icon

Jak zvládnout večery se dvěma dětmi bez manžela?

19. led 2025

Ahoj, jak řešíte večery, když máte dvě děti s různými potřebami a tak spousta věcí nejde dělat najednou a manžel není doma? Mám dva malé chlapečky ( 5 let a necelé 2 roky) a večerní rutina je u nás na dlouho a náročná. Normálně je to u nás takto - první koupe manžel mladšího, já cvičím se starším a děláme logopedii, pak manžel koupe staršího, já nakojím mladšího. Mladší jde za manželem číst pohádku, já uspávám staršího (čtené pohádky, ukolébavky, relaxační hudba), pak jdu uspávat kojením mladšího. Problém je, když jsem s nimi sama. Mladšího dám do vany, u toho dělám se starším v koupelně logopedii. Koupat je spolu nemůžu, starší má molusky.Pak rychle okoupu staršího, mladší většinou už řve. V pokojíku kojím malého, chvíli si čteme společně, pak zase kojím a staršímu čtu pohádky. Problém je, že mladší na spaní potřebuje klid, takže u knížky usíná špatně a dlouho, chce se dívat na obrázky apod. Pak teprve jdu se starším cvičit. Když je mladší vzhůru, tak po něm různě leze a moc to nejde. Ten už je samozřejmě k.o. protože je prostě pozdě a pak teprve jdu uspávat staršího. Pustit pohádku staršímu v jiné místnosti, dokud uspávám mladšího nejde, starší má že zdr. důvodů povoleno 30 minut denně,ty si vyplacam na odpolední spánek mladšího. Ještě když vím dopředu, že manžel nebude doma, tak většinou nějak zařídím, abychom aspoň to cvičení a logo udělali přes den, ale pokud je to bez ohlášení, tak je to nanic. Včera jsme se zase pohádali,dneska je starší zase celý den ukňouraný, protože je prostě nevyspaný. Manžel je naštvaný, že nemůže večer pryč. Respektive může,ale až po uspání dětí.Já jsem vyřízená a cítím se neschopně, že to nějak neumím skloubit.

Strana
z3
autor
19. led 2025

@drzticka81 s tím spánkem máš možná pravdu, možná by bylo lepší když by už nespal vůbec a chodil večer dřív. Já si myslím že on je asi teď v přechodu z jednoho spaní na žádné, když spí přes den takhle krátce a ještě ne ani každý den.

me_druhe_ja
19. led 2025

Já mám děti od sebe rok a čtvrt, starší handicap, přítel obchoďák, žádná rodina na pomoc, takže jsem odjakživa zvykla, že jsem doma hodně sama. Přes den, večer, v noci. Mladší dítě bylo první rok dítě za trest, nespala, rvala....takže většinou jsem prostě koupala staršího a dávala do postele za nonstop revu mladší. Zvykla jsem si. V necelých 11m jsem ji odstavila a pak se z ní během několika týdnů stalo zlaté spící dítě. 😀 nicméně já mám ohromnou výhodu, že ani jedno dítě jsem nikdy neuspavala. Nikdy. Teda jak se kojili, tak usínali u toho, ale po odstavu žádný uspávání. 🙂 chvíli se před spaním povídáme, tuleni, pusinka a dobrou noc. Záležitost na 5 min. 🙂 někdy pak usnou hned, někdy se tam valí ještě nějakou dobu, ale nikdo nebrečí a nikdy nebrečel. 😀 to fakt neskutečně usnadňuje vše. Děti se taky koupou společně. To je taky velká úspora času (chápu, že tohle u vás nejde).
Nicméně souhlasím s většinou, že dělat logo cvičení večer, navíc když jsi sama, ve stresu ze všeho je fakt blbost. :/ tohle bych prostě dělala během dne. Dvouleté dítě je sice furt male, ale už bych ho prostě nechala těch pár minut si hrát samotné. Klidně i u TV. Však předpokládám, že ta logo cvičení nedelate hoďku

journals
19. led 2025

A nejde ta logo dělat aspoň na procházce? Mladšího dát do kočáru a trénovat za chůze?
Takhke - nějaký systém si v tom najít musíš. I kdyby to znamenalo to, že logo budete dělat při cestě ze školky a na dobu cvičení pustíš mladšímu pohádku. Nechci se tě dotknout, ale tohle zná skoro každá máma co má 2 děti a víc, takže to prostě musíš vychytat s nějakým kompromisem

autor
19. led 2025

@me_druhe_ja
Já bych ho ráda nechala si hrát samotného a i té pohádce se nebráním, ale on prostě u toho nevydrží.

