icon

Hysterické dítě. Máte zkušenost?

helcakab
30. dub 2020

Ahoj holky, mám dceru 5 měsíců. Od mimina urvanek, první ji trápily koliky, uvažovalo se i o ABKM, ale nikdo nás nikam neposlal. Kolem 4 měsíce to bylo lepší, ale teď zase des, pokud nespí, tak.rve, mrci, neumí si hrát, vše ji baví chvíli furt by se jen chovala...Máte někdo podobnou zkušenost? Může to být povahou? Je kojena.

puhelin
30. dub 2020

Takhle male deti si neumi hrat samotne. Mozna 5 minut? Dele urcite ne. V cem je problem ji chovat? Treba vzit do satku, ukazovat domacnost, jake jsou cinnosti doma, varit spolu apod.

lilie16
30. dub 2020

@helcakab bohužel to chce cas, taci deti jsou. Syn ma 6 mesicu, jeden tyden uplne zlaticko, ze o nem ani nevim a dalsi tyden urvanek, nic ho nebavi a mruci a mruci. Uvidis, ze bude brzy lepe 😊

olga_
30. dub 2020

Kontakt, věnovat se, hrát si s ní... Pokud jde o ABKM, tak testy jsou v tomto věku neprůkazné, takže nemá smysl nikam posílat, je potřeba držet několik měsíců bezmléčnou dietu (při kojení i ty). Tady je skupina Život bez mléka. Mezi typické příznky patří hlenovitá stolice, někdy s nitkami krve, neprospívání, koliky, kožní projevy...

helcakab
autor
30. dub 2020

@olga_ já vím ale člověk.potrebuje i.vypnout, uklidit,věnovat se staršímu ne s ní sedět furt na koberci

olga_
30. dub 2020

@helcakab Podívej se, jde to, i když to třeba dře a je to náročné. Zkusit třeba nošení, aby bylo víc v kontaktu, nevím, záleží, co vás baví, jak starší je starší atd. Prostě to mimino tě potřebuje a dává to najevo. 🌷

takyjedna
30. dub 2020

Po petimesicnim miminku by si chtela, aby se samo zabavilo?🙄 To snad ne.. Nektere deti jsou bohužel neodlozitelne a potrebuji kontakt. Kup si satek nebo aspon nositko a myslim, ze budete spokojene obe.

jelenice_zavodnice
30. dub 2020

@helcakab Pokud se chce chovat, tak zkus satek, navazat na sebe a u toho se venovat starsimu. Ono to muze byt i povahou ale ted je tezke to posoudit. Ja jedno takove mam doma, to odmitalo i satek. To jeceni, breceni, vyzadovani pozornosti trva jiz nekolik let a samostatne hrani a baveni se zacalo rysovat az nekdy po tretich narozeninach. Ale vic nez pet minut casu konkretni aktivite nevenuje ani ted. Nastesti druhe dite je jine, to bavi vsechno s cim prijdu, to nadseni a radost z aktivit a her, to je k nezaplaceni.

me_druhe_ja
30. dub 2020

@takyjedna mě se pětiměsíční dítě samo zabaví i hoďku...🤷

olga_
30. dub 2020

@me_druhe_ja To máš super, můžeš @helcakab poradit, jak to děláš. 😉

malenka3
30. dub 2020

@me_druhe_ja no to rozhodně není automatika ale 🙈

mourovatakocka
30. dub 2020

Já jsem prostě v pěti měsících šoupla dceru na zem a ať se zabaví. Měla hrací deku a nazdar. Doporučuju taky šátek, jestli je nosící a ty chceš volné ruce na domácnost a staršího prcka. Jinak dietka pro případ, že by bylo problém bříško, my jsme v tomhle věku hodně společně cvičily, třeba i na míči. Pro prcka je to aspoň trochu unavující a pak třeba vezme za vděk klidem na dece 😁 Co jsem četla, jsou bohužel? některé děti míň samozabavitelné, ale to se třeba změní, jak se začne pohybovat po bytě a objevovat svět.
A pokud si potřebuješ úplně odpočinout a vypnout a máš aspoň trochu šikovného muže, ať se večer chvíli stará on a ty šup se věnovat sama sobě 🍀

