icon

Čekáme 3. dítě, jak jste to zvládali?

mmmilda
14. kvě 2015

Ahoj holky, před týdnem sme se dozvěděli, že budeme mít třetí miminko. 2x sme museli podstoupit asist. reprodukci a máme dvě krásné děti. Po domluvě s lékařem sme nebrali žádnou antikoncepci, jelikož u nás bylo naprosto vyloučené normální početí. Naše velké překvapení sme zjistili až v 10 tt. Jelikož sem to normálně měla. První důtko bude mít necelé 4 roky a druhé 1,5 roku.. Jak str to zvládali? Jako těhotenství a pak po porodu? Přítel bývá dlouho v práci a babičky sou taky mimo.. Máte třeba někdo pomocnou chůvu? Nedokážu si to zatím vůbec představit... Děkuji všem za odpovědi

Strana
z2
veruska007
14. kvě 2015

@mmmilda Mám tři děti po dvou letech, takže mezi nejmladší a nejstarším jsou také 4 roky. Manžel je také v práci od rána do večera, babičky nefungují. Pomocnou chůvu nemám, ale kdyby se mi nabídla nějaká au-pair, brala bych ji všema deseti 😀 . Když jsem nutně potřebovala hlídání, buď byly děti (od roku) v soukromé miniškoličce nebo jsem měla adoptivní babičky - ale ty se moc neosvědčily. Většinou se do projektu přihlásily po velké životní ztrátě, ale na osobním setkání z nich vylezlo, že nikam nebudou dojíždět, jejich byt není zařízený na malé děti, děti do 3 let nehlídají, nehlídají večer ani o víkendu, hlídání potřebují vědět předem - ideálně měsíc. A nesmím se zlobit, když se s nimi domluvím a ony nepřijdou - přeci jen je občas bolí záda, musí k lékaři a zapomenou na to, případně byly hodné, bylo jim trapné brát peníze, ale zas zadarmo to dělat nechtěly, takže to ukončily, že to není práce pro ně. Takový přístup mi byl na houby, když nárazově chodím do práce, ale nemůžu si dovolit nepřijít či přijít pozdě kvůli tomu, že nedorazilo hlídání.
Kdybys měla nějaký dotaz, tak písni. Třeba sourozenecké kočárky jsme nikdy neměli, skate se neosvědčil, starší dítko holt už cupitalo. Mívala jsem rok doma obě děti, což byla bojovka, potom staršího ve školce a zase miminko a dvouleťáka doma... teď už mám doma jen nejmladší a konečně to trochu připomíná dovolenou 😀

nov777
14. kvě 2015

Poslys ja mam dvojcata, co se narodila, kdyz nejstarsi mel 15 mesicu. Zvladnout secto urcite da. Navic ctyrlety dite uz je dost samostatny. Mela jsem a mam pani na hlidani, ale ciste na dobu, kdy odchazim do prace. Takze se to urcite da zvladnout i bez ni. Je to blazinec a na organizaci beznych veci jako jsou doktori, nakupy atd. celkem zahul, ale da se to. Nemas se ceho bat a kdyby nahodou, tak sehnat pani na hlidani si muzes vzdycky, ale zase za to vydate penize. Ciste pro vlastni pohodli by mi tech penez bylo lito.

verusky
14. kvě 2015

@mmmilda tak to je krasny darecek od pana Boha 🙂
neboj se, zvladnes. zvladly jine, zvladnes taky. rok a pul od sebe je jeste narocne, ale dulezite je na sourozence pripravit. moje svagrova ma pulrocni dvojcata a ctyrleteho kluka. toho kluka nijak nepripravovala (jen treba rekla, kdyz hladil brisko, no pockej, to bude!) a musi mit na pomoc tchyni. v nedeli k nim jede a v patek se vraci (takze moji dceru o dva mesice starsi temer nevidi, neb o vikendu je rada, ze da dohromady dum a zahradu). no ja jsem rada, ze mam klid... nejsem zastancem neustaleho babickovani, chci si vse zvladnout sama. a deti mam rok a ctyri mesice (ted maji sedm a osm) a ted cekam a budou od sebe to same, zase rok a ctyri mesice. neboj, je to narocne zkraje, pak se to sehraje a za dva roky uz budes jen koukat, jak ti ta banda roste a krasne si hraje. kdyz mi je uzko (unava, plac...), vim, ze to jednou prejde.
dite je dar!! tak ho s laskou prijmi a pripravuj deti se starat a byt napomocne, jde to! (jsem ucitelka, tak mozna me to jde lip, motivovat a tak, ale urcite neco i prectes).
bude to bezva! a neni to nahoda 🙂

