icon

Jak odnaučit miminko uspávat pouze u prsu?

petra166
4. srp 2025

Ahoj holky , mám doma skoro tříměsíční miminko a večer ji uspávám jen u prsa , už jsem totožná vzdala houpání s všechno možny aby spala , jenže problém je takovej , ze předtím alespoň usla jinak ikdyz to dalo zabrat , ted večer usne jen u prsa a jeste ke všemu snami v posteli . Ne ze by me to úplně ted vadilo , jen mam strach , ze ji učím spatným návykům . Zajímavé je , ze přes den mi usne i bez prsa , sice v kočárku , ale usne krásně. Jak jste odnaučovali ? Nebo jste to tak nechali ?

kleio
4. srp 2025

Uspávala jsem u prsa, bylo to pro obě nejpříjemnější a nejsnazší. Dělala jsem to tak do odstavení.

petra166
autor
4. srp 2025
@kleio

Uspávala jsem u prsa, bylo to pro obě nejpříjemnější a nejsnazší. Dělala jsem to tak do odstavení.

@kleio a to bylo dokdy , jestli se můžu zeptat ? A jak to probíhalo ? Dobry ? 😀

titina12
4. srp 2025

Bud ráda že jí vůbec uspíš 😆 u nás je to jak kdy, někdy usne u prsa jindy zase chce usínat sama, nebo v autosedačce doona a během toho nás doprovází intenzivní pláč. Vubec bych to neřešila pokud ti to nevadí tak to neřeš je to jen období 🙂 starší jsem takto uspávala do doby než přešla na UM.

andelka
4. srp 2025

Nechali, všechny tři. Ani jeden už s námi nespí, ani se nekojí, chodí na záchod a normálně jí 😆 Je to nadsázka. Ale vážně.. jako mimina byli úplně stejní, usnout u prsa nebo na baloně a v kočárku jedině když jel. Plenky do 2 let. Všechno je to vývoj. Nebudeš ho kojit ani uspávat v posteli 10 let. Fakt ne.

veroniqess
4. srp 2025

Mladší syn u prsa neusnul, jak já jsem si přála, aby jo! Rok a půl jsem s ním hopsala na míči, zlatý prso ☺️. Po roce a půl už to nevyžadoval. Tim chci říct, dělej co ti funguje a zbytek neřeš. Do osmnácti u prsa usínat nebude 😀

petra166
autor
4. srp 2025

Holky děkuji 😀 vím , že ji nebudu takhle uspávat do deseti apod. 😀 me jen přišlo , ze ji snad učím všechny zlozvyky co existuji , ale je fakt , ze jsem rada , ze alespoň tohle co ted dělám , funguje , jen me teda štve , ze jak ona ví , ze je semnou v posteli a ma prsa “nadosah “ , tak me pak ma jak živy dudlík no , tak musím vzdyycky hned vytáhnout jakmile usne , nejradši by totiž prso dudlala celou noc 😀

andelka
4. srp 2025
@petra166

Holky děkuji 😀 vím , že ji nebudu takhle uspávat do deseti apod. 😀 me jen přišlo , ze ji snad učím všechny zlozvyky co existuji , ale je fakt , ze jsem rada , ze alespoň tohle co ted dělám , funguje , jen me teda štve , ze jak ona ví , ze je semnou v posteli a ma prsa “nadosah “ , tak me pak ma jak živy dudlík no , tak musím vzdyycky hned vytáhnout jakmile usne , nejradši by totiž prso dudlala celou noc 😀

@petra166 Jj, to si pamatuju. Opatrně prst mezi rtiky teda zoubky potom už a odpojit. To nejsou zlozvyky, potřebují to. A účel světí prostředky. Cokoli funguje, bereme. Za chvíli to bude zase jinak a tak pořád dál.

neomenia
4. srp 2025

Je to normální. Potřebuje to, nebude to navždy.

eviicka
4. srp 2025

U prvního dítěte jsem měla stejné obavy a všemožně tomu bránila. Pak jsem zjistila, že je zbytečné si komplikovat život... druhé dítě jsem už usínat u prsu cíleně naučila.
(PS u prsu i v naší posteli byli oba hooodně dlouho, ale nám to nijak nevadilo).

orangutan123
4. srp 2025

Já jen řeknu zaplať pánbůh za prsa!!!! Kojila sem poměrně málo a krátce jak první tak to druhé dítko, to ještě daleko míň bohužel. A veselice ráda na to vzpomínám jak si krásně u toho prsa usnuli, než vymýšlet xy dalších ptákovin jak je uspat 😂

petra166
autor
4. srp 2025

Máte pravdu , asi jsem to potřebovala “slyšet “ 😀❤️

kleio
5. srp 2025
@petra166

@kleio a to bylo dokdy , jestli se můžu zeptat ? A jak to probíhalo ? Dobry ? 😀

@petra166 Bylo to asi do roka a 3 měsíců, pak jsem jí musela uspávat houpáním jako na denní spánek. Po prsu si poplakala tak 2, 3 dny. A když jsem jí už neunesla, tak jsem jí musela naučit usnout v leže, to bylo horší, ale taky to zvládla.

izz76
5. srp 2025

@petra166 Ano uspalvala jsem u prsa, fungovalo to nejlépe,tak proč si komplikovat život a snažit složité dítě uspat. Jestli je to špatný návyk netuším,dětem je 26 a 11 a dávno už u prsa neusínají 😃 Přestaly s tím tak nejal přirozeně,postupně.

alice180
5. srp 2025

U nás to taky bylo a vůbec by mě nenapadlo to nějak rušit..proč si dělat z roviny kopec.

