Do školy v 7,5 letech. Řešila jste některá také odklad?

joann
24. led 2020

Dobrý den, mám syna narozeného v květnu a ve školce a pedagogicko-psychologické poradně nám doporučili odklad. Už sem s tím tam byla smířená až mi dneska známá říká...a Tobě nevadí že půjde k maturitě ve 20? 🤔 Trošku mě tím rozhodila, protože bych nerada malýmu nějak ublížila. Řešila jste některá odklad jarního dítěte?

zmrzlinka
24. led 2020

@joann a proč má odklad?Z jakého důvodu? Myslím , že pokud není vážny důvod tak bych to neodkladala.Prvni třída je podle mne v pohode.Jedou fakt hrabou formou,tak když se mu budete drobek věnovat tak to zvládne.

zmrzlinka
24. led 2020

@zmrzlinka hravou 😂

barkasykorka
24. led 2020

Odpověděla bych: ne a proč? Můj brácha kvuli úrazu šel v sedmi a půl a nikdy to nikomu divný nepřišlo, prostě to tak je 😊 naopak všichni mu záviděli, že celý tretak a ctvrtak jezdil do školy autem 😁 a všem kupoval piva

eva267
24. led 2020

Dcera je v únoru a odklad má. Věk neřeším. Prostě, pokud není dítě zralé, není kam spěchat.

not_blond
Autor odpověď smazal
Zobraz
joann
autor
24. led 2020

@barkasykorka takhle přesně reagoval můj manžel 😃

joann
autor
24. led 2020

@zmrzlinka u nás je to kvůli mluvení. Nejdou nám sykavky..😔

bassetlady
24. led 2020

@barkasykorka jen se pak nesmí flákat na VŠ. Hrabice 26 platí i pro ty, co začali chodit do školy pozdě 😂

leneee
24. led 2020

@joann muj syn je take v kvetnu a uplne v klidu bych mu ten odklad dala, az to u nas bude aktualni - aspon si o rok uzije dele hrani a bude s nim jeste ten rok mene “starosti”

kami1984
24. led 2020

Syn šel v 7 a čtvrt. ve škole měli holčičku, co šla do školy v 8.
neřešila bych, že bude maturovat ve 20, ale zda je k odkladu pádný důvod.

not_blond
24. led 2020

Řešila jsem loni jak šílená. Chtěla jsem odklad, byla jsem o něm přesvědčená. V poradně mi ho odkývali. Byla jsem ráda a měla jasno. Pak mě ale ve školce a naši známí začali přesvědčovat, že to přeháním a že jsem akorát úzkostlivá. Nakonec jsem povolila, protože hlavně dcera chtěla. A musím uznat, že fakt meli pravdu ostatní a já ne. To, čeho jsem se bála, se nakonec vůbec nepotvrdilo a je tam fakt šťastná a teď už si neumím představit, že bych jí nechala s prckama ve školce..... Věk bych neřešila, obzvlášť u kluka. Jeden rok v životě nic neznamená. Já jsem maturovala ve 20-ti a ve 33-ti mám za sebou vysokou a dvě děti. A spousta mých spolužaček se ještě ani nevdala.... Spíš bych teď po svých zkušenostech řešila, jestli fakt není zbytečné ho nechávat rok ve školce, kde se nic nového nenaučí a nikam se neposune. Alespoň bych zvážila přípravku. Myslím, že logopedie není tak strašný problém, u dcery ve třídě jsou děti, které mluví děsně a nikdo se jim nesměje, normálně čtou a domluví se.

kami1984
24. led 2020

@joann záleží, jak mu nejdou sykavky. Do jisté míry to může mít vliv pak na čtení, psaní. Rozhodně bych k zápisu vzala dítě a nechala to posoudit učitelkou 1.třídy. Některé děti u syna neuměli 5, r, ř a postupně to naskočilo.
Mladší syn je příští rok předškolák( normálně by byl letos, ale je podzimní) a letos bych odklad řešila. Patlá písmena a vím, že by měl problémy, mám zkušenost se starším synem, důvodem jeho odkladu byla výslovnost(ta se krásně v odkladu srovnala) a porucha pozornosti.

