Chůze. Jak ho naučit chodit samotného?

janinaklinku
22. kvě 2020

Malý má 13 měsíců, obchází nábytek, občas už vydrží stát sám. Ale při chůzi v prostoru vyžaduje držet za ruce. Vím, že za to můžu já, že jsem ho to naučila. Ale jak ho to teď nenásilně odnaučit? Snažím se mu aspoň nevytahovat ruce nahoru, jen aby se o ně opíral.

olga_
22. kvě 2020

Prostě přestat, aby se dostal zpět na čtyři. Na samostatnou chůzi ještě zřejmě není připravený.

xcassiopea
22. kvě 2020

Ahoj, já teda děti neodnaučovala za ruku, ale když si kousek od něj dřepneš a natáhneš ruce na objetí tak, aby se cítil v bezpečí a krůček dva k Tobě udělal, určitě se to povede, místo ruky se snaž, aby k Tobě docapal a raduj se když krůček dva udělá, pochval ho, určitě to půjde. Když si místo krůčků klekne a doleze, nech ho lézt a dej mu čas, začne chodit sám později.

bustedka
22. kvě 2020

Až bude připravený se pustit, tak to udělá. A za ruku nejlépe nevodit a ruku mu prostě nedat 🙂

muhehehe
22. kvě 2020

Není co odnaučovat.. prostě to zatím neumí... za ruce je ale lepší nevodit vůbec, stejně tak jako se nemá posazovat dítě, co to samo neumí. Až bude prcek připraven, zmakne to sám.

mandala
23. kvě 2020

Za ruce vyžaduje, jelikož se bojí pustit, nech to tak, ono to jednou přijde, není kam spěchat...

nat
23. kvě 2020

@janinaklinku a můžu se zeptat proč ho chcete nutit ? Přece až bude chtít tak se sám pustí a bude 🙂 Každé dítě je jiné a začne chodit tak jako tak .Jen musí nabrat jistotu

veruuu_kubesovic
23. kvě 2020

Proč ho nutíš? až se odváží, začne chodit sám, je úplně jedno kolik mu bude měsíců...
starší dcerka začala chodit až v 15měsících, ale já jí za ruku nevodila, prostě když nebyla v kočárku, tak byla na čtyřech ať už doma nebo venku na trávě (brala jsem, že vše se dá vyprat)

janinaklinku
autor
23. kvě 2020

Každý se mě ptá, jestli už chodí. Tchýně nás chodí kontrolovat, jaké dělá "pokroky". Bohužel bydlíme v jednom domě, takže se jí nedá vyhnout. Pořád mi předhazuje, že její kluci už v tomhle věku chodili, dítko od tamhleté už taky chodí a takové. Takže nátlak okolo je dost velký, ale pořád se snažím vysvětlovat, že má vlastní tempo. Lézt po čtyřech mu také trvalo trochu déle.
Venku aby lezl je to těžké, tchanovci sečou trávu na seno, takže tu máme jen vyšlapané cestičky po kterých se dá chodit.
Budu se teda snažit omezovat vodění za ruce a zkoušet před ním kleknout, jestli udělá krůček nebo dva

cikitkapb
23. kvě 2020

Nebudu se ptát, proč jsi ho začala za ty ruce vodit. To nejsem schopná pochopit, ať mi na to odpoví kdokoliv... Ale jak psaly holky. Přestaň ty ruce nastavovat. Když bude chtít jít do prostoru tak ho nechej ať padne na 4. Však se i bez chůze dostane kam potřebuje. A až bude mít dost zpevněné tělo, začne chodit bez opory nábytku. 😉

martiniquest
23. kvě 2020

@janinaklinku Kristepane, vykasli se na tchyni a vsechny kolem a respektuj sve dite!!! Je to ostre napsano, ale uz mi fakt zustava rozum stat nad tim, jak jsou lidi uprdeni z toho, co rekne okoli, proboha. Mas 13mesicni dite a obchazi nabytek. Super, nektere deti zacnou samostatne chodit v 9 mesicich, jine az treba v 17ti. Kdyz mu budes narusovat prirozeny vyvoj, tak mu akorat zadelas na budouci problemy s pohybovym ustrojim. Dite zacne samostatne chodit, az je na to jeho telo pripravene. Za ruku ho prestan vodit a nech to na nem. Bude se asi chvili vztekat, ale ber to jako investici do budoucna.

