Fungování rodiny se čtyřmi a více dětmi
Ahoj, máme právě tříměsíční miminko, čtvrté dítě v rodině. Děti jsou ve věku 12, 8, 2 a to miminko. Začínám mít pocit, že se nám to nějak vymyká z rukou. Manžel i já fungujeme na 100%, ale přesto spoustu věcí prostě nestíháme. Jak to máte vy? Máte pevný řád nebo spíš chaos jako my? 🙂 Poradíte nějaké "fígle"?
@katerina32 Sušičku si určitě pořiď,to je s myčkou největší pomocník.Uvidíš,kolik Ti to ušetří času 🙂
Jinak klobouk dolů,já se starala úplně sama o 3děti a sekec mazec.Před 4roky si začaly brát holky naší 1krát za 14dní na víkend přes den.A to už jsem pomoc prakticky nepotřebovala.
S pěti dětičkama musí určitě fungovat už i manžel a babičky-alespoň občas.
Mě se velké rodiny moc líbí 🙂
Já Vám fandím! Velká rodina byla vždycky můj sen 🙂 teď máme doma 3 menší děti (9let, 4roky a 4mesice) ale uz jsme s manzelem kazdy odchovali dnes jiz dospele deti, ja dceru 23 a on syny 23 a 21, jeden bydlel od jeho 15ti s nami, takze doma nas bylo vzdycky hodne i pred temi dalsimi/novymi malymi detmi 😀 Kamarádka v USA teď v prosinci rodila 11te (v 41letech) a jsou to fajn skvely, bily, inteligentní a moc hodny lidi, nezkazi zadnou legraci a umi se zasmat jak sobe tak se svými dětmi...před pár týdny jim ta 4letá zmáčkla požární alarm v domě - bylo na tom napsáno PULL (tlačit), dělala jen co tam bylo psáno 😀 přijely 3 hasičské sbory z okolí a evakuovaly je všechny v pyžamech na ulici 🙂 v ČR rodiny s více dětmi nikdo moc nechápe ( a politika státu už vůbec ne), jak se řekne počet dětí každý hned vidí snědou pleť a nataženou ruku pro dávky.... ty ale u nás žádný slušně žijící a vydelávájící rodič nikdy nedostane.... Fakt je, že pro lenochy to nad 2 už není 😅 ....
Sušičku si určitě pořiďte! my bez ní ani ránu už 10let a dnes zrovna přišly akce a výprodeje do emailu!!! 😉 😉
@perledalex Jeee,to musí být radosti,ale i starostí 🙂
Na mě koukají jak na blázna,když jim řeknu,že čekám čvrté dítě.Nejlépe jedno a pak to dnes i podle toho vypadá ☹
Ono neznamená,že pokud má dítě vše,že je to pro něj výhra.Spíše naopak,já to vidím jako obrovský handicap
ahojky holky to se tak hezky cte, děti jako smetí a někdy poradny chaos k tomu 😀, poradna kupa prádla, kterou nenávidím žehlit, díky bohu za susicku. Máme čtyři děti a už si to bez nich neumím predstavit, naopak klidně i ještě jedno bychom brali. trošku zahul je když jsou všichni marod. když jsou některé z dětí na víkend mimo domov neumím něco doma dělat a nebo neudělám nic , více udělám když jsou všichni. teď jsem byla s miminkem 6dni v nemocnici, pro mě trest, doma vše ok tatínek to zvládl ale já měla problém, nevarila jsem, neuklizela a neučila se s dětmi do skoly. moc všem s více dětmi fandim!!!
@katerina32 tak to jsme na tom podobně s dětmi i žehlením 🙂 jojo, teď mám zrovna pěkné haldy nevyžehleného, snad mi babička zase trochu pomůže. Ale na sušičku to budu muset manžela ještě přemluvit...
@cili no já mám teď fakt haldy, jsem 10tt a je mi dost zle, takže to budu žehit, až se udělá líp😄
@katerina32 To Tě úplně lituji,šílený nevolnosti jsem měla v každém těhotenství.Tak rychle tu sušičku a pak už jen poskládat 😉
Moje mamka byla na tři děti sama a taky to zvládla 🙂 pak si vzala myho tatku a zvládli se 4 🙂 myslím, ze to je zvládne každá už jen z toho důvodu, ze to je prostě žena a ta ma supermoc 🙂 takže vám všem se 4+ detma fandim 🙂
@soyevita já taky bohužel při každém těhu na začátku trpím, krom prvního to nebylo nic, doufám, že to brzy skončí.
