icon

Jak uklidnit neklidné miminko?

liviz
14. lis 2025

Ahoj,

máme 9 týdenní miminko. Přes den je to povětšinou hodná holka. V noci je taky povětšinou klidná a spavá. Ale již alespoň dva týdny nám dělá odpoledne náročné. Od 17 hodiny do 21 hodin je silně neklidná (nemyslíme si, že je to bříško i když někdy asi bylo). Oči jako reflektory, máchání rukama a nohama, obecně působí velmi aktivně najednou. Většinou nepláče, dokud jí nosíme v její oblíbené poloze (zády na naší hrudi). Musíme jí takhle nosit těch několik hodin v kuse, odložení znamená pláč až hysterák (citlivé miminko, přejde do amoku velmi rychle). Jen snad její bříško při 4,5kg vypadá jako bochánek pizza těsta, ale tvrdé není.

Já jako táta co přijde po práci vlastně nezažiju nic než malého uřvánka a leze mi to na mozek, mrzí mě to. Po té době už pochybujeme o jakémkoliv našem soudu, zkusili jsme snad vše. Zdravotně je dle Dr. zcela OK. Občas víc hltá při kojení, takže víc odkrkáváme. Se zoufalostí v srdci se tedy obracíme na zdejší zkušenější matadory.

Poradíte nám prosím?
Díky!

lv
14. lis 2025

To je docela častné, místo uvolňování k spánku zpracovává mozek vjemy z celého dne a nejde mu odpočívat. Můžeš vyzkoušet pár tipů (a něco může i zabrat) - méně podnětů přes den, zkusit ještě přidat alespoň kratší spánek, jemně masírovat relaxačně po koupání (a koupat dříve, klidně přes den), bílý šum, jemná klidná hudba potichu, zavinovat, ležet ti na hrudi kdy budeš dýchat klidně a pomalu..a vydržet, vyroste z toho

anonym_aa2895
14. lis 2025

@liviz zni mi to, jako ze chce koukat. 9 tydnu uz je velka, nemuzete cekat, ze prospi cely den. Muzete ji zkusit zabavit v leze, na zadech, na brisku, ba boku... bude to lepsi pro vas i pro ni. Treba si spolecne lehnout na deku, nebo ji nechat par minut na brisku na vasem hrudniku. Ale zjevne chce podnety, muzete poridit/vytisknout/namalovat kontrastni obrazky, nebo kus vyrazne vzorovane latky. Neco co dela zvuky, chrastitko klidne uz - jeste si nebude chrastit sama, ale uz oceni zvuk, zpivat pisnicky i divoke rytmicke, ne jen ukolebavky... Jestli nema problem s pasenim koniku, tak nejakou podlozku, valec... jestli nepase, tak nejakou hrazdicku nad ni.
To, ze ten aktivni cas je zrovna, kdyz prijdete z prace, asi nebude nahoda, vetri, ze se neco deje, ze je rodina pohromade a chce si to uzit.

jannym
15. lis 2025

Dcera rvala od 16 do 22/23 nez odpadla, trvalo to tydny a tydny, okoli mi rikala ze je normalni ze deti rvou…nakonec jsem to nevydrzela, rekla to detske, poslala nas na neurologii kde zjistily ze ma nejaky blok z porodu a nedostatek horciku, dostala kapicky z horcikem a cvicily jsme vojtovku a byla to obrovska uleva pro ni i pro me…pokud mate pocit ze to je uz za hranou bezneho podrazdeni a dozravani ditka nebojte se to konzultovat s detskou lekarkou