Altenativní mateřství, co je v pořádku a co ne?
Prosím není tím myšleno očkování o tom se nechci bavit 😀 Existují jen dvě skupiny ta která je pro a ta proti, kde je pravda, to se můžeme pohádat v jiné diskuzi 😀 😀 😀 Né, zajímá mě váš názor alternaci v podobě látkových plen, bezplenkové komunikační metodě, nošení, tandemové kojení, volná menstruace, znakování, porod doma a podobně.
Já osobně děti nosila, nosím a jestli bude další miminko, budu nosit i to. Je to pro mě pohodlné, mám volné ruce, prso vždy připravené ke kojení, nemusím vymýšlet jak si zase sednu, budou mě bolet, nebo nebudou bolet záda? Kojení v šátku je super. Teď už jsem teda šátek vyměnila za ergo nosítko, zvykla jsem si nosit prcka na bok, líp vidím před sebe 😀 Co se látkování týče, osobně nelátkuji, ale ráda bych. Ale raději kalhotkové pleny než čtverce, nemám bohužel čas pořád dokola žehlit 🙂 A na bezplenkování taky teda nemám 😀 Chápu že jednorázovky zanechávají strašnou ekologickou stopu ☹ Ale napadlo někoho, že vložky a tampóny taky?? A dostáváme se v tématu volné menstruace 😀 To už mi přijde přehnané 😀 Myslím, že není na škodu zachovat něco ze starších zvyků, ale taky si myslím, že moderní doba si žádá moderních řešení. Budu ráda za jakýkoli názor 🙂
@dokument o tom to je, satek je pomocnik. Dost (nerikam zdaleka vsechny) matky nad nim zacnou premyslet i prave z praktickeho hlediska. Hezke je, ze zacina nostit vice a vice tatinku, ta blizkost s vlastnim ditetem je jim evidentne moc prijemna a (minimalne pro me) to dokazuje, ze ty emocni benefity jsou oboustranne. Nejen pro dite, ale i pro nosiciho. Dokonce se mnozi i prarodice, kteri maji o noseni zajem.
Mne se libi, jak matkám, které jsou alternativnejsi a vetsinou rozhodnute satkovat jeste pred narozenim ditete, vzdy dítě odmita kocarek a miluje šátek. A obracene - deti "konzumní" matky nevydrží v šátku🙂 Jestli to nebude tím, že dítě si zvykne na cokoliv?
@japona mám kamarátku, ktorá bola rozhodnutá šátkovať. ale jej dieťa malo iný názor. Takže holt musela drandiť s kočiarom.
Ja mám tiež krásne plány, ale vždy s dovetkem, že si to ten prcek nakoniec stejne rozhodne podľa seba. Človek si to može všetko maľovať ako chce a ono to nakoniec stejne dopadne úplne inak.
@teetee jenze ty predpokladas, ze clovek satkujici JEN satkuje a nic jineho s ditetem nedela....pak nechapu ten vycet toho, co tys s miminkem delala, protoze tohle podle meho dela uplne kazdy...
Co se tyce spravneho noseni, tak je toho plny web...opravdu neni o informace nouze, takze se pisou klady a zapory naprosto otevrene. Akorat to clovek musi najit. A clovek uvazujici o noseni to i najde, pokud se zacne zajimat.
Poradnich skupinek jsou kvanta napriklad jedna na FB ma jiz pres 18 000 clenu a je prehrsel i regionalnich, ktere jsou ochotne kdykoliv ukazat a i satek zapujcit.
Jeste teda kocar nezavrhuju, ze treba az budr sedet, tak v nem byt bude chtit, aby s ni treba mohla babicka nekam, ale on se nikdo moc nehrne do toho :D
Tvrdi se (resp. prodejci šátku tvrdi), jak je noseni přínosne pro kycle. Ok, muže byt. Ale jak je to se zatizenim páteře hlavou, ktera je pro novorozence v poměru k tělu příliš těžka? Píše se neposazovat, když nesedi, nevodit za ruce, at se zvedne sám atd. A buch -"novorozence tahat vertikálne v satku/nositku?
Teda do oblouku, ne do M :D
@sisstin ja mam kocary tri 😀 Jeden u nasich, aby oni mohli vozit, jeden na presuny po letistich...vozim v nem bagly (dite je u me vice chraneno pred chaosem) a 1. v aute....kdyz mi malou nekdo hlida a potrebuji je soupnout ven.