cikitkapb
23. kvě 2020

@janinaklinku Jenže dřív se děti posazovaly a vodily za ruce úplně běžně. Proto prakticky každé druhé dítě uteklo roku (tzn. že začaly chodit před prvními narozeninami). Vyprdni se na tchyni, akorát mu přitížíš do budoucna. 😉

martiniquest
23. kvě 2020

@cikitkapb To mas pravdu. A kolik dospelych ma taky problemy se zady, nezpevneny stred tela atd. No comment

cikitkapb
23. kvě 2020

@martiniquest Však to vidím kolem sebe. Lidem je lehce přes 30, a furt je bolej záda... mě nevyjímaje... Ale tohle si nikdo z předchozích generací nedá dohromady.

martiniquest
23. kvě 2020

@cikitkapb Protoze mnohym chybi pokora a jednoduse si nejsou schopni pripustit, ze mohli neco delat spatne. Vzdyt jim to tenkrat vsichni kolem rikali, a tak to musela byt pravda. Je videt, ze spousta lidi nepouzivalo a stale nepouziva svuj vlastni rozum. Promita se do navenek ve vsech moznych oblastech

mandala
23. kvě 2020

Mě zas fascinující ty dokonalé matky, co všechno vědí a jedině ony mají pravdu... Kde máte jistotu, že vaše dítě záda bolet nebudou ? Jak víte, z čeho ty starší lidi bolí záda ? Já bych řekla, že z největší části je to z práce, sezení u počítačů atd, než z toho, že matka vzala dítě párkrát za ruce. Podle mne se tyto názory strašně mění a za pár let se bude dělat zase všechno jinak. Jinak abyste mne neukamenovali, já mám taky ráda přirozený vývoj, děti jsem za ruce nevodila a při pohledu na chodítko jsem chytala hysterii..., ale to je můj pohled na věc a netvrdím, že jenom takhle je to správně...

martiniquest
Autor odpověď smazal
Zobraz
alcar
23. kvě 2020

@janinaklinku nesnaz se to omezovat, ale proste a jednoduse to ted HNED DNES uplne natvrdo utni. Zadne ruce, bez si sam, jak umis, pokud chces. A basta fidli.

uzivatelkapetra
23. kvě 2020

Můj syn má 20 měsíců a ještě nenašel odvahu se pustit. Je to zdravé dítě, jen mu všechno trvá. Je kontrolován na neurologii a opravdu mu nic není sama neuro říkala, že není co řešit a ať se na tabulky vykašleme.
Okolí hloupé kecy vzdalo, když se na ně nechytáme

jirovapa
23. kvě 2020

@janinaklinku dcera začala sama chodit až v 16ti měsících, takže v klidu 🙂. Počkala jsem až si bude jistá a teď lítá jak drak 😁.

daasqua
23. kvě 2020

Má ještě plno času, hodně dětí chodí třeba až v 16-18m 🙂 Chodí kolem nábytku, je moc šikulka, plno synů kamarádek okolo mě tohle v 13m zdaleka nezvládlo. Za ruce ho neuč, bude pak mít jiný postoj a může mít úplně špatně nohy (na vnitřní ploše a od sebe, např.), to tak měla kamarádky dcera a to se pak špatně odbourává a pomaleji se naučí chodit sama a správně.
Tchýně ať si trhne, to jsou pořád takové megaslavné milníky, které někteří berou jako svaté.... přesně v 12m a 0 dní umět perfektně chodit... přesně v 12m a 0 dní umět bez nehod na nočník... přesně v 18m umět mluvit v souvětích, protože náš Pepíček to přesně ten den uměl. Děti si to nastaví podle sebe, co se jim teď dobře učí a je zbytečné do toho zasahovat. Někdy zasahování udělá více škody než užitku, třeba se to znechutí nebo se zarazí ve vývoji v něčem, co teď pilovaly.
A třeba se zítra sám rozeběhne po pokoji 🙂

ondruchovat
23. kvě 2020

Má dost času ! Pustit a nechat ať se rozchodí až na to bude připraven

lucifux
23. kvě 2020

@janinaklinku první syn začal chodit ve 13 měsících, druhému bude 6.5. 14 měsíců a taky ještě nic. Ale snaží se, je vidět, že se mu chces, udělá 5-6 kroků a kydne si na zadek. Ale rozhodně se tím nestresuj. Nech to na synovi, on si poradí sám. Nebo zkus pořídit aktivní chodítko.

