takového už nějakou dobu dělám, používám vložky, ale spotřebuju jich opravdu málo, často vyhazuju skoro čistou jen proto, že už ji nějakou dobu mám. Tampony od porodu nepoužívám, před jsem používala, ale od porodu mi nesedí na místě jako před, pořád ho cítím, není to pohodlné. Ze stejného důvodu nechci kalíšek.
Plenky jsme měli papírovky, nebyly peníze na jednorázovou investici do látkovek a navíc byl manžel proti. 🙄
Na veřejnosti jsem nikdy nekojila, raději jsme chodili jen na chvilku ven, abychom to stihli domů.
Naopak znakování jsme dělali, s úspěchem cca rok, od roku do dvou, pak už se krásně rozmluvil ve větách, za mě super věc.
Nošení - nosítko ano, měli jsme manducu, šátku jsem se bála kvůli úvazům Ale nosili jsme až co udržel hlavičku, raději. Kočár jsme měli taky, střídali jsme dle potřeby.
Porod doma - za mě zbytečné riziko, i když zážitky z pordonice mám nepříjemné, co se týče přístupu některých doktorů a sester, rodila jsem ve velké porodnici fakultní nemocnice. Ale nechtěla jsem jinde, kvůli případné péči o miminko, kdyby náhodou, znáte to.
Bezplenková metoda ne, spaní s malým výjimečně, on se hrozně vrtí a v posteli s ním nespí nikdo, když k nám teď občas zavítá, manžel většinou zavelí ústup a odtáhne do jeho postele 😀 Usíná většinou sám, ale téměř každou noc nebo ráno přijde a ještě spí (spíš se vrtí) s námi (jen se mnou 😀).
Takže za mě něco ano, něco ne, každý ať si vybere, co uzná za vhodné.
@lactuca jako taky jsem se nikdy nesetkala s tím, že by ženská vyvalila celý cecek, natož druhý, z kterého prtě zrovna nepije. Ale myslím, že když se vystrčí bradavka s dvorcem tak, aby se miminko hezky přisálo a vše ostatní zakrývá hlavička, tak nějaké hadry na přikrití (ať už plinka nebo se dokonce vyrábí speciální kojo přehozy) jsou dle mého ten druhý extrém.
Ja sa priznám, že mám problém odhaliť prsia i doma pred manželom, takže nejaké kojenie na verejnosti u mňa asi fakt nehrozí. Maximálne s tou plienkou, alebo prehozom, ako niekto písal.
Každý to má proste nastavené inak.
@bledulka84 Já právě jo a v mém okolí už i několikrát. Ze začátku jsem se bála, že je to běžná praxe, ale teď už vím, že jsou to spíš ty extrémní případy. "Normální" kojení, které popisuješ ty myslím nevadí nikomu 🙂
@bledulka84 ja tohle videla uz mockrat a je to fakt hnus. Jak jsem psala, to je o exhibici matky, ne o potrebach ditete. Normalni decentni kojeni mi nevadi, zahlidla jsem to asi jednou, pritom urcite jsem to prehlidla mnohokrat. Bohuzel, ten prvni priklad vetsinou prehlednout a preslechnout nejde.
@kolibricek36 Nemám přímo vadu páteře, ale záda mě často bolí- když necvičím- to je časté- nebo si toho na sebe moc ,,naberu"-po pracovní stránce.Po nošení dětí v šátku- ne rozdíl od nosítka na záda- mě záda nebolele nikdy. Šátek je podle mne super! 🙂
@kika_21 děkuji za odpověd
@zivutka
jeste jsem nestihla precist celou diskusi...posleze
Zalezi co presne myslis pojmy normalni, alternativni a nenormalni.
Co je normalni je statisticky vzato to, co se pohybuje kolem prumeru. Extremy jsou hodne vzdalene od prumeru, na obe strany. Takze co je hodne odlisne a (a treba v tomto pripade malo cetne) od obvykleho zpusobu provadeni urcitych cinnosti, bude vlastne ne-obvykle, ne-normalni.
