Jak uspávat roční dítě?

9. lis 2020

Prosím vás máte nějaké rady/typy ohledně uspávání dětí, kterým byl rok? Já už jsem z toho fakt zoufalá. Dcerka je unavená, mne si oči, uděláme večerní rituál (večeře, koupel, zoubky, nakojim). Dřív usínala u prsa, teď začne dělat kraviny, když se napije a už to začíná. Usne tak, že se uřve třeba po hodině neustávajícího řevu ke spánku. Hladim jí, zpívám, vyprávim pohádky, nebo jí nechám být, nesahám na ni, že si třeba říkám možná ji můj kontakt ruší, ale ona si sedne a zdrhá pryč, tak jí chytim a obejmu, to řve o to víc a pere se mnou jak šílená až se vysílí a usne. Běžne takhle řve 3/4 hodiny i víc než hodinu zvládne. Je unavená, zívá, mne si oči, ale řve a nezabere. V postýlce je nereálný jí udržet ležet, stojí, dělá ptákoviny, vzteká se, v posteli utíká a brečí. Připadám si jak nejhorší matka pod sluncem. Vždycky jsem byla striktně proti tomu, nechat dítě brečet, ale já už mám fakt někdy chuť jí hodit do postýlky, zavřít dveře, dát si špunty do uší, otevřít si flašku a brečet, že nezvládám vlastní dítě. Trvá to takhle už 2 týdny, chlap už se přestěhoval na gauč, ten se snažil pomoct, ale pak to vzdal, že už na to nemá. Už nevím co s ní, asi zavolat sociálku ať jí seženou chopnější mámu mebo nevim

zmrzlinka
9. lis 2020

Kliiid.....mne to dcera dělala taky a teď ve 4 letech to taky občas dělá....někdy usně za 5 minut a někdy za hodinu....

barumrallyebum
9. lis 2020

A u prsa nevydrzi dyl- az do usnuti? Ty ji to prso po nejake dobe beres nebo ona sama se pusti? 🤔. Vic me nenapada, syn prave vzdy usnul u prsa..nebo kdyz bylo ouvej tak jsem ho ponosila.

macinka1989
9. lis 2020

Nevim, jestli Vám to pomůže, ale měli jsme podobné období cca v roce a půl (do té doby usínal sám v postýlce úplně bez problémů)...v postýlce řev, z postele zdrhal, při nucení ležet opět řev, když jsme ho teda nechali s náma v obýváku u pohádky, usínal “pozdě” (cca 20:30)...tak jsme to nějakou dobu museli dělat tak, že jsme všude zhasli, všechno vypli a šli si s manželem lehnout s malým oba, že prostě jdeme spát všichni..někdy to trvalo 5minut někdy 45, ale po usnutí jsme ho přehodili do postýlky a šli si “po svým” 😁

xxx3d
9. lis 2020

No, a není to třeba tím, že není unavená, jakože pohybem unavená? Teď je dřív tma... nedá se být tak dlouho odpoledne venku a jestli po obědě ještě spí, což si myslím, že asi jo, když má teprve rok, tak by to mohlo být tím, a nestresuj se, mně to dělá malej někdy i teď a to je sakra unavenej, ale prostě nezabere a je to šílený... kolem druhýho roku mi tohle dělával taky, změnili jsme denní režim, poupravili a bylo to lepší.

mamikry
9. lis 2020

Co ji treba zkusit dat do postylky lahvicku s mlekem nebo cajem? Treba by se tim zklidnila a udumlala se ke spanku. Mne takhle syn usinal, kdyz jsem prestala kojit.

pipi_puncocha
9. lis 2020

My střídáme pokus o uspání u prsa s řáděním po bytě, někdy klapne třeba až páté kojení mezi půlnocí a jednou, někdy usne mezi osmou a devátou po večerním rituálu jako u vás. Taky nechápu, kde je chyba. Ale u nás se nepláče, jen má výrazně víc energie než oba rodiče dohromady.

