Denní režim a starost o domácnost při miminku a 2,5 letém děcku. Jak to zvládat?
Mile maminky,
mam dvou a pul leteho chlapecka a dvou a pul mesicni holcicku. To, ze je to narocne, asi psat nemusim. Malej je hodne akcni, porad poskakuje, vymysli blbiny a aktivity stylu lego duplo, malovani nebo proste neco klidnejsiho ho nebavi. Holcicka ma silnou potravinovou alergii a reflux, takze ma dny, kdy je dost plactiva a moc toho pres den nenaspi. Jsou ale samozrejme i dny klidnejsi. Ja bych rada uz trosku sladila rezim, ale moc to nejde. Vstavani a vecerni usinani celkem jde a maji to v podobny cas, ale pres den je to pakezde jinak a navic malej ted zacal vyvadet s odpolednim spankem. Nejde ho udrzet v klidu, ale spat potrebuje, protoze kdyz uz usne, tak ty dve hodky spi. Kdyz nejde spat, je to pak vecer peklo. Mam na vas hned nekolik otazek:
- jak jste ladily rezim u takto malych sourozencu
- jak jste uspavaly starsi dite po o nebo co vam k tomu pomohlo
- jak vypadal vas KLASICKY DEN s detmi a starosti o domacnost
- jak jste si se starsim hraly ci ho zabavovaly a KDY
- kdy jste varily a uklizely
- jak casto jste uklizely (wc a koupelnu, kuchyn, prach, vysavani, vytirani, vymena lozniho pradla u rodicu a lozniho pradla u deti. atd)
- myly jste detem pravidelne hracky? Mysleno kvuli miminu, kdyz zacne vse strkat do pusy?
Vim, ze to jsou asi stupidni otazky mamy dvou deti, ale ja ted nemam uplne ok obdobi, kvuli zdravotnim problemum u dcerky, nucenemu zastaveni kojeni (ktere jsem milovala) ze dne na den a totalnimu stresu a vycerpani se u me rozjela poporodni deprese, momentalne zacinam brat antidepresiva a prozivam tyhle uzkostne stavy, kdy ja si prijdu, ze nezvladam a jsem na mama na prd. Tak by mi moc pomohlo, precist si, jak to funguje jinde. Treba me to uklidni.
Dekuji moc.
- jak jste si se starsim hrali nebo jak jste ho zabavovali
- kdy jste varil,
Ahoj naprosto ti rozumím. Mám děti rok a půl od sebe a začátek když se narodila dcera bylo peklo. Měla jsem chuť kolikrát všechno zahodit a utéct. Ale..... Nastavila jsem si režim a bylo. Co se týče tvých otázek. Tak hračky jsem nijak pravidelně nemyla. Odpolední spaní jsem vyřešila tím že jsem dceru nakojila prebalila dala do postýlky syn dostal oběd a šla jsem si lehnout s nima. Oba dva usnuly já s nima 😂 jinak klasický den vypadal ráno snídaně prevliknout já kávu když to děti dovolil po kávě začala pomalu uklízet dcera byla buď v postýlce nebo ve vajíčku a koukala syna jsem zapojila se mnou do úklidu. Úklid jako takový velký jednou týdně v sobotu. Co se týče vaření většinou jsem stihla do 12 uvařit. Ale málokdy. Někdy byl oběd třeba až ve tři odpoledne.
