Jak naučit na nočník - jsem totální ignorant 🙂

nugetka20
12. bře 2018

Synovi je 20 měsíců. Celou dobu jsme si říkala, že čurat se naučí v létě, až bude 2-letý s tátou (počurají kytičku) a následně teda "nějak" kluka posadím na nočník a on už bude vědět, co má dělat...hlavně už bude mluvit a bude schopný si o nočník říct.

Včera jsem měla krátký hovor s kamarádkou (jejímu synovi je 14 měsíců). Na nočník ho posazuje od roka, ovšem je stále v plínách - ale už na nočníku vykoná potřebu, když ona ho posadí (třeba po spaní). Bylo mi řečeno, že ten muj už by měl taky umět.

Vrtá mi to v hlavě. Syn je takovej "na jemnou motoriku natvrdlej", běhavej. Pokud ho nutím k čemukoliv, tak automaticky odporuje (na vše), musím an něj oklikou. Když se ho ptám, jestli má v plíně e-e, tak nereaguje, i když prokazatelně "smrdí". Zatím význam slova e-e pochopil jen v souvislosti s odpadkovým košem.

A tak se ptám - má nějaký význam zkoušet ho dát v současné době na nočník? On na něm chvilku sedí (dnešní první pokus), ale na moje "udělej čůr, ššššš-šššš", puštěná voda atd. nevěděl, co jako chci a po minutě usoudil, že odchází..... a já ho pak lovila na plínu 🙂

Jak jste učili dítě na nočník, krok za krokem, kdy, jak dlouho? Sama mu to prostě nějak vysvětlit neumím a obávám se, že pokud mu to ukážu názorně, tak to ode mě stejně nepochopí ( a já nočník rozsednu :D )

kajalka
12. bře 2018

Moje děti měly období, kdy si plínu samy sundavaly, lehce před 18m. Tak jsem jim vyhověla, plínu už nedávala a během 2-3 týdnů byly doma bez plen, na delší výlety ji ještě nějakou dobu měly, třeba v autosedačce nebo když spaly v kočáru. Takže jsem to měla vlastně zadara. Podle mě, když plínu sebereš a obrníš se trpělivostí, tak to za chvíli pochopí každé dítě, jen musí zažít ten dyskomfort počůrání se.

katynka1
12. bře 2018

Ahoj já mám obě děti (holku i kluka) přes den bez plíny od 15mesicu.Nasli jsme si slovo na čůrání i kakani (kaky, Bobo) no na nočníku jsme prohlížely knížky, zpívaly, jezdily s autama. Hračky jsme naučili taky na nočník a když se stala nehoda tak "fuuuj Adámek má kaky fuuuj). Nejdřív začali čůrání držet a čekali na posazení (třeba po 20minutach) pak už se začali držet mezi nohama a nakonec už si to Bobo a kaky říkali sami. Pak jsem zkusila bez plenky jen punčochy a po 3pocuranich už hlásili pěkně. Samozřejmě pokud jsou nemocní, zábrany do hry apod. Tak to beru s rezervou. No a do 14dnu se to takhle naučili oba.

linee
12. bře 2018

Ja ucila tak nejak od roku.Ve dvou letech jsem se nastvala,plenu sundala a ma uz jenom ke spani.Vypadlo z ni,ze byla pohodlna.Pokud plenu mela,nocnik ji vyslovene otravoval a curala do ni.Jakmile mela.plenu dole,byt v mokrem ji nebavilo a behem dvou dnu sama sla na nocnik a cura uz jenom tam.Ale kazde dite je jine,kazde k tomu dospeje v jinem veku a jinak rychle.Koukni sem do fora,je uz k tomu par diskuzi.Hlavne kdyz se uci,nenutit a nekarat,pokud dojde k nehode.Drzim palce

katynka1
12. bře 2018

Jo pak ještě vylít nočník a udělat curankam papa to je taky bavilo. A klidně bych mu to ukázala i názorně 😁

kata267
12. bře 2018

@nugetka20 dcera ma 20mesicu a nocnik nebo zachod ignoruje totalne, neni ochotna si tam ani sednout, neresim...nechavam to na leto ted ji nenecham litat nahou event.pocuranou I bez toho je furt nasoplena..

