icon

Je rozdíl mít dvě a tři děti?

andrrriiik
31. srp 2015

Ahoj holky,slyšela jsem názory,že rozdíl je jedno a dvě děti,a dvě a tři vyjde nastejno.Co je na tom pravdy?Je velký rozdíl mít dvě a tři děti z hlediska finančního?

Strana
z7
lenka5731
2. zář 2015

@lu777 na preventivku k zubaři chodíme celá rodina najednou a hodně se to osvědčilo.

lu777
2. zář 2015

jinak ale teda děti nechci rozmazlovat, blbosti nekupuju, mobil ani tablet....
leckdy o něco dyndají a pokud to považuju za zbytečnost (např. hračka co se za chvíli rozbije většinou), tak to řeknu na rovinu, že byly takové a takové výdaje a peníze teď nejsou...
až budou v pubertě a budou tlačit víc, tak můžou jít na brigádu... myslím, že v 15-16 letech si klidně můžou vydělat na koženou bundu, tablet apod... to jsou věci navíc, takže ať se učí hospodařit...

a výdaje jsou fakt i třeba zdravotní, nás budou určitě čekat rovnátka tak to je tak 10 až 20 tisíc v Praze 😝

lu777
2. zář 2015

@lenka5731 tak to my taky, ale znamená to, že mladší pak už do školky nedám, protože než odvezu staršího zpátky do školy, tak je už poledne a to je pozdě... takže pak abych si taky vzala volno nebo někdy se mi podaří v práci, že pracuju z domu...
samozřejmě je to jednodušší kdo má babičku, která může vypomoct nebo nedojíždí do školy apod., ale i tak, dítě potřebuje hlavně pozornost...

prostě záleží jak to člověk má, ale určitě když se narodí dítě tak to je znát 😅
bylo by trošku zvláštní kdyby nebylo 😨

michaela_2
2. zář 2015

@pavlapl Nejmladší je zatím rok, že? 😉 Takže věřím, že ten finanční rozdíl není tak markantní. Ale co když ji krasobruslení bavit nebude? A bude chtít dělat jiný koníček? Pak už to asi znát bude, pořizovat výbavu na jiný sport.
Ono už je znát jenom to školkovné a stravné - a teď mám na mysli státní školky. Nebo to jídlo, u starších dětí. prostě dokud je nejmladší prcek, tak rozdíly být nemusí, ale ve školkovém a školním věku už ano 🙂.

zuzineckah
2. zář 2015

@lu777 rovnátka řešíme aktuálně u dcery, zatím má horní čelist a 6500 stálo jen nasazení, 1000 to úvodní vyšetření. Každé dva měsíce dotahování, to je prd, ale výměna drátků 800. Za pár měsíců se přidá dolní čelist, takže dalších 6500,-. Celkově to má rozplánované na cca 18 měsíců, dohromady 24 tisíc. Žádná sranda to není. Máme ortodonci na Barrandově, cenově malinko výš, ale přístup ohromný a hlavně časově flexibilní.
Takže ano, i takové výdaje u dětí můžou přijít.

zuzineckah
2. zář 2015

@michaela_2 náklady na státní školku jsou minimální. Srovnávám se soukromou, protože na státní nedosáhneme :( Co bych za ní dala...

pavlapl
2. zář 2015

@lenka5731 karobruslení stojí se vším všudy cca 15-20 tisíc ročně.

michaela_2
2. zář 2015

Ještě pro upřesnění, já VŮBEC nechci tvrdit, že by se snad tři děti finančně nedaly zvládnout. Myslím, že i s průměrným dnešním platem, se to dá. Ale otázka zněla, jak moc je ten finanční rozdíl znát. No a já osobně si prostě myslím, že je to znát právě o to jedno dítě 😀 . Všechno se podědit nedá. A některé věci si člověk odepřít zkrátka nemůže. ( jídlo, hygienické potřeby, doktory, věci do školy apod.)

michaela_2
2. zář 2015

@zuzineckah To věřím. Já spíš chtěla říct, že dokud je dítě roční, tak toho tolik nepotřebuje. Ale jak odrůstá, tak se finance zvyšují, a to i v případě té státní školky, když má trošku štěstí. O soukromé ani nemluvím 🙂

pavlapl
2. zář 2015

@zuzineckah na lyže prostě nemůže kvůli krasobruslení. Kdyby lyžovala tak se jí rozvolní svaly a na lraso musí být pevná. Holka chodí na sportoní školu a dohlíží na ně trenéři takže na lyže ani ze školou nepojedou. Mají přes zimu závody.

