Do kdy je vhodné vozit dítě v kočárku?
Ahoj holky.Mám dvě děti, které byly bez kočárku ještě před úderem 2 roku.Mám ale švagrovou, která má 3 letou holčičku a zítra má nastoupit do školky,ale pořád ji vozí v kočárku.Mě se to teda nezdá,ráda bych jí pomohla,ale je prostě taková,že když jí řekne člověk pravdu,tak se urazí.Jak jste to měli vy?Do kdy jste vozily dětičky v kočárku? 🙂
@alianan to je presne ono, my jsme opravdu ke kamarádce ktera bydlela kilometr, chodili hodinu! Ted si naopak casto vzpomenu jak jsem si tenkrát přála holčičku, ktera bude chodit za ručičku a moje nejmladší odmítá jít bez držení a to i kdyh nutne pitrebuju mít volné ruce 😅 Takže bacha na přání 😀
@bonavoxa upe normalni kocar...holt jeste kovova konstrukce a neee plasty
Tak to já vám snad ani nebudu psát kolik má můj syn let a vozím ho v kočárku. Ale teda jenom ráno do školy a školky ať to máme rychlejší 😁
A jaká je ta pravda? Tvoje?🙂 To je asi každého věc, tak tady nesbírej argumenty, tvoje švagrová má evidentně jiný přístup a má pro něj svoje důvody. Já svoje dítě vozila do 3 a půl let (samozřejmě ne každý den, ale když třeba byla po nemoci, kočárek se místo procházky hodil) a její život to určitě nijak nepoznamenalo. Je chytrá, hodná, chodit i běhat umí, takže hlavně klid.
Staršího jsem vozila v kočárku do 3,5 roku a pak ještě víc jak rok na stupátku za ním. Byli jsme bez auta, kluk je hypotonik, později zjištěno, že autista. Prostě se velmi snadno unavil ani ne tak chůzí jako takovou, ale nutností vnímat okolí (oriantovat se, reagovat). Byli jsme bez auta, bez kočáru byl problém i dostat se na hřiště (nějakých 700 m), natož po dvou hodinách z něj. Mladšího jsme vozila 3/4 roku, pak přišel koronvirus a mě prostě vadila ta "otevřenost" kočárku, tak jsme přešli na šátek... Někdy v roce a půl už běhal bez kočáru (s občasným nošením), protože ruce jsem potřebovala na staršího, který se v těch pěti letech stále ztrácel a mladší byl běhavec a chtěl chodit. Navíc jsme už měli auto, takže prostě to, co jsme s mladším jezdívala "kočár a půlhodina MHD", tak jsme teď jezdili autem, no.
Píšeš, že malá je rozmazelná, že brácha prosil, ať to jeho ženě vysvětlíš... Jako jo, jsi v úplně blbé situaci, ale ona je matka a je s dítětem 24/7 - zvlášť pokud otec pracuje v zahraničí a reálně je doma jen na návštěvy, je ona s dítětem fakt naprosto nonstop. Jestli jim reálně chceš pomoct, není to na nějaké "domlouvání máme", ale na to, že třeba třikrát za týden přijdeš a vytáhneš je obě ven. Nebo aspoň dítě. ... protože za "děláš to špatně", tě sežere každá. Jediná cesta, jak pomoct, je naučit je, jak dobře. Ale ne slovy, ale příkladem a prožitkem.
Se synem chodí do školky holčička, kterou po obědě vyzvedavaji rodiče a mají s sebou sporťák...věčně ji tak prece vozit nebudou...
A jinak tvoje starosti bych chtěla mít 🤦♀️ starší dceru jsem vozila v kočárku do 3let, ptz bych tak nikam nedošla 🤷♀️
Přesně do tří let. Syn kočárek miloval. Dokud se dítě rádo vozí, tak proč ne? On je na to nějaký předpis? To je jak do kdy má mít dítě plenu, dudlík, umělé mléko apod. Není to jedno?