Ahoj, režim jsme neměli nikdy krom jídla(ve 12.hod oběd).Starší dcerka od 1r a 10 přes den nespala vůbec, syn se narodil v jejích 2 letech a 1měsíci, takže jsem neřešila její spánek.Ráno když vstali tak jsme šli ven,kolikrát jsme se vrátili až na oběd nebo po něm(u syna to bylo jedno,byl na UM, dcerka jedla skoro vše,ale vždy okolo 12.hod jedla).Starší jsem zabavovala vmezičase jak to šlo.Vzhledem k tomu,že jsme trávili spoustu času s kamarády a mezi dětmi tak nebyl takový problém zabavovat.doma pomohly různé hry,zapojili jsme dcerku do kolotoče okolo syna(podat plínku,donést hračku,mastičku,apd. Kvůli dcerce jsem vařila 2-3xtýdně.Prvních 6 měsíců bylo horší,pak se to zlepšilo a jak rostli tak rozdíly mezi nimi se stírají.Dcerka šla do školky ve 2 letech a 8m v synových 6 měsících a dobrý,nepocítili jsme změnu,ba naopak byla spokojená,že si hraje s většími dětmi.Já měla v plánu dát jí o něco dýl do školky,ale byly scény že chce do školky mezi děti tak šla a bylo to nejlepší rozhodnutí.Uklízím hlavně o víkendech kdy je chlap hlídá, v týdnu jen nádobí,vysát,vytřít podlahu,větší úklidy u nás jsou o víkendu,teď už pomáhá i syn(1,5 roku) i dcerka(za měsíc 4 roky), vše si nastavili sami,do ničeho jsem je nenutila.Syn spí už přes den málokdy,spíš je beze spánku.Oba chodí spát okolo 18.30-19.hod, když se jde do školky tak vstávají v 6.hod,odcházíme z bytu v 6.45,když se nejde tak vstávají okolo půl 7-7.hod
Ahoj, mam deti 1,5 roku od sebe a idealni den/rezim vypada takto: male je ted 6m ale drzime to asi od 2 m. Vstavacka 6:30 - snidane, oblict, uklid - nasleduje krouzek/navsteva/vychazka (mimi spi v nositku) - okolo 11 prichod, obed vetsinou jen sehrivam, varim vecer nebo o vikendu. Nasleduje spanek. Potom dojidame obed nebo svacime, valime se doma, nasledne opet ven (mimi spi v nositku), kolem 5 ( ted v zime) jdeme domu a chystame veceri, koupeme se a do 7 je starsi v posteli, nasledne usina mala (tak do 8). Hracky nemyju, uklid nestiham, radsi jdu ven dokud to jeste jde. Kdyz deti spi snazim se aspon uklidit kuchyn, sklidit pradlo, luxuju rano se synem, mala sleduje a pase koniky. Delam studene vecere. Manzel je doma nejdriv v 7, vynahrazuje si to o vikendu, kdy mame casto omoc prarodicu nebo jezdime na navstevy a nevarime 🙂
Mám nejdříve dvojčata po 2 a 3/4 roku nejmladší. K dotazů
- jak jste uspavaly starsi dite po o nebo co vam k tomu pomohlo - nejmladší se vždy přizpůsobovala starším. Naštěstí 4m dost spala a budila se jen na jídlo.
- jak vypadal vas KLASICKY DEN s detmi a starosti o domacnost - kojení nejmladší ve 2 v noci, pak kolem šesté a dále spala, starší se vzbudili okolo 7, já vstávala s nimi. Mezi 7-9 probíhalo oblékání a snídaně mladší byla asi hodinu vzhůru a sledovala. Asi v 9 kojení, mezi 9-10 odchod ven, mladší spící nebo sledující v kočárku (cesta jí často uspala), návrat cca v 11:30, abych stihla uvařit přílohu k obědu oběd v čase 12-13, nejmladší se v průběhu oběda starších nakojila a šla jsem ji uvozit na zahradu (starší buďto jedli nebo si už hráli, měla jsem otevřené okno, abych je slyšela), už nespali, pak cca kolem 15 všichni svačina a většinou následovaly aktivity venku. Návrat před večeří, abych ji stihla připravit, někdy studená, někdy vařená (ale tak do 20 min), při večeři starších kojení. Cca v 7 se vrací manžel, mezi 7-8 koupání. Nejmladší v 8 nakojená, u toho usnula a šla jsem uspávat starší (v té době nechtěli s manželem), teď uspává manžel starší, já mladší, ale zase je to na delší dobu. Cca v 9 klid od dětí, tak jsem trochu uklidila v kuchyni a připravila si nějaké jídlo na další den. Jako mimino se nejmladší budila asi v 9 a začala brečet, tak si ji manžel bral k televizi a choval cca do 11. Pak poslední kojení a kolem 12 jsem šla spát.
- jak jste si se starsim hraly ci ho zabavovaly a KDY - od malička jsem je často nechala ať si hrají sami, a teprve až začali vyžadovat mojí přítomnost, tak jsem se připojila.
