Neustálé návštěvy rodiny. Jak to máte vy?

anna189
4. zář 2020

Ahoj holky... spíše ze zajímavosti, jak to máte vy... od té doby co máme miminko moc nemusím návštěvy u rodiny manžela kde se stále jen sedí, keca u kávy, půlka rodiny civi do telefonu. A já tam obskakuji půlroční dcerku a snazim se jí udržet v klidu.. tyto návštěvy jsou pro mě obtezujici. Jak to máte vy? Jsme tam každý víkend, stále furt se něco slaví a to znamená hromada jídla, 12 lidí v jedné místnosti a sedět a kafrat, malé se věnují tak ze si ji předávají z ruky do ruky a tahaji ji jak kočka koťata. Bohužel tchanovci za námi nepřijedou že by vzali malou ven do kočárku, jezdit kočárkem max jen když jim malou přivezu až pod nos aby šli obrazit sousedy... poslední dobou mám nechuť tam moc jezdit a zase sedet na zadku a kafrat, protoze s miminkem které objevuje to moc nejde.. občas už jezdíme jen že slušnosti a brzy jedeme s nějakou vymluvou..ale stále si něco vymýšlet je blbe...

llluckaaa
4. zář 2020

@anna189 Když tam tak často jezdit nechcete, tak nejezděte. A proč vymýšlet výmluvy? Udělejte si jiný plán a jim řekněte, že k nim nepojedete, protože budete dělat něco jiného. Přece není vaše povinnost být u nich každý víkend.

eeevee
4. zář 2020

Pokud si nejste extrémně blízcí, nebo pokud o to extrémně nestojíte, tak nevidím důvod jezdit na návštěvu každý víkend. My jezdíme k tchánovcům jednou za měsíc, k našim taky tak (moje mamka se k nám staví častěji, někdy se vezme staršího syna na celý den k nim - bydlíme od sebe 15 min). Každý týden vysedávat u kávy by mě taky nebavilo, měli jsme to tak u manželovy rodiny z Jižní Moravy, tam se jen sedělo a jedli, děckám se dal tablet, ať je klid 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Když tam jsme, tak prostě jdeme na procházku sami 🤷‍♀️ Pokud tam nechcete tak často jezdit, tak to prostě normálně řekněte a udělejte si vlastní program, trávit každý víkend u rodičů není ničí povinnost ;)

anna189
autor
4. zář 2020

@llluckaaa ne určitě povinnost to není. Někdy jsme třeba na dovolené.. ale je to dost specificka rodina 😀 jeden druhého pomluvi..ale takhle se sdruzuji už pár let proto že jsou zvykli že se u nich slaví každý svátek a každé narozeniny...to je asi 11-12 lidi... a každý chce mít svou slávu takže velikonoce, vánoce, posviceni plus každý narozeniny svátek a to fakt vychazi na skoro každý víkend... a bohužel pokud se omluvime tak už mám od tchýně telefon kdy teda prijedeme popřát osobně když na oslavu nemůžeme.. takže pak v týdnu bychom za dotycnym stejně museli... pro mě trošku na palici.. oni moc nedruži spolu spíše si myslím že jsou takhle už zvyklí za ty léta... docela na hlavu no...ale nechci být ta co se jich strani právě..

eeevee
4. zář 2020

@anna189 to jako musíte popřát k svátku osobně a do týdne, nebo co? 🤦‍♀️ Na narozeniny a svátek bych přála formou sms nebo telefonicky, na návštěvu bych jezdila jednou za měsíc, osobně můžete popřát až když se vidíte osobně. Pomluvy, že tam nejezdím každý víkend bych vůbec neřešila, takoví Vás určitě pomlouvají i tak 🤷‍♀️

anna189
autor
4. zář 2020

@eeevee ano, osobně..jednou jsem nechavala dárek pro synovce u rodičů a pak jsem si vyslechla že se ani nestavim a co je to za neosobity přístup nedopřát osobně...divné co 😀

llluckaaa
4. zář 2020

@anna189 Tak tchýni řekni, že popřeješ telefonicky. Ne, nemuseli byste za dotyčným. Nemusíte přijímat jejich podmínky, když vám nevyhovují. Jestli oni chtějí trávit víkendy takto, tak fajn, ale vy to dělat nemusíte. A možná lepší popřát v týdnu během 10 minut než tím zabýt celý víkendový den, ne?