Otazka je, jestli to, co v uvodu nastinujes, ze je alternativni (odhaduju jak jsi to asi mohla myslet), jestli je skutecne alternativni nebo tradicni. Zda je to dnes obvykle, bezne, normalni, je dalsi otazka. Latkove plinky, vlozky, noseni v satku, drive to vsechno bylo asi bezne, dnes je to alternativni. Zalezi na kulture, ve ktere clovek zije. Zalezi na moznostech na vyspelosti krajiny, kde zijes. Na filozofii - proste na kulture obecne. Nekde je noseni v satku bezne a tradicni a treba i ovlivnene vedeckym pokrokem, prumyslem, vyspelosti statu. Kdyby mely matky v zemich, kde je chudoba a nizka zivotni uroven moznost koupit si kocarek, vetsina z nich to udela. V takove kulture treba tolik zen nepremysli, jestli je satek dobry pro vyvoj kycli ditete nebo emocionalni pouto matky s ditetem. Treba to ani nevi nebo maji jine myslenky a starosti, vyplyvajici z jejich zpusobu zivota. Latkove plinky a menstruacni latkove vlozky. Ja to uznavam, sama nelatkuju, o ty vlozky jsem se ted zajimala a nemyslim si, ze by to byl uplne spatny napad, zalezi na okolnostech, kdy to clovek chce nosit, jakou ma menstruaci (slabou, silnou). Ale uznavam naprosto a plne argument, ze to je krok zpatky. Driv to tak bylo, dnes uz neni. Mame jine moznosti. Takze jestli chce nekdo spat na zemi, nosit dite v satku, nosit latkove vlozky atd. tak muze, ale zije vlastne tak, jak to bylo normalni pred 100 a vice lety. Jeho vec. Takze muj zaver - je to kulturni zalezitost. Pro me osobne "nenormalni" mi prijde neco, co je skodlive a nezadouci, co ublizuje ostatnim. Tj. nejake fakt extremy, psychopaticke jednani. Neco nezdraveho, nemocneho. Priklad - nenormalni uz mi pripada chlap, ktery mava s malou Poustni bouri (jmeno ditete, pokud si nekdo pamatujete ten pripad) kolem hlavy a tvrdi, ze to je prinosne cviceni pro tak male miminko. Nenormalni mi pripada pan, ktery zavre zenu, co porodi a "vychova" doma v izolaci dve vlci deti. Normalni mi prijde nekdo, kdo se povazuje za alternativni, ale dela veci vlastne tradicne (latkove vlozky, plinky a satek). Ale zaroven trosku nenormalni mi prijde clovek, ktery neni schopen (nemyslim ochoten, ale opravdu schopen) naplnit nenarocnou formu normy. Kterou by mel zvladnout kazdy zdravy jedinec. Takze i clovek, ktery ma trosku vetsi problemy s autoritou a dela vsechno jinak jen proto, ze ma nejaky psychicky blok. Tak ne ze by byl uplne nenormalni, ale nejaka "odchylka" tam bude.
No není nošení pro každého, kdo má problémy s páteří tak to je jasný, že nosit nebude. Ale jinak nošení posiluje zádové svaly. Manduca je na to přesně dělaná, aby rozložila váhu rovnoměrně a zlepšovala postoj 🙂 Někde jsem četla že 70% rodičů trpí bolestmi zad důsledkem toho že děti nosí jen tak na rukách i dlouhé vzdálenosti
Tady jsem to našla http://www.mamaja.cz/clanky/co-jste-jeste-nevedeli-o-noseni je tam víc takových obrázků, nešlo mi to stáhnout. Mimo jiné je tam více zajímavých věcí na toto téma. Například fakta o igelitových taškách. To se taky moc neřeší a je to problém ☹
@krajnakovalenka idelani je satek, nositko je vzdy s rizikem, ze ne kazdy clovek si sedne s tim, ci onim strihem. Satek sedne naprosto kazdemu. A souhlasim, pri noseni ujdu klidne par hodin s mrnavkou na brise, nebo zadech (13kg), ale bez ni vecne chcipam bolestni zad....satek me totiz nuti se narovnat a zpevnuje mi drzeni tela...
@kolibricek36 jako skoliozu? Vzhledem k tomu, ze noseni ti posiluje brisni a zadove svalstvo, tak pokud jde jen o nejakou lehci formu skoliozy, tak nosit muzes...napriklad muj manzel ma zada dost postizena a nosi krasne...
U noseni je fundamentalni, aby byl uvaz dobre utazen (a zvolen!) a pripadne nositko dobre nastaveno...jednak, aby dite melo spravnou ergonomickou polohu a druhak, aby rodic mel pohodli. I v satku, nebo ergo nositku lze vyvesit dite na tri facky a oddelat si zada, pokud se clovek snazi...
@nonnni jojo 🙂 Pravda, že když se ohnu, čupnu, tak pak musím nosítko vrátit jak patří 🙂 Když já su lenoch vázat 😀 Pro mě by možná bylo řešení to caboo. No uvidíme časem 🙂
@krajnakovalenka na caboo uz ti bude maly velky. Ja v caboo nosila svoji do osmi mesicu a deviti kg, ale pak uz to neslo a fura lidi v nem nezvlada uz kolem sesti kilo....ze je testovane na 15 je sice pravda, ale to neznamena, ze je pak pohodlne.
