icon

Dítě ignorant nevnímá, neslyší

cacenka_d
28. čer 2016

Ahoj,
byla bych za rada za nazor, mozna proste delam jen neco spatne 🙂 Nase druha - podotykam charakterove kazda z holek je jina. Je to vetsi mamanek - vec na kterou jsem nebyla zvykla u prvni skoro vubec. Na orl ji pres jeji rev (staci krok k ordinaci) nejsou schopni udelat audio, ale podle kouknuti by proste meal slyset, jenze na prakticky nic nereaguje, ano pokud zarve z vedlejsi mistnosti elmo slysi, ale je to vysoka tonina, rikam si treba trochu jiny rozsah apod. Ted ji je 26 mesicu, v zime jde do skolky a nic na ni nezabere, po dobrem po zlem to se mi tak jeste leda vysmeje, zakricim nic, mluvim v klidu nic. Tim, ze prvni ano vyprdla se na me venku a sla apod. ale proste vnimala, poslouchala nejak fungovala. Nemate nekdo nejakou takovou zkusebnost a nejakou paku? Zacinam z ni byt malinko silena - podotykam, ze na prvni bylo i mene casu nez na tuhle a fakt se ji venujeme vic, mozna to je ta chyba?

panickatlamicka
28. čer 2016

Me dcera taky neposloucha,patri to k veku. Upevnuje si zim svou identitu,potrebuje spravne vest. Pokud ti dcera ale nereaguje VUBEC( tzn.i kdyz po ni v podstate nic nechces a jen tak na ni mluvis),pricemz hlucha nejspis neni,tak se muze a nemudi jednat o pas ( neplasit) ci jinou poruchu. Jak mluvi?

cacenka_d
autor
28. čer 2016

@panickatlamicka Nemluvi, ale to u nas nic neznamena 🙂 U nas v rodine se proste mluvi od tri a starsi ta vubec mluvi az 3,5 roku, zacala az po nosnich mandlickach. Dorozumi se co chce a to ji staci, dej, ja, chci apod. samozrejme tou jejich mekcenou reci. Ona je takovahle porad, to prave neni obdobi 🙂

anelamates
28. čer 2016

Jestli slyší by se dalo snad zjistit docela jednoduše - moje vnučka taky občas nereagovala, a to ani na hlasité povely. Ale stačilo pronést velmi tiše k druhému - pojd si pro medvídky a už letěla s řevem já taky. Čili slyší jako netopýr, špatně pouze příkazy.

nonnni
28. čer 2016

@cacenka_d neni az tak dulezite, ze nemluvi. Ale je dulezite, aby rozumela. A to bohuzel neposoudite vy, zda rozumi, deti casto kompenzuji a odeziraji a rodice nechteji verit, ze jeich dite ma sluchovou vadu.

Pokud opravdu mas pocit, ze neslysi, nebo neslysi poradne, tak foniatrie bude nutnosti. Je bezne slyset nektere toniny lepe, nez jine. Nebo jine neslyset vubec. Mam prakticky hlucheho kolegu, ktery je schopny telefonovat, ale v beznem rozhovoru se nechyta, pokud neodezira. Ty ruzne vlny udelaji hodne.

panickatlamicka
28. čer 2016

A neni to treba tim,ze po ni chces neco furt a ona uz je toho presycena?

cacenka_d
autor
28. čer 2016

@panickatlamicka Po ni nikdo moc nic nechce, ba naopak ta ma svuj svet, ano nocnik po ni chci, ji sama oblika se, ale to chce sama 🙂

@nonnni Podle ORL podle kouknuti by mela byt ok, vic nezjisti dokud rve jak protrzena 🙂 Me prave prijde ze urcite toniny nevnima, kdyz na ni zapistim vyslovene, tak ma okamzitou reakci, jinak z velke casti nema vubec reakci a to ostatni muze byt proste i jen to ze jdu smerem k ni, mame dreveny podlahy ja taky citim lehky otres, dupot kdyz jdou. Jako u ni to bude trochu i ignorantstvi.

nonnni
28. čer 2016

@cacenka_d no muze to byt selektvni vnimani...nebo to muze byt treba PAS, nebo cokoliv jineho. V tomto veku ji presne nikdo jeste nediagnostikuje, ale ten sluh by mela mit zkontrolovany na foniatrii. Ne ORL.

elu
28. čer 2016

a když ji pustíš třeba nějakou zvukovou hračku...reaguje nějak? třeba usmevem?

cacenka_d
autor
28. čer 2016

@elu jenze ta i blika a je to proste mnohem ostrejsi zvuk nez mluvene lidske slovo, na tohle prave reaguje, ale jinak na normalni prakticky ne, nebo jen na nejake, spis si myslim, ze je to ignorant a resim jak na ni 🙂

cacenka_d
autor
28. čer 2016

@nonnni autisticka 100% neni z toho strach nemam, i kdyz dela spoustu veci podobne tak takove ty jejich hlavni znaky proste nema vubec, na autiky mame v rodine experty 🙂 A foniatrie spada pod ORL, ale oni ji proste nemuzou udelat vysetreni usi, dokud jim bude hybat pusou a rvat, az se uklidni a necha na sebe trochu v klidu sahnout tak to pujde.

cacenka_d
autor
28. čer 2016

@anelamates No jenze tohle velky ignorant klidne prehlidne taky, ona neni moc na sladky apod. mlsna moc neni 🙂 Ja mam proste za to, ze je ignorant a musim prijit na nejaky zpusob jak na ni.

achjonetusim
28. čer 2016

@cacenka_d Moje děcka taky nejsou na sladký, ale věta :" Pustíme si nějakou pohádku?" zabírá vždycky 😉

nonnni
28. čer 2016

@cacenka_d tak ani Krejcirova by si netroufla diagnostikovat cerstve dvoulete dite a to CR vetsi kapacitu na PAS nema, ale budiz 😀 Nehlede na to, ze PAS je velmi casto vysokofunkcni. Davno se nervna PAS autik pouze s vyraznymi problemy.