barumrallyebum
4. zář 2020

Tak jim muzete poprat dalsi vikend, kdyz se zase uvidite u toho kdo ma zrovna oslavu. 🙂 no pokud tam opravdu musite a chapu, ze nuda a dite...tak bych se s nim nekam vyparila. to by neslo? Prijdes, pokecas, poprejes a pak se ztratis nekam kde budes mit klid a vratis se chvilku pred odjezdem? Ale opravdu nikdo si nemuze vas narokovat kazdy vikend.

elis_elis
4. zář 2020

Ja mam to same. Chteji at tam jezdime pomalu kazdou nedeli. Male si moc nevsimaji, max. poslednich par minut, kdyz rekneme, ze jedeme. V zime ani nepritopi(meli 19° mala zrovna mela lozici obdobi a byla po nemoci)... a to byla posledni kapka pro me a nastesti pro manzela. Uz je nenecham diktovat, kdy mame mame prijet. Manzel to dlouho nechapal, ale jak videl, ze si male nevsimaji a byla tam zima, tak stoji pri me.

anna189
autor
4. zář 2020

@barumrallyebum jo..občas to takto uděláme že poprejeme další víkend i za předchozí oslavence..ale řeknu ti, tolik kecu.. ale není se čemu divit no... tchanovci zájmy nemají, švagrová má 3 děti které ji moc neberou, taky bez zájmů a konicku... já chodím cvičit, výlety, téměř vždy máme program..ale bohužel oni ne..spíše jsou udiveni že dame přednost něčemu jinému než rodinné oslavě..ale u nich je to bohužel vrchol zábavy a života... opravdu...

anna189
autor
4. zář 2020

@elis_elis a jak jste to vyřešili? Respektive jaké nyní máte vztahy?

irmamala
4. zář 2020

Každý má jiné vztahy a jiné závazky, ale já si ve svých 33 letech dopřávám ten luxus trávit čas s tím, s kým jsem ráda. Máme s rodiči moc dobré vztahy, ale trávit u nich každý víkend? To mi teda přijde fakt ztráta času. Jsem ráda, že máme volno a můžeme něco podniknout.

normalnimatka
4. zář 2020

ohle musíš řešit především s mužem. jak to vidí on? je t ojeho rodina. musíte stanovit hranice. stejně bduete muset jednou, nepůjde to takhle donekonečna, teda pokud se nechceš rozvádět.
jako mezi dospělýma bych např. aspoň zrušila slavení svátků. napsat sms a stačí. a ty oslavy bych klidně i sdružovala. jenže oni to takhle prostě chtěj, protože asi nemaj jinej svůj život. hm, tak je to k politování, ale neznamená to, že vy tomu musíte podřídit život svůj.

elis_elis
4. zář 2020

@anna189 vyresili jsme to tak, ze tam nejezdime jak oni chteji, ale jak se to hodi nam. Vztahy mame porad stejne... ja se s nimi nikdy moc extra nebavila, je to takova zdvorilosti konverzace. Porad jim vykam. A kdyz neco chcou volaji manzelovi, me nikdy nevolaji.

nat
4. zář 2020

@anna189 pokud by jste chtěly,prostě řekněte ne a je to 🙂 Děláme to tak taky ,jednou oni k nám pak my k nim ,nejezdite jak oni pískají....Prostě když se nám chce tak jedem a i kdyby bylo 1000x oslav jedeme jak my chceme a jak se nám to hodí.Zady to nvyresite prostě si doma sednout s partnerem a domluvit se a probrat to

llluckaaa
4. zář 2020

@anna189 S mužem si sedněte a domluvte se, jak často tam chcete jezdit. A pak prostě jen oznamte, kdy vám vyhovuje další oslava, abyste se mohli zúčastnit, když dají jiný termín, nezúčastníte se. Kecy neřeš, vyprávěj jim, co jste zajímavého zažili, co je u malého nového. Vždyť když se vídáte každý týden, nemůžete se mít snad ani co vykládat, ne? Když se uvidíte méně, tak možná budou ty návštěvy příjemnější, když si budete vzácnější.
Taky jsem řešila něco podobného a musela jsem si to prosadit. Povedlo se 🙂

hezz17
4. zář 2020

@anna189 haha, nedávno jsme meli podobnou akci, manzelova babi mela narozeniny, sli sjme tam a on rika "my jsme ti prisli poprat....." a pak obrovsky ohen na strese, ze jsem i ja neprala🙄 babi vzkazovala tchyni, tchyne manzelovj a manzel odvetil, ze mi to bude urcite u prdele. A bylo 😅 uz jich mam taky plny kecky, jezdim tam nerada, jen kvuli detem. Ja to tam vzdycky protrpim.