shakira007
24. led 2020

Tam asi nejsou blbí, kdyby nebyl důvod tak by žádný odklad nedoporučuli. Takže se řídit podle nich, a ne podle nějaké ženské co nic neví. Když se tě někdo zeptá, tak řekni že je to tvoje věc. Ps proč takový věci píšeš do takové rubriky? Syn už žádné miminko není

joann
autor
24. led 2020

@shakira007 polepším se 😃😃😃

sudylichozrout
24. led 2020

Maturovala jsem ve 20 a pul a vubec mi to nevadilo. Jsem lednova a jeste jsem opakovala kvuli nemoci jeden rocnik zs. Na vs se to uplne ztratilo, bylo sumak, kdo v kolika maturoval.

zmrzlinka
24. led 2020

@joann tak sykavky podle mne nejsou důvodem pro odklad.Bude nastupovat až za 8 měsíců a do té doby to můžete natrénovat a i kdyby ne tak se to naučí casem.

konidana
24. led 2020

@joann podle vlastního svědomí bych zvážila, co všechno je důvod k odkladu a podle toho se rozhodla. Já jsem to řešila u syna také. Je podzimní, a měl od logo a z PPP doporučen odklad kvůli řeči. Při představě, že půjde do školy skoro v 8, ale hlavně po zvážení všeho ostatního (v matice napřed, předškolák počítal stejně jako ségra ve 2. třídě, samostatný, manuálně šikovný a zručný-no až na grafomotoriku😅 ) jsem ho do školy dala. Další rok vyzvedávání ze školky bych nepřežila - do školy chodil v pohodě sám. Jako není to úplně ideál, vzhledem k té špatné řeči se mu rozvinula ve 3.třídě dyslexie a dysgrafie, jak mne varovali, ale jde to.

barinkas
24. led 2020

většina dětí, se kterými chodí dcera do 1. třídy, má odklad. Viděla jsem to i ve školce, také hodně matek dávalo. Dcera je v srpnu, ano má odklad, do školy šla v 7 letech a jsem za to ráda, on ten rozdíl čerstvě 6 - letá a pak 7 - letá děcka je hrozně vidět. Syn od trenérky tenisu, kde dcera hraje, je v lednu a měl odklad. A kdy bude kdo maturovat je úplně fuk.

veruuu_kubesovic
24. led 2020

@joann syn je květnový a jestli půjde ve stopách starší ségry, která je srpnová, odklad mít bude, podle mě je jedno, kdy je dítě narozené, ale musí být připravené na první třídu 🙂

kockopes2724
24. led 2020

Dcera je také v květnu, syn v listopadu, oběma byl doporučen odklad, ale do školy jsme je dali. U dcery nám bylo třídní učitelkou vyčítáno, že to byla chyba a jak jsme jí tím ublížili. Dneska si říkám, že asi jo, bylo by to možná lepší aby šla o rok déle. U syna jsem rozhodně nechtěla, do školy by nastoupil skoro v osmi letech, ve školce ho to už nebavilo a je to malá školka s jednotřídkou takže by tam mezi těma capartama působil jak si nepatřičně. Bohužel tady nikde v okolí nemáme přípravku, pokud u vás je tak možná by to bylo řešení. Nebo kolegyně z práce se rozhodla pro malou vesnickou školu a jak jí tam kluka potom chválili jak je šikovný a to v poradně navrhovali i zvláštní školu.

luckyne
24. led 2020

Pracuji v PPP a opravdu bych se snažila neřešit, co říká okolí (narážky na to, kdy půjde do školy, kdy bude maturovat apod.). Důležité je, aby dítě nastupovalo do školy co nejlépe připravené po všech stránkách (řeč, grafomotorika, zrakové a sluchové vnímání, početní představy, všeob. přehled, pracovně a socioemočně zralé atd.), aby se mu ve škole dařilo, chodilo tam rádo, nezažívalo hned zpočátku nějaký neúspěch. Pokud v řeči chybí vyvodit R, Ř není to takový problém, většinou postupně naskočí, více hlásek už je rizikových, určitě stojí za to se poradit i s logopedem, u kterého jste v péči. Dáváme běžně v opodstatněných případech OŠD i dětem narozeným na podzim, takže ty pak zahajují docházku do ZŠ těsně před 8. narozeninami...