journals
19. led 2025

Doba kdy jí, nechat chvilku ve vaně (samozřejmě budeš ve stejné místnosti), přijít s novou hračkou kterou bude mít jen po dobu logo, připravit mu na tu nutnou dobu nějaké “patlání”? Prostě si holt tohle všechno budete muset rozdělit na etapy 🤷🏻‍♀️ jasně že pokud máš představu klidné půlhodiny, je to nereálné, ale časem třeba půjde mít 5-10 min a to někdy stačí

journals
19. led 2025

A ráno u vás probíhá jak? Manžel je doma? Pokud ano, tak logo a cvičení dělat třeba po snídani

autor
19. led 2025

@journals na procházce a tak nějak v průběhu dne děláme logo na výslovnost, která jde bez pomůcek. Část při které používáme zrcadlo dělám při tom koupání, ale kromě výslovnosti řešíme i koktání. A při tom potřebujeme právě pomůcky na dechová cvičení, tužku, sešit, míčky autíčko, protože už je to takové komplexnější. A tam to právě moc nejde dělat někde jen tak venku.
Ne, já to neberu osobně, že by ses mě nějak dotkla. Vím, že podobné věci řeší spousta maminek, vím, že spousta maminek to má mnohem mnohem náročnější.
Spíš tu prostě hledám nějaký nápad, inspiraci, protože mě to už moc nemyslí. (Nedostatek spánku dělá svoje)

On si teď právě nechce ani hrát ani jíst. Jediné kde vydrží je ta vana. Jedině když je teď zima,tak ho prostě koupat už odpoledne.

Ráno jsem s nimi sama.

journals
19. led 2025

Pokud jsem to pochopila, tak to takhle není každý den, takže bych šla co nejlehčí cestou - pokud je to vana odpoledne, pak bych klidně vanu dala odpoledne, pokud se to nezvládne, tak se to prostě nezvládne, holt zítra je taky den.
Nebyla jsem v podobné situaci pravidelně, ale stane se, že muž odjede na pár dní na služebku a tak jsem byla na stejně staré kluky sama. Logo jsme taky dělali, tak vím, jak málo rozptylu bohužel stačí 😏 ale fakt popřemýšlej jak si to co nejvíc usnadnit. Ty audiopohádky doporučuju, mě přesně v takových chvílích u staršího hodně pomohly

marses
19. led 2025

Přečti si po sobě celou diskuzi, jen hledáš proč něco nejde, ne způsob, jak to udělat jinak.

journals
19. led 2025

@marses tak ale ona to fakt není sranda, vymyslet funkční řešení, zrovna na logo člověk potřebuje klid a batole chvíli neposedí… zažila jsem si to a vím, že někdy to je fakt náročný.

marses
19. led 2025

@journals já jsem to taky zažila 😉

journals
19. led 2025

@marses tak sama přeci víš… 🤷🏻‍♀️

autor
19. led 2025

@marses kdybych hledala jen důvod proč to nejde, tak se při prvním komentáři, kde se holky zmiňují, že to mám špatně nastavené apod. urazím a dál nekomunikuji. Já uznávám, že to mám nastavené blbě. Kdybych nehledala cestu, tak hned napíšu, ne nic měnit nebudu, logo a cvičení nechám večer. Jako možná to vyznívá negativně nebo jinak než to myslím, nevím,jen tu prostě píšu svoji zkušenost, že prostě u hraček, jídla ani u pohádky nevydrží.
K tvému druhému komentáři, píšeš že jsi to zažila. Tak pokud ano, pokud jsi zažila batole, které nevydrží u hraček ani pohádek, jídlo jsem ráda když si něj dostanu dvě lžičky, tak prosím o zkušenost, co tedy u vás zabralo.

