icon

Jak zvládnout večery se dvěma dětmi bez manžela?

19. led 2025

Ahoj, jak řešíte večery, když máte dvě děti s různými potřebami a tak spousta věcí nejde dělat najednou a manžel není doma? Mám dva malé chlapečky ( 5 let a necelé 2 roky) a večerní rutina je u nás na dlouho a náročná. Normálně je to u nás takto - první koupe manžel mladšího, já cvičím se starším a děláme logopedii, pak manžel koupe staršího, já nakojím mladšího. Mladší jde za manželem číst pohádku, já uspávám staršího (čtené pohádky, ukolébavky, relaxační hudba), pak jdu uspávat kojením mladšího. Problém je, když jsem s nimi sama. Mladšího dám do vany, u toho dělám se starším v koupelně logopedii. Koupat je spolu nemůžu, starší má molusky.Pak rychle okoupu staršího, mladší většinou už řve. V pokojíku kojím malého, chvíli si čteme společně, pak zase kojím a staršímu čtu pohádky. Problém je, že mladší na spaní potřebuje klid, takže u knížky usíná špatně a dlouho, chce se dívat na obrázky apod. Pak teprve jdu se starším cvičit. Když je mladší vzhůru, tak po něm různě leze a moc to nejde. Ten už je samozřejmě k.o. protože je prostě pozdě a pak teprve jdu uspávat staršího. Pustit pohádku staršímu v jiné místnosti, dokud uspávám mladšího nejde, starší má že zdr. důvodů povoleno 30 minut denně,ty si vyplacam na odpolední spánek mladšího. Ještě když vím dopředu, že manžel nebude doma, tak většinou nějak zařídím, abychom aspoň to cvičení a logo udělali přes den, ale pokud je to bez ohlášení, tak je to nanic. Včera jsme se zase pohádali,dneska je starší zase celý den ukňouraný, protože je prostě nevyspaný. Manžel je naštvaný, že nemůže večer pryč. Respektive může,ale až po uspání dětí.Já jsem vyřízená a cítím se neschopně, že to nějak neumím skloubit.

Strana
z3
journals
19. led 2025

Jednoduché… nakoj a nech v tom chvíli manžela, ať si to sám zažije. Pak třeba pochopí.
Jinak v krizových dnech jde dělat logo přes den (naopak je to mnohem vhodnější než před spaním) a cvičení pro jednou vynechat 🤷🏻‍♀️ prostě si to usnadnit co nejvíc to jde. Staršímu mezitím třeba pustit audiopohádky

kacka1994
19. led 2025

vecer nedelame logopedii apod., ale nejnutnejsi veci 🙂 koupani, vecere. Mame tri deti 1,3 a 5 a starsim dvema pustim televizi a koukaji kdyz uspavam nejmladsi, pak vycistime zuby a jdu se starsima. Kdyz jsou unaveni vsichni, nepoustim televizi a jdem si lehnout vsichnu zaroven - tehdy dela ta rocni blbosti u pohadek, trva ji to dyl, ale pak taky usne 🙂
Je to o zvyku, ale manzel je taky uspava sam 🙂 chodim cvicit od 3 mesicu male, takze vi ze to je narocne 🙂

autor
19. led 2025

Já sama vím, že ta logopedie ani cvičení není ideální před spaním, ale mě ten malý prostě ještě nevydrží být sám. Staršímu bere pomůcky nebo po něm leze, když ho vezmu na ruce, aby ho nechal na pokoji, tak řve, takže se ten starší vůbec nesoustředí. Takže jediná šance když jsme sami je, když je ve vaně. Když se povede, že mám hlídání pro mladšího před večeří, tak to děláme dřív.