malenka3
30. dub 2020

@helcakab já myslela, že máš první dítě a ono ne 🙈
Zaujal mě nadpis hysterické dítě, ale nějak ho tam nevidím v tom popisu. Popisuješ normální zdravé miminko.
Mám 6m druhé dítě. První se dokázalo na dece válet klidně hodinu. Druhorozená? Ani omylem. Na bříšku ji to dlouho nebaví, pořád mrčí, spokojená, když se chová. Zabavit se umí tak na 5 minut. Ale je to půlroční dítě, proboha, co čekat 🙈 Rozhodně bych o ní neřekla, že je hysterická, a to nám teď začal veletoč v uspávání a mám tu několikrát denně takové malé peklíčko.
Taky musím řešit starší, taky se musím starat o domácnost. Nosítko, houpátko, zabavení starším dítětem, odbíhat k miminu a zpět k práci, dělat věci společně se starším a miminem (jsme teď pořád na zemi na koberci), mraky věcí dělám jednou rukou s miminkem v náručí, vymýšlet nové podněty (třeba když třídím prádlo na praní, položím ji na zem před zrcadlo, krásně mi těch 5 minut vydrží sebepozorováním). A jinak k tomu mrčení, pozor na to, že někdy to nemusí znamenat nespokojenost s bytím, ale s tím, že se třeba snaží hýbat. Naše se teď snaží dostat na kolínka, nejde jí to, ale když ji budu zvedat pokaždé, když vzteky zamrčí, nenaučí se to .

me_druhe_ja
30. dub 2020

@malenka3 já vím že ne, ale že se tady ta maminka pomalu autorce vysmala, že není reálné, aby se miminko zabavilo samo. 🙂 Tak jsem jen reagovala, ze to možné je. 🙂

me_druhe_ja
30. dub 2020

@olga_ mám štěstí aspoň v něčem trochu štěstí, že je takhle samostatnej. 🙂 Ale někdy taky bruci a chce chodit po bytě a ukazovat věci. 😀

malenka3
30. dub 2020

@me_druhe_ja no já tu reakci chápala spíš jako pohoršení, že by po miminku chtěla, ať se zabaví samo, než výsměch, že to je nereálné. A s tím souhlasím, to je prostě hovadina mít takové očekávání. To, že má někdo štěstí, že to tak zrovna má, je fakt štěstí, ale ne standard 😉 A to jsem to štěstí měla u první dcery a i tak to neočekávám.

krupka3
30. dub 2020

"Hystericke" 5m dite, ktere se neumi samo jen tak zabavit a hrat si a vyzaduje pozornost sve mamy? Horor 😀

olga_
30. dub 2020

@me_druhe_ja Moje první dítě bylo v tomto ohledu taky poměrně samostatné. Myslím, že roli může hrát také to, že je tam starší sourozenec (nevíme, jak starý) a mimino nemá klid na svoje hraní. Pořád kolem něj někdo běhá, juchá, křičí, vyskakuje a ono dívat se na to ze země z pozice mimina... Dvojčata (starší měl 3,5, když se narodila) už měla podmínky o dost odlišné, než prvorozený. Ta domácnost je prostě hlučnější apod. Plus povahy dětí jsou různé...
@helcakab Tobě asi jedině poradit to, že je dobré zapracovat na možnostech, jak si odpočinout s dítětem, jak ho co nejvíce začlenit do chodu a tak. Fakt ten šátek/nosítko, nebo pořád když ho vezmeš na ruce, máš druhou volnou.

me_druhe_ja
30. dub 2020

@malenka3 Spíš už toho má všeho plný zuby a prostě vyčerpaná a hledá pomoc, jak by se miminko zabavilo aspoň chvilku samo

malenka3
30. dub 2020

@me_druhe_ja jo, to chápu, taky jsme včera měli supr den, že jsem "skákala" z balkónu, protože se nám teď zhoršuje vše, co dosud fungovalo 🙈 ale proti prvnímu dítěti teď už vím, že vše je jen dočasně 😁 a že u prvorozené tyhle veletoče ve zvyklostech byly zhruba co 3 měsíce.

aurelie34
30. dub 2020

@helcakab je to o povaze dítěte. Jsou děti více a méně kontaktní. Ta vaše potřebuje blízkost maminky, tak ji to dopřejte. Noste v šátku a máte klid. Měla jsem takového syna, byl neodlozitelný, spal na mě jak špalek a jen jsem položila do postýlky tak byl řev. Tak jsem nosila a udělala jsem si vše potřebné. Teď mám 9 týdenni dceru a to je pravý opak. Od malička spí sama v postýlce celou noc, přes den vydrží klidně hodinu na hrací dece a je spokojená. Holt každé dítě je jiné a maminka se musí přizpůsobit jeho potřebám.