Ja znam deti, ktere po noseni do kocaru nechteji, protoze je jim prijemnejsi se tulit k lidksemu telu nez sedet v prostoru. Znam i deti, ktere jsou tak akcni, ze pri navazovani delaji kraviny...ty obycejne do tri minut vytuhnou 😀 Zejmena v takovem tom obdobi, kdy prestavaji pres den spat, ale pak jsou cele odpoledne na odstrel, protoze jsou uplne jeti, ale pri pokudu o uspani hazi hysterak...takhle si daji 20 minut a mohou zase litat...
Ale at si kazdej dela, co chce ;) je to na nem, my z noseni profitujeme obe a jsme spokojeny. Konzultovala jsem to i s fyzio, ktera byla pro a znam xy uz vetsich odnosenych deti.
Pokud je pro nekoho vyhodne dite mit v postylce, v kocarku atd., nemam mu do toho co kecat, moje dite by se zblaznilo 🙂 syn treba ne, jemu to nevadilo 🙂
@japona šátky podporuje ve svém stanovisku i česká pediatrická společnost a ad kočár a šátek. My na prvního měli kočárek a moc ho nemusel, takže jsme ho tahali na rukách. Menší je v šátku a spokojen. Takže bych neřekla, že to je o tom, na co si zvykne. A k vertikalizaci, v šátku je podpora podél celé páteře.
@japona helfnu ti....treba tady to mas srozumitelne vysvetlene a navic dole i odkazy, odkud cerpali, aby sis to mohla overit...zajimava je treba cast, co dela pokladani na rovne s pateri novorozence....
Taky se přidám. Sama za sebe nejsem přesvědčená o naprostý neškodnosti nošení maličkých dětí ať v šátku či v ergu. Takže sama jsem začla nosit, až když dítě stabilně sedělo. Často vidím argumenty se srovnáním s přírodními národy, jenže jejich děti si případné nedostatky velmi rychle vykompenzovali jejich stylem života - bosá chůze, terény, stromy,.. což tady nehrozí.
@kajalka jako, ze vsechny narody, co tradicne nosi si rovnaji zada pri lezeni na stromy, jo? 😀
Jsi si vedoma, ze fotka z National Geographic polonahe cernosky s ditetem na bohu neni plosne reprezentujici priklad noseni deti, ze ano? A ze nosi i narody, kere tradicne nosi obuv a na stromy nelezou ani omylem...
ono zatracovať názor fyzioterpeutky a nazývať ju takto od stolu neprofesionálkou asi tiež nie je úplne vhodné. Šátkovanie je v našich končínách metóda pomerne nová a nikdy netuší, aké následky to bude mať pre vývoj detí za 20-30 rokov. Je to proste pre všetky strany veľká neznáma.
Rovnako ako pred 20tmi rokmi boli všetci presvedčení o neškodnosti chodítek a nemyslím si, že by fyzioterapeuti nahlas hovorili o tom, že sa nemajú používať - proste operovali s penzom vedomostí, ktoré mali k dispozícii. Dnes už všetci vieme, že to deťom škodilo, tak sme všetci chytrí, ale nemožeme mať našim matkám za zlé, že nás do toho posadzovali.
Rovnako sa može stať, že za 20 rokov budú všetci haniť šátky a budú hovoriť, aké to má následky na pohybový aparát - a my žijeme v blaženej nevedomosti, aké je to bezpečné a prirodzené.
Všetko je možné. Som si vedomá tohto rizika a šátkovať chcem. Len mi je proti srsti haniť opačný názor a nazývať ho neprofesionálnym. Proste sa nakoniec može stať, že pani fyzioterapeutka mala pravdu.

@nonnni S většinou odstavců souhlasím.
Nejsem pro nepropagování šátků.
Jen by se měly říct/psát klady a zápory (ať už faktické nebo možné). Aby se každý zařídil dle svého úsudku.
A stejně tak ani stále ležet na tvrdém a polohovat na tvrdém není v pořádku.
Kontakt s tělem rodičů může mít mimi i bez šátku - prcek na měl ležel, kolíbala jsem jej v kolíbce ze svého těla, rád ležel bříškem na gymn. balonu a nechal se kolíbat...
Jo, nestihla jsem toho tolik uklidit, to přiznám. A mám fantastického manžela, který si s malým také hrál, když jsem se věnovala domácnosti nebo mě v ní zastal.
Holky, krásný den, jdu se věnovat mrňousovi, pa 😀