Jak pomoci kojenému dítěti samostatně usnout?
Máme mimčo kojené a dřív nebyl problém sám usnul během dne bez křičení. Teď sám usnout nechce, začne plakat až řev. Jak jste to řešili? Přejde to?
@nina2022 Je to malé miminko, spánkové potřeby se budou měnit, co fungovalo včera, zítra nemusí. A taky je rozdíl mezi usínáním v noci (je tma, ticho) a přes den. Brzy mu bude stačit zase o něco méně spánku... Je lepší přijmout to jako fakt, člověk potom ty změny přijímá líp.
K tomu uspávání asi moc neporadím, syn je jedno z mála dětí, které nejradši usínají sami v postýlce 🤷♀️ Obecně víc plakal, když jsem se ho pokoušela nějak uspávat. Ale i tak jsem byla s ním. Položila do postýlky, zazpívala, pohladila... A sedla si vedle, tak aby na mě viděl a věděl, že je maminka na blízku. A i my jsme měli období (později), kdy jsem uspávala houpáním na rukou, protože to zrovna potřeboval. Pokud miminko samo v postýlce pláče a ty od něj odejdeš, tak logicky začne řvát ještě víc - v tomhle věku opravdu nechápe, že jsi ho neopustila, ale že po něm chceš, aby spalo...
Určitě si spolu najdete nějaké rituály, které vám oběma budou vyhovovat 😊
Měli jsme to stejný. Malicka od narození usinala víceméně sama, ve třech měsících změna a vyžadovala nás, proste se chtěla mazlit. A zůstalo ji to do skoro dvou let, usina jedine u mě, lezime vedle sebe a mazlime se. Je to úplně normální. A uprimne? Je to naprosto krásný a já to miluju, když mě v noci obejme nebo pohladi ve vlasech ❤️ Strašně rychle to utíká a za par let s tebou spát chtít nebude, tak si to teď užívejte.
Nj, musíš najít nový způsob uspávání, hlavně ho nenechávej zbytečně plakat a nesnaž se ho něco "naučit", stejně to u tak malých miminek nelze. A připrav se na to, že spaní, stejně jako spousta jiných věcí, se u miminek, batolat a pak i dětí mění velmi často.
Tak asi nechce ležet v postýlce a jenom na tebe vidět. 🤷♀️ Že to tak bylo do teď neznamená, že to tak bude navždy, mimina se mění ze dne na den. Zkoušela jsi ho vzít? Nemusíš ho nijak zuřivě houpat a uspávat, možná mu stačí cítit tebe. Nebo třeba uspat v kočárku.
@nina2022 Potřebuje tělesný kontakt, cítit tvoje teplo. Až si najdete nějaký nový uspávací rituál, zase se to změní. U malých dětí je to normální. Někomu se to mění co 14 dní, někomu co 3 měsíce. Důležité je, abys ty zůstala klidná a zkoušela víc způsobů jak uspávat - mazlení, bílý šum, držení za ruku, zpívání, usínání tobě na břiše, nosítko,...
@nina2022
nepřejde, jsi matka tak se koukej starat, dítě není věc na odložení do postýlky, nemá na sobě žádný čudlík na vypnutí...
@veruuu_kubesovic jejda tak to samozřejmě nebylo myšleno, dříve krásně spal v postýlce, měl tam klid, byl v pohodě. Samozřejmě že se starám! Nemusíte takto útočit!
@veruuu_kubesovic Tohle asi nebylo úplně nutný, ne? 🤦♀️
Novorozenci to tak někdy mají, prostě se položí a spí, dcera byla na začátku taky taková... Nakonec jsme ji uspavali v náručí asi do 10 měsíců, pak usínala nějakou dobu sama třeba na bříšku, když si hrála, prostě najednou položila hlavu a spala... A pak nastalo období uspavani v posteli, kdy u ní musí někdo být, dokud neusne... To trvá doteď 😁 každou chvili se ty potřeby prostě mění, no
Ten spanek a potřeby usnuti se porad mění. Dřív syn usnul sám v postýlce a stačila mu ruka na držení. Pak se to za par měsíců změnilo a usnul jen u nás a pomáhalo hladit mezi očima. Pak zase hlazení ne a jen naše postel a chytnout si ruku. Teď přes den usne jen v kočárku, když se jezdí a večer se primazli k polštáři mým směrem ale víc mě nepotřebuje. Neupínala bych se na to, že dřív hezky spal a bude se to drzet. Vždycky je to období a ani ty asociace (třeba to hlazeni před spánkem) nedrží věčně.🙂
Syn v šestinedělí spinkal hlavně v postýlce a bez problému. Pak najednou šíleně vyváděl, když tam měl přes den jít. Takže jsem ho nechávala v košíku či na dece a byl spokojený a usnul v klidu. No a teď - v 5měsících usíná odpoledne se zabořeným čumáčkem u mě. Večer ale spinká v postýlce krásně - lehne si, přidáme hlavy, držíme ručičku a on usne během chvilky.
