icon

Dítě 3 roky mě přivádí k šílenství, má výbuchy vzteku

lubinla96
24. led 2018

Ahojky. Začnu asi tím že se za to sice stydím ale už nemám žádnou sílu a mám pocit že mě mé dítě dohání k šílenství. Mojí dceři jsou tři roky. Do roka a půl byla celkem hodná a pak to pomalu začalo. Přestala spát po obědě a pozdě večer usínala. Začala mít nezvladatelné výbuchy vzteku. Pořád jsem měla naději že to přejde že jenom vzdoruje ale postupně se to zhoršovalo až to dospělo asi do téhle fáze. Čtvrt dne křičí nebo ječí a to brutálním způsobem. Stačí malinký důvod např. nejde posadit panenka, pes se schová pod postel, chce další sladkosti atd. Prostě křičí někdy půl dne i kvůli tomu že člověk řekne prosté ne. Od dvou let přestala jíst. Jí pouze suchou rýži nebo těstoviny. Suchý chleba, žádné maso. Pije mlíko a sirup. Žádné jídlo do ní člověk nedostane. Kdykoliv někam jdeme tak řve že nechce chodit. Dnes jsem byla na gynekologii jsem ve dvacátém týdnů těhotenství. Vyšli jsme před vchod a lehla si na zem. Půl hodiny se válela v blátě a na chodníku a pak začala běhat do silnice. Nakonec po třičtvrtě hodině co jsme došli na zastávku chtěla čůrat. Při čůrání si načůrala hodně do kalhotek a chtěla jít na hřiště. Nesla jsem ji přes kilometr řvoucí na rukou, hazela sebou napínala se a kopala. Já mám velké problémy se zády mám jen 50 kilo ještě do toho to těhotenství. Ona má třináct kilo a dokáže sebou tak házet že ji pomalu ani nemůžu odnést domů. Pak buší do dveří protože chce jít pryč. Sousedi téměř každý den vyhrožují policií. Má dcera křičí asi půl hodinky každý den před spaním. Trpí nočními běsy ve velkém stylu. Už od roku. Minule mě do krve kousla do ruky. Nešla zklidnit absolutně ničím. Skoro vůbec neposlouchá a není s ní domluva. Moc jí miluju ale čím dál tím častěji si říkám proč zrovna já mám takové dítě. Autismus máme vyloučeny. Jsem už hrozně zničena . Pořád doufám že se to spraví.... prosím má někdo doma podobný problém s dítětem či zkušenost? Budu ráda za každou radu...

Strana
z6
shine2015
25. led 2018

@juanka zavřít dítě do místnosti mi přijde brutální .... to je horší než mu domluvit nebo ho nechat ječet.... to to teda dopracovali 🙄

normalnimatka
25. led 2018

@lubinla96 ehm, no tak dyž ty děti nekřičej, tak asi to s nima celkově uměj, tím vysvětlováním:D vždyt ti tu x idí psalo, že ten mocenskej přístup nefunguje a zvlášť na vztekliny. co je špatnýho na vysvětlování,ež na řevu a daní na zadek?:D když to stejně není efektivní?:D
a jinak takovýto, běž do jinýho pokoje....tím j v podstatě dáváš najevo "nezajímáš mě, nemám tě ráda bezpodmínečně." o plácání nemluvě.....nebudeš se snažit náhodou zároveň dítě naučit, že nesmí bít sourozence, ostatní děti, vás...? :D a čím ji to učíš? tím, že ji plácneš? trochu nesmysl ne?

shine2015
25. led 2018

@normalnimatka tak třeba to bez do pokoje tím nemusíš dávat najevo nezajímás mě a vůbec když před tím se snažíš s tím dítětem mluvit ale ono té neposloucha a rve dal a bije té natož kouše.... tím ze ho odvedes do pokoje a necháš ho rvát u sebe ve svém pokoji ale nebude ti rvát v obýváku ukazujes to ze se chová nepřípustné k tobě ...až si budeš chtít promluvit tak prijd ale takhle se ke mě chovat nebudes. V klidu ale je třeba to dodržet.