- kdy jste varily a uklizely - vaření až děti večer spaly (snažila jsem se vařit na 2 dny, druhý den jinou přílohu), přes den max. přílohu, úklid většinou o víkendu, když byl manžel doma a vzal si děti
- jak casto jste uklizely (wc a koupelnu, kuchyn, prach, vysavani, vytirani, vymena lozniho pradla u rodicu a lozniho pradla u deti. atd) - cca 1x týdně, kuchyn dle potřeby (většinou jen smetu nebo vysaju, vytírám 1x týdně nebo když něco lepí), ložní prádlo dle potřeby, když už mi nevoní
- myly jste detem pravidelne hracky? Mysleno kvuli miminu, kdyz zacne vse strkat do pusy? - před použitím jsem umyla miminkovské hračky, hračky myju, pouze když jsou viditelně špinavé (plastové dám do myčky, plyšáky do pračky a sušičky). Děti si domácí hračky nenosí ven tak jsou docela čisté.
Cca 2 odpoledne v týdnu u nás byla hlídat moje mamka, tak jsem zamýšlela uklízet, ale často jsem s ní jen kecala, abych si oddychla.
Snad jsem pomohla.
Mám rozdíl dětí 2 a třičtvrtě. Jsou i menší rozdíly, ale k nim jsou asi lepší matky, nebo nevím :D mladší byla hodně uplakaná. První půl rok mám v mlze. Ona plakala skoro celé dny. Noci naštěstí dobrý. To byla sice na prsu, ale "spaly" jsme. Starší je sice hodné dítě, ale pořád vyžaduje na hru spolupráci. Neumí si hrát sama. Takže jednu na ruce, v šátku, druhou u sebe a neustálé vymýšlení zábavy. Když teď v září šla do školky, byla to fakt úleva (to bylo té mladší 9m). Upřímně fakt nevím, jak bylo 🙈 ale... Vařila jsem omáčky, polévky ideálně na 2-3 dny a to v momentě, kdy byl manžel doma. Hračky jsem myla jen když je někdo opatlal, poblil, šlápla jsem na ní :D povlečení prala, když to někdo počůral, nebo poblil 😀 úklid koupelny, kuchyně byl až v momentě, kdy už tam něco lezlo 😀 (jo, trošku přeháním... Ale ne zas tak moc 🙂)... prostě když to bylo špinavé, tak jsem to něčím, co bylo po ruce, setřela. Vyloženě cílený úklid během toho půl roku snad nebyl. Režim se sladit podařilo asi až po tom půl roce, kdy přestala tak plakat a všechno si sedlo. Pak v jeden den najela mamka a domácnost jsme daly do kupy. Teď už se to všechno dá. Ono si to dřív nebo později sedne. Hlavně se z toho neposrat 🙂 jo a jsem jedna z těch, co večer prostě potřebuje "sednou" k televizi a všechno si v hlavě urovnat. Nedokážu (a ani jsem nemohla, když byla dcera malá, protože jí všechno budilo) cokoliv dělat večer. Večer u televize žehlím. To bylo taky jediné, co bylo tenkrát v pořádku... Manžel měl stále košile nažehlené :D
Konidana - děkuji moc za radu. Když jste chodili ven s šátkem v zimě, měla jsi nosící bundu nebo jsi vázala na svou zimní? Já mám připravené nosítko (malá je drobná, ještě do něj nedorostla), ale nosící bundu nemám.
Denca033 - také děkuji za odpověď. Já malého taky zapojuju, když něco dělám, nebo se alespoň snažím, ale hrála jsi si cíleně se starším nebo měla jsi na to vyhraněný čas? A chodili jste ven (kdy?), protože teď už je brzo tma a na hřiště i celkem zima...
VeronikaV31 - moc děkuji. A můžu se zeptat, kdy jsi vařila, když jste dopoledne trávili venku? Po večerech jsi navářela? A co v zimě, to jste byli také celé dopo venku?
VikinkaV - děkuji moc. Můžu se zeptat, co teď v zimě děláte venku za aktivity? Mně přijde, že na hřišti už je celkem zima. Hlavně se musím řídit podle krmení malé, protože venku v téhle zimě už ji nepřebalím/nenakrmím.
