icon

Co si myslíte o spaní dítěte v posteli s matkou?

mysicka_lb
3. pro 2014

Milé maminky, chtěla bych se zeptat na váš názor na spaní dítěte v posteli s matkou. V současné době se na to názory hodně různí - setkala jsem se už s tím, že matka, která to NEdělá, je vlastně krkavčí matka, i s tím, že to v žádném případě, co pak z toho dítěte vyroste za rozmazlence. Jaký je tedy váš názor? Nemyslím teď z hlediska bezpečnosti - i když to je samozřejmě hodně důležitá věc. Myslím čistě z hlediska výchovného a psychologického - zda je to podle vás pro dítě dobré, nebo ne. A pokud dobré, do jakého věku? Přece jen je asi rozdíl, jestli jde o půlroční miminko, nebo patnáctiletého puberťáka🙂

Strana
z6
jancip
3. pro 2014

@jitavrtule to, ze 'nastehujes' miminko do postele, prece neznamena, ze vystehujes partnera.

jaya
3. pro 2014

@bajana Sebevedome > na dovolene rano vstal, oblikl se, vyrazil ven, hral si tam, nas vubec nepotreboval, jenom se chodil hlasit (3 roky). A ty vyrvavane se od rodicu nehly na krok a naopak se prosazovaly, nutily maminky, at jsou na hristi/na piskovisti/u skakaciho hradu s nima. 😉
A ted ve skolce sebevedome znamena napr. to, ze tam ani jednou nebrecel. Strasne rad tam chodi a vzdycky se tam tesi. Na vsem se s nim dokazu domluvit. A myslim si, ze i rodic musi svoje dite respektovat, nejednat jako vudce, ale jako partner.

orangis
3. pro 2014

@jaya to neni o tom,ze mi dosly argumenty,ale nelibi se mi uroven,do jake se to dostalo.Ale abych ti tedy odpovedela - mam bohuzel kolem sebe nekolik deti,ktere se naucily vriskat,kdyz cokoli chteji a rodice je v tom podporuji a mysli si,jak jsou ty jejich deti uzasne.Nakonec se spolu dospeli ani nemohou bavit,protoze ona sebevedoma ditka jim neustale skacou do reci a domahaji se komunikace a kdyz nikdo nereaguje,pridaji nebo zacnou brecet,coz rodice nevydrzi a vyhovi jim.Nebo mam kolem sebe deti,ktere jsou zvykle,ze si s nimi neustale nekdo hraje a samy si hrat neumi,to radeji hazi vecmi a pobrekavaji,aby si vynutily pozornost,coz se jim nakonec podari.Matka pak logicky nic nestiha,snazi se dohanet po vecerech a pak jen steka po muzi,takze ten se citi odstraceny a vztah jde do kopru.Nebo mam kolem sebe deti,ktere nemaji vztah ke zviratum a vecem,vsechno nici a biji a ne proste neznaji,protoze je to nikdo neuci.Pochybuju,ze se to jeste nekdy zmeni,spis pak v puberte za ziva uplai kocku v kleci...A tak bych mohka pokracovat dale,ale uz proste nechci.Deti proste obcas breci a budou i moje a ja k nim nehodlam litat pokazde,ani zit ciste jen pro ne,protoze nechci dopadnout,jako ty mamy,ktere popisuju vyse.

orangis
3. pro 2014

@nuali souhlas🙂

jitavrtule
3. pro 2014

@jancip Já nevím. Jak si v noci řekne dítě o nakojení? Asi zakňourá nebo tak něco, ne? A pak si moc nedovedu představit, že to vzbudí mě, ale nevzbudí to toho druhého. Proto zmiňuju situaci, kdy dítě spí s matkou a otec jinde. Protože pochybuju, že tomu z partnerů, co ráno vstává do práce a tam musí přes den odvádět výkony, bude vyhovovat režim "dítě mě vzbudí 2-3x za noc".
Ale zjevně to jde - viz spousta příspěvků, kdy spí všichni společně a problem to není.
Jenže soudím podle sebe a já jsem mnohem větší spáč než můj muž - toho vzbudí kdeco, mě ani výstřel z kanónu 🙂

orangis
3. pro 2014

@jaya takze mame podobne zkusenosti,ale kazda s jinym pristupem k vychove.Spravny tedy neni zadny nebo jsou spravne oba,tak si to kazda delejme po svem a je klid.

jaya
3. pro 2014

@orangis No, ono totiz spani v posteli nema s vychovou nic spolecneho. Nebo ty pripady, ktere popisujes jsou bez vyjimek deti, ktere spi s rodici v posteli? Vychovavat se totiz musi vsechny deti. Jenze ty, ktere jsou zahrnuty bezmeznou laskou tu vychovu zvladaji lip.