martina1317
19. led 2025

A to je v kolik hodin? V kolik hodin zacinate tohle “uspavani”? Ja teda nerozumim tomu, proc vecer, kdyz uz moje deti jsou grogy, delate s nimi jeste nejaka cviceni-logopedii? Proc tohle nedelate pres den? My deti sprchujeme, takze bych vysprchovala petiletaka, at si vycisti zuby, oblece pyzamo sam - mezitim bych sprchovala dvouletaka, starsiho bych poslala pockat do postele at nachysta pohadku co chce cist, doladila dvouletaka zuby pyzamo….. vzala si je oba do postele, dvouletaka k prsu, starsiho na pohadku - a ono ji muzete treba pustit mluvenou z mobilu…. A pak ulozila petiletaka - predpokladam, ze uz zvladne usnout sam a uspavala dvouletaka. Mam tri deti - 6 let, 4 roky a 9 mesicu, 5 mesicni miminko. Starsi proste rychle osplouchnu, zuby zvladaji sami - ja jen pak precistim jako jistotu, oblecou se do pyzam sami. Kdyz to jde, pohadku cteme, kdyz ne, pustim mluvenou z mobilu a uspavam miminko. U nas uspavam = polozim do postele a pockam az usnou. Zadne houpani chovani skakani na mici neni potreba.

martina1317
19. led 2025

Tak tu logopedii delejte kdyz ma dvouletak ten odpoledni spanek …

alice180
19. led 2025

Já mám tedy (11. měsíců a 4 roky). Doma jsem sama když má partner denní (od 7 do 19) nebo noční (od 19 do 7). Celodenní péče je pouze na mně. Malej spí třikrát denně po půl hodinách když jdu uspávat. Dcera si hraje v obýváku (Albi tužka, puzzle, Kvido, omalovánky). Když jsem doma sama večerní rutina tak, že se jde koupat dcera mezitím já s malým dělám večeři. Dávám dceři večeři po koupání jde se mýt malej, potom večeři malej. Pak jsou spolu v obýváku kde si ještě chvíli hrajou a čteme čtyřlístek. Poté dcera koukne na večerníček já mezitím kojim a uspávam malýho. Pak jdu pro ni uspávam ji. Pak mám klid. My tedy necvicime logopedii, ale máme fyzio takže cvičím s malou když malej sedí a ji to se nám do toho neplete.

Žádné hlídání bohužel nemám. Takže když má partner dvě denní za sebou jako tenhle víkend a zejtra noční je to takový náročnější.
A kam jako partner chodí ?

kristyn86
19. led 2025

Asi bych to cele preorganizovala...Mate toho vecer moc. Jak casto nebyva vecer manzel doma?Logopedii nebo to cviceni bych se starsim delala odpoledne,kdyz mladsi spi. Vecer jen rychle osprchovat,pokud to byva obcas,tak bych klidne koupani/sprchu vynechala. Takze by ti zbylo jen uspavani,kdy bych vzala oba do postele,kojila,cetla ci pustila audiopohadku. Hold budou dele usinat,ale usnou.
A taky by ti z odpoledne zbylo tech 30 minut TV.

autor
19. led 2025

@martina1317 časově je to tak od šesti až ctvrt na sedm. Dělám to takhle blbě pozdě, protože nemám kam dát toho mladšího. On spí přes den už jenom půl hodinu u kojení. Sám už nespí vůbec, někdy nespí vůbec ani u toho kojení nezabere, prostě se nakojí a nespí až do večera. Takže v době spánku malého má starší právě tu pohádku.
Dokud malý spával normálně po O, s tím že jsem ho sice půl hodinu uspávala, ale pak ještě další hodinu spal, tak jsme to dělali všechno přes den a šlo to zvládnout v pohodě.

hanka_12345
19. led 2025

Ja mam 7leteho a skoro rocniho a teda jsme vic sehrani. Jasne je uz vetsi, 7lety prote uz v pohode chape a vydrzi nebo to nejak spytlikujem a jdem spat ale! i tak je to nekdy fakt narocny ale zvladam to. Jsme na to v 99% sama protoze manzel dela bud nocni nebo dela na baraku (stavíme) a proste sem si to musela poskladat abych to zvladala. Jina moznost nebyla,
Kdyz je manzel doma tak si vezme do parady starsiho. Koupe,cisti zuby, da ho spát ale kdyz neni tak si musim poradit. Fnukat mi nepomuze
Takze...

ja jdu kolem 18 koupat prvni kus-dle toho co kdo dela. Kdyz spi mladsi tak vykoupu starsiho, kdyz mladsi nespi tak koupu prvni jeho. Starsimu dam vlakcky/lego/kresleni/pohadku a tech 15min vydrzi
(je mi jasny ze dvouletak asi nebude spat navecer jeste pred nocnim spankem-dej mu hracky, me se osvedcilo rozehrat ho-tzn postavim mu kus koleji a ho to chytne a uz si to dodela sam)