katgatoo
24. led 2020

K nám na střední chodili lidi, co si to dělali jako druhou střední nebo protože nedodělali jinou školu, maturovali třeba v 25...Nevidím v tom potíž.

similenka
24. led 2020

@joann Muj bratr je dubnovy a mel odklad. Kamaradcin syn je v lednu a taky.mel odklad. Vek neni tak důležitý, spis aby byl opravdu duvod k odkladu. Nase stara kamarádka ma syna v červenci a ja ji radila.odklad, ona nechtela ani slyšet...pry ona pak byla v sude nejstarší...pritom je listopadova, sama odklad nemela. No a az v 5.tride na vyšetření v PPP ji rekli, ze mel mit syn odklad, ze nebyl jeste na skolu zraly.

mysicka_lb
24. led 2020

Přijde mi, že v PPP to chodí právě tak, jak popsala Luckyne. Tedy že hodnotí x různých stránek, a jakmile dítě jednu z nich nesplňuje, automaticky doporučují odklad. Protože jsou ta kriteria dost přísná, v naprosté většině případů dítěti, které tam přijde, doporučí odklad. Přitom ale do školy běžně nastupují děti, které jsou na školu méně připravené než ty, které byly v PPP a odklad jim byl doporučen. Prostě jen vůbec v PPP nebyly a nikdo to neřešil.... a zvládají to pak v naprosté většině případů také. Vůbec bych nebrala v úvahu nějaké kecy známé, kdy bude maturovat. Ale nebrala bych za stěžejní ani ten názor PPP. Je to opravdu těžké rozhodování. Hlavní problém je v tom, že se řeší jen to, v čem odklad prospěje, ale už ne to, v čem může uškodit. Pokud má dítě nevyrovnané schopnosti, např. je nadprůměrně inteligentní, ale přitom špatně mluví, může ho takový odklad úplně zbytečně "zazdít".

puhelin
24. led 2020

Ja jsem taky maturovala ve 20 a uz na konci druhaku jsem do skoly jezdila autem a psala si sama omluvenky. Same pozitivni veci 🙂

sisinka74
25. led 2020

@mysicka_lb presne napsano

slunickovm
25. led 2020

@joann no ja bych treba maturitu neřešila, ale spis jsem resila období dospívaní. Aby holčička nebyla ve tride uz moc vyspela proti jiným nebo kluk nezačal mutovat jako jediný a vsichni kolem se mu smáli.

caverina
25. led 2020

@slunickovm tak ten rok a něco zas až tak moc neudělá... Kluk má ve třídě spolužacku, která je teď v 11 vyspělá tak, jak její stejně staré spoluzacky(11 let) nebudou snad ani za dva roky😉... Je to hodně individuální a rozhodně bych tohle jako důvod nedávat odklad nebrala

sylvusska
25. led 2020

Nevyznam se v tom, ale kvuli mluve odkladat? to mluvu muze rychle dohnat, bude chodit treba proste na logopedii i v 1.tride. Nebude jediny, kdo spatne vyslovuje. Ale pokud odklad doporucuji, tak ho klidne dej, urcite se tim svet nezbori. Jeste se poptej vasi detske doktorky, preci jen ho zna, zna jeho vyvoj, zdravotni stav, co ona jeste na to rekne + ti pedagogove na ZS, treba to neni takovy problem, jak si myslis. Taky jsem mela odklad, byli jsme dvojcata a cervencove, narozene teda driv.

lilian2111
25. led 2020

Normálně bych ho k zápisu vzala ať posoudí učitelka. Naopak se ve škole bude snažit mluvit, protože se bude stydět. U syna v 1 třídě chodilo spoustu dětí co nemluvily úplně ukázkově a během toho roka to bylo úplně ok.
Rozhodně bych odklad kvůli mluvě nedala a spíš doma tu mluví víc trénovala.