misulkari
9. lis 2020

Mela jsem to same s dcerou okolo roku,rvala az do zalknuti,takze jsem ji vzala do obyvaku,sedla si s ni,pustila ji YouTube,ona koukala,dudlala,zklidnila se a bud tak usla nebo jsme to sli znova zkusit do postele.V postylce sama nikdy neusla,usina se mnou na letisti a to tak,ze periny nastelu dookala,aby nemohla slezat a ona se vali,chyta me za ruku,pije stokrat caj az nakonec odpadne.Ted je ji 16m a uz dva mesice do obyvaku nechodime.Vydrz a neves hlavu,moje mantra zni je to jen obdobi!Kazde obdobi prejde a zacne jine bohuzel 😀 drzim palce 🍀

llenka1
9. lis 2020

Hmm... Toto robila staršia, v postielke proste spať nechcela, ani obedny ani večerný spanok... cca do 1.5 roku som uspavala v nosiči. Nemala som nervy na to aby hodinu revala v postielke, keď v nosiči som zaspievala 2 pesničky, zložila ju do postielky a spala 🙈

autor
9. lis 2020

@barumrallyebum pustí se právě. Vypadá, že mi usne u stolu nebo v sedě ve vaně a pak jí dám prso a ona pije a třeba se pustí, začne foukat, vypráví, otočí se, že jde pryč. Párkrát mě i kousla, když jsem se jí snažila u prsa udržet. Nebo vydrží přisátá u prsa třeba přes půl hodiny a když jí odpojim, vzbudí se a brečí. Mě to už je pak ale strašně nepříjemné po tak dlouhé době. Ale dřív právě dostala prso a spala a teď začala i u kojení dělat voloviny, přitom si mne oči do červena a je unavená a pak jdem spát a najednou kupa energie a hodinový řev jak na lesy. Když jí teda donesu z ložnice, že spát se nebude je akorát půl hodiny mrzutá, kňourá, věší se na mě a očividně unavená je.

autor
9. lis 2020

@mamikry já jí práve lahvičku s pitím nabízím, ale ona jak se vzteká, tak to akorát zahodí a ještě jí to vytočí víc, že se jí to snažim vecpat. Pak až když třeba brečí půl hodiny, lahvičku si veme, napije se, lehne si a usíná s pitíčkem. Ale tomuhle stejně předchází řev kvůli kterému by na mě už sociálku sousedi volali, bydlet v bytě a ne v baráku.

mamikry
9. lis 2020

Aha, to je dablice teda. Pak me jeste napadlo, ze syn rad cumakoval na promitani nad postylkou. Mame kolotoc, ktery i promita, to ho trochu zaujalo. Chvilku si s tim hral, pak se uklidnil. Taky nechtel spat, ale nerval alespon.

autor
9. lis 2020

@mamikry já si už říkám, že nevim co jsem komu udělala. Ještě do nedávna chlap říkal, jak si vždy představoval, že bude mít 4 děti, teď přišel s tím, že snad už radši žádný a přestěhoval se na gauč, aby se aspoň trochu vyspal, protože jinak byl v práci úplně nepoužitelnej a pak doma usnul i na židli a já po večerech brečim, že uspávám dítě tak, že se uřve ke spánku až z toho druhý den chraptí. Zkoušim všechno možný, abych jí nějak ten spánek vylepšila, abychom měli aspoň večer chvilku pro sebe, což se nedaří, protože jakmile odejdu z ložnice je vzhůru. Když se zeptám kamarádek jak uspávají, tak na mě koukaj jak na blázna se slovy položim dítko, usne a jdu si po svých ne? Tak já nevim, si říkám, že jsem asi úplně nesvéprávná, jak bych mohla mít víc dětí, když nezvládám ani jedno.