To ze dítě rve hlava nehlava a jeďte matku kousne já osobně neomlouvam a neberu tak ze se matka nezajímá ale ze dítěti je jedno jak se chová k druhým.... a to je nepřípustné....

lubinla96
autor
25. led 2018

Já jí dávám najevo lásku pořád. Je to můj smysl života 🙂 nijak nestrádá. A snažím se vysvětlovat jenže ti vůbec nepomáhá. Nerozumí mi. Moc ještě pořád nemluví. Už ve dvou letech postavila sama 100 puzzli ale s řečí máme pořád problém ačkoli se velmi zlepšila v poslední době. A když je z dětma tak je vždycky zlatíčko

normalnimatka
25. led 2018

a nevim, proč si furt tolikl idí myslí, že když rodiče na dítě nekřičej a neplácaj ho, že mu endávaj žádný hranice....lidi, o tom to fakt opravdu není. záleží na vymáhání těch hranic.
jak chcete naučit dítě respektu k vám, když nebudete mít respekt k němu? jo, my sme taky tak nějak poslouchali, enbo naši rodiče...ale ze strachu z autority!!! to není to, co je do života úplně dobrý, žejo. prostě jednejte s dětma jako s dospělejma, (což NEznamená dovolte mu všechno), jinak se jako dospělý budou chovat jako ty děti. neschopný převzít zodpovědnost, neschopný vyrovnanejch mezilidskejch vztahů, lidově řečeno sobecký kreténi.

normalnimatka
25. led 2018

a ve školce je jako "normální"? pokud chodí... nezatracovala bych i poradu s učitelkama. prostě jesstli se jinde (ve školce kupř) chová v pohodě a doma vyvádí, musí to bejt ve vás...:/ a samozžejmě, že děti zpravidla zkošuej hlavně svoje rodiče! to není jakože byste bylli úplně mimo nejvíc...ale prostě je potřeba to nějak změnit, no.... fakt doporučuju respektující přístup. bud ji totálně zlomíte, ale bude z ní troska, bez zdravýho sebevědomí, umění se prosadit a respektovat sebe i ostatní, ale bude "poslouchat", nebo ji nezlomíte, začnete s ní jednat jako s člověkem a postupně se to zlepší. ale takovouhle povahu jen těžko zlomíte, obávám se.

no a i tak se mi pořád zdá na místě navštívit v první řadě odborníka. pokud se vzteká celej den, nepřijde mi to úplně cajk. a pak jí ty záchvaty tak dlouho vydržej. nicméně, zkus pár tipů, co ti ženy daly.... dát najevo to, že jí rozumíš v tom vztekání a po. jojo, rozčílilo tě tohle vid. to chápu, to fakt naštve. tak to zkusíme udělat takhle? ale chápeš, to není jakože, jo tak tenhle tejden zkusim tenhle přístup, hm faj, nefunguje, ejdeme dál.... to je trochu běh na dlouhou trať, než odstarníš zaběhnutý postupy a přístupy a věty a i ona zmerčí, že se něco změnilo, a že může svoje chování taky změnit, protože od vás tam vidí jinou zpětnou reakci.

uzsezasenudim
25. led 2018

Z Vaseho prispevku neni zrejme, jake zazemi dcera ma. Co muz? V textu neni ani v jednom pripade naznacena vychova otce. Imho pisete o sladkostech. Ty bych vyhodila z jídelníčku okamzite. S tim jidlem je to hrozny tedy, to bych nesla tezce. Ale slychavam, ze nektete deti to tak maji. Nebyvala jste co do vyberu jidla na zacatku az moc benevolentni? Nebo nema nejaky spatny vzor, co do vyzivy, prave treba u otce? Má mala sva mista, ritualy a povinnosti? Chapu, v tehotenstvi to musi byt hrozne narocne, ale s novorozencem to nebude lehci. Byt Vami jdu k profikovi v oboru, necham rozebrat celou rodinu a mozna uvidite to, co ted videt schopna nejste. Nerilam, ze je to Vase chyba, to ne, chran buh. Ale nekdy proste aplikujeme postupy, ktere nejaou vhodné a neni to nase vina. Jen ucime deti tak, jak jsme byli sami formovani. Hpdne stesti. Imho nema to neco spolecneho a dalsim ditetem?v