Že ty jsi jedna z těch co si myslí, že druhé narozeniny musí dítě oslavit bez pleny, bez kočáru, bez dudlíku, bez mléka, má mluvit v souvětích, recitovat básničky a když to tak není, je to selhání matky, která je líná? Výchova dítěte není soutěž, kdo co stihne dřív. A ten tvůj bratr je "poklad". Doma skoro není, s výchovou nepomáhá, jen kritizuje a stěžuje si. Jako sorry, ale může s ní sám chodit ven a postupně jí rozchodit. Já měla kočárek ráda a bylo peklo, když syn ve třech už chtěl bez kočáru, ale cestou domů jsem ho pak nosila, až jsem si párkrát blokla záda.
@petulkadodo já bych to ještě poupravila...ona je ta máma, jejíž děti to mají jinak a mysli si, že je to jen díky její výchově a že je lepší než svagrova, a že když to zvládají její děti,tak přeci musí I ty její a je to jen o svagrove neschopnosti
Starší syn od 2 let kočár využíval jen na na delší trasy, do města, knihovny, cestou MHD atd, v jeho 2,5 letech jsme k moři do Turecka jeli bez kočárku a byli jsme takoví jediní, ale popravdě tam to bylo náročné, resort byl obrovský a za den jsme toho nachodili opravdu hodně, zpětně bych s sebou určitě vzala, ale máme jen velký...Pak jsem otěhotněla a udělala jsem v jeho skoro třech letech "rozloučení s kočárkem", tzv poslední jízdu. Za mě už to vypadalo divně, byl už v tom velký, a to měl jen 13kg...Připomínalo mi to postižené děti v kočáru..Kočár se musel nachystat pro druhého syna, tzn. přeměnit na hlubokáč a hotovo... Do školky to máme 1km, není problém, syn se projde, je zvyklý a pak si třeba na lampionaku nestěžuje, že ho bolí nohy👍Chůze je zdravá a přiměřený pohyb, takže to beru jako přínos. Pokud chceme být rychlejší, on má odrážedlo nebo koloběžku a já za ním valím s kočárem nebo Mimi v nositku. Být ale mezi syny menší věkový rozdíl než 3r, tak bych pořídila to stupátko...Každý to ale dělá jak to cítí dle svého nejlepšího vědomí. Je těžké přijmout kritiku a ještě těžší kritiku svého dítěte. Chápu obě strany. Ale jak se říká, ten komu to vadí, tak ten to má řešit😉
U našich dětí to nepodporujeme, chodí si po svých a od nízkého věku zvládaly pár kilometrů ujít v pohodě, dost je v tom motivujeme, vidí příklad, baví je to.
Takhle - já jsem zvyklá na něco jiného, takže taky se mi kroutí oči když vidím tříleté, čtyřleté, pětileté ZDRAVÉ dítě jak se běžně vozí v kočárku (teď se nebavíme o dětech nemocných, po úrazech, na dovolených atd.), ale moje dítě to není - neřeším. Ani u dobrých kamarádek. Je mi to fuk, řeším svoje děti a o to víc jsem na svoje kluky pyšnější když mnohem starším dětem ukážou jak umí 😀
Na výlety a delší trasy nebo když bylo potreba se někam dostat na čas , vozila jsem syna v golfkach do tří a půl. Absolutně miloval kocar 😂 a jsem ráda že jsem neměla ani jedno dítě takové to, co v kočáře od roku nechce být a cesta pět metrů trvá hodinu, protože z toho bych byla plešatá. Vůbec nechápu , kdo a proč vůbec určuje nejaky věkový limit. Zvlášť v rodině, kde oba rodiče nejsou k dispozici a běžný provoz je jen na matce. A že se tříleté dítě vzteká že chce do kočáru, to mi přijde normální, v tomhle věku úplně
Veselá diskuze…starší kočárek nenáviděla, ten jsem pro ni stáhla z půdy asi ve 4 a půl letech, kdy měla nohu v nechodící sádře. Malý kočárek miloval, ale teď v 8mi měsících řve jak tur, když ho do něj dávám, bo chce všude lozit sám.