orangis
3. pro 2014

@jaya uz jsem ti jednou na tohle napsala,ze se to vztahuje k tomu,jak jsem rekla,ze jsou to dusledky toho,kdyz se vseobecne prehani.Spani v posteli je pro me jedna z mnoha veci.Ale ty nectes,nechces diskutovat,jen slepicis a jeste se ti nelibi,kdyz ti to reknu🙂Tak uz to neres,vychovavej jak chces,ja budu jednou taky a kazde z nas se to nejak vrati.

jaya
3. pro 2014

No, ja jsem si myslela, ze s tebou diskutuju. Inu, asi jsem diskutovala a vyslo mi slepiceni. Jesteze jsi tu ty, abys muj nazor zhodnotila 😉

ilonne
3. pro 2014

@jaya A jak víš, že to byli zrovna děti z vlastních postýlek? Trošku přehnané takto hodnotit, ne? Kamarádka má holku do dneška s ní spí v posteli (jsou jí tři roky) a to je sakra uřvánek a vztekloun. Podle mě je tohle hodně o individualitě každého dítěte a jak už tu několikrát padlo, ať si každý dělá jak mu to vyhovuje.

orangis
3. pro 2014

@jaya 🙂

jaya
3. pro 2014

@ilonne bavily jsme se s tema matkama. Vyvracely nade mnou oci, ze spime s deckama 😀 Nejvic jim spadla brada, kdyz se me ptaly, kolikrat za noc vstavam k malymu. Rekla jsem, ze nevstavam 😎

ilonne
3. pro 2014

@jaya Vidíš a já k dceři také nevstávám a od malička spala ve své postýlce a v roce ve svém pokojíčku. Ve školce neměla problém s adaptací. Kamarádky postelová holka řve kam přijde i ve školce a v noci dělá pěkný brajgl. Takže jako dogma to rozhodně použít nelze.

jaya
3. pro 2014

@ilonne to je fajn videt to o z druhe strany. A jak s vyrvavanim?

jancip
3. pro 2014

@jitavrtule Ted tomu uplne nerozumim. Kdyz dite bude spat v postylce nebo i v druhe mistnosti, tak to prece otce taky vzbudi, pokud ma slabsi spanek. Takze z tohoto hlediska je to jedno, kde miminko spi. Ja myslela to, ze kdyz rodice chteji spat v jedne loznici a do postele si nastehuji i miminko, neznamena to, ze se vystehuje tatinek. Takovy model se mi taky nelibi. Nejsem ani zastancem toho, aby dite spalo mezi rodici a pomyslne i fyzicky je rozdelovalo.
Jinak moc nema vyznam premyslet o tom pred porodem. Mne kdyby nekdo drive rekl, ze s nami bude syn spat v posteli, tak si budu tukat na celo a budu mit spoustu argumentu, proc je to blbost.

marecekavendulka
3. pro 2014

já myslím,že není správné dítě vyhnat ze společné postele,aby usínalo nešťastné ve svojí. a jak tady někdo argumentoval tím,že přes den má s dítětem fyzického kontaktu dost,a že to tedy stačí..to takový rodič na základě čeho vyhodnocuje "že stačí"? Nebo je to tak,že "mazlíme se ráno a odpoledne a večer nemáš nárok"?
Pokud to dětátku nevadí,tak ano,at spí třeba v jiném domě 😀 jen mě mrzí když maminyk násilně učí dítě spát ve své postýlce jen aby měly svoje pohodlí.Ano je to také duležité,ale dá se to vyřešit např oooobrovským letištěm..

marecekavendulka
3. pro 2014

@jancip tak u nás je to tak,že malá spí mezi námi,spal tak už první.. náš vztah tím nijak neutrpěl

ilonne
3. pro 2014

@jaya Tak nenechávám děti řvát jak paviány, ale zase nejsem jejich otrok 😉

jaya
3. pro 2014

@jaya jo a ja jsem mluvila o vstavani ke kojenemu mladsimu synovi, ktery byl jeste mimino.

jaya
3. pro 2014

@ilonne taky nejsem otrok, ale sve dite bych nikdy rvat nenechala 😉 Byt s vlastnim ditetem prece neni otroctvi. 😎

jancip
3. pro 2014

@marecekavendulka samozrejme, nekomu to nevadi. Nemyslela jsem to tak, ze je to spatne, ale ze mne se to nelibi a nevyhovovalo mi to.