jaya
25. led 2018

@lubinla96 Nechci, aby to vyznělo zle, ale dítě tři roky je obraz matky. Vše, co dělá, vychází z tebe. Poradím kynezku, to zabere.

lubinla96
autor
25. led 2018

Kojila jsem dcerku až téměř do 3 let jelikož skoro nikdy nic nechtěla jíst. A můj manžel je pořád v práci a je doma jen v neděli. Přijde večer a jde spát. Tím to mezi nima dvouma končí. Dají si pusu na dobrou noc to je všechno. Ale když jsme doma všichni tak vychovává obdobně jako já. Naše dítě je velmi cholerické stejně jako my dva. Jsme všichni tvrdohlavý paličatí a choleričtí. Toho jsem si vědoma. Nechci své dítě lámat ani předělat ale usměrnit

mlynkova85
25. led 2018

U nás bylo to stejné. Ale jak už někdo radil syna jsem strčila oblečené pod studenou sprchu dokud se neuklidnil tak jsem ho sprchovala. Bylo to pro mě hrozné ale bylo to jen jednou pak stačilo pohrozit a byl okamžitě klid. Teď je synovi 8 let a vztek zvládá bez problémů. Byla jsem dost vyděšená a připadala si jako hrozná matka, ale než mít vztekle nezvladatelne dítě tak to radši tu sprchu jednou preziju ať si o mě každý říká co chce.

vozdinka
25. led 2018

Lublinka96 a jsi si jistá, že ti rozumí? Je možné, že má narušené porozumění, a proto se hodně vzteká, protože tě nechápe. A ty jsi s ní někde byla, že píšeš, autismus vyloučen? Pokud máš trochu schopného pediatra, ať ti napíše doporučení na neurologii. To že nemluví o něčem svědčí. Sama mám dceru s narušenou komunikací, takže vím o čem mluvím😉

trdelnik234
25. led 2018

@lubinla96
Ahoj,padlo tu velmi vela kvalitnych rad,urcite si z toho nieco zoberies.
Mna by len by na doplnenie zaujimalo par veci:
1.Kolko mala dcerka rokov,ked ste sa prestahovali z CR do Nemecka?Pytam sa preto, lebo my sme sa stahovali,ked mala nasa presne 2 roky a asi 2 mesiace to s nou bolo na nevydrzanie.A to sme menili iba byt,nie krajinu.Zostali sme dokonca v rovnakej stvrti.

2.Ako vyzera vas bezny den?V skratke.Chodi mala do kolektivu?Mate tu znamych a kamaratov?

3.Urcite zajdi za psychologom a nechaj si poradit.

P.S. Vo Francuzsku sa napr.oficialne detom na zadok nedava,ale sem tam vidis,jak nejake divoke na zadok tebars v obchode dostane.Ono ten akaz fyzickych trestov ma chranit deti pred cholerickymi rodicmi.
Inak je dobre ze mas takych vsimavych susedov.Tiez keby nam v susedstve denno denne vrieskalo dieta,tak to riesim.Ako mam vediet,ze nejde o tyranie ale len o nezvladnutu vychovu ci diagnozu?
Urcite zajdi k osychologovi,lebo ked u vas ta socialka zazvoni,aby si mohla dokazat,kde je problem a ze ho ako rodicia riesite.
Musi to byt pre teba hrozne.
Drzim palce.
A rozhodne vynechat TV a sladkosti, kvalitny rybi tuk,spanok,aktivity a kvalitny coaching.

