icon

Altenativní mateřství, co je v pořádku a co ne?

zivutka
11. únor 2016

Prosím není tím myšleno očkování o tom se nechci bavit 😀 Existují jen dvě skupiny ta která je pro a ta proti, kde je pravda, to se můžeme pohádat v jiné diskuzi 😀 😀 😀 Né, zajímá mě váš názor alternaci v podobě látkových plen, bezplenkové komunikační metodě, nošení, tandemové kojení, volná menstruace, znakování, porod doma a podobně.
Já osobně děti nosila, nosím a jestli bude další miminko, budu nosit i to. Je to pro mě pohodlné, mám volné ruce, prso vždy připravené ke kojení, nemusím vymýšlet jak si zase sednu, budou mě bolet, nebo nebudou bolet záda? Kojení v šátku je super. Teď už jsem teda šátek vyměnila za ergo nosítko, zvykla jsem si nosit prcka na bok, líp vidím před sebe 😀 Co se látkování týče, osobně nelátkuji, ale ráda bych. Ale raději kalhotkové pleny než čtverce, nemám bohužel čas pořád dokola žehlit 🙂 A na bezplenkování taky teda nemám 😀 Chápu že jednorázovky zanechávají strašnou ekologickou stopu ☹ Ale napadlo někoho, že vložky a tampóny taky?? A dostáváme se v tématu volné menstruace 😀 To už mi přijde přehnané 😀 Myslím, že není na škodu zachovat něco ze starších zvyků, ale taky si myslím, že moderní doba si žádá moderních řešení. Budu ráda za jakýkoli názor 🙂

Strana
z9
gepe
12. únor 2016

@sisstin vidis a ja po nicem napriklad nepatrala, hlavne pred porodem nejak neresila a nestresovala se 🙂 a jsem zastancem nazoru, ze flaska nemusi zkazit kojeni. Ovsem, je flaska a flaska.

sisstin
12. únor 2016

@gepe a ridit se sestrou v porodce, nekojim opet ;)

gepe
12. únor 2016

@sisstin ja se sestrickou v Podoli ridila a kojila jsem ihned 🙂)

sisstin
12. únor 2016

@gepe no je to o tom, kdo cemu veri, kojit norma v cR neni a kojit dite stardi dvou let uz vubec, pritom dite se odstavi samo az nekdy mezi 3-5 rokem, a bylo to tak v minulosti, ale uz i ted takovy deti jsou a myslim, ze u generace nasich deti to bude normalni uplne

sisstin
12. únor 2016

@gepe zbytecna diskuze pro me s tebou ;) hezky den 🙂

gepe
12. únor 2016

@sisstin hele, omlouvam se, ale ja jakekoliv normy, tabulky apod neresim 🙂 a nechapu, proc uzaviras dialog jen na zaklade toho, ze mame obe rozdilnou zkusenost. Zvlastni.

lu777
12. únor 2016

@zivutka co je v pořádku a co hraničí se šíleností? tak to ve všech oblastech posuzujeme každý sám za sebe... podle toho jakou máme životní zkušenost (původní rodina, škola, naše nová rodina, naše zájmy atd.)

na to se tím pádem nedá odpovědět objektivně 😉

pokud mám odpovědět subjektivně, tak jsem alternativní tam kde se mi to prostě velmi osvědčilo - např. dula, šátek, koupací kyblík, mens. kalíšek... tradiční čínská medicína, Bachovy květové esence atd.

mě ani tak nezajímá JAK tyhle věci fungují nebo PROČ jsou teď zrovna moderní nebo nemoderní, ale jestli fungují pro mě a mou rodinu... vyzkoušela jsem toho haldy, to co jsem uvedla nahoře, s tím mám super zkušenost, takže můžu vřele doporučit... plno věcí jsem vyzkoušela a nevyhovovalo mi nebo dětem...
jinak když se mě někdo optá na radu, tak vždy doporučuju konkrétní věc, značku, konkrétního odborníka... jen to za co dám ruku do ohně 🙂

jinak z mojí zkušenosti - plno lidí jde do zkoušení nových věcí s předsudky, nedá nové věci šanci a hrozně tlačí na pilu, je tam velká netrpělivost (celkově ve společnosti, ne jen v těchhle situacích)... všechno musí být instantní...
já jsem mnohokrát zjistila, že když je změna (nové jídlo, nový altern. lék apod.), tak to chce trošku vydržet, protože jsme vystoupili v rodině z vyjetých kolejí... já ráda objevuju 🙂 🙂

sisstin
12. únor 2016

@gepe me to proste nebavi ;) driv bych do nekonecna argumentovala a hadala se. Ted beru, ze holt mas jiny nazor a ja se ted snazim obklopovat lidmi, co maji podobnou zivotni filozofii ;)

olsett
12. únor 2016

@sisstin to je mazec, mě v porodnici řekli, ať kojím jak dlouho chce, taky jsem tomu vůbec nerozuměla a když jsem jim říkala, že kojím už čtyři hodiny v kuse, tak říkali že to je v pohodě... pak jsem radila s jednou porodní bábou a ta zase že nesmím víc jak 20min z jednoho prsu, že nejsem žádnej dudlík nebo polštář, ale vykašlala jsem se na to a dělám to jak nám to vyhovuje - tedy kojím kdy chce, klidně po hodině i míň, a jak dlouho chce - hlavně večer dudlá třeba půl hodiny i víc, čtu si u toho a nestresuju se... jak říkáš, člověk musí dát na pocit a ne podle budíku...