ivi88
3. pro 2014

Smála jsem se kamaradovi, ze s nimi spi mala v posteli.. Po porodu cisarem jsem po tydnu doma, kdy mala spala ve sve postylce a ja vstavala (dost tezce) 20x za noc k male, protoze ji jen napriklad vypadl dudlik, s nadsenim jsme si ji nastehovali do postele.. Cca ve 3 mesicich,kdyz mi moje bricho dovolilo a uz to pro me bylo bez problemu, jsme si udelali pro malou "balkonovou" verzi postylky a s tim jsme maximalne spokojeni - s manzelem se objimame a kdyz mala zaknuci jen se k ni otocim.. Ale samozrejme zalezi na kazdem, jak se zaridi.. A co se tyka ruseni manzela - jednou jsme rodina a dite mame oba, tak se proste obcas stane, ze se vzbudi i muz (a to ma nelehkou praci, zodpovednou v jedne slozce IZS).

marecekavendulka
3. pro 2014

@jancip jasny v pohode 😉

jitavrtule
3. pro 2014

@jancip já myslím, že se trochu navzájem ztrácíme v tom, že tady člověk vždy píše v reakci na něco ve fóru, ale ne moc obsáhle a ne vždy v kontextu jen toho jednoho příspěvku na který ve finále odpovídá. V podstatě bych ale řekla, že se shodneme v tom, že společné spaní se praktikovat dá, ale taky se praktikovat nemusí a záleží na každé jednotlivé rodině a každém jednotlivém miminku, co vyhovuje víc 🙂 On tu s tím exkomunikovaným tatínkem někdo totiž psal - že to u nich dopadlo tak, že tatínek spí jinde a maminka s ditětem společně - tahle varianta by třeba pro mě přijatelná nebyla a co jen to půjde se jí budu snažit vyhnout.
Máš úplnou pravdu, že šedivá je teorie, zelený strom praxe, třeba za půl roku budu ze společného spaní nadšená. Zatím jsem těhotný skeptik 🙂
Spíš mi vadí, když je společné spaní prezentováno jako jediný správný způsob jak to dělat a jak si z dítě nevyrobit nevyrovnanou, nesamostatnou a uřvanou citovou trosku. To mi přijde jako hodně černobílý pohled na věc.

pigpeppa
3. pro 2014

Já si o spaní dítěte s matkou myslím jen to nejlepší. Pro dítě a jeho vývoj je to rozhodně plus.

uzivatelkalucie
3. pro 2014

@achjonetusim Ta část naší rodiny je celá nějaká divná. 😀 Mám ještě jednu tetu a ta má dvě dcery a ty taky nespí samy. Ale jedné je 6 a druhé 10 let, takže to ještě beru. Chudák jejich táta spí sám.

jancip
3. pro 2014

@jitavrtule Ono co se výchovy a péče o dítě týče, tak nikdy není jediná správná cesta, takže ani já nejsem pro černobílé vidění...navíc si myslím, že vždy to musí tak nějak vyhovovat všem. Nejde vyhovět pouze jednomu na úplný úkor druhého...ale jak jsem psala, člověk má opravdu nějaké představy a tak nějak za pochodu je úplně mění. 🙂

ladyhacek
3. pro 2014

U nás od malička spát nebude bude mít vlastní postýlku a jako krkavčí matka se opravdu necítím. Bude s námi v ložnici a později se přestěhuje k sobě. Manžel dělá na směnný provoz co bude až dítě (děti) budou větší a on v práci tak nevím. Musím říct, že mi se sestrou máme s mamkou skvělý vztah a když jsem se v 16 vrátila z 14 denního zájezdu od školy tak jsem spala u ní a do noci si povídali, ale to je spíše výjmečné 🙂.
Názory typu pokud dítě nespí s rodiči tak může mít poškozený mozek, duševní choroby.....? Co že? Nevím jak vy ale já, moje sestra a všichni co znám spali ve své posteli od malička a nevidím na nás duševní chorobu 🙂 Myslím, že to je spíše dobou 🙂.
Pak tady čtu, že si rodiče nevědí rady, že mají 2 leté dítě, které spí s nimi a chtěji ho přesunout do vlastního, protože se má narodit další a nevědí co dělat, protože mladšímu se nechce.

Věřím, že svému dítě dám veškerou péči a lásku co potřebuje. Budu si s ním hrát, mazlit...........ale večer půjde do své postýlky > takový mám tedy plán 🙂

sal80
3. pro 2014

@ladyhacek Takový plán jsem měla taky 😀 Teď jí budou dva roky a stále spí se mnou 😀

jkur
3. pro 2014

U nás to je tak, že malej usíná v postýlce, pak krmíme jednou v noci to zas usíná v postýlce a ráno mezi 4-6 krmíme a to si ho většinou dám do postele protože už neusne tak rychle, kňourá atd. tak ho mám u sebe pohladím, povídáme si a usne. Je to spíše mojí leností že jsem líná stát ve 4 ráno nad postýlkou nebo ho uspávat v ruce.

Strana
z6