A jaký je rozdíl vést dítě autem a nebo kočárkem? To bych potřebovala vysvětlit. V dnešní době, kdy ještě i druhostupňové školní děti vozí rodiče autem skoro až do třídy bych se nad tříletým v kočárku opravdu nepohoršovala, to má nárok. Mimochodem někdy je to i bezpečnější dát dítě do kočáru, třeba u hlavní silnice, nebo zkrátka když je velký provoz. Někdy je to i nutnost, když dítě potřebuje spát a jinak to nejde. Vůbec bych to neřešila, v tomhle věku se může malá zítra ráno vzbudit a kočár začne odmítat sama od sebe. Není potřeba to dramatizovat a není vlastně ani důvod o tom nějak debatovat.
Syn byl v kocarku cca do 2 let,pak se narodila mladsi,tak sel na stupatko (na tom se vozil tak rok). Mladsi byla v kocarku cca do 2,5 let. Pak jsem kocarek dala svagrove na miminko. Kdybych ji ho nedala,asi bych ho u dcery vyuzila dele,cca tak do tech 3 let. V golfkach obcasne stejne jela na vylety atd.
To o cem ty pises,ze chces pomoci svagrove s tim,aby nepouzivala kocarek,neni vubec zadna pomoc. O tom si ma rozhodnout sama a nikdo nema pravo ji do toho kecat. Jestli tohle chce po tobe bracha,tak bych mu rekla,at si to vyridi doma sam. Nechapu,proc bys to mela resit. Me tohle rict svagrova,tak ji poslu nekam. Sama si u svych deti rozhodnu co a jak. A pokud potrebuji radu nebo s necim pomoci,tak si o to reknu.
Do roku a půl jezdila intenzivně, do dvou nárazově. Když se naučila pořádně chodit, jezdit nechtěla. Navíc kočár považuju za kontraproduktivní, páč ji chůze po vlastní ose víc unavila. Kočár byl v baráku ale dýl, když byla po nemoci, vrazila jsem ji na procházku aspoň do kočáru i ve 3 letech.
Mladšího jsem vozila do 4 let podle situace když jsem potrebovala byt nekde rychle nebo kdyz to bylo " bezpečnejší" byl to takový malý "satánek" a pak od 6 do 7 let( ze zdravotních důvodů) pohledy matek "moralistek" k nezaplacení. Každopádně tohle bych nechala čistě na ni. Pokud se to tvému bratrovi nelíbí musí si to s ní vykomunikovat sám. Osobně bych do toho nezasahovala. Nebydlíš s nima a pokud ona je většinou sama na dítko tak je to pro ni třeba i jednodušší. Každá matka se snaží určité věci zjednodušit nebo si je moc nekomplikovat. Neboj malá nebude v kočáru napořád.
tak co, jela v kocare do skolky?? 😀 rekni nam to..nemas popripade i fotky nebo záznam? 😀 😀
Taková švagrová je vždy darem do rodiny 🙂
@lis6 nijak 🤷🏻♀️ když jsme někde byli, spát nechtěl, usnul až třeba v autě. Samozřejmě pokud to jde, snažím se to plánovat aby se mohl vyspat. Ale třeba před měsícem jsme vyrazili do Zoo, brali jsme malý kočár právě kvůli spánku. No, tak si ani nesedl. Po Zoo sice nachodil 5 km, ale spánek úplně odmítal, vytuhl až v autě. (2 roky a 2 měsíce)
A brácha je nějaký nesvéprávný??? Nebo potřebuje nějakou tiskovou mluvčí, která se musí sama poradit a druhými, protože neví. jestli je to v pohodě? Ach jo....
@journals a jak je na první pohled pozná zdravé dítě od nemocného? Nebo jak píše tazatelka líná matka od nelíné matky podle využívání kočárku?
