icon

Jak naučit na nočník - jsem totální ignorant 🙂

nugetka20
12. bře 2018

Synovi je 20 měsíců. Celou dobu jsme si říkala, že čurat se naučí v létě, až bude 2-letý s tátou (počurají kytičku) a následně teda "nějak" kluka posadím na nočník a on už bude vědět, co má dělat...hlavně už bude mluvit a bude schopný si o nočník říct.

Včera jsem měla krátký hovor s kamarádkou (jejímu synovi je 14 měsíců). Na nočník ho posazuje od roka, ovšem je stále v plínách - ale už na nočníku vykoná potřebu, když ona ho posadí (třeba po spaní). Bylo mi řečeno, že ten muj už by měl taky umět.

Vrtá mi to v hlavě. Syn je takovej "na jemnou motoriku natvrdlej", běhavej. Pokud ho nutím k čemukoliv, tak automaticky odporuje (na vše), musím an něj oklikou. Když se ho ptám, jestli má v plíně e-e, tak nereaguje, i když prokazatelně "smrdí". Zatím význam slova e-e pochopil jen v souvislosti s odpadkovým košem.

A tak se ptám - má nějaký význam zkoušet ho dát v současné době na nočník? On na něm chvilku sedí (dnešní první pokus), ale na moje "udělej čůr, ššššš-šššš", puštěná voda atd. nevěděl, co jako chci a po minutě usoudil, že odchází..... a já ho pak lovila na plínu 🙂

Jak jste učili dítě na nočník, krok za krokem, kdy, jak dlouho? Sama mu to prostě nějak vysvětlit neumím a obávám se, že pokud mu to ukážu názorně, tak to ode mě stejně nepochopí ( a já nočník rozsednu :D )

Strana
z2
sviva
30. dub 2018

U nás se někde kolem 19 měsíců stalo, že si dcera doma při běhání bez pliny asi třikrát opakovaně cupla do jednoho rozku v koupelně. Zkusili jsme tam dát nočník a přestat dávat pleny a ono si to sedlo. Opravdu na něj sama začala chodit. Ze začátku byl počet nehod vysoký, ale rychle se to lepšilo. Doma byla bez pleny, ven a na noc s. To jsme řešili postupně podle situace. Teď jí je 25 měsíců, plenku má na noc a ne vždycky jí pocura. Věc, kterou jsem netušila, jak budu řešit se vlastně vyřešila sama. Za sebe doporučuji kouknout na indiánskou metodu, u které jsou většinou popsány indikátory zralosti a přemýšlet o odplenkovani až budete mít pocit, že k tomu syn dozrál. Nenechte se stresovat tím, že někdo dřív.

calvac
30. dub 2018

@nugetka20 My jsme taky zkusili kde co,syn se chytil az ve trech letech!!! Proste sam od sebe. Do te doby na nej neplatilo vubec,ale vubec nic. Ze ma v pline nadelano, mu fakt vubec nevadilo. Zkousej dale,urcite si ale kluk k tomu dojde sam,neboj,muj syn je toho dukazem. Navic kluci jsou lehce zabrzdeni oproti devcatkum.