mrav
12. bře 2018

Ahoj , zkus na nočník posadit plyšáka a pod něho vylít trochu vody. Až tvůj syn to udělá do nočníku, chválit, tleskat, dej mu sladkou odměnu.

luckylee
12. bře 2018

Vysvetluj,rikej ale nijak nenut.Ani tleskabi a odmeny nejsou potreba.Je to prece cinnost za kterou nam taky nikdo nic nedava.😂
Rika se ze k tomu musi dozrat urcite cast mozku...a cetla jsem o spojitosti se stridanim nohou pri chuzi do schodu.Nevim co je na tom pravdy.
Syn ma 23m a na nocniku nesedi.Jeste mu to necvaklo a nutit ho tam sedet a treba ho u toho zabavovat hrackama mi prijde blbost.Nesoustredi se na cinnost a udela to spis nahodou.Neznam zadne dite ktere by melo pliny ve skole.A to pochybuju ze se vsema detma rodice trenovali nocnik kazdy den kdovi kolik casu.😀

kata267
12. bře 2018

@luckylee souhlas, znam I takovy kdy je dite ve dvou letech stopro bez plen ale za den pocvrka 10teplaku...tak to.podle me taky neni reseni...

nugetka20
autor
12. bře 2018

@kata267 :D no,a le je fakt, že je bez plen. je pravda, že kamarádka taky souhlasila, že kluk je furt v plínách, ale do nočníku se vyčurá ....což podle mě taky jaksi není úplně ten kýžený výsledek, co bych potřebovala 🙂 Na její obranu ale musím říct, že to myslí dobře.

kata267
12. bře 2018

@nugetka20 no jo jak se to vezme ze 😀 kazdy to dela podle svyho, ja radsi vymenim par plen nez prat x teplaku denne 😀 v lete necham malou litat treba jen v kalhotkach a treba se to zlomi, ted mi kazdopadne na nocnik nechce ani sednout, staci ze hystericky jeci u jinych cinosti jako jsou zuby nebo umyvani vlasu nebo usinani...nehodlam si ted pridavat jeste dalsi neoblibenou cinnost 😂

swetlusska
12. bře 2018

@nugetka20 :o) jo, to mě pobavilo, jako u nás. Syn 15 měsíců, čůrá a přestává čurat nahý sám vědomě, zásadně po koupání a běhá nahej po bytě a čůrá a děsně ho to baví. Nočník nechápe, nechce, uráží ho to nebo co, protože si to dá tak leda na hlavu a pak odhodí. No, takže ho lovím za běhu s plínou. Je to zatím marný...(ikdyž sedávám na nočník já nebo plyšáci, prostě marnost!).

katynka1
12. bře 2018

Prostě co dítě, to originál 🙂 my třeba vozili i nočník v kočárku, protože Aňa se bála čurat na travičku a plínu už pak vůbec nechtěla.

aklin
12. bře 2018

Vzit plenu a nedat. Jen je dulezite vydrzet a mit svatou trpelivost. Dcera byla od 13 m bez plen, vedela jsem kdy bude curat. V 17 davala znameni. V 19 m sama rikala. Ve 2 letech sama zacala chodit.

markytka_1
12. bře 2018

Tak já jsem šťastná, že dcerka ve 2,5 letech konečně bez plínky. Na nočník chodila dlouho, když jsem ji posadila vycurala se nebo vykakala, pak zas to bylo v plince, neřekla si a to jsem ji prosazovala často. Před 2 rokem už chodila pěkně, říkala si, ale pak se zas začala pocuravat a vrátili jsme se k plinkam, protože za den tolik pocuraneho oblečení se nedalo. Nepomahali ani klasické látkové pleny ani to, že byla v mokrým, nevadilo ji to, měla svou hlavu.