Maminky, moc děkuji, fakt mi to pomáhá tohle číst. Ještě se chci zeptat, co jste dělaly venku s dětmi, když už je takhle "hnusně"? My teď jdem max na procházku s kočárem a zastavíme se na hřišti se sklouznout, ale malej miluje houpání (klidně půl hodiny) a pískoviště a to už mi přijde fakt zima, tak jaké aktivity? A jak jste je zabavovaly doma? Malej si vyhraje sám, ale je to nejrůznější házení hračkama (hraje si, že hračky padají do vody...ale hází je všude po bytě) nebo skáče po sedačce, lítá a hraje na honěnou, takové ty blbiny a akrobatiny, to ho baví nejvíc. Občas mi vydrží u knížky, kdy si prohlížímea vymýšlíme příběhy, ale to dlouho ne. Stavět z lega ho zatím nebaví, puzzle spíš rozhází. Hodně si teda zpíváme a říkáme říkanky, ale to taky celý den nejde. Teď často a dlouho běží pohádky (hlavně Krtek) v Tv, to vydrží koukat třeba půl hoďky a pak si u toho začně hrát nebo když opravdu potřebuju, aby chvíli seděl, tak mu pustím pohádku nebo dětské písničky na mobilu (ale to opravdu nesnáším, jenže to je jediné, co ho stopro udrží v klidu, když to opravdu potřebuju). Máte i pro tohle nějakou radu?
A co se úklidu týče, jak často třeba myjete okna? Čistíte i sedačku a děláte úklid ve skříních s oblečením? Máte sezónní oblečení ve skříni nějak zabalené nebo volně dané? Já dělala úklid ve skříních naposledy před otěhotněním a teď jsem zjistila, že horní fochy, kde mám uložené věci, které mi teď třeba nejsou nebo jsou sezónní, tak je tam celkem prach...no už mi z toho všecho celkem hrabe, kam se podívám, tam vidím nějaký nedostatek. Chjo, snad to brzo přejde tohle období.
Jsem docela stihla a vysoká, takze i dvou až trilete dite se mi vesli pod mojí zimni bundu, rozepinaci flizku, nebi v nejhorsim manželovu. Ale to ne, to jsem akorat nosila jeho dziny na konci tehotenstvi😅. Jinak v satku bylo to dite,ktere to zrovna vic potrebovalo. Mimini ze začátku doma, na ven jak jsem psala na 30min.nez jsme dosli do kramu, tak dvouleta. V klidu jsem neco nakoupila,vzbudila starší, jeste v teple pred vychodem z kramu, něčím ji zacpala pusu😉, a šli jsme pěšky ty 2km domů, aby se zas do večera unavila. Takhle jsem to měla celou zimu.
Doma nejvíc kramarily suplik s varechama a ruzne plastové a plechive misky, měli jsme po me na zdi žebřík , u pisnicek se spis tancovalo a hlavne skakalo po posteli (to jim vydrzelo hodne dlouho-mnoho let), pohadku jsem poustela vetsinou jen poobede, nebo kdyz byla starsi unavena , a uz nešlo nic, tak jednou denne pohadky na notebooku treba na hodinku. Uklid jsem fakt mec neřešila, ty nase dve okna jsem sezrela hadrem zecnit,kdyz byly upatlany, jinak jestli jsem je umyla 1x za rok... O víkendu si někdy vzal manžel jen starší ven, tak to byl dva dny havaj jen s miminem😍 No, ale vetsinou jsme jezdili na víkendové vandry všichni
Ted to poradne čtu s tim nošením. Urcite bych nosila pod bundou. Jinak se fakt těžko odhaduje tepelny komfort ditete. Nohy a tak. Nohy tedy v šátku jdou většinou nejak zadelat do šátku i u většího ditete. Jednou nebo dvakrát, jsem na sněhu nechala holku v šátku v botech asi na hodinu nebo možná dvě a odstonala to. Manzel si pak kvuli noseni (nosil az starsi od 1.5r) kupoval flizku v nadmernych velikostech asi5XL, pracovní odevy asi za 400kč😉 Ja si tu rozepinaci flizku taky vlastne koupila kvůli nošení
Nemám prostor se vyjadřovat ke všemu, ale co se týká úklidu - narozdíl od ostatních komentářů, se snažím uklidit každý den něco, jeden den vytřu, další den utřu prach, jeden den vydrbu záchod, jindy zase vytřu poličky, přeberu oblečení, převleču postele. Tím pádem, nemám vždy 100% naklizeno, ale zase když se ohlásí návštěva na poslední chvíli, tak poklidím hračky, nejnutnější a vypadá to tu k světu a stačí na to pár minut. Jsem docela puntičkářka, nám ráda pořádek, tak mi to takhle vyhovuje. Když to jde, zapojím staršího, když to nejde, uklizim, když spí. Hračky myju jen když jsou ulepené, špinavé.