breberka
2. zář 2015

@andrrriiik rozhodně je obrovský skok z 1 na 2, ale ze 2 na 3 už tak ne (co se týká zvládání dětí, organizování času a tak)........Větší rozdíl z hledniska financí je třeba u 3 auto......Ne do každého auta se dají 3 autosedačky/podsedáky a hlavně ne všude je uprostřed 3bodový pás.........Rapidní finanční změna nastane (dle mě) až s koníčkama, nástupem do školy, ale když se s tim počítá, dá se na to připravit........U nás zatim máme 1 školáka, takže to jde...... 😉

lu777
2. zář 2015

tak ono i ty malinké děti můžou být výdaje a to i horentní - někdy člověk platí za to aby je vůbec měl 😉 (IVF, operace, vitamíny, byliny)

plus když nefunguje kojení a navíc má dítě velmi špatné trávení, takže musí mít spešl mléko...
nebo když má dítě dietu...

my si tímhle vším prošli, takže jak mě lidi děsili, že až půjdou do školky a školy, tak výdaje stoupnou, tak nám nejdřív klesly 😅 (dcera už nemusela mít bezlaktoz. dietu, vyrostla z toho) a pak se vrátily zhruba tam kde byly...
tak jsme aspoň neměli žádný náraz, u nás byl náraz už před narozením 😀 😅

zuzineckah
2. zář 2015

@pavlapl myslela jsem kluka. U holky chápu, že když je na profi dráze, tak se to hlídá.

pavlapl
2. zář 2015

@michaela_2 já mám dobré to že mám děti 4 roky od sebe a školkovné platím vždy jen jedno. Co se týče koníčku tak dražší koníček než krasobruslení už asi není takže pohoda.

pavlapl
2. zář 2015

@zuzineckah můj syn je trochu jiný než normální děti, ale to bych tady rozebírat nechtěla.

michaela_2
2. zář 2015

@pavlapl Tak pokud dáte 15-20 tisíc ročně se vším všudy, tak asi existují i dražší koníčky ( tenis, jízda na koni, hokej bude asi podobný jako krasobr. 🙂.
Ale já rozhodně nechci tvrdit, že 3 děti budou o něco ošizení, to vůbec ne!! Jen si myslím, že až nejmladší dcerka kapku povyroste, už to nebude finanční rozdíl jenom v té zmrzce 😉

zuzineckah
2. zář 2015

@pavlapl chápu 🙂 Ale třeba nejmladší bude na ten lyžák chtít...

lenka5731
2. zář 2015

@michaela_2 nebo různé závody na motorkách, motokárách, závodí i děti, to se taky cenově pohybuje úplně někde jinde... Nebo ještě sjezdové lyžování je taky určitě dražší než 20 tis za rok.

zuzineckah
2. zář 2015

@pavlapl golf, tenis, hokej, cokoliv motoristického - tam lítají jiné sumy 😉

izzybickerstaff
2. zář 2015

@lenka5731 tak zase závody na motokárách určitě není koníček, který by každé dítě nutně muselo dělat 🙂 a na sjezdové lyžování to u Pavly taky nevypadá...
Jinak já když jsem se učila lyžovat, měla jsem lyže z půjčovny a taky se dalo.

lenka5731
2. zář 2015

@izzybickerstaff já se toho nijak nezastávám, jen píšu, že určitě jsou koníčky - zájmy, které stojí víc než 20 t ročně a že se tomu děti věnují, to je prostě fakt, jen je k tomu logicky vedou rodiče, pro které je to priorita. Ostatně dítě nemusí dělat nic speciálního, stačí jít s rodiči na procházku. 🙂 🙂

A věnovat se sjezdovému lyžování víc, závodit a mít lyže z půjčovny? Zajímavý názor. Přijde mi, že už se snad skoro nic nedá dělat jen tak, pro radost, všude je tlak na výkon. Co znám, tak děti hned od začátku posílají na závody nebo porovnávají mezi sebou.

nonnni
2. zář 2015

@pavlapl No ja tak pocitam jen narychlo, co me stala vloni jedna dcera za dva "krouzky" a dosla jsem na castku 44 000. A podotykam, ze ani jedno nedela zavodne a nijak extra itenzivne, akorat to nedela pres DM.

Jen doprat kazde ze dcer dva tabory za prazdniny (jeden na 5 dni, bez prespani - tenisovy tabor) a jeden konsky (na 5 dni se spanim) vyslo na 19 500 + doprava (pres 350km jedna cesta)

A az bude nejmladsi ve veku taboru a lyzaku, tak nejstarsi bude nekde potrebovat na pobyt do zahranici, VS...nepredpokladam, ze se naklady snizi.

Pro nas to tedy rozdil je markantni i z toho uhlu pohledu, ze hodne dovolenych je treba planovano na 2+2, i v letadle nas 5 uz do rady nedaji a je to logistika rozdelovani na dalkove lety atd...+ ceny za letenky take narustaji o jednoho cloveka, coz ve finale znat je.