Kazdopadne jsou specialni zarizeni specializjici se na foniatrii. Ne kazdy na ORL jednak vi, co dela a druhak to s detmi umi. Takze bych hledala dal. Zejmena pukud ty sama mas pocit, ze neni neco uplne v poradku, dala bych na instinkt.

Jinak muzes zkouset sama ruzne toniny a uvidis jeji reakci.

cacenka_d
autor
28. čer 2016

@achjonetusim Me jde prave spis o nejaky figl na tyhle totalne ignorantske deti 🙂 Ona to ma teda dost po tatinkovi, ale toho nemusim tolik resit 🙂

martiina_k
28. čer 2016

@cacenka_d foniatrie nespadá pod ORL, je to naopak, foniatr má o atestaci navíc než ORL lékař. Foniatrie je laicky řečeno nadstavba ORL. Foniatr je schopný vyšetřit dítě. Některé vyšetření se dělají během spánku, to je také možná varianta. Ty ale podle mě nemáš pocit, že má holčička nějaký problém, chceš jen vědět, jak na ní, jestli to dobře chápu? Já bych se poradila fakt s foniatrem, ten bude vědět, co dál.

kika_21
28. čer 2016

Tak ji zkus trochu ignorovat i Ty-někdy to zabere. Příkazů co nejméně.Stát před silnicí a dát ruku, nechodit sama k vodě, jen s mámou, nesahat na psy, aniž se zeptáme. Je ještě něco nutného? Samozřejmě neutíkat-počkej na mne-to je také důležité. A zbytek? Čekej, co ona Ti poví. 😉 😉Asi i u muže se dost načekáš-máme i my takového doma-polovina dětí je hodně uzavřená, malý opak, nejstarší něco mezi, někdo spíše upovídaný po mně.

cacenka_d
autor
28. čer 2016

@kika_21 To bude asi ta spravna cesta, jen si chvili pockam nez si me vsimne 🙂 Starsi je prave extrovert, hyperka vesela, mladsi 100% opak 🙂

panickatlamicka
28. čer 2016

@nonnni souhlas,mam vysokofunkcniho autistu a v beznem zivote bys to nepoznala.

krystalka
28. čer 2016

@martiina_k - přesně tak, chce to specializované pracoviště, kouknutím přece nemůže nikdo zjistit, jestli dítě slyší, probůh.....já mám syna s dysfázií, dlouho nemluvil, takže klasicky jsme absolvovali i foniatrické vyšetření, mimo jiné tam právě zkoumali i to, jestli rozumí, na vyšetření sluchu jsou také různé metody a třeba u nás se zjistilo, že měl zalehlé uši, díky zvětšené nosní mandli, přitom mu ta mandle jinak žádné problémy nedělala a měli jsme pocit, že slyší normálně.....přesto prý určité frekvence buď neslyšel, nebo prostě omezeně....a to porozumění je taky důležité, jak už tady bylo napsáno, laik to fakt nemusí poznat, že dítě nerozumí tak, jak by mělo....pro klid bych zašla na tu foniatrii a po našich zkušenostech možná i na logopedii - u takhle malých dětí není logopedie o opakování slov a pilování písmenek, ale právě o tom zhodnocení porozumění, rozšiřování pasívní slovní zásoby.....řeč hodně souvisí i s jemnou a hrubou motorikou apod....A možná bych zvážila i klinickou psycholožku.... Z toho popisu to na mě nedělá moc dojem, že by jenom ignorovala a vzdorovala....

cacenka_d
autor
30. čer 2016

@krystalka Starsi chodi na logopedii, logopedka s ni problem nema ani s touhle. Jasne ze kouknuti nic neukaze, ale vidi pokud jsou tam veci jak nemaji a chodi co 3 mesice obe na kontrolu s mandlema, takze jde spis o to, ze ji ted nebude nikdo trapit vsude mozne a zkusi se to za 3 mesice, pak se to pripadne bude resit, ona je fakt spis extremni ignorant 🙂
Mandle je zakerna vec, starsi dokud ji nevyndali tak nemohla mluvit jen huhnala, ale az do operace se to netvarilo jako tak obrovske, mela to vsechno natlacene vzadu, ale fakt vecer po operaci zacala pomalu mluvit 🙂 Jeste ji nechame pres prazdniny - bude mit doma segru, pak uvidime. On je jejich tata takovy hodne flegmaticky, az ma clovek pocit, ze neslysi a ignoruje, treba je to fakt jen malinky zrcadlo. Ona takhle reaguje na dospely s detma zase az takovy problem nema.

mishachen
8. zář 2025
@cacenka_d

@panickatlamicka Nemluvi, ale to u nas nic neznamena 🙂 U nas v rodine se proste mluvi od tri a starsi ta vubec mluvi az 3,5 roku, zacala az po nosnich mandlickach. Dorozumi se co chce a to ji staci, dej, ja, chci apod. samozrejme tou jejich mekcenou reci. Ona je takovahle porad, to prave neni obdobi 🙂

@cacenka_d Dobry den, je to uz hodne dlouho, ale jelikoz mame podobny problem, rada bych se vas zeptala, jak to dopadlo? Vyrostla z toho holcicka, nebo jste musela resit nejakou vyvojovou vadu, jak PAS? Me s tim take kazdy strasi. Dekuji za odpoved