verusky
14. kvě 2015

@verusky no a mimochodem, ja tu zivim sedm hladovych krku, pritel ma jeste v peci dva vetsi kluky. nakupy a vse ostatni sama, holky vozim do krouzku, mala byla v kauflandu uz 14 dni po porodu... nic nenadelam, pan podnikatel (pritel) je stale v cudu... ale tak vybrala jsem si to tak a mam to. jen jsem nevedela, ze to obcas bude taak narocne a ze taaak nebude doma. takze mame jeste potiz davat dohromady dve rodiny, plus dum, zahrada, foliovnik, louka..... a kluk jeden v puberte 😔

veruska007
14. kvě 2015

@nov777 Jo no, nákup se třemi dětmi je fakt mazec 😀 . Prostřední si sedne do vozíku na sedátko (největší rarach), starší za ruku (a zdrhá, rabuje, odnáší věci z košíku, nosí tam zbytečnosti, ...), miminko v autosedačce do vozíku - a vozík je rázem skoro plný a kam dát nákup? Manžel to vychytal s vozíky v Golobusu, některé mají dole mřížku, na tu postavit dva ruční košíky a je to 😉.

Druhá varianta byla miminko v kočárku, v jedné ruce košík, nákup pod kočárek, do košíku... tak, ale obě ruce obsazené, oba starší se mi rozprchli a prostřední je fakt divoch, několikrát šel kolem regálu a naschvál shodil, kam dosáhl... takže jsme si pěkně vydělali. No, aspoň že máme to i-tesco.

nov777
14. kvě 2015

@veruska007 Pokud jde o hledani pani na hlidani, mam stejnou zkusenost. U nekterych pani jsem nechapala, proc me vubec kontaktuji a obiraji me o cas.

verusky
14. kvě 2015

@nov777 to jsi teda uzasna!! a deti jsou jak velke? ze uz musis chodit do prace? nebo jen odreagovani a privydelek?
ja prave nechapu tu mou svagrovou, dvojcata uz pul roku, kluk ctyri roky a tchyne je tam porad a jak je to narocne... jenze svagrova je pohodar, trosku linejsi typ, zadne nervy, zadne velke starosti, pozveme tchyni, na co bychom se snazily samy. tchyne je v patek uplne ko a moji dcerku osmimesicni vidi, jen kdyz prijde v nedeli na obed (bydli pet domu vedle nas). jako nemuzu to soudit, ale prijde mi to ze strany svagrove takove uteceni od povinnosti.

nov777
14. kvě 2015

@veruska007 Tak nakup musime zasadne ve dvou. Jeden vozik dite sedi v prihradce a druhy ve voziku, druhej vozik treti dite. 😉 Ale s novorozenymi dvojcaty nemyslitelny i ve dvou 😉

veruska007
14. kvě 2015

@nov777 Koukám, že jsi z Vyškova - tam je hrozně levná ta soukromá školička, kamarádka platila 30,-/h.

nov777
14. kvě 2015

@verusky Proste jsou typy, co si to umi zaridit 😉 Uzasna nejsem, z casti jsem workoholik a z casti nechci prijit o klientelu a pak to zase minimalne dva roky rozjizdet 😉 V mym oboru zmiznes na dva roky a zacinas od nuly. A velky bod je i ten relax, obleces se jako clovek, v kanclu si v klidu vypijes kafe a popovidas si s dospelyma lidma 😉 Balzam na dusi 😉

veruska007
14. kvě 2015

@nov777 Já chodila takhle nakupovat loni celý rok, manžel chodil na 6, končil v 18, domů přišel v 19h, 19.30 jdou děti spát. A to měl sem tam i pracovní soboty - letos od května to tak má zase. Do toho mám v dlaze pravou ruku a nesmím s ní nic dělat... tak je to na mrtvici.