Pak je tu bydleni, je rozdil slusne ubytovat 2, nebo 3 deti....na prostorech je to znat. Auto to same, zejmena pokud jsou vsechny deti jeste v autosedackach.

No a v neposledni rade, u nas ted aktualni, skolne, kdyz dite neni schopno (bez uhony projit klasickou zakladkou se 30. detmi na tridu. S tim je take lepsi pocitat, nemit finacni moznosti, tak ji musim trapit ve statni skole, kde se ji nedostane pece, kterou potrebuje.

lucisuska
2. zář 2015

Holky, zatím mám jedno dítě, ale můj názor je tak nějak obecně.
Podle některých názorů mi připadá, že tři děti by si mohli dovolit jen "bohatí" a to mi připadá blbost...🙂 Já neříkám, že si pořídím tři děti a budu bydlet v 1+1, bez auta a všechny věci bazarové. Ale vytahovat tady to, jestli bude mít dítě na lyžák nebo na drahý kroužek, to mi připadá zvláštní. Beru to podle nás. Já ani manžel nelyžujeme, tím pádem k tomu ani syna nepovedeme (bude dělat jiné sport.aktivity). Pokud bude chtít jet na lyžák a fin. situace to dovolí, tak pojede na ten jeden týden, aby si to vyzkoušel, výbavu snad někde vypůjčíme (nevím, jestli to jde, nikdy jsem to nezjištovala), ale jinak ho k lyžování nepovedeme. Když bude chtít lyžovat v dospělosti, určitě není problém se to naučit a potom si to může hradit ze svého.
Co se týká drahých kroužků, tak to přeci taky není nutnost. Podle mého názoru se dají sehnat i levnější kroužky, které můžou dítě bavit. S hokejem se začíná třeba v pěti letech (tipuju) a v tomto věku podle mně nemůže dítě vědět, že zrovna hokej je sport, který ho bude bavit až do dospělosti. Podle mně ho k tomu musí nasměrovat rodiče. Tak ho holt nasměrujeme třeba k basketu nebo k atletice...🙂
Připadá mi, že se teď všechno okolo dětí strašně hrotí a zbytečně na sílu. Jsem učitelka, tak trošku vím, o čem mluvím. Momentálně se v mém okolí roztrhl pytel s maminkami, které si krátí na mateřské čas tím, že obcházejí plavání kojenců, cvičení na balonu, cvičení v náručí, zpívání, angličtinu atd... A mám pocit, že na maminky, které tam z nejrůznějších důvodů nechodí, se dívají tak, že na dětech šetří. Já taky na tyto aktivity nechodím, ale nemám pocit, že bych malého ochuzovala...

lenka5731
2. zář 2015

@lucisuska tak takhle to vnimá (rozumný) rodič, otázka je, jak vnímá dítě, že - třeba - nepojede na školu v přírodě, lyžák, pobyt se školou do zahraničí, nemá "zajímavý" kroužek, nemá mobil, tablet, oblečení a vybavení těch správných značek. Citlivé dítě se podle mě s tím nevyrovnává zrovna snadno, v dnešní době, kdy jsou děti od malička porovnávány a soupeří spolu, všude je tlak na výkon a vnější pozlátko. O prázdninách jsme s dcerou řešily, proč chce, aby měla na oblečení napsáno PUMA 😝

izzybickerstaff
2. zář 2015

Já netvrdila nic o závodění na půjčených lyžích 🙂, navíc jsem psala, že když starší dítě kvůli bruslení lyžovat nesmí, těžko Pavla povede mladší dítě ke sjezdovému lyžování.

Já jezdila s půjčenými lyžemi do víkendové lyžařské školy, nebyl to žádný výkonnostní sportovní kurz (během půl roku byl každý víkend jednodenní zájezd a tam jsme se učili lyžovat). Půjčené lyže jsem měla i na lyžáku v sedmičce, v devítce jsem pak dostala vlastní nové a ty mám doteď (lyžuju zhruba jeden týden v Alpách ročně). U lyžování jde jenom o to, aby dítě nebylo mimo, že to neumí vůbec, ne každá rodina musí nutně lyžovat, když místo toho třeba jezdí na kole (nebo cokoliv jiného).