uzivatelkapetra
5. srp 2025

Je to výborná funkce prsou. Obě děti spaly první rok, rok a půl spaly s námi v posteli celou noc a kolikrát jsem v noci kojila, ani jsem o tom nevěděla. Odstavila jsem v pohodě, bez řvaní v roce a v roce a půl. Z naší postele oba kolem dvou let přešli do své velké postele, přiražené k naší manželské.

luciek013
5. srp 2025

Do roka a pul uspávání na prsu. Do 5 let usinani společně v posteli, poté bez řečí přesun do pokoje a svojí postele.

wahu
5. srp 2025
@petra166

@petra166 uspávání u u prsa není zlozvyk... Je to nejkrásnější a nejintimnější, co můžeš s miminkem zažít. Uklidni svou mysl a užívej si to. Svému miminku dáváš to nejlepší, co můžeš. Já na to strašně ráda vzpomínám. I když to bylo někdy únavné. Tvoje miminko usíná v bezpečí, obklopeno milující náručí mámy.

wahu
5. srp 2025
@eviicka

U prvního dítěte jsem měla stejné obavy a všemožně tomu bránila. Pak jsem zjistila, že je zbytečné si komplikovat život... druhé dítě jsem už usínat u prsu cíleně naučila.
(PS u prsu i v naší posteli byli oba hooodně dlouho, ale nám to nijak nevadilo).

@eviicka přesně!

lennus
5. srp 2025

@petra166 Nejhorší je se bát dopředu, měla jsem to u prvního stejně a víš co, ono se to vždy nějak vyřeší a často je to jednodušší než se bojíme. Kdybych mohla doporučit ze zkušenosti svého starého já, neřešila bych coby kdyby. Dělej to, co v danou chvíli cítíš za správné a to tě uklidní. ❤️

pampelina18
6. srp 2025

@petra166 ano, bude to do budoucna velký problém. Sousedka si taky naučila usínat u kozy... Teď ve 2 letech jinak neusne 😂

alice180
6. srp 2025

Jenom poznámka na poslední komentář,.že to bude velký problém. Několik ženských ti tu napsalo, že bez problémů ty děti pak usínaly samy bez kojení. Prostě se přešlo na hlazení atd. Já to měla stejně. I holky v mém okolí co kojily to měly stejně. Ani jedna z nich neuspava ve vyse zmíněných dvou letech pomocí kojení.

andelka
6. srp 2025

A i kdyby.. dvouleté batole možná, školák těžko. Všechno je to jen období. A každé dítě je jiné. Kojila jsem 13 měsíců,15 měsíců a nejmladšího 3 roky. Ve 2 letech taky usínal většinou u kojení, kojil se i v noci. Ale byly i jiné možnosti jak ho uspat, rozhodně jsem s ním nebyla 24/7.

eviicka
6. srp 2025
@alice180

Jenom poznámka na poslední komentář,.že to bude velký problém. Několik ženských ti tu napsalo, že bez problémů ty děti pak usínaly samy bez kojení. Prostě se přešlo na hlazení atd. Já to měla stejně. I holky v mém okolí co kojily to měly stejně. Ani jedna z nich neuspava ve vyse zmíněných dvou letech pomocí kojení.

@alice180 anebo ještě jedna možnost, že i v těch dvou letech je to pořád ideální způsob, jak dítě uspat, protože děti sovy zkrátka únavou netrpí a usnutí "na povel" je výhra i pro rodiče.

felis
6. srp 2025
@andelka

Nechali, všechny tři. Ani jeden už s námi nespí, ani se nekojí, chodí na záchod a normálně jí 😆 Je to nadsázka. Ale vážně.. jako mimina byli úplně stejní, usnout u prsa nebo na baloně a v kočárku jedině když jel. Plenky do 2 let. Všechno je to vývoj. Nebudeš ho kojit ani uspávat v posteli 10 let. Fakt ne.

@andelka chtela jsem napsat to samé 😃 starší dceři je 17 let a vidím, jak netrpělivě jsem byla a občas řešila blbiny teď, když mám mladší dceru (ted dvoutýdenní). Chce kozu, dám jí kozu. V postýlce pak spi sama zbytek času, takže proč ne. Všechno je jen období 🙃

alice180
6. srp 2025
@eviicka

@alice180 anebo ještě jedna možnost, že i v těch dvou letech je to pořád ideální způsob, jak dítě uspat, protože děti sovy zkrátka únavou netrpí a usnutí "na povel" je výhra i pro rodiče.

@eviicka spíš mě šlo o to, aby se nevydesila tím komentářem, že to bude ,,velký problém"

mourovatakocka
6. srp 2025

@petra166 Dělala jsem to tak taky. Nejhorší je nechat se vycukat názory příbuzných a přesně úvahami "a co bude později, nebude to špatný návyk". Tyhle věci se přirozeně mění, tohle lámání si hlavy kvůli možnému problému do budoucna nám z mateřství dělá stres místo užívání si.

matovamama
13. srp 2025

@petra166 Víc energie ztratíš tím, že a tím budeš bojovat, než když to přijmeš. První spal jenom u prsa, druhého právě teď kojím, aby usnul 😁. Není na tom nic špatného, dítě u prsa nejen jí, ale mazlí se, uklidňuje. A spoluspaní má spoustu výhod. I když se mi budí co dvě hodiny, jen vytáhnu prso a spím dál. Takže se sotva vzbudím a ráno jsem krásně vyspalá. A to mazlení k tomu 🥰.