saphire
12. bře 2018

@nugetka20 jako bys popisovala moje dítě... akorát teda chápe co je e-e a ví že patří do nočníku, k tomu nám pomohla až knížka "víš, co má v plínce myš?", vysvětlit si nic nenechá, ale na jeho neschopnost se vyprázdnit vědomě to žádnej vliv nemělo. Zkouším to celkem vytrvale, mnohdy sedí na nočníku i hodinu a půl (čteme, různě ho zabavuju) a výsledek nulovej, za poslední týden jsme nechytli "e-e" ani jedno a vyčůral se do nočníku asi třikrát, prostě proto že tam seděl, ale na podlahu rozhodně víckrát, vidím že to dopředu neví, překvapeně kouká a pak se udá že "tyty". Je mu 22 měsíců a látkujeme... Že je podělanej nebo mokrej je mu fuk, neřekne nic, na otázky zásadně neodpovídá, ale to na žádné... za dobrou radu bych snad i zaplatila😉) ale mam pocit, že prostě k tomu ještě nedozrál, přesto se snažím, abych neměla špatný svědomí... pak když čtu jak se to naučí za týden každé 18ti měsíční dítě, padá na mě depka...

snahnah
12. bře 2018

@nugetka20 Já to u syna měla v tomhle stylu https://www.vanickovani.cz/jak-se-zbavit-plenek/ a protože to byl můj ocas a byl se mnou úplně všude, brzo přešel z nočníku na záchod. Prostě musel uzrát 🙂 Každé dítě je jedinečné a když se mu zrovna mozek učí něco jiného, tak to prostě nepochopí. A nenechat se ubíjet historkami babiček, jak jsme byli všichni v půl roce bez plen i na noc :D

rhiana
12. bře 2018

Přesně jak píše @snahsnah . Ten článek na www.vanickovani.cz je super návod, ovšem člověk musí fakt vychytat ten moment kdy už je dítě zralý a chápe co po něm chtete. Syna jsem se pokusila odplinovat cca v 18mes. Ale spíše z nouze, protože jsem čekala druhého. Marně, ještě mu to nedocházelo. Takže jsem pliny vrátila a druhý pokus byl ve dvou letech. Podotýkám, že nikdy na nočníku neseděl, páč ho nesnášel. No a pak jsem mu plíny sebrala a během asi týdne chodil na nočník sám. Chce to trpělivost, nenutit, chválit. Naučili jsme se všichni a každý děcko je jiné. Tak nočníku zdar!

petrixa
12. bře 2018

Kluci začali tak nějak sami cca kolem 2 roku. Do té doby byl nočník největší nepřítel hlavně u staršího syna. Koupila jsem mu takovou nálepku do nočníku. Je černá a když se počůrá objeví se obrázek. Stálo to cca kolem 100 kč a byl to užitečný pomocník. To se mu moc líbilo. Mladší syn se učil lépe, ale protože už to viděl u bráchy. Nálepku jsem mu koupila rovnou a byl z ní také nadšený. Jinak se mi nejlépe osvědčilo u obou nenutit. Zkoušet vždycky po nějaké době a když to nešlo prostě nechat být. Došli k tomu sami.

lenkas1982
12. bře 2018

No, my teda nejsme rozhodně žádný vzor, protože dceři je skoro 28 měsíců a na nočník i záchod se sice vyčůrá, ale někdy se vzpouzí, že nechce, sama si ještě nikdy neřekla, takže co neuhlídám (a že nejsem vzor důslednosti), to skončí v plence a s bobkem má nějaký problém, ještě ho neudělala jinam než do plenky. Takže to spíš kdyby ses chtěla uklidnit, jak to může vypadat jinde s výrazně starším dítětem.
Jinak zkoušela jsem na nočník posazovat od 1,5 roku, čas od času, někdy víc někdy míň, nenutila. Poprvé se vyčůrala těsně před 2. narozeninami. Už dlouho perfektně ví, o co jde, mluví výborně, samozřejmě od začátku ji zkouším nabádat a vysvětlovat, aby si řekla. Neřekne. Bohužel je navíc takový typ, že ji nové věci a "atrakce" motivují chvíli, pak ji to přestane zajímat a začne si stavět hlavu. Měli jsme kolem nočníku rituály, když začala chodit na záchod, nadšená že má svoje prkýnko, že si může spláchnout, lákali jsme ji, že dobude moct spláchnout "velkým tlačítkem" až udělá bobek, má slíbený dárek za bobek do záchodu. Nic, chvili zájem a pak konec. Akorát se vzpouzí, když řeknu, že jdeme na záchod. Tak prostě vyčkávám, až (jestli) jí to v té hlavě sepne. Ale sílí ve mně rozhodnutí, že až se pořádně oteplí, tak jí tu plenku sundám a šlus. Nicméně to jsem zkoušela už loni v létě (ale to jí bylo něco přes 1,5), ale nervově jsem nevydržela to utírání louží z podlahy a počůranou sedačku, křeslo, bobek na podlaze. No, třeba to teď zafunguje líp.

