Do kdy je vhodné vozit dítě v kočárku?
Ahoj holky.Mám dvě děti, které byly bez kočárku ještě před úderem 2 roku.Mám ale švagrovou, která má 3 letou holčičku a zítra má nastoupit do školky,ale pořád ji vozí v kočárku.Mě se to teda nezdá,ráda bych jí pomohla,ale je prostě taková,že když jí řekne člověk pravdu,tak se urazí.Jak jste to měli vy?Do kdy jste vozily dětičky v kočárku? 🙂
Já jsem prostě ráda, že naši kluci nejsou pecky a chodí rádi 🤷🏻♀️ s manželem je v tom podporujem a podporovat budem. Nám to přijde v pořádku
@journals Každé dítě je jiné a to, že Tvoje dítě ve dvou letech po obědě nespí neznamená, že to tak mají všechny. Moje nejstarší nespala od roka a půl, druhorozená taky od těch cca 2 let, ale zbylé tři spaly a spí po obědě stále. A já nebudu omezovat zbytek rodiny jen kvůli tomu, co by na jízdu dvou nejmladších (3,5 a 4,5 roku) v kočáru řeklo okolí. Takže klidně dáme celodenní túru s tím, že v době, kdy se nejmladším chce spát, vlezou si do dvojvozíku a usnou. V krosně je obě najednou neunesu (a ani by se tam nevešly 😉 ), manžel delší túry vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nezvládá, takže mi s nima nepomůže. Čili neřeším, že se takhle velké děti svezou na ty cca 2 hodinky v odpoledním čase v kočáru a prospí se. Takže můžeme výletit až do večera, protože ostatní děti to dají na pohodu a ty mladší taky, když mají možnost se prospat. Auto s sebou třeba po horách nepotáhnu 😀
@somalicats však ano, proč ne 😉
Moje dítě naštěstí po obědě stále ještě spí 🙏🏻
(Btw. přečti si pořádně co píšu…)
@journals Psala jsi, že nachodilo 5 km v zoo bez spánku a pak vytuhlo až v autě. Čili nespalo po obědě, tak jsem to pochopila.
@journals Ano. já jsem to četla. Píšeš, že plánujete aktivity s ohledem na spaní, jen to není v kočáru. Pokud bys plánovala aktivity na skutečně celý den, bez auta, tak věř tomu, že bys ten kočár s radostí uvítala. Btw. v ZOO nachodíme 5 km od otvíračky za celé dopoledne plus kousek odpoledne, takže to není celodenní výlet, kde by se to dítě obešlo bez spánku, to bych kočár taky netahala a nechala bych je v klidu prospat potom v autě. Ale když si dáš 20 km pěší výlet, tak to za dopoledne alespoň moje děti neujdou, takže po cca 8-10 km dáme oběd a pak zalehnou ve vozíku.
Mě strašně bavilo vozit kočárek a vybrala jsem si super velký kočárek, tudíž jsem vozila kluka i po 3 letech jeho věku, samozřejmě to byl pak sporťák a jeho to hrozně bavilo se vozit..byla i jistota, že mi nikam nezdrhne..😁 ✌️
@somalicats a kdybys to právě četla pozorně, tak taky píšu něco o běžném dni 🙈
Zatím mám pocit že s tématem máte spíš větší problém vy než já 😆
Ještě jednou. Mám dvouleté dítě, kočárek jednak odmítá a jednak ho v tom i podporujeme, takže ano, chodí pěšky. Netuším proč si tu vykládáte že jsem proti kočárům 🤷🏻♀️ mám naopak tři - do města, do letadla a chariot do terénu. Dvacetikilometrové výlety neděláme, protože ty ani starší syn neujde. Jestli je tobě Karolinka ujde, super. Můj skoro šestileťák ne a nevidím v tom problém. My výlety prostě přizpůsobíme oběma dětem 🤷🏻♀️ do zoo nechodíme na túry, ale na zvířata a hřiště.