Vařím dopoledne za asistence staršího, věnuju se mu, když to jde.
Ted přemýšlím, jak to překopat na zimu, abychom se dostali ven - dopo vaříme, poklízím, peru, hrajeme si, po obědě mi usnou, pak než se vzbudí, nasvačí, nakojim, obleču, tak je skoro tma a jsme venku jen chvilku. Tak jestli to dám, tak občas se pokusím uvařit večer, ať můžeme na dopoledne ven. I když teď taky moc nevím, co s prckama venku dělat, když ke taková zima....
@cekypetra Okna bych ráda myla 2x ročně, ale vychází mi to většinou 1x za rok (většinou na jaře). Potah sedačky peru, když je viditelně znečistěný. Dětské oblečení procházím 2x - 4x za rok (kupuji dopředu, mám na to vyhrazenou část skříně, tak aby z ničeho nevyrostly). Na sezónní mám vyhrazenou část skříně normálně na ramínkách. Co nenosím, to se snažím vyhazovat, ale ne vždy se to povede. Jinak, co jsem pozorovala, tak kamarádky s malými dětmi mají zhruba podobně uklizeno (takže ty to chápou, chápe to i moje mamka a blízcí příbuzní) a manžel je s úklidem spokojený. Pokud by nebyl, tak má možnost to zlepšit. A nikdo další k nám nechodí. Mám ráda uklizeno, ale nejsem ochotná úklidu obětovat veškerý svůj čas, protože si i ráda občas odpočinu.
@cekypetra Ahoj, chtěla jsem jen poradit s tím oblékáním do šátku/nosítka. V zimě určitě pořádně nabalit a především zahřát nohy (měla jsem capáčky s kožešinou uvnitř) a pak ještě nosící bundu. Existují ale i kapsy, kterými překryješ dítě, které máš na bundě nebo kabátu zvenku. vypadá třeba takhle. https://outdoorkids.cz/softshellova-ochranna-kapsa-na-nositko-vyteplena Určitě na netu najdeš informace, já to loni podcenila a syn to odstonal. A jinak - moc neuklízím a to mám jedno dítě, i když asi dost náročné a nespavé 🙂 Třeba jednou týdně, když hlídá manžel, tak vytřu, umyju záchod, utřu prach a čau.
@cekypetra Ahoj, mám stejně staré děti, dva roky a pak mladší 2 měsíce. Starší byla zvyklá usínat po obědě se mnou při čtení a mazlení...no a teď je to nereálné. Takže jsem se smířila s tím, že spát už nebude, což mi psychicky pomohlo. Je sice odpo většinou protivná, ale co nedělám. Pouštím ji pohádky, asi hodinu a půl a ona u toho aspoň leží a odpočívá..není to výchovné, ale není zbytí.
Máme hodné miminko a největší pomocník je hojdavak, v něm spí přes den krásně.
Denně vstávám ve čtyři, protože se tak budí mladší a vařím.
Uklízím průběžně, jdu čůrat, tak umyju záchod, když jdu kolem bordelu, uklidím ho hned, toto se mi osvědčilo...ale nic extra, hold nebudu mít teď katalogově uklizeno.
Hračky nemyju, malý si ještě nehraje a máme psa, tak tu lítají chlupy a už to neřeším, jinak bych se zbláznila.
