icon

Jak vysvětlit dítěti, že umřel pejsek? 😞

marjama
18. srp 2011

Ahoj holky, potřebovala bych poradit, jestli s tím máte zkušenosti, jak mám vysvětlit naší malé (2r a 7 m) smrt pejska. Nejedná se přímo o našeho psa, ale byl to pes tchánovců. Jezdíme k nim 1x za 14 dní a malá byla zvyklá, že tam pejsek vždy byl. Včera ho bohužel pokousal vlčák od sousedů, a to tak šíleně, že mu prokousnul plíce a pejsek i přes operaci a péči veterináře v noci umřel 😢 Samozřejmě to malé říkat nebudu, že ho pokousal jiný pes, řeknu třeba, že byl moc nemocný, ale jak to dál vysvětlit? Bude mít na zahradě u tchánovců hrobeček a přece jí nemůžu říct, že je zakopaný pod zemí, to je hrozný! Mám říct, že je v nebíčku a kouká na ní nebo jak? Nechci jí úplně lhát a vymýšlet, že ho někomu dali nebo tak něco, ale sama jsem z toho hotová a nevím si rady. 😢

terkaz
18. srp 2011

AHoj, to me moc mrzi a priznam se, ze tohoto okamziku se desim. Mame doma velkeho zlateho retrivra, deti ho miluji a my take. Vubec netusim jak to budeme jednou resit ☹ Takze ted asi moc meporadim ☹

mifinka
18. srp 2011

No, my jsme dávali ted v dubnu uspat naši fenečku. Lehčí jsme to měli asi v tom, že máme ještě psa a malej neměl ani 2 roky.. Ještě nějaký čas jí hledal, volal, ale nijak jsem nic nevysvětlovala.. Stejně tak, jako když mi ted v červnu umřel táta. Malému jsem prostě řekla že děda spinká ale je pořád s ním, ale vidět ho může už jen na fotkách, že je někde kde ho už nic nebolí. Tak nějak bych to podala i s pejskem. pejske prostě usnul..

marjama
autor
18. srp 2011

@terkaz Tak to taky pak budeš mít těžký vysvětlování. My k nim jedeme v neděli, takže musím rychle něco vymyslet, jak budu vysvětlovat, ach jo. Naše malá se teď pořád ptá, proč tohle, proč tamto, takže mě určitě něčím zaskočí a já pak budu koktat a přemýšlet nad odpovědí. 😢

marjama
autor
18. srp 2011

@mifinka Díky za odpověď. Snad se mi podaří to malé nějak podat, aby se mě moc dál nevyptávala. Mrzí mě, že vám zemřel dědeček. Držte se!

mifinka
18. srp 2011

@marjama děkuju, ono i tak mě překvapuje, jakou mají děti pamět.. Mojeho tátu už neviděl 2 měsíce ale přesto si pamatuje kde bydlel, když jedeme kolem tak ho volá a chce jít k němu.. ale naštěstí je asi v "lepším " věku že se ještě nevyptává..

berenika39
18. srp 2011

Řeším tohle ted s petrem , a nešlo o zvířátko (je mi líto, co se vám stalo)- zemřel jeho děda, byl zvyklý, že ho vždycky viděl spolu s babičkou a ted nic. Zkusila jsem mu říct, že děda byl nemocný, že jeho tělo už není, ale kouká na nás z nebíčka, prostě tu není s námi a nebude, ale můžeme na něj myslet, povídat si o něm, prohlížet fotky, že ho máme pořád stejně rádi a tak. Petr se strašně moc najednou začal zajímat, kde je, proč není doma, kdy přijde, co mu je, jestli ho doktor uzdraví v tom nebíčku...no nepobral to, proč....ale pochopil, že děda už prostě není. Pamatuje si detaily ze společných chvil, ačkoliv táta byl v nemocnici devět měsíců.
Jinak guláš v hlavě Petrovi udělala návštěva Dinoparku....to nebyl dobrý nápad...dinosauři už nejsou, vyhynuli, zbyli z nich jenom kosti, už je nikde nepotkáme...
Má ted v hlavě pěkný zmatek...

marjama
autor
18. srp 2011

@berenika39 No zkusím to asi taky s tím nebíčkem a že se na nás pejsek kouká atd. Myslím si, že mě stejně moc nepochopí, ale musí si to pak prostě nějak srovnat v té malé hlavičce ☹ Naše Martí má ještě pradědečka,kterému je 92 let, takže až jednou nebude mezi námi (ne že bych to chtěla přivolávat!!!!!!!), tak mě to vysvětlování bude čekat znovu a to bude o dost horší, protože ho má ráda a je na něj zvyklá.
S vaším dědou mě to mrzí.