Náš syn je taky krom jiného hypotonik. Ve dvou letech vůbec nechodil. A na první pohled vypadal jen jako lenoch, co se rád vozí. Naproti tomu klučík, kterého jsme potkávali na hřišti byl stejně starý, ale skoro o hlavu menší a od roku běhal bez kočárku. A co jako? Proč bych měla každému vysvětlovat, proč máme ještě kočárek?
A to mám tak skvělé tchánovce, že vůbec nechtěli(jí) pobrat, že je syn hypotonik a řešíme vše od miminka, cvičili jsme Vojtu, později Bobata. Také si myslí, že na syna seru a nenaučila jsem ho ani normálně chodit.....
Aktuálně má syn 8 let, normálně chodí, běhat běhá, jen trochu zvláštně. Koloběžka a kolo jsou bohužel problém.
@hanca78 dovolím si to psát, protože ty lidi a děti třeba znám 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ zrovna den předem jsem potkala sousedy co vezli svého 4 letého syna ze stejné části obce ze které jsem šla se svým dvouleťákem pěšky. Jo, to pak opravdu zírám. Ale jak píšu, je mi to fuk. V duchu si ťukám na čelo, ale mám dost svých starostí. Asi není potřeba si hned všechno brát tak osobně 😉
@journals I když ty lidi a děti znáš tak to neznamená, že o nich víš všechno. Já jsem se nikde po známých nechlubila, že syn má zakázáno v 6 letech chodit. A víš kolik známých a lidi co nás opravdu zná syna odsoudilo , že je líný aniž by věděli proč? Starší kočár neměl pomalu od doby co se naučil chodit. .Mladší kolem toho třetiho roku jeste ano i když v něm být nechtěl, protože to pro mne tak bylo jednoduší. Byla jsem na děti převážně sama a potřebovala jsem si určité věci zjednodušit. Ale ikdyž se dlouho vozil v kočárku neznamenalo to , že mi ve třech letech neujde třeba na výletě 10 km. To ušel úplně v pohodě.
tvl - manžel snů. Přes týden mimo, ženská na všechno sama a pak na víkend přijde a buzeruje, že je dítě rozmazlené...a ještě to řeší s matkou a sestrou. Zadek si utírá sám nebo mu taky asistuješ?
Můj syn sice ve třech a půl letech s námi ušel na horách deset kilometrů...ale zároveň na dovolené dva měsíce před tím jsem ho vozila v golfkách, protože jsme celé dny někde běhali a on si dokázal v golfkách dát ještě šlofíka, zatímco my v klidu vínko. Btw v jižních zemích je úplně běžné, že děti ve věku 3-4 roky jsou v kočárku a nevšimla jsem si, že by tam školáci nebo dospělí byli nějak pohybově omezení.
@journals A? Já také běžně vozím čtyřleťáka a naopak si ťukám na hlavu, když potkám maminku s dvouletým bez kočáru, nechápu, proč si dělá život tak složitý.
A vozila jsem dlouho i starší děti, teď už je jedno puberťák a druhé dospělé a nijak se jim to na zdraví neprojevilo, normálně chodí a to jsme nadšení turisti, chodí s námi dlouhé túry, vozíček nevyžadují.😉

@martinka_33 Já také už několikrát tříleťačku s dvouletou doslova přikšíovala do kočáru a šly jsme se řevem, prostě jsme se musely někam dostat a ne se zastavit u každého kamínku.
@konidana Já mám ve dvojkočáru momentálně denně vozím tří a půl letou a dvouletou a doufám, že ještě chvíli budu, chodím dálky a rychlou chůzí, vyčistím si tak hlavu. Beru dvojkočár i do školky, kde naložím starší a jedem domu. Do města teda beru jen jeden kočárek se skejtem, to je jednodušší než se širokým dvojkočárem a holky se na kočáru střídají.
Kdyby mi do toho kecala švagrová nebo tchyně, ale i manžel, se zlou se potážou.
Na dovolený se v kočáru vozil i pětiletý, děti se různě prostřídaly dle unavy.