No..pak vykoupui toho druhyho
popripade je koupu doromady-coz u vas nejde-jasny
Asi bych se zvetila a nedelala z toho tragedii jinak se zcvoknes

daasqua
19. led 2025

Já logopedii a fyzio cvičila se starší, když malý spal, taky jsme potřebovaly klid aspoň 30 minut. Pohádky a knížky jsem je ze začátku, když byli menší, naučila přes den a usínali bez toho. Když bych jim v 2r četla před spaním, taky by si pořád chtěli prohlížet obrázky a moc by je to neuspalo. Takže usnutí bylo u obou o mlíčku a přítulení. Někdy trvalo rychle, jindy ne, holt to nejsou stroje. Uspávala jsem napřed toho rychlejšího (mladšího) a pak toho pomalejšího (starší), ten druhý se zabavil. Každý spal v jiném pokoji. Hygiena oba naráz v koupelně, osprchovat jednoho, pak druhého. Starší si čistila sama zuby (já jen dočišťování), já mezitím tomu mladšímu.

autor
19. led 2025

@kristyn86 nám se to takhle rozbilo, jak malý přestal spávat déle přes den. (Spí jen půl hodinu u kojení, někdy vůbec) Dřív jsme všechno dělali přes den a šlo to. Manžel má práci ranní a pak odpo/večer ještě druhou jako OSVČ. Když má volno pracuje doma, rekonstruujeme starý barák.

autor
19. led 2025

@alice180 manžel chodí do druhé práce, co má jako OSVČ nebo do dílny, rekonstruujeme starý barák

alice180
19. led 2025

Já se teď zeptám blbě ta rekonstrukce starého baráku teď v tuto chvíli je nezbytne nutna? Nebo to je to co dělá jako OSVČ?

autor
19. led 2025

@alice180 není to starý nábytek,ale starý barák.

cherie24
19. led 2025

Kam chodí manžel večer? Máme děti 5 let a 3 roky a často jsem s nimi bývala sama večer, protože muž odjížděl na hokej. Nebo večer často v době uspávání dělá papíry a faktury, abychom pak měli čas jen my 2 po uspání dětí. S dětmi, co se týče večerních příprav, pomáhal v podstatě jen v miminkovském věku a pak až poslední půl rok, když si ho děti žádají místo mě. Logopedii bych večer vážně nedělala, to je nesmysl, unavení jste v té době už oba dva. Mladší jsem často u čtení pohádky měla na prsu. Takže jedna se kojila a u toho usínala a starší jsem hladila a četla jí pohádky. Super je i Albi tužka a vyprávěcí knížky pohádek. Pak jsem obě hladila dokud neusnuly. Že se ruší vzájemně, to ruší a to i doteď. Vždycky je jedna unavenější než ta druhá a ta prodlužuje usnutí i té, co by už dávno jinak spala. Ale holt jim nic jiného nezbývá. Musejí se přizpůsobit.

autor
19. led 2025

@alice180 odpověděla jsem, než bylo upraveno.
Je to nutné, protože v baráku současně žijeme a odešel nám starý kotel a přes zimu musíme mít jak topit.

autor
19. led 2025

@cherie24 pracuje doma na baráku - teď řešíme kotelnu a nebo chodí do druhé práce.

autor
19. led 2025

Holky hodně tu píšete o tom, že logopedii a cvičení přesunout na den, jenže já nemám kam dát toho malého, který prostě sám nevydrží.

alice180
19. led 2025

Jo pardon to byl překlep. Já se ptám, protože mám známou jejíž partner má raději tři práce, aby se nemusel zapojovat jako rodič.

cherie24
19. led 2025

Malého na klín, do ruky křupky a hračky a se starším logopedie? Manžel nechodí po hospodách, ale maká, takže holt si člověk musí poradit. Ač jsou ty situace na prd se 2 dětma a je lepší a pohodlnější to dělat s každým zvlášť, tak někdy to prostě nejde. Člověk se musí snažit přizpůsobit tomu co má a děti jsou tvárné.