hojda
25. led 2018

Znám rodinu, kde byli do malička s holčikou taky šílené problémy a až teď v 9 letech se zjistilo, že jí špatně funguje štítná žláza, které take dost ovlivňuje nervovou stabilitu a i chuť i jídlu. Nemusí to být ono, ale taky je to možné vysvětlení.

hlasimse
25. led 2018

@normalnimatka Nesouhlasím s tím, že plácnutí znamená, že bít je ok. Plácnutí je výchova, pokud si to situace žádá (ne kvůli každé prkotině). Je to trest. Za něco špatného. Když by mlátil sourozence, to je špatné chování a dostane za to nepříjemný trest. Myslím, že děti tohle chápou velmi dobře. Mají smysl pro férovost a vědí, když si zaslouží trest.

hojda
25. led 2018

@lubinla96 Tak jí to řekni, že v téhle zemi se může stát, že z toho jejího vyvádění se staně něco mnohem horšího, že si ostatní lidi myslí, že jí ubližujete a že jí pak budou chtít od vás odvést☹. Nemám ráda strašení dětí, ale prostě jí vysvětlit možné důsledky jejího chování.
Pevné nervy!

normalnimatka
25. led 2018

@hlasimse ale nesmíš zapomínat, že mnohem silnějc, než nějaká záměrná výchova, vychovává příklad!

normalnimatka
25. led 2018

@hlasimse a kromě toho je to pro dítě prostě matoucí..nesmíš bít, ale já tě bít budu, abys nikoho nebila.... jak si to jako má to dítě přebrat? že bít nesmí, ale jeho máma to dělat může? snižuješ tím akorát sama sebe a dítě mateš a děláš tím příkaz nejasným.

tomato543
25. led 2018

Jakobych četla o chování našeho syna. nejí ..má scény.. je to vztekloun, horká hlava..paličák.. ale vše je lepší.. měl to taky tou dobou.. 3 roky..začal chodit do školky.. děsy.. tik v oku.. přestal chodit.. uklidnil se ..na čas.. do toho já také těhotná.. pak už tedy s mimčem.. po krátké době. s mimčem je to ještě horší.. :( není čas se věnovat..dítě se cítí odstrčené.. ač se člověk snaží věnovat i víc tomu staršímu.. :( my zavedli cokoliv co jej bavilo.( u něj hry na mobilu, tv, stavění železnice) zákaz..spapáš.. budeš se chovat lépe..můžeš.. platí to.. ne vždy..i ted máme scény..ale menší..a ne jen kvůli , jak píšeš drobnostem.. nešla obléct čepice.. a co?? scéna.. děs.. vždy s ejedná o nějaký blok..něco je špatně.. v chování rodičů, prarodičů..chce to změnit to bude lépe.. ono je to spojené i s tím vzdorem, co si děrti touto dobou prožívají.. bude lépe...neboj

bonavoxa
25. led 2018

@lubinla96 Moje dcera je to samé, už odmala byla extrémně náročný, nejedla, nespala. Nakonec začal kolotoč chození po odbornících. Neurologem počínaje, psycholog, psychiatr, gastroenterolog,...Nakonec je z toho diagnóza adhd a porucha autistickeho spektra. Musím ale říct, že u ní byly problémy od začátku a kolem roku měla už takové typické projevy jako máchání ručičkama, neměla ráda změny, apod. Ve dvou letech h začala chodit do speciálního stacionáře a teď v pěti letech by na ní člověk nepoznal, že je jiná, hodně se zlepšila.