mysicka_lb
1. kvě 2018

Myslím si, že nejlepší metodou je být naprostý ignorant, jak píšeš🙂. Já jsem se zařekla, že nebudu drilovat, posazovat, nutit, odebírat plínky.... Že je to zbytečný stres pro oba. Pro mě bylo důležité, aby dítě skutečně chápalo, ne aby se jen něco učilo pomocí vytváření reflexů. A tak jsem prostě jen vysvětlovala ("Teď jdu čůrat, já čůrám do záchodku, ty ještě do plínky. Až budeš velký, budeš čůrat taky do záchodku."). Asi na dvou letech jsem trošku přitvrdila, ukazovala třeba i obrázkové knížečky, na písku čůrající kluky..... Pak jsem vyrozuměla, že syn chápe, ale prostě nemá motivaci, důvod, proč by to najednou mělo být jinak. Tak jsem ho vzala do obchodu, ukázala mu regál s jeho oblíbenými Montíky a balení plínek a vysvětlila mu, že kdybychom nemuseli kupovat ty plínky, mohli bychom místo toho koupit všechny ty Montíky. Do pár dnů byl naprosto bez plínek. Resp. plínky jsem dávala pro jistotu ještě asi dva týdny, ale byly suché, spolehlivě si říkal, budil se i v noci (sám od sebe). Pak řekl, že už plínku nechce, a já jsem ji sundala. Samozřejmě jsem vykoupila obchod, ukázala mu tu narvanou ledničku a vysvětlila mu, že jsme si ty Montíky mohli dovolit koupit, protože už je bez plínek. Nikdy jsem nemusela řešit nehody, brát náhradní oblečení, převlékat postel..... A nikdy jsem nemusela nutit násilím. V porovnání s vrstevníky se to naučil asi o měsíc až dva později přes den (jo, byli jsme poslední, vyslechla jsem si moře keců, ale nedala jsem se a vedla si svou). A přes noc asi o půl roku dříve. Mimochodem, znala jsem jednu maminku, co holčičku strašně drilovala a ta už někdy na 16 měsících čůrala do nočníku. Jenže na dvou letech se pak šprajcla a ještě ve třech letech nosila plínky.

sonisek
1. kvě 2018

Pamatuji si, jak jsem se s tim stresovala od roka malyho, kde nic tu nic...hlavne babičky mlely, že by to měl umět, ušetříme za pleny...a pak mu bylo v létě 2,5 a během týdne sám od sebe začal chodit na nočník, konečně to pochopil a od října pak byl bez plen i v noci, a v lednu pak mu byly tři roky. Takže mám pocit, že nemá cenu se s tím stresovat a dítko to samo pochopí až bude ten správný čas.

krucis
1. kvě 2018

Ahoj, nevím, ale dítě kolem roka a půl jsou už schopné pochopit, co se po nich jakž takž chce. Je nutné mu to vysvětlit formou hry. Rozhodně dril a výhružky nejsou na místě. Spíš hodně chválit, když se mu to povede. U malého nám hodně pomohlo, když mohl běhat nahatý a nemusel nám říkat. Prostě sednul, vyčůral a běžel dál. Pokud se vyčůrá jinam, dát mu najevo, že takhle ne. Třeba já si vždycky zacpu nos a dělám, fůůůj... Myslím, že čím dříve se s nočníkem seznámí, tím to pro něj bude snažší. Nejlepší je posadit dítko na nočník ihned po probuzení a s dcerkou jsme si prohlíželi knížky (aby tam vydržela chvilku🙂, po ránu to jde nejlépe a jakmile se vyčůrá tak tleskat, jásat a on pochopí co a jak. Mám 3 děti a všechny v roce a půl pleny už nenosili, jen na noc. Ale je jasné, že každé dítko je jiné. Jen si myslím, že čím dříve s nočníkem se začne, tím lépe to pak jde. Je nutné, aby se stal součástí jeho běžného dne. Ale nikdy ne násilím, pokud brečí tak ho zase na chvilku schovat a třeba za týden ho znovu vytáhnout, nebo syn raději chodil na záchod - jako táta. Pořídili jsme zmenšovací prkýnko na záchod a tam chodí doteď (3 a půl roku). Odkládat nočník až na 2 a půl roku mi přijde taky trochu extrém...

parosa
4. kvě 2018

Ahoj zdravim, mam dcerku 2,8 m. S nocnikem taky bojujeme. Kdyz ji tam posadim, tak dlouho sedi, hraje si, pak se vycura i vykaka. Kaka radsi, jako mensi jsem ji pri prebalovani myla zadecek primo v koupelne pod vodou, ji se to vubec nelibilo, takze radsi kadi do nocniku. S curasnim je to horsi, nejradsi pliny. Zkousela jsem loni v lete nedat plinu, ale nic to nezabralo. Radsi se pocurala, nebo se vycurala do bazenku. Asi nebyla jeste zrala. Ted se parkrat pocurala kdyz nechtela na nocnik a uz mela sundanou plinu. Byla hodne nastvana a nelibilo se ji to. Takze doufam, ze dopadneme stejne jako s kakanim. Chce to cas a trpelivost.

Strana
z2