Mé doporučení: hojdavak nebo haccu, nosítko nebo šátek (na reflux super věc) a hlavně na sebe nebuď přísná. Nejsi supermatka a nemůžeš zvládat všechno😊
Mám děti podobně od sebe a od blázince mě zachránil šátek.Mimčo brečí,přebalit,nakoji a šup do šátku.Všechno jsem dělala s miminem v šátku.Uklízím tak nějak průběžně,s dětma.Starší pomáhá,mladší čučí.Hračky jsem nemyla,ani nemyju.Uspávání po obědě probíhalo tak,že jsem si lehla vedle staršího,mimčo kojila a starší usnul.Ono si to sedne,ale fakt doporučuju pořídit šátek nebo nosítko.Jinak,když jsem opravdu potřebovala klid na mimčo,třeba na kojení,nebo teď na uspávání,pouštím staršímu pohádky. Krtka,šmouly,pejska a kočičku,cokoli.Držím palce ať to zvládnete.
Zdá se, že úklid je u Vás důležitý. Zvážila bych paní na úklid, aspoň na nějaký čas, než si vše sedne.
Jo a vařím ráno,kolem půl desáté je většinou oběd hotový a jdeme ven.Buď do lesa k potoku,nebo na hřiště,syn miluje mašinky tak na nádraží na mašinky.V zimě holt víc oblíkám.
Mam deti od sebe 23 mes. (2,4 r a 6m) 2x v noci vstavani k mladsi. Pak v 6,30h budicek od starsi. Te honem snidani, mladsi UM. Manzel odjizdi do terenu za zakazniky. Jsme v podstate v jedne mistnosti se vsim vsudy takze, dopoledne do mesta nakoupit nebo vyridit co pottrbuju, nalozit decka do auta. Potom k obedu se vratiti, rychle neco uvarit, mladsi davam uz prikrmy, takze te take uvarit. K tomu uklizim kramy po starsi, nebo ji vyhanim z suplat ci jinych zalezitosti (je nenechavka, nelze ji zpustit z oci). Uklizim prubezne, jinal zakopavam. Starsi uz nespi, a protoze je hlucna, budi mladsi, musim obe vzit ven, takze do auta pro kocarek vytahnout, pak prijdem, mladsi dam na zem na deku a se starsi si hraju, mladsi na nas kouka, pak musim varit veceri (stridam to, nekdy studena, jindy tepla), pak postupne obe umyt, dat jim UM, knizka a spat. Nekdy je to obj, aby se navzajem nerusili a usnuly. Pak prijde v 20 h. Ted v sezone v 21 hod. manzel domu z prace, dam mu najist, ten pak jde delat papiry. Ja uklizet, vytiram podlahy denne a zachod, pak kdyz to vyjde, vyzehli par hadru, pak jeste bud delam papiry a nebo pisu praci do skoly. Kolem 1 h. Rano jdu spat. O vikendu suzem pracujem, rekonstruujem postupne. Hlidani velice vyjimecne, takze neznam co je to si odpocinout a jit nekam po kamaradkach, jedu v kuse 24/7 a byvam na zhrouceni. Ale ted jsem to nejak psychicky zpracovala, takze jedu na nouzovy rezim a jde to. Hledam si na to m ty hezke veci.
Maminky, moc vam vsem dekuji za odpovedi, opravdu mi to psychicky pomohlo! Jste uzasne!

Začnu od konce - hračky jsem spíš nemyla než myla a vůbec ne pravidelně
uklízela jsem jen nutné, lezoucí dítě jsem prostě večer před spaním převlíkla do čistého než abych denně vytírala (kolikrát jsem to nedělala ani jednou týdně). Mladší byl naštěstí spáč , který nepotřeboval nic než kojit, přebalit a spát a to určitě první 4 měsíce.
Zato starší mi nespala od 18.m přes den už vůbec a v v noci sotva 9hodin , do toho se několikrát budila s řevem. V zimě, když jí byly 2 roky jsem ji prostě denně brala ven do šátku a tlačila kočár s miminem. Ona se aspoň půl h vyspala a já se z ní tak úplně nezbláznila 😅 Opravdu velmi doporučuji šátek, nebo aspoň nosítko. A hodně chodit ven, ať se starší vyřádí a unaví. Opravdu denně.
JInak posílám sílu na překonání tohodle blbého období😘 Také jsem měla náběh na depresi, když dětem byly cca 3 roky a rok. Naštěsí jsme se s miužem vystřídali a mě pomohl návrat do práce.