anna189
autor
4. zář 2020

@llluckaaa ale to víš že se je vždy o čem bavit...většinou se někdo pomlouvá nahlas 😂...a jak sis to prosadila? Docela bych ráda uvitala tip jak na to... o muže nejde, ten stojí pri mě, ale jeho rodiče vše řeší semnou, volají mě, apod...mozna pro začátek mě napadá že sebou budu brát kocarek a vždy s malou se přijdu na procházku. Což ale má tendence tchýně dělat. Vždy se snaží mi dcerku někam odnést a hrát si s ní jinde..a to zase nechci já no..

antoinet
4. zář 2020

Ženy se obecně rády zavděčují 🙂
Ty si svůj život nastav tak, jak chceš (pokud ho chceš žít dle sebe a ne někoho jiného), ale je naprostá utopie čekat z druhé strany pochopení, toho se nejspíš nikdy nedočkáš, na to si zvykni a spokoj se s tím, když si zajistíš aspoň respektování vašich nových pravidel.

llluckaaa
4. zář 2020

@anna189 No hlavně jsem si musela srovnat já sama, co chci a nechci, a že to mám být já, kdo má určovat, jak mám trávit svůj volný čas. Prostě jsem o sobě chtěla rozhodovat sama a nenechat to na druhých. Je jasný, že tchýni nechceš urazit, ale už jste dospělí a nemusíte poslouchat maminku. Jsi svéprávná dospělá osoba a když se ti nehodí jet k nim (třeba jen kvůli tomu, že se ti chce válet celý den v posteli a koukat na pohádky), tak k nim nepojedeš a nemusíš to obhajovat. Prostě budeš dělat něco jiného. Popřeješ později. A pokud si bude stěžovat, že s nimi netrávíš dost času a blablabla, navrhni společný výlet nebo něco, co bude bavit tebe. A případné pomluvy ti můžou být šumák, důvod k pomluvám si vždycky najdou.
Ale jestli si chce někde hrát s dcerou, tak je to dobrý, ne?

anna189
autor
4. zář 2020

@llluckaaa moc děkuji...naprosto s tebou souhlasim, určitě bylo pro tebe vysvobozujici když sis tohle uvedomila a začala praktikovat... pokusím se taky na tom zapracovat 😊 jako jo, když si jde hrát s dcerou tak to je samozřejmě fajn, ale má zatím jen půlroku, je dost živá, ráda objevuje a já moc nerozumím tomu mi ji brát a zavírat se s ní v jiné mistnosti.. když už tam jedeme tak za všemi, pak je to jiným členům líto že ji vlastně nevidí... tchýně sama nepřijede k nám, že bych si oddychla nebo něco udělala.. to jen u nich si ji takto má tendence brát z mých oči pryč... a já s3 přiznám že do kočárku ano, ale když není v kočárku tak i já i manžel aspoň jed3n z nás jsme stále jako dozor.. mají možnost si ji užít ale s námi... ale to jsem odbočila

llluckaaa
4. zář 2020

@anna189 Držím palce 😉 Manžela máš na své straně, takže máš z půlky vyhráno.

tynka9
4. zář 2020

to u nás bylo dost podobné, když jsem byla malá. Bydleli jsme ve stejném domě s babičkou, na víkend se tam sjely 2 tety s rodinama, celý víkend mumraj, a v so a v ne po obědě kávička a buchta a povídání. No, mě se to zas až tolik netýkalo, jak jsme byly děti, ale mamka to nesla docela těžce a taky byla kolikrát za černou ovci, když nepřišla k babičce (tchýni) a nekrafala tam s nima půl odpoledne. No, přestalo to se smrtí babičky, kdy mi bylo myslím 16.
Co poradit moc nevím,... plánovat si svůj program, omlouvat se, přát telefonicky, dárky ideál zrušit, pokud to trochu jde (v rodině jsme zrušili dárky mezi sourozenci, rodičům třeba ještě něco dáme, širší rodina taky nic... je to jinak na palici), vykašlat se na pomluvy. No, lehce se to píše, ale strašně těžko udělá a realizuje. Držím moc palce.

