Jak si užíváte mateřství?
Optimisticky do nového roku...Napište jak si užíváte mateřství. Hlavně ten začátek a mateřskou a rodičovskou dovolenou..Čím vás dítě inspiruje, co vás naučilo, co vás baví (např. vstávání v 5🙂 špatný vtip matky dítěte co vstává v 9 a déle🙂) Co jste se naučily nového a kam vás prcek posunul (učíte se japonsky, pletete a prodáváte svetry na vlastním eshopu, chystáte se změnit svůj obor..) Jak pracujete na sobě a jaké plány máte..Já říkám, že nevařím, nežehlím a nejsem úzkostná matka přehnaně řešící, takže si to fakt užívám...Našemu prckovi bylo půl roku a je to hvězda, kterou každý obdivuje. Ale máme opravdu hodné a bezproblémové dítě...Snad to tak zůstane..A partner je mi velkou oporou, což považuju za zásadní. Dvě a více dětí rozhodně nevím, zda bych takhle na pohodu zvládala. Vše nej do nového roku všem pohodovým maminkám a těm druhým hodně sil za pozitivní změnou...
@dora13
Jasně, že to chápu...Prostě každé dítě je jiné a člověk nikdy neví jaké mimčo bude mít...Jsou náročné děti, jsou nenáročné děti..A ano, hodné dítě je výhra v loterii, to naprosto souhlasím. Každopádně si myslím, že vynervovaná matka dítěti moc nepomáhá. Prostě pohodová máma svoji pohodu snáze přenese na dítě než ta úzkostlivá, přecitlivělá a přehnaně řešící. Toť vše..Jinak jsem si všimla, že ono se obecně moc nenosí být spokojená a vysmátá matka, která si mateřství užívá. Jakoby se automaticky očekávalo, že každá máma si musí stěžovat jak je to náročné a jak má všeho plné zuby..Já jsem věděla, že si chci mateřství užívat jako vše ostatní a to se mi i daří..Ale je pravda, že spoustu věcí fakt neřeším a to mě dělá ještě spokojenější🙂
@kukokuko vis, ty nechapes jednu vec, respektive, vidis ji jenom z jedne strany: souhlasim s tim, ze dite a matka jsou propojene a sdili si naladu, to tak proste je. Jenze, ono je docela snadny byt klidna a pohodova matka, kdyz mas hodne decko, ktere te necha vyspat. Jenze vsechny deti takove nejsou, jsou deti, ktere proste placou. Trpi na koliku, maji za sebou tezky porod, blbe se adaptuji na venkovni svet nebo jsou proste neuroticky nebo temperamentni, protoze povaha. A byt cool vyklidnena pohodova matka, kdyz ti dite tri mesice v kuse rve a v noci te budi co 20 minut, protoze ho boli bricho, pripadne ma obraceny rezim a bdi cele noci nebo nejaka podobna radost, tak uz to tak lehky neni. A radit takovyhle matce, at se hodi do klidu, ze to z ni miminko citi, je na pest mezi oci. Spankova deprivace, natoz dlouhodoba, je neskutecny svinstvo, ktery cloveka pomalu, ale jiste nici, a kdo to nezazil, nevi, o cem mluvi (a ne, vstavat dvakrat za noc spankovou deprivaci fakt nezpusobi).
Ja te chapu, mas jedno hodny decko, ses spokojena, pripadas si jak mistr sveta, co na to prisel. Urcite ti nepreju, aby se to zhorsilo a ty o svoji pohodicku prisla, nebudu si zasirat svoji karmu, ale trochu empatie a pokory z tve strany by neskodilo🤷♀️
Ono je to i o nastavení. Dcera vzdy pred spanim cca pulhod rvala ale mne to neprislo tak hrozny kdezto kamaradka si stezovala a byla vynervovana uz z 5minutoveho rvani pred spanim a vypravel jak nechce usinat. Takze je to I o nas jak se na to koukáme castecne
Asi to vážně pochopí jen maminky nespavců (myšleno budí se třeba co 1,5h, ve dne, v noci, uspává se hodinu a jen v náručí/v šátku, venku v kočárku řve) Protože řeči o hození se do klidu jsou buď na pěst, nebo na solidní depku (střídalo se mi oboje). Celé těhotenství si maluje, jak to bude fajn, máte nachystané všechny věci, tak trochu s ebojíte, tak trochu se těšíte, těhotenství je úplně v cajku, tak co by mohl být za problém. Pak stačí jeden blbej porod skončenej císařem, totální únava, stres z nekojení a už to jede. A do toho si představte ten tlak ze všech stran- musíš se rozkojit, nesmíš ho nechat plakat, musíš být šťastná, musíš být v klidu, musíš si to užívat, když jsi se rozhodla mít dítě..nedeěláš to? Jseš hrozná, takové jako ty by si nikdy děti neměly pořizovat. Chceš mít čas pro sebe? Na to zapomeň, nebuď sobecká, teď je tu dítě! Přece to není tak hrozný, stávat v noci, to zvládla každá. Počkej, až bude lozit/chodit/se vztekat, teď je to v pohodě! Jak ti může vadit jeho pláč? Nic jiného neumí, chudáček malej, tak mu přece pomož! To musíš masírovat/dávat kapky/nejíst mléčný výrobky/nejíst pečivo/nedávat Vigantol...No tos musela počítat s tím, že dítě nespí/nejí/nekaká/lezou mu zuby/není spokojené/vzteká se. Teď to musíš vydržet.