hlasimse
25. led 2018

@normalnimatka Nemyslím si. Děti nejsou blbé. Vědí, že udělaly něco špatně a proč dostaly na zadek. Nesnižuje to jejich pohled na tebe, naopak - pokud si to zasloužily, vidí tě jako fér člověka. Neříkám, že to má člověk dělat často - opravdu jen když se dopustí pár velkých přestupků - např. scény, mlácení ostatních, lhaní atd. To si musíte stanovit vy, co je velký přestupek. Pak dítěti v klidu a pevným hlasem vysvětlit, co udělalo špatně a proč teď dostane na zadek. Manžel tak vychoval předchozí děti a poslouchaly ho, ale byl pro ně i kamarád, byl férový a těch velkých pravidel bylo málo, takže pro dítě jasně stanovené. Rozhodně si z toho odnesly jen pozitiva a i teď, když už jsou dospělé a nežijí spolu protože se s ex dávno rozvedli, ho stále respektují a mají hodně rády.

ivuska1986
25. led 2018

Kdyz jsem studovala psychologii byl tam uveden pristup zrcadlit dítě, videla jsem ukazku, dite se zacalo brutalne vztekat v obchode, matka zalezla mezi regaly a napodobila dite, tak, aby to dite vidělo, okamzite prestalo a melo dost zasnouci výraz. Nerikam, ze to jde u vsech činností co dite dělá, ale zkusila bych to... drzim palce a preji pevné nervy.

normalnimatka
25. led 2018

@hlasimse podívej... když někdo káže vodu a pije víno, nevim jak u tebe, ale u mě ten člověk hodně rychle klesá co do věrohodnosti a respektu. takovýho člověka prostě nemůžu brát vážně, natož ho následovat jako autoritu, natož si ho vážit.
já neříkám, že je jednoduchý vymyslet a přijít na takovej "trest", kterej bude efektivní. spíš bych přemejšlela normálně o následcích, aby se samo dítě učilo odpovědnosti. dát pár facek, na zadek...to je strašně jednoduchý, jenže mnohdy to nevede vůbec nikam. hlavně, pokud máš doma už tak problémový, vzdorovitý dítě, na kterýho chvílema opravdu nemáš. tělesný tresty ponižujou, snižujou sebevědomí a sebehodnotu, dítě se cítí nedostatečně, a hlavně to aplikovat v případě, že to dítě ti fakt vlastně nerozumí, pak ej to jako kurva ošklivý jednání. to si pak neseš do dospělosti a můžeš si myslet, jak si svoje rodiče zvládla, jak ti nevadí, že tě flákali, jenže ono se to projeví třeba úplně jinde a jinak, než bys čekala. tělesný tresty jsou prostě selhání rodiče.

beruda
25. led 2018

@normalnimatka Můžu se zeptat, jak staré máš děti?

karlajasmine
25. led 2018

@hlasimse Ja treba nejsem proti tomu, dat diteti na zadek, ale u myho syna to treba proste nefunguje. Kdyz mu dam na zadek, zacne se mi smat. Proste je mu to uplne jedno. Kdyz jsem se jednou neudrzela a dala mu na zadek vic, zacal strasne brecet a viditelne naprosto nechapal ten duvod, proc na zadek dostal. A za pet minut sel prastit autickem brachu (protoze ten vztek z toho, ze mu nekdo ublizil, potreboval ventilovat jinde - ublizit jinde). Poucila jsem se a uz bych mu na zadek nedala, protoze je to naprosto neefektivni trest. Mozna to na nejaky dite plati, ale na moje ne a troufam si rict, ze na dite, ktery jedna tak, jak popisuje zakladatelka, to taky platit nebude. Presne jak pise @normalnimatka, kazat vodu a pit vino u ditete respekt nevzbudi. Kdyz jsem byla mala, dostavala jsem obcas na zadek od taty, ale nevazila jsem si ho - vazila jsem si mamy a tu jsem poslouchala. A proc? Protoze mama mi naslouchala, vysvetlovala, ano, take trestala a davala hranice, hranice deti potrebujou, ale potrebujou sebevedomeho rodice, ktere jim ty hranice nastavi s rozumem, ne cholerickeho rodice, ktery vybuchne, da na zadek a mysli si, ze tim to konci...