marses
19. led 2025

Já jsem s dětmi byla od narození často sama přes noc, manžel dělá i noční a nikdy to problém nebyl. Máš to všechno zbytečně složité nastavené. Večer se dělají jen nezbytně nutné věci, logopedii a cvičení výpusť. Základ je nejdřív uspat menšího, starší v pěti letech už musí vydržet chvíli sám bez dozoru.

malytlustyhroch
19. led 2025

🫂 nesnasim uspavat deti "sama." Uplne strasne to nesnasim, takze te snad trochu chapu. Deti mame 3, ale vecer nedelame ani polovinu toho co vy (jen zuby, pohadky, pockat nez usnou), takze to je jednodusi. Ale i tak, to bezmocny vedomi, ze kdyz se jeden z mladsich sekne a bude delat sceny, tak to odnesou zbyli dva, protoze je nemam jak rozdelit...
Myslim, ze blby na tom je, ze se nedavno zmenil rezim toho vaseho dvouletaka. Za par tydnu si najdete novou rutinu a zas to pujde. Zalezi hodne na tom, jaky je dite torpedo. Mozna zacne byt mozne delat logopedii/fyzio i s bdelym dvouletakem. Nebo je uspavat naraz... uplne chapu, ze dvouletak uz neni ochoten se vklidu nakojity, kdyz ty ctes knizku, to uz ani muj rocni. Ale urcite najdete jine zpusoby a vychytavky.
A druhy blby je, ze nevis dopredu, kdy manzel prijde, jak si rozlozit sily. To chapu, ze te vytaci. Neco jineho je byt zvykla kazdy den vse resit sama a neco jineho kdyz clovek s manzelem pocita, odpocitava minuty do jeho prijezdu a pak se dozvi, ze partner nedorazi. To je jak kdyby mi nekdo maval pred nosem cokoladovym dortem a pak mi ho nedal. S tim by mohla pomoci bud lepsi komunikace, pokud na ni mate oba kapacitu (nekdo to proste neumi a neudelas nic), nebo s nim proste vecer tolik nepocitat. (A jen co prestanes kojit najit si nejakou cinnost na baraku nejlip s majzlikem a kladivem a uspavani prenechat chlapovi, at se taky trochu odreagujes.)

petrasipkova1
19. led 2025

Manžel chodí na noční, takže jsem byla sama doma hodně. Za mě když si to čtu, neber si to osobně, ale je to blázinec. Normálně bych se naučila logopedii dělat jindy. Když si malej hraje, když svačí, když se kojí. Pokud by mi to nevyšlo, tak bych se na to vykašlala. Umyla staršího, pak mladšího. Vlezla do postele, prohlídly jsme s dětmi pohádku, pak bych kojila a všichni spíme. Hotovo smitec. Případně jsem pohádku po tmě vyprávěla. Pokud by mi vadily v posteli, roznesla bych je do postýlek až budou spát tvrdě.

kacka1994
19. led 2025

logopedii cvici rocni i trilety s nami 🙂 sundavam ze zdi zrcadlo a jedeme to cviceni naproti zrcadlu vsichni - myslim ted gymnastiku mluvidel, ne slova. Ti mladsi dva samozrejme ne tak jak by meli, vyplazuji jazyk a jsou stastni ze se vidi :D, postupne odchazi a prichazi, takze nekdy zvladneme i slova pak, jindy delame pozdeji slova bez zrcadla behem dne.
Taky mame hru logopedie hrou, tu hraje ten prostredni s nami od 2 let 🙂 (ale on teda uz mluvil a celkove hraje hodne her). Nejmladsi je na kline, nebo nekde pobiha kolem, nekdy to chce borit, ale nedovoluju ji to a vetsinou to uz chape.
Ne kazdy den je posviceni a ne vzdy se logopedie vyvede dokonale, nekdy na ni dokonce uplne zapomenu, ale on se svet nezbori 🙂 U nas je nejvetsi problem spoluprace toho nejstarsiho :D ma pocit, ze to dela dokonale. Kdybych to po nem chtela kdyz jdou mladsi spat, tak se z toho zblaznime uplne vsichni komplet 🤪