sisstin
12. únor 2016

@gepe treba nejsem v terminove diskuzi, bo 3/4 holek tam bylo na uplne jine vlne nez ja. Kdyz me ta diskuze spis rozciluje, nez aby mi neco davala, tak odchazim. Presvedcovat nekoho o sve pravde je pro me uz pase, driv jsem to delala ;)

kulatakosticka
12. únor 2016

@olsett tak to je dobré. Mě u prvního pořád čtvrt hodiny nebo po pěti minutách střídat prsa, vleže se mi prvorozený nechytal a nebýt jedné jediné sestry, která mi fakt pomohla při zkoušení vsedě na sesterně v křesílku 😁 u druhého jsem měla ještě mléko (první se odstavil dva měsíce před porodem druhého), takže tam jsme jeli hned 😊 a už jsem rady nepotřebovala

gepe
12. únor 2016

@sisstin vymena zkusenosti se zahajenim ne/kojeni, Te vede k tak radikalnimu postoji vuci me. Ja po Tobe argumenty nechtela, natoz se nehadala. Ty me neznas, nevis jakou zivotni filozofii mam, jaky mam postoj a pristup k diteti a vecem kolem od jeho narozeni. Neznas ani muj nazor na kojeni a vse kolem, presto jsi mne lusknutim prstu kamsi zaskatulkovala, aniz by jsi se byt treba jen slovem zeptala na vic. Ok, respektuji Tvoji volbu dalsi nekomunikace se mnou.

sisstin
12. únor 2016

@gepe ja s tebou obcas komunikuju, jestli jsi zaznamenala ;) i s tebou souhlasim, ale nesouhlasim s tim, ze personal, ktery pravdepodobne vubev nekojil nebo jeste nema deti poradi lepe nez matka treba tri deti, ktere kazde kojila nekolik let. tot vse, nemam potrebu te presvedcovat o tom, treba se sejdem nekde jinde zas ;)

gepe
12. únor 2016

@sisstin pro info, ta "moje" LP byla v te dobe vekove jako ma mama, odchovala a odkojila 2 deti. Moje svagrova je v laktacni lize, mj i sestricka na novorozeneckem JIRPu. Rozhodne jsem nerekla, ani jednim slovem, ze by "zaslouzila kojna" byla stejny zdroj rad a informaci jako osoba, ktera nekojila, ci nemela deti. To spis asi patrilo nekomu jinemu ;)

sisstin
12. únor 2016

Jako moje myslenka toho bylša, ze kojeni ob dve generace zpatky temer vymizelo, a ted se k tomu znovu vracime a jsou zeny, co opravdu koji deti roky, jak to bylo zvykem driv. Personal to pravdepodobne diky veku nezazil a rika nejake poucky z doby, kdy se kojilo tri mesice max. Verim, ze jsou i sestry, co poradi dobre, ale vzhledem k poctu kojenych deti starsich roku nebo dvou v CR, jich asi moc nebude. Je to i postojrm spolecnosti, kojit na verejnosti je ekl, kojit starsi dite je ultra ekl atd. Dokud se kojilo bezne mezi generacemi, tak "uchylnost" kojeni nikoho nenapadla. Ja sama jsem s tim vnitrne bojovala a bojuju doted, kdyz moje vlastni matka kojeni pred mym synem a malou komentuje jako fuj ;)

sisstin
12. únor 2016

To samy noseni, moje babicka uz byla kocarkova, prababicka ne a byla nosena v loktusi. Vzdycky to ulehcovalo zenam praci, tehdy na poli, dneska v domacnosti. A mile komentare na malou v satku slycham prave od babicek hodne starych, generace ve veku me matky ma casto nevhodny poznamky, zda jsem treba socka nemajic na kocarek atd. My jako spolecnost se snazime furt neco menit a modernizovat, ale driv ci pozdejc se k prirozenosti, byt v obmenenem obrazu vratime...

kajalka
12. únor 2016

@sisstin Ještě jsem neslyšela o porodnici, kde by poradili opravdu dobře a kvalitně. A kde by podporovali časný a nepřetržitý kontakt s miminkem. @gepe je pravděpodobně světlá výjimka. Pokud bych se řídila radama sester, mám obě děti na UM. Síla reklamy dělá své, aneb kojení dítěti víc jak rok mu nic už nepřináší, ale UM dejte alespoň do tří let a více.