klokanka31
4. zář 2020

@anna189 Teď je skvělá výmluva korona... Mě taky už vyčerpávali návštěvy u tchýně, tak jsem řekla že teď bude chladno, všude korona, tak že chci být s malou doma. A manžel s tím souhlasí ☺

anna189
autor
4. zář 2020

@tynka9 moc děkuji... a děkuji za pohled z druhé strany... jako dítě si taky dokážu představit jiný program než koukat na dospelaky jak sedí u kafe. Nemůžu říct tedy že by se malé nevenovali, ale také radši jdu s kočárkem na vzduch a tam pokecam než aby mi tahali miminko z náruče do náruče a ji se to evidentně nelíbí ale oni to umí tak hezky obkecat jakože určitě zuby proto je tak nevrla... bohužel rusit to já sama nemůžu, je to manželova rodina a jsou takto navykli..i když nevím proč když vždy po nějaké oslavě si někdo vjede do vlasů ikdyby jen za zády... ale snad dojdu do fáze kdy mi to bude jedno ze tam nejsem a co říkají...

tynka9
4. zář 2020

@anna189 to je hrozně zvláštní, jak se mi některé věci vrací, a divím se, že to někde může fungovat podobně, jak to bývalo u nás. Já si z toho dětství odnesla jen nechuť k oslavám a sešlostem - i když to už se zlomilo, ráda zvu návštěvy, pořádám nějaké akce, ale zvu lidi, které chci a mám ráda. A to je ten zásadní rozdíl. Dřív to bylo tak, že mezi mojí mamkou a tetama (jejíma švagrovýma) to vrzalo a i teď občas zavrře, a tyto kávové dýchánky byly stejně jen pořád o stejném krafání, pořád o stejných konfliktech, ... kupa přetvářky, jak rodina drží pohromadě, ale jen se zavřely dveře, už jelo pomlouvání...

No, přiznávám, že manželova širší rodina je mi mnohem bližší než má vlastní z taťkovy strany. Sice u manžela drží celá velká rodina hodně při sobě, ale není to taková křeč a přetvářka, jak u nás a počítám i u vás. Své příbuzné vidívám málokdy, když už, tak se do žádných hlubších diskuzí nepouštím a je mi dobře a vůbec mi kontakt s nimi nechybí. Jinak určitá míra antipatie je asi oboustraná, pro mé tety jsme s manželem divní. A mě je to jedno :D

antoinet
5. zář 2020

@anna189 píšeš "rušit to já sama nemůžu", ty ale nemusíš ty jejich akce rušit, jen se nemusíš účastnit! Nejsi jejich dítě, naopak, jsi už matka a ty tvoříš program svému dítěti, ne oni vám. Ona je teď malá, ale uteče to a můžeš si vybrat, jestli sedět zavřená na oslavě nebo jet na výlet, jít na hřiště, do lesa, doma si číst...děti jsou malé chvilku a je škoda ten čas takto zabít.
A pozor - ty se vůbec nemusíš obhajovat či cokoliv vysvětlovat!

veruuu_kubesovic
5. zář 2020

hele zcela upřímně, takoví tě pomluví i kdybys tam byla denně "pečená - vařená" stojí ti to za to? a nevím co ti tu holky a to především mámy máme radit??? hlavní na kom to stojí je tvůj muž, který asi ovšem z povinnosti pojede ke svým rodičům než aby trávil čas s tebou a s prckem...Chce to si otevřeně sednout a probrat jak se věci mají...
A pokud vidím tak jsi dospělá, nejsi nesvéprávná, že bys někam musela, nemusíš vůbec nic když nebudeš chtít...

anna189
autor
5. zář 2020

@veruuu_kubesovic já ale nepotřebuji radit...jak je vidět z příspěvku, ptala jsem se hlavně jak to mají ostatní... ono srovnání někdy pomůže to treba vidět z druhé strany... dospělá jsem, děkuji za připomenutí 😁

veruuu_kubesovic
5. zář 2020

@anna189
být každý týden u rodiny, kde ti to není příjemné je špatně, máte trávit čas s partnerem a prckem, ne tlachat u kafe, kde ti není vhod ani to, že si tvé dítě předávají jako "štafetový kolík" 😀 a že neumíte trávit čas o víkendu s partnerem spolu? na tohle potřebuješ radu? vážně...

puhelin
5. zář 2020

@veruuu_kubesovic Ale notak. Neni jednoduche se postavit rodine partnera. Citlive, aby byly spokojene obe strany.