Altenativní mateřství, co je v pořádku a co ne?
Prosím není tím myšleno očkování o tom se nechci bavit 😀 Existují jen dvě skupiny ta která je pro a ta proti, kde je pravda, to se můžeme pohádat v jiné diskuzi 😀 😀 😀 Né, zajímá mě váš názor alternaci v podobě látkových plen, bezplenkové komunikační metodě, nošení, tandemové kojení, volná menstruace, znakování, porod doma a podobně.
Já osobně děti nosila, nosím a jestli bude další miminko, budu nosit i to. Je to pro mě pohodlné, mám volné ruce, prso vždy připravené ke kojení, nemusím vymýšlet jak si zase sednu, budou mě bolet, nebo nebudou bolet záda? Kojení v šátku je super. Teď už jsem teda šátek vyměnila za ergo nosítko, zvykla jsem si nosit prcka na bok, líp vidím před sebe 😀 Co se látkování týče, osobně nelátkuji, ale ráda bych. Ale raději kalhotkové pleny než čtverce, nemám bohužel čas pořád dokola žehlit 🙂 A na bezplenkování taky teda nemám 😀 Chápu že jednorázovky zanechávají strašnou ekologickou stopu ☹ Ale napadlo někoho, že vložky a tampóny taky?? A dostáváme se v tématu volné menstruace 😀 To už mi přijde přehnané 😀 Myslím, že není na škodu zachovat něco ze starších zvyků, ale taky si myslím, že moderní doba si žádá moderních řešení. Budu ráda za jakýkoli názor 🙂
@nonnni Nezlob se, ale o tomto se dohadovat nebudu. Nevím ani, jakou fotku máš na mysli, neb nejsem odběratelem NG. Že některé národy nazuly boty, s tím nic neudělám, nicméně chápu, kam tím míříš. Stále jejich pohybová aktivita nelze srovnat s pohybovou aktivitou evropských dětí.
Náhodný výběr, aneb net je plný informací.
@mika251 satkovani je novinka...no nevim, satkovalo se tu vzdy (po industrialni revoluci pak nosila prevazne nizsi trida, akorat za komunistu se to prohodilo za kocarky....ted se to vraci. V nejedne koncine sveta se satkuje kontinualne...ty studie nejsou jak ockovani, ze to nekdo zkusil 10 let a mysli si, ze je to overena vakcina...
@kajalka to nelze, ale to uz je problem rodicu, pokdu sve dite vedou k neaktivnimu zpusou zivota.
A neni to o tom, ze nektere narody najednou obuly boty...napriklad narody v Jizni americe a nebo treba v Himalajich...vzdy nosili deti, vzdy nosili boty a nikdy nelezly na stomy. Ano, hodne chodi a nanualne pracuji. Casto v predklonu.
damy, dekuji...mam nasbirano na diplomku🙂 Tohle je fantasticky sociologicky pruzkum.
@mika251 nová metoda? Co je na šátku nového? Zeptejte se vašich babiček na chůvky, loktuše apod nebo se vaše babičky vozily na pole všechny v kočárcích?
Já zastávám názor, že jsem praktická matka.
Dítě nosím v šátku, protože je to super praktické a pohodlné pro všechny. Nemusím tahat kočár do MHD, mám stále volné ruce a nemusím tahat dítě v ruce a ještě před sebou strkat kočár, když dítě v kočáře být nechce.
Používám látkové pleny - klasické čtverce a PUL kalhotky. Je to levné, jednoduché a pohodlné, protože nemusím stále hlídat akce na pleny a lítat do drogerky. O ekologičnosti už ani nemluvím. Nevidím důvod proč látkovat složitě, když to jde jednodušše a levně. Navíc nám to vyhovuje. Žehlíme pleny jen do 6 měsíců věku a to vlastně jen, protože chceme. Do konce šestinedělí by to bohatě stačilo. A na dovolené samozřejmě bereme jednorázy.
No a menstruace - tam jedu v klasických vložkách (jednorázových) a případně tampon. Vzhledem k tomu, že se mi příčí do sebe něco trvaleji strkat, tak menstruační kalíšek nepřichází v úvahu, a prát vložky tedy odmítám.
@jhhd To se dá napsat i jinak:
Jsem prakticka matka, dítě dam do kocarku, a nákup dospod, je to pohodlne a super praktické. Když chci dítě přebalit, da se v kocaru.
Používám jednorázové pleny - je to levne, jednoduché a pohodlne. Nemusím hlídat, jestli jsou vyprane nebo suché. Balík se přihodí do nákupního košíku a přijede az ke dveřím...
Každý má o praktičnosti rozdílné představy a mohou byt i zcela opacne🙂
byli jsme se podívat ve skanzenu - měli tam i také jakoby chodítko, na kolečkách, dítě v tom sedělo, ne chodilo - postýlky neměli, ale na stropě uvázaná loktuše, nebo kolíbka u bohatších kde dítě spalo - jako co je nového na šátcích a podobně nechápu ....