patypresdevaty
19. led 2025

Musíte si najít svůj způsob a systém. Mně manžel s detma nepomáhal, tak jsem to zvládal musela, i s miminkem. Vždycky jsem to nějak vycítila, jak na to

marses
19. led 2025

Já jsem s nimi byla večer často sama od narození, takže to prostě nějak vyplynulo a vždycky jsem to zvládla. Uznávám, že někdy jsem toho měla večer plné zuby. A vždycky jsem večery s dětmi nesnášela.U tebe je blbé, že hledáš řešení v okamžiku, kdy už jsou děti větší a změnit jim nastavené zvyky je logicky složitější než kdybys to řešila v okamžiku narození mladšího.Ve dnech, kdy manžel není doma, bych se na večerní logopedii a cvičení prostě vyprdla. Pokud se nemuzou koupat v jedné vaně, vysprchovala bych je. Starší se obleče sám, mezitím oblečeš mladšího. Večeři bych jim dala najednou a pak je šla najednou uspat. Já jsem třeba mladšího kojila a u toho vyprávěla pohádku.
Základ je, dělat jednu činnost (večeře, koupání) najednou s oběma dětmi, nerozdělovat to. Ušetří ti to hodinu času.

veruuu_kubesovic
19. led 2025

Večer se rozhodne nemá dělat logopedie, jednoduše z toho důvodu, že dítě může být přetažené, unavené, prostě nevnímá a bude to jen "souboj" - bude ti to bojkotovat, ty budeš nervni (vlastní zkušenost).
My teda logo trénujeme kdekoliv venku, u stolu nikdy, syn 6let mi tam prostě nevydrží, lehce ho vše rozptýli, než co po něm chci 🤷‍♀️
Jinak k uspavani, jsem přes týden s dětmi sama, teď už jsou větší, ale když byli malí, uspavala jsem oba naraz, nemohla jsem očekávat něčí pomoct, takže jsem to zvládnout musela, nakojila jsem mladšího, pak v obýváku četla pohádku starší dceři, poté jen uspala v ložnici 🍀

janule0123
19. led 2025

Vždycky když v tom nějaký systém najdu, tak se něco změní a zas to nejde jak má 🤣jak jsem na ne sam v tydnu, tak mě to trvá to večerní kolečko taky dlouho , starší sice kupu věci zvládne sama, ale ma nejakou povahu na vse klid a cas a jina dimenze kolikrát , takze idealne aby fungovala stat u ni a zduchat do neceho, vse trva neskutečně a u toho si najde spoustu jijenzabavy případně jeste než se k činnosti dostane … … bohužel nemůžu okoupat malyho a starší nechat třeba večeřet ..protože by byl v přízemí my v patre.. to me treba vadí …dam dohromady prvni starši, mladší je ve vejci 🤣 protoze jinak leze tam kde by si akorat ublížil … a nezvládám resit oak starší … spat jdem všichni tři dohromady … a roznesu je pak tam kam patří 🤣 co je mladší v pohybu na dobrou noc nečteme, pustí se pohádka na Albi tužce .. ted už naštěstí pomůcky nepotrebujem na logo,ale jedem ve chvili kdy je malej něčím zabaveny .. jinak deti sprchuju pokud neni manzel doma, jeste kdyby se koupali, tak se muzem jit chystat vecer na spani uz tak v pet 😄

martinka0209
19. led 2025

Mám tři děti a nekoupu každý den,občas když jsem fakt unavená tak je jenom osprchuji,jinak do vany dávám všechny tři děti spolu, logopedii dělám cestou do školy,pak před spaním,před večeří nebo po večeři děláme se starší domácí úkoly,domů se dostane ze školy až v 17:00-17:30,ano po družině si ještě hraje chvilku na hřišti,jinak já uspávání tak že všechny tři děti do jednoho pokoje ,ty dvě starší do svých postelí,nejmladší spí s námi ještě v obýváku v postýlce,takže do čtu pohádku ,odnasim malou do postýlky dávám jí mléko a i když mi to je nepříjemné,tak malá tam bohužel řve,ale rozkrajet se neumím,takže pak broukam,ta prostřední mě chce mít v pokoji dokud neusne ,se starší se domluvím,že až usne prostřední,musím jít za tou nejmladší se podívat,ale až ji uspim přijdu se za ní podívat,už se těším až přijde třetí postel do pokoje a můžu tak uspat všechny tři děti naráz

