Dcera nechce usínat v posteli, brečí. Nic nepomáhá

monkalisa
1. říj 2014

Milé maminky, prosím o radu. Stále hledám nějakou odpověď ohledně uspávání, ale nikde jsem se nedočetla nic k mému problému: Dcerka (2) nebyla nikdy veliký spáč, poslední 3 dny ale předvádí strašné hrůzy. Vždy jí uspávám (někdy to trvá i hodinu), snažím se být trpělivá, ležím v klidu a raději si počítám, dokud neusne 😒 . Teď však nastal strašný problém: nemůžu jí do postele ani dostat. Pořád křičí, že chce "domů" (má na mysli dolů do obýváku). Hrozně se šponuje, brečí, nepomáhá mazlení, pusinky, rozmlouvání, pohádka, ukolébavky, nic...ani po dobrém ani po zlém. Dokonce jsme s mužem dělali divadlo, že už jdeme spát-ani to nepomohlo. Nakonec usnula na zemi v koupelně, která je vedle pokoje (mysleli jsme, že tam trucuje, protože pořád potahovala rýmu). Dnes mi udělala po obědě to samé. Už nevím, jak dál...

lrg
1. říj 2014

@monkalisa Taky uspávám, musím jí držet za ruku dokud neusne a taky to někdy trvá hrozně dlouho. Dokonce si někdy během toho tak odpočine, že najednou vyskočí a chce vstávat 🙂 Asi to bude jen nějaké vzpurné období, zkusila bych jí víc unavit, dávat spát později a když ani to nepomůže, asi bych jí nechala vzhůru s Vámi dokud bude chtít, ono jí to určitě za chvíli zase přejde 🙂 Ema má taky období kdy je to lepší, horší, nejhorší, ale vždycky se to za čas zase změní.

monkalisa
autor
1. říj 2014

Děkuji za radu 😉 ono to uspávání mi ani tak nevadí jako to, že ji nedostanu do postele-jen ji vidí, nastane horor. Unavená určitě je, celé odpoledne jsme venku, před spaním jí dám čajík na dobré sny...možná měla špatný sen a bojí se postele nebo chce být s námi v obýváku...Zkusím jí dnes dát později a uvidíme.

lrg
1. říj 2014

@monkalisa Přesně, třeba jen chce být s Vámi, určitě jí netrapte 🙂 Nebo mě ještě napadlo, pustit jí nějakou pohádku a jestli by u ní neusnula v postýlce. Není to moc výchovné, ale třeba fakt najednou má strach ze tmy, noci a samoty.

monkalisa
autor
1. říj 2014

To jsme včera zkoušeli, dokonce jsem jí pustila Bob a Bobek, které má tak moc ráda-ani to nezabralo. Zkusíme večer později uspávat, ale bojím se, aby zase neplakala, že nechce do postele. Ani nevím, čeho se tak bojí-sama nespí, spíme s ní 😒

milmic
1. říj 2014

A kde spinká?
Jestli v pokojíčku, nepomohlo by vrátit ji do ložnice? Je to sice krok zpátky, ale my jsme takto dceři nechali otevřená zadní vrátka. I když jsme ji dali ve 3 letech do pokojíčku, tak postýlka v ložnici zůstala a s ní i otevřené dveře. Po půl roce se k nám vrátila a spinká s námi.
Anebo necháváme dětem večer svítit v ložnici lampičku, otevřené dveře, aby se nebály tmy - dcerka se tmy nebojí, ale synek ano. Mají každý svého mazlíka v postýlce.
A dcerka když byla menší, tak usínala tak, že jsme jí dali do postýlky hromadu knížek, ona si prohlížela a u toho usnula. Později jsme přešli na čtení pohádek, když už byla ve věku, že poslouchala.
Možná se třebas v tom pokoji něčeho lekla a bojí se tam spát? Možná by jsi s ní mohla vést otázkový rozhovor a něco z ní dostat. Nemyslím ve stylu - proč nechceš spát v pokoji, ale spíš ty nechceš spát v pokoji, protože....... (něco) a třebas by ti řekla ano/ne.
Každá rada drahá, moc přeju, ať se to brzy polepší.

monkalisa
autor
1. říj 2014

No v tom je ten problém-od miminka spí v pokojíčku, ale tam spáváme s ní. Teď se najednou něco stalo a nevím, proč se tak zablokovala. Právě že jsem našla spoustu diskuzí o tom, že nechce děťátko spát v jiné místnosti než rodiče, ale u nás to tak není-stále jsme s ní. Vždycky jsem jí uspala, šla dodělat práci, příp.se kouknout na televizi a před 22.hod.už byla s ní až do rána. Ani se nevzbudila, že by neměla jistotu, že tam s ní nejsem...nechápu to.

lrg
3. říj 2014

@monkalisa Tak co u vás, nějaká změna k lepšímu?