Holky já zvracim celé tehu. Přezivám prakticky z minuty na minutu... A nepredpokladam že to páté bude jiné...tak už se 'tesim'🙂
@prostejina zvládnout se dá strašně moc...moje mamka taky měla tři, Taťka furt pryč...zvládla ale za jakou cenu... Když to jde dneška lip proč ne🙂 využívám všeho co mi trochu ulehčí
Jinak holky já zvracela celé tehu, přezivám z minuty na minutu...takže počítám že to další bude stejné... No už se 'tesim'🙂 takže závist všem komu je jen blbe v zacatku
@lajla to je jasný, ale před 30 lety takový možnosti (sušička, myčka) nebyly, a jak to bravurně zvládly 🙂 ale když to jde ulehčit, tak proč to nevyuzit 🙂 jinak...já už z toho brecim, od 7 TT mi je strašně zle, jakmile se probudim. Nezvracim, ale furt se tím davim, natahuje mi, Říha se mi, je mi strašně zle z pachů. Moji oblíbenou avivaz k smrti nenavidim, dneška jsem vytáhla čistý tričko a bylo v ni vyprany...a co můj žaludek? Obrátil se. Jsem z toho dost zdeptana, nemůžu nic udělat, třeba ted ještě nemám vyčištěny zuby od rána, je mi zle jen z představy, te si dam do pusy kartáček. Skoro cely den prolezim, je to strašný a mám pocit, ze to je čím dal horší, než aby to ustupovalo.
No teda holky,my sice máme velký barák,ale ani myčku ani sušičku... Myčka mi až tak nevadí,to nádobí jde vcelku rychle,ale ta sušička! Ach jo,hlavně v zimě,to máme sušáky všude po bytě. Ale tak aspoň že je ta pračka,při prvním dítěti jsem ještě neměla automatku, prala jsem v normální pračce a ždímala v ruce,což bylo na půl dne a plínky jsem vyvářela v kotli. Když si teď na to vzpomenu...no se čtyřma si to už neumím představit! 😀
A špatně po celou dobu těhotenství mi bylo jednou,jo,je to na nic,ještě když se k tomu staráte o starší děti a musíte fungovat,nezávidím... 😒
Holky, děkuji všem, že jste tuhle diskusi rozproudily, byla jsem v jednom kole, jak jinak 🙂 , tak jsem ani nestihla přispívat.
My sušičku nemáme, má nějakou jinou výhodu než, že se s ní nemusí žehlit? Já totiž nežehlím ani bez ní, vše pověsím tak, aby se to moc nezmačkalo a pak poskládám a uhladím. Žehlím jen pár kousků do měsíce. Manžel naštěstí nepracuje v kanceláři, takže nemáme žádné košile s límečkem.
V našem okolí nejsme žádná rarita, tady má celkem hodně lidí tři děti a máme i známé se šesti. S jedináčkem neznám snad nikoho.
@lajla ještě jdete do pátého? 🙂 🙂 pokud ti bylo tak hrozně špatně celé těhu, tak bych to radši už neriskovala, vaše čtyři děti tě potřebujou živou a zdravou, já bych třeba taky chtěla 3. dítě, ale druhé těhu bylo šílené a syna zachránili na poslední chvíli akutním císařem, takže už bych to nikdy zažít nechtěla, radši dvě zdravé děti než doma tři sirotky...
@papalinka sušička je paráda, lituju, že ji nemám už dávno, teprve půl roku, od té doby žehlím 1% prádla, ale hlavně v zimě nebylo kde sušit, v místnostech to nejde, jsou pak plísně na zdech, v létě na zahradě, kdo by tam s tím pořád běhal, věšet, sundávat, pokud je šílený hic, tak to přeschne raz dva, pak kropit, no dej pokoj, vyndám prádlo z pračky, mrsknu do sušky, za 2 hodiny dávám do skříně suché, nejlepší investice všech dob, akorát suška "ničí" prádlo, ale s tím se musí počítat, jako myčka "ničí" nádobí 😝
Mám 4 děti (3,5,8 a 9) a u nás je to jak kdy -- někdy se vybičuju a je tu krásně pořádek, mám všechno zorganizovaný a naplánovaný...a jiný dny je chaos 🙂 My teda vymoženosti taky nemáme -- ani myčku, ani sušičku a dokonce ani auto 🙂 Babičky ani tety na hlídání taky ne a dokonce ani školu a školku -- učím děti doma. A kupodivu se to dá, jen holt musím slevit z jiných věcí -- třeba z toho žehlení 😀 Ale ono si to všechno musí sednout. Jak je miminko ještě malé, tak si všichni zvykají na novou situaci, zajíždí se nové postupy a pravidla -- časem to bude zase o něco lepší 🙂

Mám děti 13, 8, 5, 2 a čekáme páté, myslím, že zvládám v pohodě, hodně pomůže nejstarší a víkendy babička, většinou si 2 děti bere, asi začnu hledat místo na sušičku😊 žehlení je pro mě nejnáročnější.