autor
19. led 2025

@marses řeším to teď, protože ten problém vznikl až teď. I přes zdravotní problémy menšího a jiné peripetie, jsem to vždycky nějak v klidu udělala. Když byl mladší mimčo, tak jsem ho měla prostě v nosítku, když jsem potřebovala dělat něco se starším. Pak měl i období kdy si prostě v klidu sám hrál. A měli jsme to dřív přesně jak píšeš v jeden čas večeře,v jeden čas koupání,v jeden čas uspávání. Až do cca 20 měsíců menšího usínali jeden u prsa, druhý u mě přítulený a buď ukolébavka nebo pohádka. Menší měl ještě tak měsíc a půl zpět jeden spánek přes den, takže jsem cvičení i logopedii dělala v době jeho spánku. Ale teď prostě spí jen v úplném klidu u mě při kojení půl hodiny. A stejné problémy má s usnutím večer. Ten problém vznikl až s tím jak začal malý ve dne špatně spát a proto jsem začala dělat tu logopedii ve chvíli,kdy je malý ve vaně, protože to je aktuálně jediné místo, kde neřve a zahraje se sám.
Ono je to těžko, cvičit a logopedii bychom měli dělat denně a manžel to má takové nepravidelné, někdy je pryč jeden den v týdnu - to by vynechat šlo. Ale někdy třeba pět a to už podle mě není ok .

rebe
19. led 2025

Dvě malé děti s různými potřebami v kombinaci s večení úbnavou, to prostě je mega náročné. Všechny jsme z toho vyřízené, když jsme na to samy, to nijak nenaznačuje neschopnost. Nic si nvyčítej, prostě to je mazec. Asi jedinou nápomocnou radu mi k tomu dal kdysi pediatr - spousta věcí, které jsme zvyklé dělat večer, se dá dělat někdy jindy. Třeba vykoupat dvouleté dítě klidně můžeš odpoledne a pak jen umýt po večeři špinavou pusu, nemusí se nutně koupat před spaním. Logopedie možná půjde uděla ráno nebo odpoldne. Prostě si to co nejvíc zjednodušit. A nech to planout, to, že je to náročné, neznamená, že máš něco dělat jinak nebo líp. Ono to bude lepší samo od sebe, až povyrostou.

autor
19. led 2025

@veruuu_kubesovic já vím, že to vůbec není ideální dělat večer. Jen musím najít způsob jak to udělat s batoletem, které momentálně ani chvilku nevydrží samo.
Na procházce a tak nějak v průběhu dne děláme logo na výslovnost, která jde bez pomůcek. Část při které používáme zrcadlo dělám při tom koupání, ale kromě výslovnosti řešíme i koktání. A při tom potřebujeme právě pomůcky na dechová cvičení, tužku, sešit, míčky autíčko, protože už je to takové komplexnější. A tam to právě moc nejde dělat někde jen tak venku

autor
19. led 2025

@janule0123 s tím systémem to je úplně přesné. Vždycky když něco začne fungovat a konečně se to zaběhne, přijde nějaká změna a jde se hledat funkční řešení nanovo.

autor
19. led 2025

@rebe to je dobrá rada. Už jsem to tu někde psala, že jediné kde mi menší teď vydrží sám je vana, takže asi to bude pro nás řešení. Koupat malého už odpoledne a logopedii udělat při tom. Stejně se teď v zimě chodí brzy z venku a v létě zas bude všechno úplně jinak.

veronicka89
19. led 2025

Ja vůbec nechápu proč tak rozdělujes děti...oni se musí naučit fungovat sami i spolu

Sami myslím , je normální že si 5 lety bude prohlížet knížky, malovat zatímco ty budeš uspávat a kojit mladšího ....