@hanca78 Mě začal syn chodit ve dvou a půl že. A když měl dlouhý kalhoty taky nikdo nepoznal, že je jiný. A přesto, že je malý, tak jsem se v ČR taky často setkala s odsuzujícím pohledem od naprosto cizích matek ve stylu: Ježíš, dítě v kočárku ještě. Ty moje jsou od roka bez, mám proste lepší dítě než ty, jsem lepší matka.
No co si o tom má člověk myslet.
A i kdyby byl zcela zdravý? Nic.
Tohle české závodění, aby dítě co nejdřív dělala to a tamto, co nejdřív bez plen, bez dudlíky, bez kočárku nikdy nepochopim. Nikdy.
A taky pokud je dítě od roka bez kočárku vůbec neznamená, že jednou bude lepší a zdatnější sportovec než dítě, co se sveze i ve 4 letech. Ukáže až puberta. 😀
Ať je pan bratr doma 24/7 a uvidíme co bude říkat za měsíc dva. Nechápu proč. My vozili do 4 let, ale ještě teď používáme nositko na výlety.
A za druhé - ty asi s ni nejsi v kontaktu- jinak bys asi věděla proč to tak má.
@journals Obávám se, že to špatně chápeš Ty. Já totiž reagovala primárně na Tebe kvůli stylu, jakým jsi svoje příspěvky psala. Jestli někdo vozí dítě v kočáru do pěti let nebo vůbec, je naprosto nepodstatné. Sama si po sobě svoje příspěvky přečti. Psala jsi, že jsi ráda, že Tvoje děti nebudou padavky. Jenže to, jak budou sportovně založené, vůbec nezávisí na tom, jak moc se vozí v kočáru, zrovna já bych o tom mohla povídat, protože na rozdíl od jedno- či dvoudětných rodin mám ten vzorek trochu reprezentativnější a hlavně část dětí už starší, takže dokážu už trochu porovnávat.
A ne, Kája neujde 20 km, to ujdu já a už i starší holky. Kája ujde v pohodě těch 8-10 km, stejně tak i Lůca, pak se svezou. Ty máš, jak jsem pochopila, starší dítě ani ne šestileté, já mám nejstarší dítě jednadvacetileté a pak skoro jedenáctileté, takže zrovna ty výlety vymýšlíme tak, aby to mělo přínos pro všechny (i když nejstarší s námi už tak často nejezdí). A ne, není to mojí výchovou, mám sakra kliku, že hlavně ty mladší zvládnou ujít štreku, ty starší to v jejich věku nedávaly. Kdyby nezvládly mladší už teď ujít tolik, tak si o túrách můžu nechat ještě nějakou dobu zdát. Když jsem výletila jen s dětmi do 6 let, tak to taky vypadalo jinak.
Co se ZOO týče, to máme stejně, předpokládám, že do ZOO nikdo nechodí dělat túry. Do ZOO mám permici, takže nemáme problém tam chodit častěji klidně na kratší části dnů, a pokud fakt od otvíračky do zavíračky, tak i teď ten vozík klidně vezmu, ať se holky prospí. Kdo jde jednou za uherák, tak prostě ten kočár vezme.
Čili když to shrnu: neodsuzuju ani v duchu nikoho, kdo vozí v kočáru děti nad dva roky. Jednak nevím, zda to dítě nemá nějaký zdravotní handicap, jednak to dítko zatím třeba není na to ujít štreku. Až k tomu dozraje, tak tu štreku dá. Věř tomu, zatím to tak měly všechny moje a i děti z mé sociální bubliny. Někdo dřív, někdo později, ale šlo to. Hlavní je vzor rodičů. Pokud bude rodičovstvo líné, tak budou skutečně líné i ty děti. Pokud jsou rodičové akční, tak i dítě, co se ve 4 letech veze na kočáru, vyleze v 6 na Sněžku po svých.