nov777
14. kvě 2015

@veruska007 Ona mimo Vyskov nefunguje, ale rozhodne dopprucuju, prvni rok syna jsme jeste ve vyskove byli, meli jsme pani od nich a byla dokonala. 😉

milin
14. kvě 2015

Gratuluji Vám, a zároveň Vám přeji aby jste měla pevné nervy vše zvládat. Pokud dbáte na to aby jste žily v pořádku čistotě aby děti nechodily špinavé apod. máte se co otáčet. Já mám dvě děti a nestíhám nic! nemám čas na sebe! zahradu máme velkou, domácnost obrovský RD , psa kočku morče rybičky. každý den jedu na x procent večer padám na hubu a to ještě do 23hod klidně žehlím. Přítel jezdí večer až jsou děti okoupané. Dětí chodí spát kolem 20,30 dřív prostě neusnou. jsem vyšťavená matka , která nesnese nepúořádek. Mohu Vám říct že jsem unavená fyzicky i psychicky. Dobře si to rozmyslete! Vím že potrat je psych. náročnej, ale někdy je to prostě nejlepší řešení!
Samozřejmě Vás tímhle neposílám na potrat, ale je to náročné a já Vás obdivuji pokud si to dítě necháte!

nov777
14. kvě 2015

@verusky dvojcata maji dva a nejstarsi tri a pul

nov777
14. kvě 2015

@milin Na me to pusobi tak, ze zakladatelka je uz rozhodnuta a chce slyset postrehy z reality. Tech poslednich par vet sis mohla odpustit.

mmmilda
autor
14. kvě 2015

@milin i o tom sem přemýšlela sle zjistili sme to už dost pozdě.. Miminko si necháme, bereme to jako nemožný zázrak.. Prostě nás bude 5🙂 s domácností to bude asi taky záhul když už teď se mi vůbec nic nechce.. Sem unavená s těch dvou a ještě přijde břicho.. Nákupy budeme muset zvládat jen o víkendu a sourozenecký kočárek bude asi taky nutnost. S chůvou ještě počkám až jak uvidím jak to všechno pude. Asi bych si to nedokázala nechat vzít... Ale co vím určitě tak hned po porodu nasadíme prášky.. Čtvrté bych už asi nerozdýchala

veruska007
14. kvě 2015

@mmmilda Mně se hodně osvědčil babyvak (hlavně na doma a na cesty do školky) a později ergonomické nosítko. U nejstaršího jsem měla šátek, ale vázat ho, když se mi starší věší na nohy a miminko ječí na přebalováku, to bylo nad moje nervy 😅

milin
14. kvě 2015

@mmmilda víte mě přítel poslal na potrat takže vím jaké to je! Ale i tak Vám přeji pevné nervy, A jestli jsem se Vás nějak dotkla omlouvám se. Jen jsem chtěla aby jste neskončila jako já, vyčerpaní matka!

aideen
14. kvě 2015

Neboj se, všechno vzládneš 🙂 Mám děti s rozestupy skoro stejně ... těhotenství byl docela zápřah, malý ještě pořádně nechodil, ale i tak ho člověk musel pořád vláčit. Ale zvládla jsem to, dokonce zase přenášela 🙂 Chvíli mi trvalo po porodu, než jsem si s dětma vytvořila nějaký harmonogram dne, aby jsme byli všichni spokojení a já vše stíhala a zvládala. Ale to je normální vývoj. Určitě budeš mít pocit, že to nezvládneš, že už nemůžeš, ale děti ti to všechno vynahradí! 🙂 Třeba mě přijde, že se třema toho stíhám daleko víc, než když jsem měla jenom jedno 😅

