Jak dlouho jste děťátku vyvařovaly oblečení, pleny atd.?
Ahoj maminky, chtěla jsem se vás zeptat, jak dlouho jste děťátku vyvařovaly oblečení, dudlíčky, povlečení, příp. látkové pleny (i jen na otírání atd.), savičky, lahvičky atd.? A dále, jaké oblečení miminku kupujete? Celý život jsem myslela, že pro miminko je nejvhodnější bavlna, ale když jsem to řekla před svou mámou dala mi přednášku že bavlnu přece né a že bavlna se přece vyvařovat nedá atd.. (no, zastřel mě, o tohle jsem se nikdy nestarala a nezjišťovala.. 😠 ) Tak v tom mám trošku hokej a ráda bych slyšela i vaše názory 🙂 🙂
@ma_cherie Ehm, pro prcka jsem nevyvarovala zadne obleceni. Vse jsem prala max na 60 a vse mel bavlnene... Nevim proc bych mela cokoli co peru vyvarovat. Je dokazane ze co prezije 60 v pracce, prezije i zehlicku, kdy jeji para ma vice nez 100stupnu... Takze za me nic. A to jsem latkovala, takze zadne latkovky jen na blinkance 🙂 A nic jsem nezehlila. Nikdy,ani pred porodem.. Viz duvod vyse... A ano, moje mamka taky mela prednasku o vyvarovani a zehleni obleceni pro prcka... Ale slusne jsem ji predala ten fakt vyse a ze nicit obleceni vyvarkou fakt nicit nehodlam, a akceptovala to. Jeste se pak divila jak vsechny fleky i z latkovek jdou hezky pryc... (Pouzivala jsem tekute zlucove mydlo z DM).
Dudliky a lahvicky to je ovsem jina... To jsem sterilizovala dlouho, jeste pres rok, protoze to ma v puse kazdy den a jsem lina to umyvat hned, takze treba pouzita lahvicka s um mi stoji pul dne v kuchyni... Navic bakterie z jidla jsou mnohem nebezpecnejsi nez z "obleceni"... Dudliky sterilizuju obcas, lahvicky ob den, do pul roku denne. Za moucnivku v puse prcka mi to nestalo...
Oblečení jsem prala na 40 stupňů, látkové pleny na 60 (používali jsme i na zadeček). Před porodem jsem vyžehlila dvě pleny do porodnice, jinak nikdy nic, všechno šlo do sušičky (mimochodem vynález nad zlato). Než jsme se rozkojili sterilizovala jsem denně věci z odsavačky, stříkačky, kloboučky a dudlíky. Doporučuju pořídit pytlíky/sterilizator do mikrovlnky, je s tím lepší manipulace, hned je hotovo. Po šestinedělí jsem začala kojit normálně a dudlík sterilizovala tak ob den, časem méně.
Lahvičky a savičky jsem vyvařovala cca do 2 měsíců po každém použití (resp. flašek mám víc, takže jsem je přes den točila a vyvářela pak jednou za den), od té doby jednou dvakrát do týdne. Dudlíky vyvařuju jen nové po vybalení, pak jen myju horkou vodou. Pleny peru na 60 od začátku, oblečení normálně na 40, to by vyšší teplotu ani nepřežilo, žehlila jsem tak nějak v šestinedělí, a o ani ne všechno (a to ještě spíš žehlila moje mamka když byla u nás na návštěvě, já bych se na to vyprdla dřív)
já tedy vyvařovala jen savičky, lahvičky, dudlíky. látkové pleny jsem prala na vyvářku dokud jsem je používala. nejdřív kvůli miminku, později kvůli skvrnám 😀 oblečení jsem nevyvařovala nikdy. myslím, že spousta by to nevydrželo ač to bylo bavlněné 😅 nebo vydrželo, ale moc dlouho by to hezké nebylo. a to tedy nežehlím, takže jsem věci ani nesjížděla párou, abych desinfikovala. pračku mám s programem alergy care i s přidáním páry 🙂

Oblečení, které ustálo vyvářku jsem vyvařovala do tří měsíců. Pleny jsem vyvařovala pořád. Dudlíky a láhve denně do šesti měsíců věku, pak jen vypařovala, ale vždy