Jak na odplenkování. Poradíte?
Hezký večer, mám syna kterému bude v dubnu 2 a půl roku. Máme za sebou několik pokusů o odplenkováni a vždy jsem to s ním vzdala. Syn z toho má zvláštní trauma. Vždy jsme se předem domluvili že už je velký a sundáme plinku a on mi vše odkýval. Jak přislo na věc tak po sundání pliny začne pokaždé hrozně brečet a není k utišení. Pákrat se v předešlých pokusech počůral a přijde mi že se bojí že se to stane zase. Přitom je na tom po mentální stránce dost dopředu. Od 2 let mluvi plynně ve větách, všemu rozumí, je hodně chytrý, tak že si myslím že už určitě má na to být bez plen ale vůbec nevím jak na něj. Poradíte jak překonat ten jeho blok? Násilím se bojím že to bude ještě horší.
A bavíš se v noci nebo ještě má plenku ještě přes den?
Mám mnohem mladší mládě, ale u nás je zase jekot při každém nasazování plíny a nejradši bych ho pomalu odplenkovala dřív, než přijdu o nervy. Tak se taky zaháčkuji.
Mě napadá zkusit dát nějakou tu látkovku / učící kalhotky, aby i viděl, že nevadí, když se počůrá, ale už to není klasická plína.
U nás bylo odplenkování taky běh na dlouhou trať, měli jsme pár nervních neúspěšných pokusů, až jsem si řekla, že to zkusím až na to já sama budu vnitřně připravená (na utírání loužiček, praní, vytírání atd.). Nechala jsem to na léto (to malýmu bylo cca 2,5roku), nechala jsem ho běhat nahatýho - samozřejmě, že ze začátku počůral (i pokakal) lecos, i to kolikrát obrečel. A pak se mi podařilo jednou pod něj strčit nočník, že načůral do nočníku, a to mu konečně v hlavě seplo, co po něm chci. A pak už si říkal sám. Ono prostě každý dítě musí k určitým zlomům dozrát, nenechte se vynervovat okolím nebo nějakými tabulkami... Nebojte, naučí se to všichni, na nějakém měsíci sem nebo tam nesejde, není to závod.
U nás bylo odplenkovani přes den super vlastně ani nevím jak se to stalo a v roce a půl byl přes den bez plen bez nehody i na odpolední spaní, ale ta noc nám nějak nejde. Je týden kdy je úplně suchý a pak jsou tři noci kdy je durch pocurany a i když má.plinku a pocura se je z toho chudáček nešťastný a smutný.
Nam sa osvedcila indianska metoda.. v 21 mesiacoch som vzala rano plienku a uz som ju dala len na spanie, ani venku ani nikam som uz nikdy nedala. Po 3 dnoch sme mali vyriesene 🙂 prvy den sa pocurala snad 20x, zakazdym som ju dala na nocnik, vysvetlovala a isli sme spolu preprat oblecenie. Ale v 2,5 roku uz to chape inak, tak neviem ci uplne poradim
@aurelie34 Z mé zkušenosti se starším synem automaticky neznamená, když mluví plynule ve větách a je inteligentní, že má psychicky na to být bez plen a ze je na to připravený. Každé dítě je jiné. Můj syn je srpnový, vždy když jsem mu chteka sebrat plínu nebo dát na nočník či záchod, tak měl absolutní hysterak. Nechala jsem to pak až na léto, kdy jsem mu pomalu tu plínu sundavala nejdříve na ven, pak ji neměl už ani doma. S nástupem do školky si pak pěkně říkal na nočník na zachod chodit vůbec nechtěl. Asi na 3,5 letech jsem mu sebrala plínu i na noc a od té doby se v noci už ani jednou nepočural. Je pravda, že syn měl vyloženě psychicky blok a ještě teď ho trochu má a to mu je 8,ale na zachod chodí už normálně. Zkus s ním o tom mluvit, zeptat se ho čeho se bojí. Proč chce nechat plínu apod. Uvidíš, že se to časem zlomí.
Jé, u nás to samé. Mluvil hrozně rychle, teď mu je dva a čtvrt a fakt povídá nádherně, ve větách, slovní zásoba super. Šikovný je v mnoha ohledech moc, ale jen řeknu nočník, už ječí, že chce přebalit. I je schopný říct, že za chvilku bude šíša, ale stejně se posadit nenechá 🤦♀️ Zkoušela jsem i knížky (co má v plence mys, velký úspěch, teď už žádné plenky).,. Prohlíží je rád, ale nějak to ještě nedocvaklo... i když chytrý je podle mě na to dost... Mám k němu ještě skoro roční holčičku a mám dojem, že ona to snad zvládne rychleji, nebo že je přes léto odplenkuju oba 😁 a jen tak pro pobavení. Tento týden ráno se mi podařilo ho na chvilku posadit, sice nic neudelal, ale chvilku na nocniku sedel. Večer při oblékání pyzama s ním manžel povídal, že budeme zkouset na nocnik, aby se to naučil a tak a Vašík odvětil: “už jsem to zkusil” 😂
@aurelie34 Měli jsme to stejně, dcera je dubnova. Zkusila jsem v té době odplenkovat, ale nehoda za nehodou a ona jen brecela a brecela. Hrozný stres. A tak jsem to odlozila. Takhle jsem to zkousela měsíc co mesic. Dcera už taky mluvila v té době nádherně, o všem jsme spolu mluvily, ale když došlo na věc, hrůza.
A prostě to chtělo čas. Přes léto se to usadilo a ke konci léta se pokus zdařil, během týdne se odplenkovala a bylo to. Žádné figle, prostě čas. A bylo to bez pláče, bez stresu.
A takhle bylo vše. Oddudlikovani, usínání sama. 🙂
@aurelie34 ahojky, no, já se toho taky bála, sundala jsem plenku, koupila stejný spodarky jako mám já a to bylo radosti, že může nosit stejnou věc jako má máma 👍 první den počůrala všechno, druhý den se chytla a třetí den bez nehody. Za to s kakanim- jak kadila stále ve stoje tak to neuměla v sedě, makala na tom i čtyři hodiny úplně vystresla, že si pokadi spodarky. Pak už mi ji bylo tak líto, že jsem ji postavila do vany a tam se ve stoje vykadila. Měla pak asi týden období, že řekla chci do vany a věděla jsem, co se bude dít. Začala jsem do vany dávat nočník a postupně si zvykala. Každý bobek do nočníku byl řádně oslaven- volali jsme taťkovi, že se nám povedl do nočníku, pojmenovali jsme co nám ho připomíná. Teď už jenom chodí když to na ní přijde řekne pomazlit zadek 🤣, to znamená, že musím všeho nechat a potulit ji a pak se odlepí a utíká, že už musí kakat, pak jenom zavolá, že je hotovo, jde si ho spláchnout do záchodu a natrasa se jako páv, jak je pyšná, že už to umí 🤣 zkusila bych mu fakt koupit stejný slipy, trenky, co má taťka, a z nehod bych nic nedělala, jen bych řekla, že to nevadí a že příště to určitě zvládneme do nočníku. Hodně nám pomohl i hraci nočník. Za odměnu ji zazpíval

@aurelie34 hackuji se jestli nevadí.já mám tento problém se synem ale jen v noci. Když ho necham bez pleny často se budí a je nervózní pořád chce chodit čůrat a když se mu stane nehoda je z toho nešťastný a ptá se jestli se zlobím . Taky nevím co s tím.