I moje babička 100letá vám může o tom povykládat .... starší dítě se položilo na loktušku na poli a pracovalo se, neměli čas se s nim mazlit jako my dneska
mám na mysli túto modernú vlnu nosenia so všetkými možnými druhmi šátkov, nosítkami, kurzami, polohami, youtube videami a podobne. Pretože takto to v dobách naších prababičiek nefungovalo. Ale v poriadku, v podstate máte pravdu 🙂
@jhhd já to vidím taky tak a jediné, čeho ve svém mateřství fakt lituju, že jsem nešátkovala už prvorozeného, spoustu problémů bych tehdy nemusela řešit. A to mhd je bez debat, mladší v nosítku a starší za ruku a vůbec nemusím řešit, že mi jedno dítě někde zůstane, než kočárek naložím a o schodech nemluvě...
@mika251 no tak, ale to bychom neměli ani pestré oblečení, různý nábytek, bydlení, auta, kola... To je odraz doby, že je ve všem větší výběr. Jinak polohy v šátku jsou víceméně stejné, spíš typy úvazu se liší, ale dítě je buď v kolíbce, nasvislo vpředu, na svislo na boku, na svislo vzadu, jiná poloha není 😊
@mika251 jinak jak píše Olga, dříve si to ženy ukázaly vzájemně. A dnes? Moje mamka mi řekne,,nech ho vyřvat,, kamarádky či známé si kolikrát poklepou na čelo, takže člověk holt potřebuje kurz a youtube.
@kulatakosticka ako vravím, ja to všetko chápem. Ale táto moderná doba potom sebou i nesie rizika, ktoré "stará doba" nepoznala - kedy to človek odkuká z youtube blbe, alebo si o tom čo to prečíta, preberie si informácie po svojom a nakoniec to dopadne špatne. Proste chybí v spoločnosti to zdravé jadro, ktoré malo i istú kontrolnú funkciu, presne ako píšeš - staršia to ukázala mladšej, poradila, poopravila a tak podobne. Terajšia generácia prakticky začína od nuly (v tomto masovejšom merítku), takže logicky i s väčšou chybovosťou, pretože základňa, ktorá by tieto informácie predávala ďalej, dokázala kontrolovať, konzultovať a radiť, je pomerne malá. Naopak, obrovský prísun informácií z každej strany, ktoré prakticky nie je možné filtrovať a "cenzurovať" má za následok, že matky sami sú zmätené a nevedia, čo je správne. Človek tak musí neustále čeliť pochynostiam a kritike, poprípade odmietaniu zo strany okolia. Proste ako priekopníci, byť je to metóda stará ako ľudstvo samo, tak v súčasnej českej spoločnosti je to brané ako alternatívna novinka.
Babičky to mali jednoduché, tam proste staršia žena prišla, čapla dieťa, ukázala, ako ho uviazať a nazdar bazar, všetky v dedine to robli stejne. Teraz sa i presvedčené nosičky sú schopné do krvi posekat, aká poloha je najlepšia, aký šátek je najlepší a k nejakému jednoznačnému výsledku sa nikdy nedoberieš. Nedajbože keď sa do debaty primieša niekto, kto nosenie detí považuje za špatné 🙂
To je hotovo 🙂
jasan ,doba je jinde,já se nestačím divit,co existuje šátků a dalšího a líbí se mi to,baví mě to.dítě bylo spokojené i v ošklivém šátku který se jako jediný dal sehnat,ale já jsem spokojenější,když to doladím s oblečením a jsem nadšená s vzhledem šátku a tak.prostě mi nestačí žít jen s tím co by stačilo,chci víc.a daleko víc si mateřskou užívám.a tak je to ze vším,já jsem osobně za ty možnosti a informovanost moc ráda.kdyby byly také možnosti před lety,neskončila bych s jedním uvazem.na tom není nic rizikového,naopak
@mika251 to máš pravdu, já začala u youtube, ale našla jsem si i v okolí další maminky, které smýšlejí podobně a můžeme si radit vzájemně. Ono i ty společné akce jsou pak o něčem jiném, než když se sejdou ženy s absolutně jinými názory na výchovu...
To same kojeni - driv se to dedío z generace na generaci, dneska vam radi lidi, kteri nekojili nebo dva mesice, proste clovek musi to info brat na netu, dokud zase kojeni nebude norma a dovednost predavana generacemi. Ja jsem zarny priklad, syn nekojeny diky info jinych matek nekojicich a personalu zdravotnickemu, ted kojim plne od prvniho dne diky info od lidi, co koji nekolik let....
Ta snaha precurat prirodu je velka, ale stejne se lidi v mensich obmenach vraci k tomu, co nam je prirozene dany....
To samy porody, nekolik stoleti se rodilo na zadech at se stejne zjistilo, ze gravitace je nejlepsi a zena si svoji polohu vybere sama.

@japona dole mas odkazy na bibliografie, psala jsem ti to v tom predeslem prispevku...muzes si ty informace overit.