pratensis
30. dub 2020

Mám podobnou zkušenost jako holky, jen tedy převrácenou: můj mladší syn se odmalička v pohodě zabavil, vystačil si, v podstatě mě nepotřeboval nebo jsem mu stačila na dohled (vyjma prvních asi tří měsíců, kdy jsem si ho hodně navazovala na sebe na šátek). Byla to neuvěřitelná pohoda po zkušenosti se starším synem, který do pěti měsíců přes den pořádně nespal (a ani pak moc ne), kojil se téměř nonstop, a když se nekojil, potřeboval se mnou být v kontaktu. Při tom všem nebyl rád v šátku ani v nosítku, takže to nám nepomohlo. Zas byla výhoda, že jsem se mohla věnovat jen jemu... A vlastně doteď se mnou starší syn (brzy 6 let) potřebuje neustále nějak interagovat, potřebuje slyšet moji odezvu, názor, pořád se na něco ptá... Je to někdy náročné, občas už mi praská hlava, ale je to i krásné a zajímavé. A mladší (něco přes 3 a půl) si někde za rohem hraje, povídá s plyšáky, staví jim domy... a nechá nás filozofovat. Chudák byl vždycky tak trochu na druhé koleji, protože starší si mě prostě "zabral". 🙂 Každé dítě je zkrátka jiné a člověk by to asi měl přijmout a brát jak to je, protože změnit to nejde. Ty první měsíce jsou hrozně náročné. Malé dítě (nebo dvě, u někoho i víc), nevyspání, vyčerpanost až na dřeň. Já jsem byla hrozně protivná, podrážděná, kolikrát na děti ostrá. Myslela jsem, že to jsou hormony, až potom zpětně jsem zjistila, co se mnou dělá nedostatek spánku (když jsem se pak zase aspoň nárazově mohla trochu vyspat a viděla jsem ten rozdíl)... Tohle se musí odžít, přežít, přijmout, a nevyčerpávat se stesky nad tím, jaké dítě je a není (a to neříkám jako výtku, protože já jsem u staršího taky pořád řešila, proč...). Poradila bych asi hlavně zapojit tatínka nebo okolí, pokud to jde, a snažit se hledat cesty, jak si aspoň občas intenzivně odpočinout a načerpat síly. To je klíčové, nejdůležitější. Ono se to rychle překulí a bude líp. Posílám aspoň virtuální povzbuzení.

puhelin
30. dub 2020

@pratensis Presne takove mam ja obe deti - starsi me porad u vseho potrebuje a mladsi se zabavi velice casto sam, uz od novorozence. Byla to pro me prijemna zmena po "neodlozitelne" starsi stalekojene. A presne jak pises, mladsi je stare na druhe koleji. Ale verim, ze mu ta samostatnost pomuze v budoucnu.

cikitkapb
Odpověď byla odstraněná
helcakab
autor
1. kvě 2020

@cikitkapb není na obtíž a narozdíl od některých věčně "happy" matek, kterým to mimochodem ne vždy teda žeru, říkám věci jak jsou a když mi něco vadí tak to řeknu.

helcakab
autor
1. kvě 2020

@pratensis díky moc za podporu! Asi to musím přijmout a doufat, že třeba až začne lozit, chodit že se víc zabavi sama.

miba10
1. kvě 2020

@helcakab nemá cenu se rozčilovat 😉já mám děti dvě. Obě od miminka samostatný, vydrželi si hrát už jako miminka, ať na hrací dece, ve vibračním vajíčku, v sedačce, v ohradce.... Prostě kdekoliv jsem je položila. Dcera je samostatná jednotka od narození, ta nás u ničeho moc nepotřebovala.
Syn ten sivydrzi hrát i 2 hodiny sám. Ani o něm nevím, ale pak si to vybere a chce být třeba celou noc u mě. 😊Nebo chce chovat (a ono to dlouho nevydrží když má přes 11 kilo na 11 měsících). Ale má dny kdy vyžaduje aby s ním a u něj někdo byl.
Vydrž, zkousej a ono se to zlepší

ondruchovat
1. kvě 2020

My úplně to samé , dcera měla kiss syndom ! Fyzio odblokoval a dcera je jak vyměněna

drakenn
1. kvě 2020

@helcakab šátek používáš, nosíš?

nikitka2323
4. kvě 2020

Prožívám stejnou situaci...me pomohl satek...mam mimco 4mesice a druhy syn necele 2 roky....stale se mladšímu musim venovat nosit apod...muze to byt ale taky tim ze miminko nema klid...kdyz mi starsi syn spi tak mi spi i mladší i hodiny....jinak si zdrimne tak na 20 min...neni tu proste klid s dvemi detmi