Jinak souhlasím ohledně toho tlačení na výkon...

lenka5731
2. zář 2015

@izzybickerstaff ale pokud rodina nelyžuje, tak školní lyžařský kurs vůbec nemusí stačit k tomu, aby dítě lyžování zvládlo a bylo i za pár let schopné něco sjet - jet. Naučit se tyhle dovednosti v dětství považuju za výhodnější. Soudím podle dcery, která se na učila plavat až po dvou letech každotýdenních kursů ve velkém bazénu, takže pětihodinový kurs plavání se školou by jí k naučení plavání zcela jistě nestačil.

lu777
2. zář 2015

@lucisuska to máš určitě pravdu 😉 😉
ale záleží taky co dítě zajímá... pokud je šikovné např. na hokej a fakt to chce dělat, tak by bylo smutné, aby dítě nemohlo

a ono i ty "obyčejné"kroužky stojí docela.... u nás min. rok oba plavání (v Praze na 3 měsíce tak 3,500 Kč za jednoho 😖, ale šli, důvod byl i ten, že staršímu to hodně doporučoval ortoped a bez mladší jít nechtěl, tu plavání šíleně baví), starší měl pak lezení na stěnu (a takový měl i tábor) a jeden kroužek ve škole (vědecké kroužky)....
kromě plavání nic tak drahého, ale u dvou dětí se to vyšplhá i tak a to jsme měli i sourozeneckou slevu apod.

jinak ale souhlas, že to rodiče moc hrotí, holt to jde z extrému do extrému...... já mám známou co se pohybuje v těch bohatších kruzích tak jsem se jí nedávno ptala čím to je, že ty děti jsou tak šikovné na tenis, hokej a podobné sporty a jen tak pro sebe jsem si nahlas řekla, že ještě že na to rodiče mají... tak ona se tomu smála, že podle ní je to hodně o penězích a plno dětí by to dalo i výkonnostně, jenže je to hodně o rodičích.... dovézt je tam, přivézt, pořídit vybavení, zaplatit.... někdo na to nemá a někdo by tam nejezdil ani kdyby na to měl.... je to seberealizace rodičů, holt všichni učíme děti to co sami umíme.... já se teda tohle snažím bourat, třeba na inliny bych asi kvůli úrazu páteře nevlezla, ale děti to baví, tak si je půjčili a kupuju vybavení až když vidím, že to fakt chtějí dělat a nejdřív levné, jen pokud se tomu věnují často, tak něco lepšího (teď jsme např. měnili kolo za "plečku" co měla mladší).... hledám zlatý střed prostě

jinak zatím máš 5-timěsíční dítě, to jsme na kroužek taky nechodili 😉

já vidím hodně změnu za poslední rok kdy starší začal chodit do školy... plno těch věcí co ho začalo zajímat tak něco stojí (kempování, muzea, kroužky).... tak nějak to vždy probereme a podle peněz a času něco dopřejeme.... a něco se musí naučit třeba taky nechat plavat 🙂

kroužky jsou dobrá aktivita... ale zase by to nemělo řídit život celé rodiny nebo ruinovat rozpočet...

ale holt ten argument kroužků tu je pokud se mluví o více dětech... bohužel všechno dnes něco stojí...
i třeba hezký příměstský tábor s dobrým tématem (přírodověda, historie apod.)... to jsme využili poslední rok kdy mají každou chvíli ve škole nějaké prázdniny a já musím do práce, tak je starší třeba den dva tři na přím. táboře.... jinak bych si musela brát dovolenou a to by stálo víc

lu777
2. zář 2015

ono je to celé i o hodnotách... děti by neměly být izolované nebo strádat, ale měly by vědět kde je skutečná hodnota.... naše děti chodí do waldorfské školky a školy, takže tam se to řeší hodně...
když o něco dyndají tak staršímu to řeknu už na férovku, že tohle a tohle považuju za zbytečné a radši mu nabídnu něco jiného (třeba i cenově stejného, ale hodnotnějšího z dlouhodob. hlediska)...
mladší tohle zatím moc nechápe, je víc na to pozlátko, tak občas dostane nějaká levná cingrlata nebo babička přiveze tričko s flitry a je spokojená...

já míním tuhle linii zlatého středu držet velmi tvrdě... byly časy i kdy měl muž velmi dobře placenou práci, ale předražené značkové oblečení nebo vybavení jsem jim ani tehdy nekoupila....
na druhé straně mám tu stopku, že jsem jako dítě plno věcí neměla a fakt mě to mrzelo (ne u všeho, ale u některých věcí mě to mrzí dodnes)..... toho bych se u dětí opravdu ráda vyvarovala, snažím se je vždy vyslechnout a nechat je aktivitu aspoň zkusit

izzybickerstaff
2. zář 2015

@lenka5731 Nojo, ale plavání je životně důležitá dovednost, což si o lyžování nemyslím. Je blbé, aby bylo dítě vyčleněné z kolektivu tím, že nemůže na lyžák, ale jinak prostě nemusí každý dělat všechno...

maudn
2. zář 2015

@lucisuska musím s tebou souhlasit, čekám třetí mimco a dost jsem zaslechla,že děti a vůbec 3 jsou pro bohaté, což teda my rozhodně nejsme. A hlavně mi přijde, že je to o preferencích každé rodiny.

Strana
z7