Pak jsem totalne propadla satkovani a lituji, ze jsem tomu nepropadla drive...zjistila jsem, ze ty uvazy jsou opravdu na urovni zavazani si tkanicky a ta spokojenost a pohodli ditete...neporovnatelne...ted mam doma 10 satku, 3 nositka a 1 caboo a muzu ti rict, ze i kdyz ma nositko sve klady (treba ja nerada navazuji venku na zada), tak se pohodli absolutne nevyrovna satku. V Brne je fura moznosti si je vyskouset a naucit od nekoho uvazy...opravdu to neni slozite🙂 Ale pokud chces, muzu ti pujcit pevny satek (Kokadi) a Caboo a muzes si to vyzkouset...kdyztak mi napis so SZ...treba by se ti to libilo🙂
@nonnni aha tak to caboo teda už nee, prcek už má 8 kilo 😀 😀 😀 Já mám doma pevný šátek, nosila jsem ho jako miminko, jenže mi fakt dlouho trvalo než jsem to uvázala správně, tak jsem ho zase šupla do skříně a popravdě jsem na něj teda i zapomněla 😀 Vázali jsme jen kříž s kapsou uvnitř, malý mi vždycky jaksi sjel na bok. Máš nějaký typ který úvaz na 8 kilový mimčo?
@krajnakovalenka jj, dvojity kriz...v podstate ti v nem sedi uplne stejne, jako v caboo🙂 Nebo takoveho milacka uz muzes na zada (od cca 4 mesicu, pokud drzi hlavicku)...
Jaky mas satek, jestli se muzu zeptat? Na uplna miminka jsou lepsi elastaky, zejmena pokud se jeste clovek neciti uplne jisty. Na tveho drobecka uz urcite pevny🙂
Jinak se v CR prodavaji paskvily satku, ktere nejsou tkane satky a nemaji vlastnosti tkanych satku...jen tak z hlavy si vzpominam na Medley, Pentelka, Womar...pokud jsi nejakou nahodou prisla k tomuto satku tak ver, ze to neni poradny satek...je to obsita metraz.... A obcas nekdo prodava i neco treba z aliexpresu, nebo ebaye a to je ve vetsine totez... do toho ma problem se uvazat i lektorka na satkovani.
Velmi kvalitni a cenove prijatelne jsou treba satky znacky Yaro....ay jiz 100% bavlna, nebo primesove...jasne, ze v tom muze clovek nechat desetitisice, ale opravdu to jde i bez toho...manduca prijde draz🙂
Co se týče znakování, tak dřív se opravdu věřilo, že znakování zbrzdí vývoj mluvené řeči. Neslyšícím se dokonce úplně zakazovalo znakovat a nutili se mluvit. Jenže se postupně zjistilo, že je to naopak - čím bohatší slovní zásobu má neslyšící člověk ve znakové řeči, tím lépe se naučí řeči mluvené. Dokonce i někteří autisté, kteří byli úplně nemluvící a ke znakování se u nich sáhlo jako k poslední možnosti komunikace, najednou díky znakování začali třeba po patnácti letech mlčení najednou mluvit. U miminek tomu není jinak. Znakování procvičuje tytéž "okruhy" v mozku, jako mluvená řeč, takže rozvoji řeči nebrání, naopak ho může urychlit.
Rozhodně plánuju se svým prckem znakovat, hned (nebo téměř hned) po narození. Fascinuje mě možnost dát dítěti od velmi raného věku i jiný komunikační prostředek než pláč 🙂
@olga: moje sestřenka si znakování taky velice pochvalovala 🙂 Já jsem se kdesi dočetla, že když se se znakováním začne opravdu odmalinka, tak děcko komunikuje hrozně brzo, klidně už v půl roce (četla jsem i něco o čtyřech měsících, ale to si nejsem jistá, jestli tomu věřím 😀 ). A pak si díky tomu i brzo propojí znaky se slovy.
@olga_ Asi jak které dítě. Známá znakovala s chlapečkem a ten skoro do čtyř nic neřekl. Jen ukazoval, protože maminka věděla, co chce. Přišlo mi, ze se diky znakovani mluvit nesnazil. U mrnousu vypadá znakování roztomile, ale on ve trech vypadal něco mezi neslyšícím a postiženym..
Vzdycky je prirozenejsi mluvit, nez machat rukama. Ale pokud dite mluvit nemuze, je to super prostredek, jak se aspon nejak domluvit a snizit frustraci ditete, ktera pochopitelne je...
Syn teda zacal ve trech, ale jak... Ted je mu osm a ctvrt a rec 100% v poradku neni stale ;) s malou znakuju od narozeni a uz se fakt chyta, samozrejme ty znaky nedela, ale na "mliko" zacne lapat pusinkou a "nosit" se zacne smat a machat rukama...
Jinak "berany duc, jak jsi veliky, paci paci" atd. jsou taky znaky a nikomu to divny delat neprijde... Deti casto znakujou samy, jen my dospeli si toho nevsimame ;)

nošení v šátku je sice báječné - znám to od švagrové 🙂
ale může mi někdo říct, zda je to prospěšné i pro takou co má vadu páteře (vybočenou)?