..a to je tak 1/3 věcí, co se může taková "spokojená prvorodička" dozvědět.
Jestli mě něčemu mateřství naučilo, tak pokoře a pochopení problémů jiných. Protože když si zažijete fakt blbej start a musíte se z toho vyhrabat samy, tak pak můžete mít větší tendenci pomáhat těm v podobné situaci. Aby nemusely zažívat to samé.
Píšu jako spokojená máma jednoho hodného (i když jak psala
@vercik83 je to relativní) dítěte.
Stylem jakým tu píšeš mi přijde @kukokuko že smysl celé diskuze je ukázat všem jak si dobrá a jak to máš úžasně zařízené (nenápadné rypance o vstávání apod.) a jak ty jsi v pohodě (zdůrazněno tolikrát, že už to v pohodě snad ani nemůže být 😀). Jako by celá diskuze byla jedna velká provokace... ☹
Já většinu vašich příspěvků samozřejmě chápu a argumenty uznávám...Nicméně se opět stalo to, že původní téma dizkuze se zvrhlo na to, kdo se má dobře, kdo špatně, kdo je dobrý a kdo špatný...Takže připomínám, že původní téma této dizkuze je úplně jinde. Dizkuze byla směřována na ty z vás co mají co říct k tomu tématu😉 Téma jsem založila pro svoji inspiraci, zatím jsem se ale nedozvěděla nic zajímavého k tématu..
@kukokuko Zkus si tu diskuzi projít ještě jednou. Tipů je tu fakt dost. A můžeš se taky podělit, co plánuješ ty, jak se chceš rozvíjet, cos dělala před tím, nežs porodila, třeba se pak najde někdo další poobný, kdo tě inspiruje úplně nejvíc.
Já už dám jen body-
- seberozvíjení, trpělivost, vaření
-poznávání bylinke
- poznávání širšího okolí na výletech
-šití
překládání
-organizování akcí pro maminky
- copywriting
-učení AJ v MŠ
-trpělivost
;)
@linbrno
To je dost dobre👍🏻 Vy jste tady hrozně šikovne baby🤩
Taky bych na sobě mohla víc zamakat, zatím tedy jen hackovani, šití, přestala jsem používat chemicky šampon už jen CDD😀 (mám totiž problém s vlakovou pokožkou). Latkuju co to jde, možná i ten rozvoj ve vaření a až bude lepší počasí, tak se těším na vyletovani.
@smudlinka24 látkuju taky, mám z toho dobrý pocit 😉. Teď chci zamakat na angličtině, tak snad se mi zadaří.

Se vždycky bavím u věty, pohodová matka, pohodové dítě (zejména u miminek). V práci mě považovali za jednoho z nejflegmazičtějších a nejpřizpůsobivějších lidí, bo jsem nic nehrotila, když přišel problém, tak jsem to vyřešila nebo nějak zaimprovizovala. Všichnis e ivili, kde beru pořád energii (měla jsem i dost koníčků) a že jsem fakt v pohodě. Jo. Pak přišel těžkej porod a uřvané první dítě, velké /myšleno on cvalík, já jsem malá/, nespací, vyžadující pozornost, neustále, V šalině, venku, furt v pohybu. A zklidňuje se postupně, až co jsem se začla hrabat ve stylech výchovy zvládajících takové děti bez křiku a nervů. Až teď s druhým si říkám, že existují i děti klidné, méné náročné, u kterých nemám pocit po 5 minutách v šalině, že musíme okamžitě vystoupit, u kterého nemusím celou cestu mluviz jen na něj, které v kočárku venku i usne a doma večer spí v osm.
A vlastně jsem asi ráda za tu zkušenost, bo horší už mám ozkoušené;).
Jinak s dětma jezdíme ven (myšleno na celý víkend třeba pod stan) od půlroku, mezi kamarády chodíme taky hodně. Takže fakt nic nehrotím, a děti jsou zvykané. Jen jsou jak voda a oheň. A ne kvůli mě.