icon

CO S NEJEDLÍKEM?

nikitka2323
11. bře 2021

Maminky ted zacala bezet reklama na jakysi siruo na podporu jidla pro deti a tak jsem zacala premyslet jestli to synovo nejezeni neni trochu problem 🤷‍♀️ ji toho hrozne malo... ji jen testoviny, vajicka, cerealie. Neji pecivo ani prilohy. neji zeleninu.. sni treba jeste nejake ovoce... je hrozne vybiravy a diky tak maleho vyberu ji stale to same dokola a tak me napadlo zkusit nejaky ten přípravek... mate nekdo zkusenosti jestli to ma vubec cenu?

zelenaesmolda
11. bře 2021

@nikitka2323
a kolik mu je?

coolca
11. bře 2021

Zkusila jsem s holkou snad všechny sirupy a podpory chuti na trhu a nic nepomohlo. Točíme asi deset jídel, nic nového zkusit nechce. Ale záleží na věku. Já třeba doufám,že se ve školce rozji.

nikoulinka
11. bře 2021

Možná teď budu znít jako sadistická matka 😂 ale mám obdobnou zkušenost jak ty. Malý věčně vybíral, to nechce, to nepapa, to nemá rád, atd. Hodně jsem si to on četla a našla nějaky rozhovor s dětskou psycholožkou. Ta tam rikala, že dítě musí zažít pocit "hladu". Zkusila jsem. Měl v té době tři roky. Dostal na oběd to, co my. Samozřejmě chodil, brečel, že toto nejí, apod.... Nechala jsem mu jídlo na stole s tím, že až bude mít hlad, sni to. A světe div se, večer snědl celou porci. Od té doby ji relativně všechno. Samozřejmě jsou jídla, které odmítá, ale to jsou jídla, které běžně ani já nemusím - koprovka, apod.

lady742
11. bře 2021

Mám syna 9let a je to nejedlik od doby co jsme začli příkrmy,vyzkoušeno všechno možné, sirupy,vitamíny,motivace,po dobrém po zlem,nepomáhá vůbec nic,sní si svoji porcičku pro vrabce,někdy je to na hlavu ale nenadělám vůbec nic🙂

daasqua
11. bře 2021

A proč nejí - nechutná mu to (tj. zkusil to a odmítá) nebo to nechce zkoušet? Já jsem byla taky děsně mlsná v 3 letech, u něčeho (i známého) se mi třeba nelíbila struktura, něco jsem nechtěla zkoušet, protože se mi na tom něco vizuálně nelíbilo, jindy jsem třeba opravdu neměla hlad. Pak jsem jedla vše 🙂

mamikry
11. bře 2021

@nikitka2323 Jak je stary? Neji takhle dlouhodobe, nebo je to novinka? Nase deti to mely nahoru dolu. Chvily jedly pekne, pak zase nechtely. Vetsinou se to pojilo s rustem. Kdyz rostly, snedly by nas i s botama, kdyz vytahly, zase skoro nejedly. Taky to u nich hodne zaviselo na pohybu a pravidelnosti jidla. Kazdopadne vzdy dostaly to, co my. Mame pravidlo, ze vse se ma ochutnat, kdyz nechutna, nenutim. Ale po prvni lzici vetsinou snedi vse, protoze se jim to jidlo treba nelibi jen na pohled.

nikitka2323
autor
11. bře 2021

zapomela jsem zminit ze synovi ke ted 2,5....zpocatku jedl vsechno a byl velky jedlik ale postupem casu zacal jist mene a mene... zacinam si lamat hlavu s tim ze půjde letos do skolky a nepoji tam nic.... ja mu dam proste snidani, da si 3 sousta a nechce ze mu to pry nechutna, pak dostane obed napr. koprovka... sni vajicko a tod vse...večer treba krupici protoze vim ze za cely den temer nic nesnedl tak aspon tu krupici mu udelam protoze to vim ze sni....

fouskovi
11. bře 2021

@nikitka2323 tohle byl u nás taky problém ale školka hodně pomohla neříkám ze6 sní vše ale jak viděl ostatní děti že to paoaji tak začal i on

potaplice
11. bře 2021

@nikitka2323 V tomto věku je to celkem běžné. Hlavně nekazit dítěti chutě různými mlskami. Ve školce se to většinou zlepší. Vzor jiných dětí funguje, na rozdíl od vzoru rodičů. Jinak vyhladovění funguje jen na mlsné děti, na nejedlíky ne. Ti klidně budou celý den o hladu a ještě budou mít radost, že nemuseli nic jíst. Mrkni do skupinky Máme doma nejedlíka a uvidíš.

daasqua
11. bře 2021

@nikitka2323 Dcera předtím taky snědla vše a obří porce a od 2 let se to zhoršilo (možná taky covidem a tím, že na chalupě jsem vařila jinak než doma). Pomohlo něco někam kamuflovat (do omelet, omáček, polévek...). Jinak zeleninu nějakou jedla (a nějakou ne), ovoce taky, maso, vajíčko, přílohy jakékoli, výjimečně i pečivo, takže jsem to tolik nehrotila. Akorát mě mrzí, že pořád nechce jogurty apod, to dříve milovala (bílé), ale dávám zas UM. Vadí jí holt konzistence pokrmu, nechce kašovité, a nechce zkoušet nové věci. Když je potom třeba vyzkouší, tak jí najednou hrozně chutnají a sní megaporci, tvrdohlavec. Teď po 2,5r se to lepší, občas experimentuje nebo chce naše jídlo a ne svoje "ochuzené". Myslím, že si to sedne 🙂

zelenaesmolda
11. bře 2021

@nikoulinka tuhle metodu jsem taky zvazovala ale mam docela strach,abych ji nezpusobils zaludecni problemy

cilkat
11. bře 2021

Prospívá? Syn my po zavedení prikrmu prakticky přestal růst a přibírat. Běhali jsme po doktorech, zkoušeli kde jaké figle, doplňky, sirupy, nutridrinky... Nepomohlo nic. Částečně pomohla právě ta školka. Jak vidí děti kolem jíst, jí víc i on. Furt je drobný, ale začíná dohánět skluz.
Takže bych to být i vámi tolik neřešila, u nás to byl jediný způsob, jak ho nezaseknout úplně a jídlo mu nezhnusit předem 😉 .
PS: syn třeba vůbec nebyl schopný poznat, že má hlad... Vubec ho nenapadlo Jít sníst jídlo, které má na stolečku...

mamikry
11. bře 2021

@nikitka2323 To bude nejspis obdobim. Kluci byli taky v tomhle veku vybiravy a snedli jen to, co se jim libilo. Skolky bych se nebala, jak uz se tu psalo, tam budou mit priklad u deti a pani ucitelka je taky jina autorita nez maminka. 😉