monkalisa
autor
4. říj 2014

@lrg Děkuji za zájem 🙂 No k lepšímu.. 😒 Přes den uspávám v kočárku a večer chodí spávat s náma-v půl desáté. Je sice na ní znát únava, ale do postele nepůjde ani za nic. Až když se vše povypíná a jdeme všichni. Chci dnes zkusit fintu: zahrát divadýlko, že se jde společně spát už dřív, tak kolem 20.hod., třeba to zafunguje. Za pokrok považuji alespoň to, že šla včera večer se mnou dobrovolně do postele, že neusínala se mnou v jiné místnosti, tak jako noc předtím-to jsem jí v půl desáté uspávala na rukou...Tak aspoň že už jde do postele. Pustily jsme si svítící želvičku a usnula. Děkuji, jste moc milý člověk 😉

lrg
4. říj 2014

@monkalisa Tak to je dobře, snad se za pár dní touhle pozdní večerkou unaví a půjde dobrovolně spát dřív 🙂 Možná kdyby to trvalo fakt dlouho bych zvážila, jestli už nevypustit denní spánek. U nás to je taky válka od doby, co se naučila sedět a vstávat, nikdy neusne sama, takže musím držet za ruku a zpívat a celý tyjátr dvakrát denně. A kdyby alespoň spala 3 hodiny, ale to je hoďka a půl a už je zase na nohou 🙂 A co je nejhorší, že se stále budí min. 3x za noc, už jsme si na to za ten rok a půl zvykli, ale v dubnu budeme mít další a každou noc se budím hrůzou, jak to budu dělat s dvěma nespavcema 🙂

monkalisa
autor
4. říj 2014

@lrg Třeba to Vaše druhé mimčo bude zase veliký spáč 😝 Nebo se bude dvěma dětem spolu lépe usínat 🙂 Malá taky nějak extra nikdy nespala. Sice jsem se mohla před jejími 6ti měsíci chlubit, že spává celou noc-bez krmení, ale za ty 2 roky bylo strašně málo nocí, co by spala úplně bez zamrčení nebo hledání dudlíku. A s tím uspáváním jsem si tak nějak zvykla, že strávím půl hodiny až hodinu s ní v posteli. Kolikrát jsem záviděla maminkám, které položí děťátko a spí jim-to nám nefungovalo snad ani od miminka, ale pak třeba na to budu ještě ráda vzpomínat. Spíš mě děsilo to, že nechce do té postele. Denní spánek nechci vypouštět, ve školce bude muset spát a spánek je zdravý. Už tak se bojím, jestli toho spánku nemá málo, když chodí tak pozdě večer.

bjoucik.15
4. říj 2014

Ahoj, řeším úplně to samé... Horor dostat 22m dceru do postele. nepomáhá ani že my jdeme spát - nic. Když jí necháme s námi v obýváku, tak běhá, hraje si, leze po nás, honí psa, prostě absolutně neunavené dítě. Ikdyž okolo 20hod zívá a mne si očička 😒 jednou byla vzhůru do 1hod ráno 😠 já totálně mrtvá, manžel přišel z hospody a dítě ho šlo přivítat, koukal jak blázen! spí už na velké válendě, v postýlce nechtěla být. Jednou jsem šla se psem a manžel měl za úkol uspat. Přišla jsem domů a dítě spalo. Ptám se "jak si to udělal?" odpověď "dal sem jí do postele, zapnul kolotoč (už jen hrací skříňku), želvičku (hvězdičky na stropě), dal jsem jí dudlíky a odešel sem. chvilku prej brečela ale za 10min klid a spala, normálně na posteli, přikrytá a sama. A to se nám stalo, že už několikrát jsme jí našli spát pod postelí 😒 No a od té doby to děláme takhle. Dáme do postýlky, dobrou noc a tu chvilku že brečí, ale takový ten nervní jekot vydržíme a pak sama spinká. Kdybych jí měla uspávat a ležet s ní, neusla by ☹ Když se něčeho bojí tak křičí jinak, to poznám a jdu k ní,ale když jen takový to nechci spát nechávám jí být.

lrg
4. říj 2014

@monkalisa Ema měla různá období, kdy třeba měsíc fakt usnula sama, ale u nás se ten režim pořád mění a teď už x měsíců musíme zase uspávat. Doufám, že se to zase za čas změní.
@bjoucik.15 Já jí brečet nenechávám, protože před spaním pije mléko a už se nám x krát stalo, že se z toho pláče pozvracela :-/ Já jí právě chci pomalu dát do velké postele, ale bojím se, že mi z ní bude pořád utíkat.

monkalisa
autor
4. říj 2014

Taky to máme jako Irg - když jsme zkoušeli nechat křičet, pozvracela se.

bjoucik.15
4. říj 2014

@lrg no bude ti utíkat 🙂 ale naštěstí se vždy vrátí do postele. No tak já nekojím od 4měsíců a večeři má okolo 7hod,takže jí slehne než jde spát 🙂

monkalisa
autor
7. říj 2014

Tak už je ta krize asi za náma 😀 Včera večer si dala večeři, mlíčko, vyčistily jsme zoubky a sama hlásí: "A jdeme hají" a už si to mašírovala pěkně do pokoje. Ještě mi "připomněla" zapnout želvičku a že musíme přečíst pohádku (jedna nestačila-musela jsem číst dvě z knížky a pak ještě po tmě říct z hlavy 2x O Budulínkovi, ale u druhé už dřímala). Tak jsem ráda, že ty "hororové" scény netrvaly dlouho. A snad se už nevrátí... 😉