hlasimse
25. led 2018

@karlajasmine @normalnimatka Tak tady nikdo nemluví o cholerickém rodiči co vybuchne. Ani o pár fackách. Ale rodič je ten, kdo udává směr. Nebo jako se má chovat rodič přesně jako dítě, ležet v postýlce a nosit plínky, protože jinak káže vodu a pije víno? To je demagogie. Rodič má jinou roli. Rodič nerovná se dítě. Takže rodič si může dát pivo, rodič se může dívat na televizi do noci, a dítě má jiná pravidla a jiné podmínky. Důležité je, že ta pravidla nesmí být pitomá, bezdůvodná a neférová, jinak opravdu ztratíte respekt. A taky se nesmíte chovat hystericky, dítě pak vidí, že jste v koncích a nezvládáte. Když budete, jak píše nade mnou, sebevědomí, féroví a rozumní, pak i ty tresty budou dítěti dávat smysl. Určitě nejsem zastánce mlácení a cholerických výbuchů rodiče, o tom ani nebyla řeč.

hlasimse
25. led 2018

Nemluvě o tom, že v životě třeba budete chtít, aby sourozenec svého sourozence chránil, třeba i od fyzického napadení a šikanou, a bude muset taky použít násilí - nebo to je taky kázání vody a pití vína?

normalnimatka
25. led 2018

@hlasimse njn a já zas nemluvim o tom, že máš nechat dítě růst jako dříví v lese... jen jsem ti chtěla osvětlit, jak dítě vnímá, když používáš tělesný tresty atd. ale klidně si to bagatelizuj, že je to jediná možnost, ajk dítěti dát hranice. já tvrdim, že není, jen nesmíš bejt líná. jsi přesvědčená, že témhle dítěti na psychice neublížíš. fajn, tak třeba si někdy n amě vzpomeneš🙂))))

normalnimatka
25. led 2018

@hlasimse no to je příklad jak p**** m* j****, s tím chráněním sourozence...🙂))

hlasimse
25. led 2018

@normalnimatka Mno... To ses tedy ukázala ☹ Začneš urážet, jakmile s tebou někdo nesouhlasí. Bohužel to na děti bude mít horší efekt než jedno plácnutí. Neříkala jsem, že to je jediný způsob - naopak jen v nejojedinělejších případech. Přečti si to znovu. Vysvětlit situaci se určitě mnohdy vyplatí víc. Taky každé dítě je jiné a když vám třeba vůbec nerozumí, tak těžko pomůže plácnutí po zadku, když neví proč. Asi nejste zvyklá, že vám někdo oponuje, co? Každý si musí své dítě vychovat sám - a pak uvidí, co z nich vyroste až zpětně - bohužel.

normalnimatka
25. led 2018

@hlasimse no ani si nemyslim, že jsem tě urazila.... řekla jsem, žes uvedla úplně mimo příklad.
já opravdu vnímám, to co píšeš. je jasný, že nemluvíš o žádným tejrání, ale i tak. ať chceš věřit, nebo ne, úplně stačí jeden zážitek, jedno daní na prdel, kdy to prostě přepískneš, a dítě si hluboko do podvědomí uloží přesvědčení "nejsem dost dobrej" a za x x let tady máš problémy se sebevědomím, ve vztazích atd. v horším případě se pocit "nejsem dost dobrej" může překlopit na "nezasloužim si žít" a ve třiceti tady máš rakovinu jak bejk... a jakto, ježiši? když si to dítě odmala vedla k tomu, aby jedlo pohanku a nejedlo cukr, žejo? 🙂 znásilnění taky stačí "jen" jedno, abys začala nenávidět svoje tělo, chlapy, nebo svět, nebo nevim co...

jojo, když už bít, tak samozřejmě s jasným udáním důvodu. ale prostě není to dobrej a účinnej způsob, jak dítěti dát hranice.

Strana
z6