merilinka
14. kvě 2015

@mmmilda Moc gratuluju 😵 😵 😵 ,v létě se nám narodí taky třetí přírůstek🙂 a máme to stejně,obě děti z IUI a Elinka nyní úplně přirozeně 😵 ,to je prostě příroda,ta si to udělá jak chce 😵 Jediný,že je tohle těhu pro mě trošku vyčerpávající,,máme tedy větší děti 9 a 6 let,v hodně věcech už se o sebe postarají,ale spí z hlediska fyzického jsem víc vyčerpaná,ale to je hrozně individuální a každý to má jinak. 😵

mmmilda
autor
14. kvě 2015

@milin ne v pořádku, taky sem o tom přemýšlela.. Ale přítel byl naopak proti.. Holt budeme velká rodina🙂 vyčerpaná asi budu.. S tím se počítá..

mmmilda
autor
14. kvě 2015

@merilinka děkuji, taky moc gratuluji🙂 už se těším až bude demtem aspoň 6 let🙂 to už bude super.. Sice zase škola, puberta atd.. Každý věk má to svoje🙂 zase sem si říkala, že si spolu aspoň pohrají🙂 tak ať vše dobře dopadne

mmmilda
autor
14. kvě 2015

@aideen mám teď dvě a taky mi přijde zme to zvládám víc.. To první dítko sem asi moc řešila.. Aby neplakal, aby nebyl chvilku v počůrané plínce .. Žehlení, všechno sem fut čistila kdyby na to náhodou šáhl a strčil ruce do pusinky.. U dcera je to jiné.. Pravý opak.. Nic extra neřeším.. A všichni sme spokojenější.. Ale co si budeme vykládat.. Není nad to když obě děti spinkají a já si můžu sednout🙂 jinak děkuji za podporu🙂

ludovika6
14. kvě 2015

@mmmilda Chci poblahopřát a trochu povzbudit! Bude to určitě náročné, ale ten výsledek bude stát za to!!! Mám děti narozené taky v malém časovém rozpětí - 18 měsíců a 2 roky. My jsem to tedy tak měli plánovaně, chtěli jsme děti věkově blízko. Překvapením ale bylo, že to třetí bylo nakonec zároveň i čtvrté 😀 (dvojčata) . Takže během 3,5 roku jsme doma přivítali čtyři děti 😎 . Přežili jsem 😀, dnes je to už 11 let a doma si užíváme (pro změnu) čtyři regulérní puberťáky.
K těm praktickým věcem, které tu řešíte (na co si ještě vzpomínám 😎 - velké nákupy dělal manžel 1x týdně autem, do obchodu s celou smečkou jsme chodili jen na krátké "lovecké výpady" (pečivo, chybějící drobnosti). Babičky ani chůvy nebyly po ruce, ale pokud se náhodou nachomýtla jakákoliv možná pomoc, neváhali jsem jí využít (kamarádka, sousedka). Na různé nutné návštěvy lékaře např. očkování starších dětí, chodil manžel (neměl teda problém dostat na to propustku v práci nebo si upravit pracovní dobu). Sourozenecký kočárek by se nám hodil, ale tehdy ještě takové nebyly. Prostřední jsem vozila vpředu na dvojčatovském sporťáku, byla drobná, nic ještě neušlapala.
Ale hlavně, jsou to jen praktické věci, vždy (více či méně obtížně) řešitelné. Nebojte se taky radovat a být na sebe hrdá 🙂 !!!
Přeji hodně sil a ať je všechno O.K.!

zo_ja
14. kvě 2015

@veruska007 Miminko do šátku/ergonomického nosítka, od ca 3 měs. na záda a máš prostoru.. 😉