dmiska
24. kvě 2020

@janinaklinku No takže hlavní problém je tvoje nízké sebevědomí. Vyprdni se na okolí a počkej, až bude připravený chodit, však ono to přijde.
Malý mi leze od 8 měsíců, nábytek obchází od 10 měsíců, první samostatné kroky udělal ve 13 měsících, ale doteď (skoro 15 měsíců) stále preferuje lezení a sám do prostoru se pouští jen občas. Když už vyrazí, přejde klidně celou místnost, ale stále se cítí jistěji na zemi, tak prostě spíš leze. A co jako.. ještě se nachodí dost 🙂 A prodřena kolena a špinavé oblečení zvládneme - holt nedávám frajerske kalhoty, ale tepláky z Pepca za pár korun 🙂

merope
24. kvě 2020

Průměrný věk, kdy dítě začíná chodit, je 9-18 měsíců. Takže opravdu nikoli rok.

Jinak teda my když byli naposledy u neuroložky, tak prohlásila něco jako: "Tohle dítě za ruce nikdy chodit nebude." Smysl byl, že ho fakt za ruce vodit nemáme, protože má nezpevněná záda a čím déle bude lézt, tím líp.

Lezl od listopadu, obcházel nábytek od listopadu-prosince, první samostatný krok v dubnu, první chůze (tzn. nikoli pustím se, podsunu nohu a než spadnu, se někam přesunu) v druhé půli dubna. A teď už se teda dá říci, že opravdu chodí. A doufám, že nás z neurologie nevrátí zpátky na rehabky, že ty záda už má ok.

Zkus si najít pár článků na téma "vodění za ruce" - já se třeba řídila tímto - https://www.poliklinikaprosek.cz/stranka-nejcas... - a myslím, že fakt ničemu neuškodilo, že jsme ho nechali být a nevodili za ruce, nepomáhali mu chodit. Jo, načekali jsme se na ty první krůčky, ale velice rychle pak začal chodit opravdu hezky a sám. A za ručičku by mě akorát bolely záda.

"Vodění za ruce nemá bohužel s chůzí moc společného a už vůbec ji neurychluje. Dítě se do vás pověsí a reflexně pohybuje nohama. Vaše dobře myšlená pomoc se obrátí spíše proti dítěti, nastává stagnace vývoje. Dítě se fyziologicky nemá kam ve vývoji posunout a nástup chůze se naopak zpomaluje. "

janinaklinku
autor
25. kvě 2020

Děkuju všem za rady, snad jsem toho moc nepokazila.. Dnes jsem definitivně přestala malého vodit za ruce. Čekala jsem hysterický pláč a vztekání, jelikož to je teď na denním pořádku, ale nestalo se. Místo toho stál, držel se jednou ručičkou stolu a druhou se mě snažil chytit a když jsem si odsedla dál, tak na mě smutně koukal proč mu tu ruku nedám. Po několika minutách to zkusil znovu, vylezl si na mě, vzal mě za prst a snažil se chytit i druhou ruku, kterou jsem schovala za záda. Říkala jsem mu, že mu musí stačit už jen jeden prstík, jen na malé přidržení pokud chce někam jít. Opět ten srdcervoucí pohled ☹ ale potom si konečně po delší době začal zase hezky hrát. Obcházel stůl, dával si na něj věci a zase je sundával, stál aniž by se držel. Natáhl ruku ke křeslu a když jakž takž nahmatal područku tak se přesunul ke křeslu a zase zpátky. Několikrát si pěkně sednul na zadek, ale plenka to brzdila 🙂 a když to nešlo tak ani tak, šup na čtyři a už uháněl.
Dokonce jsem to vysvětlila i tchýni, že prostě za ruce už ne, teď jde jen o to, zda to bude dodržovat. Nechci vychovávat ještě ji, jedno mimi mi stačí 🙂

martiniquest
25. kvě 2020

@janinaklinku gratuluji k rozhodnuti a realizaci

alcar
25. kvě 2020

@janinaklinku super, do prazdnin bude behat, uvidis 😉