Nebo že si roční dítě bude skládat koleje , kostky na zemi u nás _ cokoliv a já budu s 5 letym u stolu dělat logopedii...

Jak už tu padlo to vse zjednodušit ...

elesse
19. led 2025

Je to narocne, mam aktualne deti vekove stejne. Ale kdyz musis, musis… tak se budou koupat odpoledne, nekdy nebudou, starsi si v dobe spanku mladsiho muze pustit audiopohadku, hudbu, cist, malovat, chytra tuzka, lego? To dela muj syn, na hudbu atd ma sluchatka. Logopedie fajn, nevydrzi mladsi u jiné pohadky, cocomelona, malovani, kinetickeho pisku? Nemuze treba sam veceret neco, co sni bez problemu? Musi byt kazdy den vsechny pomucky ? Pises, ze nekdy je to jednou do tydne, to bych neresila vubec, kdyz casteji, tak ne kazdy den vsechno… Uspavam najednou, sice nekdy delaji bordel, ale je to rozhodne lepsi nez zvlast, pohadku pak nectu, bud si ji vymyslim nebo si jen povidame a spat.

veronicka89
19. led 2025

Jinak nevím proč a jak často chodí chlap pryč ale klidně ať si starší v pokojíku hraje čte ...válí se ...a já budu s mladším...

Jako neřešila bych v ten den logopedii ani jiné zásady pokud bych to nezmakla během dne ...jako určitě se nestane nic když 1 den v týdnu vynechala logopedii s pomůcky a budeš řešit jen tu co jde třeba venku nebo když máš jinde čas...

Podle mě moc lpis na nějakém systému který ne vždy jde...

belmonka
19. led 2025

@me_druhe_ja Mám syna 5r a syna 2r jako ty, též manžela většinou mimo (pracuje některé dny do 22h) a též logopedii musíme, též kojim.

Takže moje pravidla jsou tato:
A) mladší usnul přes den (což už se stane málokdy, cíleně ho neuspávám totiž) = večer ve 20h jdu uspávat staršího, mezi tím mladší kouká na binga vedle v obýváku

B) mladší nespal po obědě = ve 20h oběma vyčistím zuby, mladšího houpu a zpívám pásmo písniček a pak lehnu mezi ně, zatímco kojim, staršího držím za ruku ačkoli jsem k němu zady a usínáme s puštěným bílým šumem, aby se vzájemně nerušili, když by se vrtěli.

Logopedii dělám během dne - mladší miluje bagrovat luštěniny vysypané do plechu, nebo jen nabírat lopatkou a dávat do dózy..nebo se dobu koupe nebo mu dám tablet (sorry maminkám neobrazovkovym).

Knihy čtu staršímu před spaním též, ale tak, že mladší během toho času zatím je s náma ještě a má například modelínu - rád si do ní ďoube...nebo holt musí vydržet s náma (mám knihy, kde je vždy i obrázek na dvojstraně).

Pokud byk mladší nemocný, usínal starší s audio. Máme cd s Fíkem a Pejskem kočičkou (žádní bubaci, carodejove apod).

Pokud je muž doma , hraje si s mladším zatímco uspavam staršího. Pokud je doma a mladší nespal po obědě - uspavam oba naraz jako by doma nebyl...

dohnalovic
19. led 2025

Já už mám děti větší, ale jsou od sebe necelé 2 roky. Kdyz byly děti malé tak manžel dělal nepreztrzity provoz v praci. Směny měl divoké. Dcera je starší a kdyz se narodil syn tak od začátku ti většinou bylo na me samotné. Manzel furt v praci a nebyl kdo by pomohl z rodiny. Ale pri uspávání uz od začátku jsem si je naučila tak, ze jsme odešly do pokojíčku, četla jsem dceři pohádku a u toho kojila syna. V 17ti měsících jsme odbouraly poslední kojení (večerní) a syn uz pak spal nádherně.