kolapav
12. bře 2018

Tak já jsem začala dávat na nočník cca 18 měsících, koupila jsem hrací nočník to se mu moc líbilo byl z toho nadšenej a naučil se celkem rychle ale na noc a delší cesty jsem plínu dávala

junkka
12. bře 2018

Ja si asi neumim predstavit, ze bych treba od roka ucila dite na nocnik jak tu nekdo psal, ono se obcas vycuralo, pak za pul roku si obcas reklo a ve dvou letech teda samo chodilo. To musi byt na palici rok resit furt jen curani. Ja myslim, ze k tomu dite musi dospet.
Malou jsem tak od pul roka jednou za mesic zkusila posadit na nocnik, nechtela, tak jsem to neresila. No a kdyz mela 22 mesicu, tak si na nej jednoho dne sedla sama a vycurala se, udelala to jeste parkrat. Bylo leto, tak jsem sebrala pliny a zkousely jsme bez a behem 14 dni byla odplenkovana a za dalsi tyden bez plen i na noc. Nechala bych to na to leto. Ono ti nic neutece

katynka1
12. bře 2018

@junkka na palici to nebylo, když je to formou zábavy je to součást života, to je jako kdyby bylo na palici co hodinu kojit. Asi je to individuální. Individuálně o mamince individuálně o diteti. Nejde o nátlak prostě jen průběžně seznamovat. Já věděla, že po spinkání a po jídle prostě bude čůrat a naučili se to, bohužel jako lektorka v mateřském centru jsem svědkem i toho, že 4lete děti nosí plinu, protože maminky čekají až na to dítě dozraje a pak mají hysterii když vidí nočník. Nikomu jeho názor neberu nekrtizuji. Ovšem pro mě zvláštní.

leki
13. bře 2018

Taky me to zajima. Malej ma 25 mesicu a na nocnik si za boha nesedne (ani na zachod, ani curat do zachodu/nocniku ve stoje). Kolem 20 mesice to uz umel - praktikovali jsme indianskou metodu kdy se plina proste zabavila. Po tydnu se to ale zase zlomilo a nic s nim nehne. Mam latkovky a radsi bude celej promocenej skrz na skrz.. Myslim, ze jeste neni ready asi (?). Zacnu to znova resit a bude tepleji. Kamaradka pousti na nocniku male pohadku (stejne stara) a funguje to. To ja ale zavadet nechci. Kluk od dalsi kamaradky se jednoho dne rekl, ze plinu nechce a zacal chodot sam na nocnik (22 mesicu).

kafr
13. bře 2018

Vlastní dítě teprve "m-učit" budu, ale přihodím zkušenost mé mamky.
Jsem narozená v zimě=v létě 1,5 roku. Panelákový balkon: mamka na lehátku a chytala bronz, já si hrála s vodičkou a hračkami v lavorku (samozřejmě naháček). Najednou mamka zaslechla divný zvuk, kouká na mě a já hysterický znechucený výraz, proč mi o to teplé cosi teče po nohách?! Mamka přišoupla nočník, posadila, pochválila a já sledovala co to je... Pak uklidila a pokračovala ve slunění. Za čas opět zvuk: sama jsem si sedla na nočník a čůrala - prostě pravý moment a podchycený "aha efekt". Samozřejmě ještě nějaké nehody byly.
S bráchou to bylo horší, byl to divoch, nočník sabotoval, pamatuju, jak ho mamka v zoufalství přivazovala plenou k noze od stolu, prostě nebyl k udržení, stejně se vyvlíkl jen co mamka otočila hlavu. Prostě marnost.

