Budit spící batole?
Ahojte, mam holcicku 1,5 roku starou. At se na hlavu stavim jak chci, spat po obede chodi zasadne az ve 14:00. Driv proste neusne. Coz by mi nevadilo, kdyby spala tak tu hodinku, ale ona ona spi klidne i 3 hodiny. Takze "vstava" kolem 18:00 a na nocni spanek jde treba az ve 23:00, coz uz padame s muzem na hubu.
Mam malou budit treba po 2 hodinach? Nebo nechat spat, jak ona potrebuje? Kdyz je nevyspala, tak je to pak s ni jak v hororu 😂 Mamka mi radi budit, ale ja fakt nevim. Mate doma nekdo neco podobneho?
@makovice88 Však nebuď, fakt to nech na ní. Jako občas si některé maminky protiřečí: na jednu stranu píšou, jak poslouchat potřeby dítěte, spát v posteli, nosit, kojit do 4 let atp, ale tady by dítě budily.🙈
Hlavně, ať to nikdo nebere osobně, mluvím obecně.🤣
@makovice88 Ráno bych budila dřív. Moje dcera vstává v 6.15 protože musí, vstává brácha do školy, jinak by spala déle a právě tím jde spát odpoledne driv kolem 12h.Jinak mi právě taky začla usínat kole 13.30,kdyz neusne do dvou vytáhnu ji, nemíním, aby mi chodila spát v 10 a dele!
@me_druhe_ja Chapu, jak to myslis 😊
@kattka009 Nebudu lhat, jsem rada, ze si muzu pospat s ni 😂
@makovice88 Já mám doma holku rok a sedm měsíců a režim máme takový: vstáváme v 6:30, pak usíná kolem 11 hod a nechám ji spát maximálně do 14 hod. Večer pak usíná kolem 20 hod.
Ráno ji vzbudím, odpoledne ji budím jen občas v těch 14 hod, pokud ještě spí. Kdybych ji nebudila, tak čumákuje večer do půlnoci a jelikož pracuji z domova, nemůžu si to dovolit. Takhle to funguje a nepřipadá mi nevyspalá nebo protivná. Jinak jak už píšou výš, zkus ji ráno vzbudit dřív, pak by mohla dřív usnout.
@makovice88 ty jo vstávání v 7:30,tomu já říkám luxus a o tom si nechávám už 3. rok zdát😂 já mám děti ranní ptáčata. Takže od miminek se mi budí mezi 5-6hodinou 😁 když chtějí dopřát spánek i nám tak spí do 6:30😂😂😂
Nicméně dcera taky byla malej satan když byla nevyspala. Já teda zavedla pravidlo v 11:30 do pelechu a hotovka. Když spát nechtěla tak jsem ji nechala, ale když mi usnula po 15 hodině,tak jsem ji nechala jen 20minut a pak jsem musela budit, protože byla pak vzhůru třeba do 22-23hodin. Ze začátku to bylo peklo,ale pak už si na to zvykla. A padla 20hodina a chrni. Nejdéle ve 20:30. Teď ji jsou 3,od září chodí do školky a po obědě vyzvedávám. Přijedeme domu a je vyřízená jak žádost na byt se dokáže spát i 2hodiny. 😁 Takže neboj,bude líp
@makovice88 treba by si zvykla
Rad je tu koukám hodně, můžeš si vybrat, co je ti blízké 🙂
Já jsem vždy musela sladit spánek 3 malých dětí naráz a tady prostě není prostor pro improvizaci. Starší vstávají do školy/školky, takže v 19:30 do postele, nejmladší musí taky, na klidném večeru trvám.
Dělala jsem to tak, že budíček někdy tak v 6:30 a v 11 ven s kočárkem, trochu mlíka do flašky s sebou a prostě uvozit. Odpolední spánek vylučuje spánek večer.
Teď už malé budou tři a přes den nespí vůbec, ale tak do těch 2,5 jsem ji prostě vozila, mám schválně velký kočárek.
A ještě upozorním, že změnit spánkový návyk trvá cca 2 týdny, takže nečekat, že si změny sednou hned.
Ja jsem se vzdycky spis drzela toho nebudit, pokud to neni vylozene nutne. Spanek je velmi dulezity, buzeniho si uzije v zivote az az, a sama nemam rada spani na povel nebo nucene vstavani. Navic ze syna se vzdycky stal satan, kdyz mu nebylo doprano se vyspat dle potreby.. a tem detem se to furt meni 😊 tak ja bych hledala pozitiva - co by za budik v 7:30 nektere maminky daly; dopo prochazku si muzete hezky uzit a nemusite chvatat v 11 dom; odpo muzes dat slofika s ni, venovat se svemu konicku, pracovat..
@makovice88 Jasně. Každý máme jiné spankove potřeby. Žezkušeností mohu rict: ušetři si čas a nervy, dítě nechej spát, jak potřebuje, jeho biorytmus nepredelas a časem se sám trochu změní.
Maminka je zvykla že tak a taky ale.opravdu nejsou ty děti stejně, ani při stejném režimu dvě děti v jedné řadí nespí stejně. Nenamahej se, využít dobré čas, kdy spí a odpočiň si. Komu dělá dobře, když ho nekdo budí? 🙄Nikomu, nech ji vyspat.
Hlavně když spí v noci - hlavně přiměřeně veverka, což je ca mezi 19-21 A ještě se to liší v zimě v létě. Michl, to taky spí jinak, je jiná únava, jiné délka dne... Netrap ji ani sebe. 😉
Já malého budim - jinak by spal klidně 3 hodiny, ale jeho cyklus je jak mého muže (jasná sova, taky jsme dřív bojovali že chodil spát o půl 12 atd..). Ale malý je zvyklý, že jej ráno i odpo budim, takže není naštvaný a navíc jej budim "šetrné" - hodinku a půl až 2 mu nechávám v pokoji úplný klid, a pak otevřu, což jej vzbudi. Ráno jej budim o půl 8, zvládne i 7, ale dřív vím že by to nebylo fajn. Chodí pak spát kolem 12 - 1, to na něm poznám kdy jej uspat a pak má večerní spánek cca o čtvrt na 10.. Rada bych to přesunula na pul 9, ale zatím vidím že to není reálné. Snad v létě 🙂
Mám to u syna stejně. Nebudim. Když zkusím vzbudit, je zbytek dne tak protivnej, že je pro všechny lepší, když jdu s ním spát o půlnoci... A to jsem spáč a nedostatek spánku je u mě fakt problem...
Trochu pomáhá hned ráno jít ven - pak občas usne dřív a tím spí míň... Ale zdaleka ne vždy.
@makovice88 no my jsme to tak meli úplně stejne a a zkouseli jsme vzbudit,uspat driv,nenechávat spat a vse spatne proste to tak mel. Postupně se mu to odpoledni usínání jeste posouvalo az skoro do 15.45 a od té doby jsme pak odpoledne uz nedavali spat cca nekdy po druhem roku. Výjimečné pak vytuhnul pred vecerem. A pres den nespi.A začal chodit spavat vecer drive, pak zase vstaval brzy rano i pred šestou a spánek se rozumně upravil az kolem tri let, ale i tak obcas nejake rozhozeni. Držím palce a preju pevné nervy.
Ještě mě napadla jedna rada, pokud máš tu možnost, prostě odpoledne spi s ním, večer pak lépe vydržíš, dokud se to zase nezmění a nebude spát jinak.

@zelenaesmolda Kdyz ji vzbudim, tak je to fakt peklo s ni. Ona je vseobecne trochu narocnejsi dite, a kor kdyz neni vyspana...😕