cherie24
20. led 2025

Autorko, je to náročné se 2 dětmi, to ti nikdo nebere. Ale rekonstrukce nebo stavba domu až při dětech je dnes běžná záležitost, též mám doma chlapa, který je buď v práci nebo maká na domě. I večer. Se starší sice neděláme logopedii, ale máme zadaná cvičení od dětského psychologa na zvládání emocí, která pravidelně cvičíme. Takže děti musejí všechno dělat společně. Na hubu jsem padala mockrát, vypjatých situací bylo tisíc. Ale zatím se opravdu zdá, že v každé odpovědi hledáš výmluvu, proč to nejde. Musíš si v hlavě srovnat to, že potřebujete peníze na rekonstrukci a že chcete hezky bydlet, takže musíš hledat za každou cenu cestu, jak to zvládat i bez neustále asistence chlapa. Malý se musí zabavit, je to jen chvilková záležitost kvůli logopedii, není to celý den, takže slev na nároky a strč mu do ruky třeba telefon, pusť mu pohádku, nacpi mu jídlo nebo zkus najít něco interaktivního, co ho zaujme, strč mu prso do pusy, dej mu fixy a papír. Prostě naprosto cokoliv u čeho pár minut vydrží a ty uděláš cvičení se starším. Že se večer ruší při uspávání, to se dít bude, ale časem si to sedne a oni si zvyknou. Bude to s věkem jen lepší a lepší. Že bude prvních pár týdnů na nic a bude dlouho trvat než oba usnou, tak bude. Ale vydržíte to a ono si to sedne. Nelze to párkrát vyzkoušet a hned prohlásit, že to nejde. Ty to tak potřebuješ, aby to fungovalo, hoď se do klidu, protože děti cítit tvojí nervozitu a prostě jim to v klidu vysvětluj, že to tak má být a děti na tento režim časem najedou taky. Nemusí to jít snadno hned ze začátku. Já nejsem zastáncem toho, že se všichni a všechno přizpůsobí dětem. Děti do rodiny přirozeně zapadnou, jen z tebe musí cítit, že to tak potřebujete a že to tak je v pořádku. Pak i jim to bude připadat v pořádku.

autor
20. led 2025

@cherie24 nevím, možná jsem příspěvek špatně formulovala, že vyznívá jinak než jsem to myslela. Řeším prostě aktuálně nastalou situaci, nejde o dlouhodobý stav. Rekonstrukce u nás probíhá už delší dobu, dřív nebyl manžel zaměstnaný a pak druhou práci na OSVČ, ale plně na OSVČ, takže kolikrát byl i přes noc pryč a o víkendech samozřejmě pracoval na baráku. Takže jsem s dětmi byla sama často a hodně, už jsem to tu někde psala, že dřív jsme dělali všechno společně, včetně uspávání, koupání. A to měl mladší zdravotní problémy, takže ta péče byla ještě složitější než běžně. Cvičili jsme a logopedii jsme dělali v době spánku malého, který poslední cca měsíc nespí nebo spí jen u kojení. Už je to srozumitelné? Nejde o to, že bych vyčítala chlapovi, že není doma. Prostě přišel domů, zrovna jsem pomáhala staršímu dočistit zuby, menší v tu dobu šíleně řval, protože chtěl kojit. On přišel do toho řevu a chaosu a se mě ptal, jestli to tak je jen teď a přes den v pohodě, tak mu říkám, že ne, že jsme zase nezvládli cvičení a logopedii. Takže se naštval, že to jako nezvládám. Do toho to přetažené starší dítě, které ještě čekalo právě ono zmiňované cvičení.
Nehledám jen výmluvy, kdyby sis přečetla diskuzi, tak jsem se shodla, že tu bude asi hlavní problém v malého spánku a zkusím ho prostě nedávat spát vůbec, třeba snáz usne večer. A taky jsem tu psala, že se malý zabaví ve vaně, takže ho tam dám prostě odpoledne, když je to aktuálně jediné místo kde vydrží.
Ono se to všechno v čase mění a za pár týdnů třeba na něj bude fungovat něco snazšího typu pohádka, Albi tužka apod.

Strana
z3