junkka
13. bře 2018

@katynka1 naucili, ale trvalo vam to rok. A naucili jste se to vlastne stejne jako ma dcera za 14 dni. 4 lete dite s plenkami je extrem. Ale ucit od roku zas prijde extrem mne, kdyz i psychologové vsude pisi, ze to deti zacinaji chapat nejdrive v 18 měsících. Jinak je to taky o tom, jak jsou matky aktivni. Tech 14 dni co se to dcera ucila bylo taky na palici. Ja videla, ze ji matlo, ze doma plinky nema, tam ji to slo krasne (behala doma bez kalhot) a venku ma. Takze jsem sebrala hned i na ven a nosila sebou tak patero obleceni na prevleceni v igelitce a vysvetlovala a prevlekala. Nekdo by to uz vzdal a o tom pak asi jsou ty ctyrlete deti a plinkama 🙂 nerikam, ze se nema dite ucit na nocnik, jen proste mam jiny nazor na tu vekovou hranici

jitulka89
13. bře 2018

@junkka tak s tim chápáním az v 18 měsících nesouhlasím...s malou praktikujeme bezplenkovou metodu od narození a chápe uz ted ve dvou měsících co se po ni chce kdyz ji podržím nad nocnikem nebo umyvadlem a deti vedene touhle metodou bývají uz v roce odplenkovane

dc2015
13. bře 2018

Tak zaprvé každé dítě je jiné, neporovnávat. Syn se po posazení vyčural už asi v 11 měsících, možná i dřív... za mě zbytečná snaha. Opravdu se naučil na nočník stejně až ve 2 letech a 1 měsíci. To trápení mezi tím bylo zbytečné... zkoušeli jsme všechno, plyšáky, redukci, odměny... Nic. Chápal, co chci, ale prděl na to 🙂 Dneska jsou mu 2 a 3 měsíce. A má problém si na nočník sám sednout... Ale přijde, zahlásí, spolehlivě, posadím ho... A už to bere prostě jako normálku. Být vámi, počkám fakt na to léto 🙂

nugetka20
autor
13. bře 2018

@snahnah Toho Karpa si přečtu - musím říct, že mi jeho knihy zachraňují zdravé nervy :D Jako autor je skvělý a to, co píše, je opravdu pravda - na mého syna to funguje velmi (i trošku té batoletštiny, i vrčení .....ale hlavně že vím, co mě čeká, co je normální a jak na to reagovat). Moc děkuju

babanci
15. bře 2018

Zrovna jsme se o tom včera bavily s dcerou. Máme 23 měsíční vnučku a paní doktorka dceři tvrdí, že do dvou let to nemá cenu učit. Navzdory tomu, že my kdysi posazovaly děti už v roce i dřív, stejně jí dávám skoro za pravdu. Teprve nyní tak nějak pobírá, že se čůrá asi na ten nočník a to bobo, že je docela v pleně nepříjemné. Až se oteplí, nebudeme jí dávat plenu např. na zahradě kolem domu a občas se zeptáme a uvidíme. Chytrá je dost, snad to rychle pochopí. Ostatně každý to dřív nebo později pochopí, že?

astyna
15. bře 2018

Ono vyčůrat se na nočník je něco jiného (hodně jiného) než chodit na nočník. Já jsem s tchýni učila 3 dny syna na nočník - fakt jsme nedělaly nic jiného, než ho tam držely, pořád říkaly, co dělá, proč to dělá. Když jsme to chtěli vzdát, tak najednou ráno vstal, sundal si plenku a vyčůral se, zatleskal a bylo to. Měli jsme ještě etapy, kdy se počůrával do tepláčků, spíš podle mě napodoboval mladšího, který se narodil v jeho 20měsících. Nyní je mu 26m a pilujeme venkovní čůrání. My jsme začali brzo - kolem 6.m, jak si sedl, tak jsem ho tam dávala. Výsledkem bylo jen to, že se nočníku bál a to jsem to dělala jemně a nenásilně. Dlouho pak měl k tomu odpor, takže za mě - nespěchat. Moje tchýně mi říkala, že měla oba kluky od roka bez plen - a pak z ní vypadne, že pořád prala tepláčky. Bez plenky může být i kojenec, ale čůrat do nočníku už je jiná liga 🙂 Držím pěsti.