drzticka81
19. led 2025

Mame deti tri v rozmezi 5 let. Na logopedii jsem chodila se vsemi tremi a ze bych vnimala problem cvicit s nimi. Nikdy nam to nezabralo vic jak 5 minut. Nam i logopedka rikala, ze muzeme cvicit kdykoliv v prubehu dne - pri tom, jak jdeme domu apod. Cvicim kazdy den uz sedm let (postupne). Taky bych nedelala cviceni vecer. Pres zimni obdobi, kdy se stmiva drive, jsme se koupali treba uz v pet hodin, byli uz v pyzamu. Takze pak jen vecere, vycistit zuby a spat. Vzdy jsem uspavala vsechny tri deti najednou (muz mel sluzby, ale stejne to bylo vzdy na me). Byli zvykli. Knihu muzes cist uz driv, ne? V prubehu vecera. Pak bych zhasla, maleho kojila, vetsi by byl z druhe strany a usli by. Ja bych nemluvila, delala, ze spim. Vsechny moje deti uz ve dvou letech pres den nespaly. Tudiz ti mensi sly drive spat - tak treba zkus i toto.

autor
19. led 2025

@cherie24 já vím, že maká, že to je moje chyba, že si to neumím nějak zorganizovat. Ono to možná v tom psaném projevu nějak blbě vyznělo. Akorát mě nějak nejde si v tom najít systém. Křupky a hračky, to nám fungovalo dřív, teď má období, teď se prostě sám vůbec nezabaví. Vyloženě vytrhává z ruky staršímu pomůcky, které potřebuje (řešíme kromě špatné výslovnosti i koktavost tak jich má víc)když mu nabídnu něco jiného tak to nechce a řve. A při řevu se zase nesoustředí ten starší. Ono je to asi spjato s tou změnou spánku a s tím, že mu rostou obě horní pětky nebo nevím.

autor
19. led 2025

@marses já vím, že to mám blbě nastavené, ale nevím,jak to nastavit jinak, proto jsem udělala diskuzi.
A kdy tu logopedii a cvičení mám dělat, když ne večer, když na ni potřebuju klid?
Starší samozřejmě vydržel sám večer třeba 20- 30 minut. Ale od té doby, co se malému změnil spánek je jeho uspávání hrozně na dlouho a to prostě nedává, přijde se na něco zeptat a i když šeptá, tak malého kolikrát vzbudí.

autor
19. led 2025

@malytlustyhroch myslím, že jsi se dost trefila. To s tou změnou režimu nám rozbilo úplně všechno. Nikdy nevím,jestli přes den usne. A to pak ovlivňuje jeho další náladu a fungování.
A s tím manželem je to taky přesné, když to vím dopředu,tak se to dá nějak udělat, ale když prostě počítám s tím, že večer přijde a pak jsem na to sama, je to nanic. Asi budu raději vždycky počítat s tím, že na to budu sama a pak být příjemně překvapená.
Na to se vyloženě těším, až budu moct víc makat. Myslím, že tohle bude pro nás oba pak fajn, že chlap si víc užije dětí a já zas vypnu u práce. Jako dlouho už to asi nepotrvá,jen to teď nějak výdržet.

autor
19. led 2025

@petrasipkova1 neberu to osobně, já vím, že to mám nastavené blbě. Jenže malý si teď prostě nehraje, buď bere věci bráchovi nebo řve. Svačinu do něho stěží něco dostanu a to u něho musím vyloženě sedět.
Mu jak se teď změnil spánek a do toho mu rostou horní pětky, tak je prostě hrozně protivný, takže u ničeho nevydrží. Ale díky to kojení vyzkouším aspoň na tu logopedii, u cvičení musím staršího opravovat, ale třeba ta logopedie by šla.

autor
19. led 2025

@kacka1994
@drzticka81
Ono s tou logopedií i záleží co se řeší. My řešíme výslovnost a to jde i přes teď den a je to a chvíli. Některá slova už jedeme jen tak v průběhu dne. Ale pak ještě řešíme i poruchu plynulosti (koktání) a tam máme víc pomůcek(různé míčky, autíčka), je to propojené i s dechovými cvičeními u něčeho zároveň kreslí a to se nám právě moc nedaří, protože malý nám do toho leze.

Strana
z3