@nina2022 dcera, má 3 roky a odmalička nechce sana usínat. Usne pouze v přítomnosti mojí nebo manžela. Vim, že z toho vyroste, až se bude cítit v bezpečí. Teď bez nás neudělá nic, pořád nás vyhledává a chce byt s námi. Předpokládám, že je to vaše první miminko, první syn měl zase rád usínání sám, ale měl svoji dečku. A hlavně byl první a to jsemsi říkala také, že by měl přece usinat sám.
jj, jak už psaly holky výš, je to miminko a roste, náš malej má tři měsíce, dřív stačilo položit do košíku, párkrát zadrncat a spal, teď když ho položím tak se mu to nelíbí, tak ho prostě uspávám v ruce a přendávám až je tuhej a je to fajn, 5 ti letej se už tolik tulit nechce, tak si to i užívám 🙂
Vždyť je to mimino,to potřebuje kontakt... i muj 6 lety občas přijde a spi semnou.. počkej až přijde Separatisten uzkost,to bude jen mama,mama a nechaš ho vyřvat když tě bude volat?Neber to zle ale prostě takové děti jsou.
@nina2022 berunko, mohla bych ti tu nadávat, že se máš starat a když řve tak asi tě chce cítit apod. Ale prostě jak píšou holky hore, ono co funguje dnes, nefunguje zítra, na ani další spánek už nemusí, každou sekundu co je vzhůru vnímá nové a nové věci, tohle je pro něj jako kdyby ty ses odstěhovala na úplně jinou planetu, každý den objevujes, a každý den vnímá víc a víc okolí, tolik otázek co tobě už přijde samozřejme je pro něj neznámé, proč gauč je takový, proč kolečko je kulatý proč dveře mají kliku apod. Tolik toho musí za den to mimco zpracovat. Každý den si všimne něčeho nového. A občas se stane, že je prostě prehlcene informacemi a samo v postýlce si s tím nedokáže poradit a tak by chtělo pomoct a cítit ten pocit bezpečí v náručí u tebe třeba, nebo pochovat, pohoupat v náručí též nefunguje? Já chápu že ty chceš ať leží samo a odpočine si od toho všeho, ale asi to zrovna nepotřebuje.. malá už od porodnice neusne jinak, ano asi jsem si to tak naučila samozřejmě sama, má ted osm a půl kilo a je to znát, ale nezahodila bych ji když pláče. Tak rychle to utíká, ještě půl roku zpět jsem ji nosila pod srdcem a teď tu spinká vedle mě, za pár let už bude usínat sama, za dalších pár let mě už pošle v pubertě do pr.... A jazbudu ještě vzpomínat jak jsem ji chlacholila. Fakt to letí ale první 3-4 měsíce jsou náročný. Neves hlavu a zkoušej❤️❤️❤️
@kubesovaadelka zkouším... nikde jsem nenapsala, že když pláče v postýlce, že ho tak nechám křičet a nic neudělám, jak tu jsou tendence psát a tvářit se, že jsem špatná máma
@nina2022 ještě je možný že si prochází růstovým spurtem, to moje princezna do 3-4 měsíců když měla tohle období byla neodlozitelna a ani pomalu neotevřela oči a už rvela. Jedno miminko hold pláče víc, někdo míň. Tvoje teď třeba objevuje a zkouší co řvaním a pláčem získá
Moje mala neusla od narozeni jinde nez u me v ruce, okolo 4 mesice uz se na me zacala kroutit a delat blbosti tak jsem ji zkusila dat do postylky a zkusit odejit a zacla plakat takze jsem to vzdala (nemam srdce na to nechat ji vybrecet, nehlede na to ze to ani neni dobry) pak za par dni jsem zkusila ji tam dat kdyz byla vic unavena a usla uz i bez place a tak uz to bylo kazdy den, pak okolo 5-6 mesice mela zas obdobi kdy usla ale v noci se vzbudila a neusla dal pokud jsem si ji nevzala v sobe trvalo to asi mesic. Tim chci rict ze kazde dite je jine a ze ty spanky se proste meni, u vas treba ze zacatku usla a ted proste chce ten kontakt. Deti proste takove jsou, hlavne ji prosim nenechavejte vyplakat, jak jinak vam maji rict ze se jim to nelibi nez placem? Ze srandy deti urcite neplacou.

Co znamena ze nechce sam usnout? Ze jo das do postylky, odejdes a on neusne, ale krici?