Do třech let denně, v kočáru spali, a po zrušení vozidla mi kočárek fakt chyběl, kdo má nosit věci a nákup na hrbu😝
@journals
@somalicats tim si nejsem uplne jista, ze staci jenom jit prikladem...dospeli maji ruzne povahy a jsou ruzne (ne)sportovne zalozeni a to se urcite projevuje uz od malicka. Nasi dva jsou certici v krabicce, sedli na kolo a jeli, stoupli na lyze, na brusle a jeli, pri rozdilu 18 mesicu jsem nepotrebovala dvojkocar, protoze starsi dite od roku a ctvrt kompletne presedlalo na odrazedlo. A pak treti dite nam do toho hodilo vidle, pze proste to zalozeni ma jine, jednak ma min energie a jednak nema takovou tu vnitrni dravost a motivaci se neco naucit (teda ma motivaci ucit se pismena...ale uz ne naucit se na kole). Taky jsem s nim cely prvni rok jezdila do skolky kocarem (od 2 a 3/4 do 3 a 3/4), i kdyz mel podpory i prikladu doma vic nez dost.
@somalicats nechápeš, ale nevadí. Už nemám potřebu dál debatu rozvíjet, své jsem k tomu řekla 😉
Za mě je fajn dítě k chození podporovat v jakémkoliv věku. Tak bych to za sebe shrnula 🙂
@somalicats já si nemyslím, že jsme kdovíjak akční. Naše cacorka se do 4 vozila- ve 3 letech konečně při chůzi nepadaĺa - chodí tedy od 2,5let. V 5letech je schopna ujít 13 km. Samozřejmě nic externího , žádné vymoly, kameny. Ale není zvyklá na nošení na rukou- to bych si odrovnala záda, a taktéž se nevozi autem- nevedem. Maximálně máme nosítko víceméně teď jen na okrasu, a to jen když jde s námi manžel-tatínek.
Prima diskuze. Zakladatelčiny argumenty teda komentovat nebudu, myslím, že už se jí tady nastavilo docela velké zrcadlo, že néé, není ostuda ani vina matky vozit dítě v kočárku do tří let, nedejbože déle.. Ty kočárky jsou dělaný min do tří let z nějakého důvodu. Náš kočárek do 4. No a moje děti se obě vozily do 2 let. Bohužel. Měla bych se tedy plácat po ramenou, že děcka už ušly v tomto věku kilometry ? Se synem jsme žili v Itálii a to bylo ještě ok, procházeli jsme se městečkem a měli na vše čas, tak proč ne. Ale teď dcera je divoká, lítá už od 10 měsíců a já ( resp celá rodina ) jsem z toho spíš unavená a na nervy, aby se nic nestalo. Ráda bych ji do toho kočáru posadila a dojela někam rychleji, jsme na vesnici a obzvlášť tady se ten kočár šiknul. Navíc se v něm dítě i chvilku prospí, odpočine. Jenže holčička se mi do něj už nevejde, je veliká. Takže úplně v klidu bychom ji vozili i před třetím rokem, kdyby to okolnosti dovolily.
Tak záleží. Mým je 3 a 5 a kočárek máme, používáme když nám to připadá výhodné.
Třeba na nákup chodíme většinou pěšky. Uvezu toho s kočárkem mnohem víc. Prostě nám často nahradí auto. Celodenní pěší výlet by mladší nezvládnul a s kočárkem si ho užijeme, když už je to hodně dlouhé svezu i obě děti.
Když byl malý nemocný, krásně se v kočárku vyspal a my ostatní si užili výlet.
Do školky chodíme ale jedině pěšky nebo s odrážedlem, na kratší procházky taky a na dovolenou kočárek nebereme. Ale zatím ho nerušíme, občas se dost hodí.

@martt znám je osobně 🤦🏻♀️ vztahy máme dobré, u většiny vím i mnohem důvěrnější věci 😆
Holky, v pořádku, však si děti vozte v kočárkách klidně do deseti let, je mi to opravdu fuk 😘
Divím se mnohému a divit budu dál 😉