gepe
12. únor 2016

@sisstin njn, to je vsak uz o lidech 🙂 a nelze to brat tak globalne a posledni 2 generace hazet do jednoho pytle. Napriklad na zeny v nasi rodine to neplati, jako ze fuj, ekl apod vyrazy. Me napriklad nevadi kojeni na verejnosti, pokud nejsou vyvalena prsa. Kdy napr. v restauraci naproti me u vedlejsiho stolu kojici zena s odhalenym celym hrudnikem a pupkem 😀 klidne kojit na verejnosti, avsak jde to i bez exhibice.
@kajalka asi jsem 😅 uz v 3. mesici tehotenstvi si ze me delali na kontrolnim sonu prsou (jsem onko hlidana) delaly srandu, ze me mlecne zlazy jsou jak u jiz plne kojici zeny. Asi mi bylo od prirody dano. 🙂 nepoprela jsem, ze jsou urcite i zeny, ktere s tim maji ze zacatku problem. A jsou i zeny, ktere ani kojit nemuzou z fyziologickych ci zdravotnich duvodu. A pokud nekdo dobrovolne nekoji, je to jejich vec, jejich penize za um.

sisstin
12. únor 2016

@kajalka ja treba malou mela od prvni minuty, nebyla jsem bez ni vubec, jen pet minut ve sprse a to byla s tatinkem. Takze porod super, ale sestinedeli? Des, nastesti me si nikdo jako druhomatky nevsimal, ale kdyz jsem slysela rady maminkam jinym, tak ridit se tim, opet odchazim s flaskou s UM...

sisstin
12. únor 2016

@gepe jenze velka cast nekoji opravdu diky mylnym informacim, jakykolib problem je hodnocen jako malo mleka, slabe mleko atd, pritom to je kravina. Mala ted mela tri dny bojkot, nepila atd, nemit info, dam ji flasku s tim, ze nemam mliko. Pritom stacilo zalizt do postele skin to skon, byt trpeliva a uz se koji zas normalne. Spousta holek to nevi nebo da na rady kamaradek, matek a bohuzel i pediatru.

gepe
12. únor 2016

A hlavne, nikdy jsem neresila jakekoliv normy, tabulky atd. Od narozeni nasi male vse bereme intuici s manzelem, ne co kde kdo napsal, rekl a tim se striktne ridit. 🙂

sisstin
12. únor 2016

Pardon za preklepy ;) nosim :D a tukam do mobilu :D

sisstin
12. únor 2016

@gepe jenze ne kazdy je si jisty svymi materskymi kompetencemi jako treba ty ;)

sisstin
12. únor 2016

Uz v porodce je zenskym tlaceni do hlavy, ze pece o dite je neco, co se musi clovek ucit, a div nejsou prohlaseny za nesvepravny, dite prece patri lekarum a porodnici. Slabsi natury pak ziskaj pocit, ze je to desne slozity a fakt se ridi nekdy i uplnyma kravinama, ktery tam nekdo z personalu vypusti.

gepe
12. únor 2016

@sisstin tak nase mala byla kuze na kuze doma se mnou denne i kdyz ne sampzrejme 24x7 🙂 a to same u manzela.
To ze si nekdo neumi nalezt adekvatni zdroj informaci atd, hlavne utridit, slepe posloucha druhe, na misto toho aby poslechl vnitrni hlas, to uz je pak holt o necem jinem. My treba mame pediatru celkove vybornou 🙂 i obe rodiny, kdyz teda pominu obcasne vylevy manzelova tatinka 🙂)

To s tim tlacenim do hlavy v porodce jako vazne? Ja se s tim teda nesetkala.

sisstin
12. únor 2016

@gepe no ja reagovala na to, ze jsi dala na personal a ne tazv samoodbornicr, tak me ty samoodbornice kojeni zachranily. Kdyz odbocim jinam, treba ve skupinach deti s urcitym postizenim casto rodice maji mnohonasobne vic infa a zkusenosti o dane problematice nez lekari, protoze se jich to osobne tyka ;)

sisstin
12. únor 2016

Holky, fakt se omlouvam i za hrubky, na tom mobilu to je des.

kulatakosticka
12. únor 2016

@sisstin já ti rozumím, když prvorozený měl růstový spurt ve třech týdnech, tak po mě mamka pomalu řvala, že si to vymýšlím, že má hlad, ať mu dám sunar. Pak mě posílala od syna pryč, že když bude mít hlad, že si poradí. Já se nedala, ale ta nepodpora zamrzí. U mladšího zase pořád slyším, kdy hodlám začít používat kočárek, i když nám nevyhovuje....

gepe
12. únor 2016

@sisstin v pohode, ja na tabletu. Prd kompetence, pouze jak jsem to vnitrne citila, tak tak ke vsemu pristupovala. Nedala jsem na personal, ale na jednu LP, ktera mi poradila jak prilozit a uz to slo hned samo. Polohy na kojeni jsem si po sekci zkusila sama, co mi nejlip vyhovovalo a i male. Samozvane odbornice, urcite vis jak to bylo mysleno 🙂
No asi mam v zivote stesti na lidi kolem sebe, vcetne rodiny.

sisstin
12. únor 2016

@kulatakosticka u druhyho ditete jsem si taky uz jista, starsi a jina... Ale u syna jsem se nechala zblbnout hrozne v tech 23 letech...

Strana
z9