Jak povzbudit líného půlročního syna k pohybu?
Ahoj maminky, jdu se jen informovat.... Mám syna, za 10 dní mu bude 7m. Je hodný, takový usměvavý, klidný miminko... Skoro nepláče a dokáže pod hrazdičkou ležet i 2h a jen tak si hrát. Jenže co se týče nějaké pohybu, je fakt líný. Mám dveřím ta v jeho věku už perovala na kolenou, otáčela se. On leží a kouká. Naučil se otáčet z břicha na záda, občas si lehne na bok ale tím končí. Když si s ním hraju a pomáhámu tak občas se něco zadaří. Ale kdyby to mělo být jen na něm bude jen ležet a koukat 😂. Všichni mi říkají, že kluci jsou pomalejší, a líný. Ale že by až takhle? Jak to bylo u vás??? Přemýšlím jak mu lépe pomoci aby ho to i víc bavilo. Nechci ale na něj tlačit. Spíš že si říkám že fakt má vše na háku. Jeho sestra chodila na 10m 🫢... Trochu jsem čekala že i on bude rychlejší, když kolem něj běhá to straší torpédo 😂😂😂
Nikam ho nežeň, syn byl taky pohodář a nechtělo se mu. Stráví na nohou beztak dalších 80 let, tak ať se šetří.
Pro klid duše ho můžeš objednat k fyzioterapeutovi, aby posoudil, zda je vše v pořádku. Ale jinak za mě lepší lenoch než zrychlené torpédo. Dcera se nám v 7 měsících rozchodila kolem nábytku, v 10 měsících už sama běhala a má to důsledky v podobě neposíleného středu těla, od čehož se odvíjí další potíže. Syn byl opak, měl na vše dost času, s každým dalším posunem v pohybové zdatnosti si dával na čas a ten má střed těla ok.
Každé dítko je jiné, třeba náš nejmladší je taky takový kliďas, navíc pěkně vykojený, ale starší bráška byl ještě vykojenější (v 6ti měsících přes 12kg) a pohyblivý byl až až, takže o tom to taky být nemusí, to, že okolo nejmladšíhho lítá x dalších sourozenců, taky nemá vliv, to by se náš nejmladší už dávno musel houpat na lustru, ale to ne, na bříško začal otáčet v 8mi měsících (i když se mu to povedlo několikrát i před tím, ale pak bylo i období, kdy snad zapomněl i jak na bok, či zvednout nohy), to byl takový milník, kdy se jakoby probudil, do té doby ho ani ta hrazdička moc nebrala.Teď v 9m a pomalu začíná pérovat na kolínkách, máme pár cviků z vojtovky, ale vyvýjí se dobře, jen pomaleji. Není to naše první vývojově pomalejší dítko, druhorozená dcerka, ač lehoučká, byla ještě pohodlnější -pomalejší, taky hodně spala, sedla si, stoupla si a rozlezla až po 1. narozeninách, samostatná chůze v 1,5 roce, ale tabulky splnila a je v pohodě, takže si jednoduše užívàme toho miminkovského období jen trošku déle, i tak to hrozně uteče...😉
Dcera je stejne stara jak vas. Casto byva na brisku, vydrzi tak dlouho, toci se dokola a vali sudy. Neleze, nezveda zadek, nezveda se na rukach. Syn kdyz byl tak o tyden mladsi jak ona, tak davno lezl, uz sedel a presne v 7. mesici se postavil. Je to fakt hodne individualni.
Syn byl také líné miminko. Odmítal lézt, chodit. Sednul si sám až skoro v 11M, chodit začal až v 18M. Všechno měl na háku a má do dneška 😄. Když nechce tak sním nehnu i teď (26M). Prvorozená dcera byl přesný opak v roce už lítala. Je to o dítěti.
Syn v 7 měsících už peroval na kolinkach a začal se pomalu stavět na nožičky u nábytku. Ale je pravda, že dr nam říkala, že kluci bývají bezne spíš lenivejsi

dcera se začala přetáčet až v osmi měsících. Ve 14 teprve začala lízt. Chodit ve 20 měsíchc. Byli jsme i pod kontrolou neurologa, kolem toho 8,-17. měsíce cvičili Vojtovku. Je celkově pomalejší a ne tolik obratná ve srovnání s vrstevníky. Odrážedlo pak zvládla až v 3,5 letech, kolo v 7... Jinak je třeba ale vodní živel... Asi pro klid by to chtělo dohled odborníka. Přetáčet by se už pomalu měl i ze zad na břicho. U nás se nic zvláštního nenašlo, prostě to tak má. Ono i první zuby jí vyrostly teprve v roce.