westie
9. lis 2020

U nasi dcery resime zajimavou vec, ze manzelovi a babicce usne do deseti minut, a to tak, ze ji polozi do vedle sebe do postelec, prikryji perinkou a mala usne. A mne usina klidne i dve hodiny a dela u toho strasne blbiny... A ja si pripadam jako neschopna matka, co neumi uspat vlastni dite. Ale kdybych behem sveho uspavani delala neco, co mala nechce, taky to prorve. Takze se ji prizpusobim, protoze mam zkusenost, ze proste usne, az ona uzna za vhodne. Nekdy to znamena, ze se po mne vali a chce se tulit, jindy chce hopsat na posteli, nekdy si chce zase prohlizet knizku. Co zkusit treba chodit po pokoji s mit v naruci a tise neco povidat? Nebo pustit nejakou uspavaci detskou hudbu? Nebo zkusit, jestli nepotrebuje pohyb?
Pochopila jsem, ze horsi uz to byt nemuze, tak bych zkusila jakoukoliv aktivitu, aby ti nebrecela, i kdyz to mozna muze pusobit jako dlouhodobe nevychovne, tak ty ted hlavne potrebujes vystoupit z toho kolotoce revu a nervozity. Tak zkus najit cokoliv, co by vam zprijemnilo ten spolecny cas, i kdyby to mely byt nejake hracky.
A jeste me napada - kdy zscina dcea brecet? Kdyz se snazis ji udrzet v posteli nebo sama od sebe z unavy?

rencinka87
10. lis 2020

Zacala bych tim, jestli ma dost pohybu a vybiti i venku pres den, ale pokud rikas, ze si mne oci, unavena je.
Coz me vede k dalsi myslence - ze bys ji mela zkusit davat spat driv. O pul hodky, o hodku - k tomu zmoulani oci by vubec nemelo dojit, pak je totiz pretazena a neni schopna se uklidnit.
Pokud by to nezabralo, tak bych ji proste spat nenutila, vzala si ji do obyvaku, zkusila klidny aktivity - prohlizeni knizek, navlikani krouzku, cokoliv, co ma rada.
A treba za ctvrt hodiny, za pul znovu zkusit usnout.
Ale myslim, ze to bude tim, ze je pretazena.

masina1
10. lis 2020

Zkusila bych povozit v kočárku nebo ponosit v manduce.

puhelin
10. lis 2020

Taky si myslim, ze je pretazena. Syn mi to taky dela, kdyz jde spat pozdeji. Chce, aby s nim v posteli byla i starsi segra, ale ta je ne vzdy unavena ve stejnou chvili. Nechavam ho jeste se unavit treba lezenim po Pikrerove trojuhelniku. A pak usne rad.

terez94
10. lis 2020

Ročního syna uspavame v kočárku,v šátku nebo prostě v posteli s klíčkem,u toho vždy usne. 😊

mamikry
10. lis 2020

Nejste nesvepravna, ja u prvniho brecela denne. Nas se zase nesmel nikam polozit, porad se chtel nosit, nez jsem prestala kojit, budil se celou noc. A urcite nikdy neusnul tak, ze jsme ho jen polozili. Prvni dite je proste narocne. Ale ono se to casem vse srovna, uvidite. Holcicka je jeste malinka. Jak uz tu nekdo psal, zkuste ji klidne nosit v nositku, ja takhle uspavala odpoledne snad do roka a pul.

barumrallyebum
10. lis 2020

Mne napada, jestli si nechce pred spanim jeste pohrat a az ji to prestane bavit tak by uz mohla jit "dobrovolne" spat. Drzim pesti.

janinasm
10. lis 2020

Podle mě není dostatečně unavená.

lida9
11. lis 2020

pokud je utahana, napapana, plina ok a stejne v posteli vyvadi, pak bych asi nechala vyvadet... ulozit pohladit, dat pusu a odejit... za minutu znovu, pak za dve minuty, pak za ctyri, porad opakovat... podle me zkousi, v kombinaci s unavou a nevi co sama se sebou, podle me stejne jak prislo tak tohle obdobi i odejde... vydrzet, nepodlehnout🙂 drzim palce