@milin Pardon, ale děláš si to sama: velkej barák, velká zahrada, několik zvířat... No tak zvířata omezit nebo zrušit, zahrada holt nebude jako po návštěvě zahradníka, vyžehlenoá většina věcí být nemusí, když na to přijde a doma holt bude útulně provozně, ne sterilně do časáku. Je to o prioritách. Pokud někdo má prioritu pořádek tak je to v urč. době k zbláznění, ale pětiletý dítě už toho snad tolik nevyvede a malý ještě nevyvede. Navíc holčičky bývají klidnější, nebo aspoň jejich zájmy nemívají tak ničivé důsledky pro domácnost.
U nás stačí 10 minut a je to tu jak po výbuchu, když mají dobrou náladu... Stačí se otočit, sednout na wc... A co? To pomine, až jim bude 20 a budou v luftě, budem po úklidu, kterej vydrží a nikdo nic neroztahá, nostalgicky vzpomínat.
Doporučuju trochu posunout priority, ubrat tam, kde není třeba být perfecionistka 😉
Rozhodně bych uklizený dům nevyměnila za (ne)narozené miminko.

verusky
15. kvě 2015

@zo_ja to jsi napsala moc hezky... plati to i pro me. jsem perfencionitstka, rada vse na svem miste, dum jako z katalogu a podle feng shuej (s velkym premyslenim, vnimanim a mnoha kresbami)... jenze deti, to je neco uplne opacneho... ja byla od mladi rozhodnuta mit ctyri, tak se, verim, v poradku dockam, ale jak je nekdy tezke slevit ze svych prehnanych naroku... na uklid, na chovani, na vzdelani (jeste hudebni atpod.). takze pro nekoho to neni tak snadne nechtit vse tak dokonale a musime si od tech, co jim to jde snadno, vzit priklad. aspon na nejakou cast zivota 🙂 nejdulezitejsi je zdravi, radost, spolecne sdileni... a ne uklizeno... ale rikejte mi to vecer...
🙂

julietta111
15. kvě 2015

@mmmilda Máme tři děti. Sedm, tři a 8m. Ten rozdíl máme větsí, ale zase nejstarší syn nastupoval do školy, když se malý narodil. Šli jsme z porodnice 1.září. Takže začátek školy byl trochu fofr, ale jak si to vše sedlo udělal se systém tak je to v pohodě. Muž je časo pracovně i několik dní pryč, hlídání máme občas ne nic pravidelného. Je náročné zkloubit kroužky dětí, školu, doktory...ale vše se dá a neměnila bych a jsem moc ráda že máme 3🙂

verusky
15. kvě 2015

@julietta111 to jsme rodily podobne 🙂 ja 27. srpna 🙂 a mladsi dcera sla do 1. tridy s mym pritelem... holt to tak vyslo 🙂

mmmilda
autor
15. kvě 2015

@ludovika6 moc dekuji za podporu.. Jinak to byla moje první otázka u doktora jestli to nejsou dvojcata.. To tedy klobouk doku pred vam🙂 mate muj obdiv.. Ono se to vzdycky musi nejak zvladnout kdyz uz to prijde.. Holt nebude vsechno porad naklizene.. Moje zatim nemladsi dcera se ted uci chodit tak snad to do te doby uz uplne zvladne a nebudu ji muset porad nosit.. Jen me trosku zneklidnuje ze ted dost hubnu misto pribirani.. A pritom nezvracim .. Kdyz je chvilka tak si lehnu a odpocivam.. Uz se tesim az pujdou obe deti spinkat at mam chvilku klid🙂 ten prvni rok bude asi nejvic narocny a pak uz to snad bude dobre. Sourozenecky kocarek mame vybrany A s chuvou nebo pomocnici pockame az jak budeme vsechno zvladat.. Obe deti pekne spinkaji i vnoci tak snad i to treti bude spac🙂

julietta111
15. kvě 2015

@verusky 🙂 U nás to bylo taky tak, šel do školy s tátou a sestřičkou a pak pro bráchu do porodnice🙂 Njedřív mi bylo líto, že ten jeho "velký" den bude tak trochu v pozadí, ale on to nějak neřešil, tak jsem byla ráda. Hodně štěstí ať se mimi vyvýjí je Ti dobře! A máš můj obdiv, já na čísle 3 končím🙂

Strana
z2