icon

Je rozdíl mít dvě a tři děti?

andrrriiik
31. srp 2015

Ahoj holky,slyšela jsem názory,že rozdíl je jedno a dvě děti,a dvě a tři vyjde nastejno.Co je na tom pravdy?Je velký rozdíl mít dvě a tři děti z hlediska finančního?

Strana
z7
finezuza
2. zář 2015

@nov777

@veruska007
@nonnni díky holky, to jsem chtěla slyšet. Zatím máme 4 měsíční mimino, takže další dítě je ještě chvíli čas, ale zvažuju už proto, jestli všechny věci opět schovávat, nebo se toho začínat postupně zbavovat.
Cestování je mým největším koníčkem a vedeme k tomu od narození i děti. Vím, že zatím z toho nic nemají, ale ať najdou zálibu i v hradech, jeskyních, horách (v zimě i v létě), atd. Není to jen o tom, jet do Chorvatska a plácnout sebou na týden na pláž, to věřím, že zas tak nákladné a neproveditelné nebude ani se 3 dětmi (nemám nic proti Chorvatsku 🙂)
Budeme to muset zvážit, nikdy jsem 3 děti neplánovala, myšlenka přišla nějak sama, mám po 2 císařích, takže by to bylo opravdu poslední dítě.
Bude to asi tak, jak tady někdo psal, raději dopřát 2 dětem, než ubírat 3. Lákala by mě představa dalšího těhotenství a malého mimuška v náruči, ale také je možné že vyhraje moje "sobeckost" a budeme si společně užívat a cestovat jako "klasická" 4 členná rodina. Upřímně si myslím, že společnost tak nějak nadstavená, že je " normální" mít 2 děti, ideálně páreček 🙂

nonnni
2. zář 2015

@finezuza ja musim priznat, ze treti si uzivam absolutne a maximalne a nemenila bych, jsem rada, ze ji mame, je to nas poklad, ale nebudu si nalhavat, ze jejim prichodem se nic moc nezmenilo. Zmenilo se toho hodne a to i financne a bude hur.

finezuza
2. zář 2015

@nonnni právě to se ve mě pere, jsem sama zvědavá, co jednou zvítězí 🙂 Přeju hodně rodinné pohody.

akankeo
2. zář 2015

@madrilena ne z 20000 clovek nevyzije, ale pokud zenska treba dela za pokladnou a musi ze dne na den zacit zivit rodinu, tak to neni zly odrazovy mustek. Hrat si tady na hotely na drahe konicky, proboha nac ty deti clovek ma, kdyz je pokazdy nekam strci. Vychovat, rozvijet a inspirovat je snad mame predevsim my, rodice. Ne skola a ne krouzky. A je to opravdu tak draha zalezitost nadchnout deti pro historii, cestovani nebo cokoliv jineho? Je opravdu na skodu mit par nesplnenych snu, ktere si clovek zrealizuje v dospelosti? Kdyz ma dite rado golf, to na nej neni schopna vyrazit cela rodina, to musi chodit na specialni krouzky? Nebo jste snad tak prazdne, ze nemate detem co nabidnout? Nebo mate snad kazda doma budouciho profesionala nebo potrebu si pres deti realizovat svoje vlastni touhy? Fakt mi ty zde popisovane aspirace prijdou trosku prehnane. Kdyz clovek neni vylozene sprominutim socka a nezije z zivotniho minima, tak rodinu s trema detma proste uzivi 4 nebo 5, jaky je t ov rozpoctu rozdil? Sama to vidim ve vlastni rodine. Hrat si tady na hotely, to je vetsinou dovolena vhodna pro rodice ne pro rodinu s detmi, rodina s detmi obvykle oceni zazemi s kuchyni, kemping a podobne. To je pro deti to prave vzruso... V hotelu sme letos byly s holkama 4krat a vickrat uz nikdy, mozna az vyrostou. Musim rict, ze takove dovolene jsou spis ocistec, takze za me sem spis rada, ze ty hotely to pro 3 deti tolik nenabizej, nestojim o to, radeji apartman 300m od more nez all inclusive v hotelu. S manzelem si na all inclusive odpocineme, ale kdyz sme s detma, tak si vic odpocineme v prirozenejsim prostredi nez je hotel, protoze se tam deti proste nenudi, odpadnou presuny na jidlo a za atrakcema atd... Totez brigady, ano, dite ma dostavat kapesne, ale z meho pohledu se nema zacit osamostatnovat az kdyz vyleze VS, ale mnohem drive, cili kdyz chce neco navic, je pro nej vic nez prospesne, kdyz si na to vydela samo. A beru to podle sebe, chtela sem zjezdit Evropu, v tom rozsahu na to nebylo a ja nejsem typ stoparky co vyrazi s uzlikem na vandr, tak sem si na to proste vydelala, naucila sem se diky tomu plynne anglicky ( a filmum v originale 😀 ) a nemela nikdy problem s praci nebo uzivenim se, ono je neco jineho mit pracovni zkusenosti od 15ti a poznat kde co - recepci, provoz v syrarne, pruvodcovani turistu, testovani v pocitacove firme atd a neco jineho, kdyz absolvent, ktery nikdy nic nedelal vyleze z vysoke skoly a mysli si, ze je pripraveny do zivota, pritom o nem jeste nic nevi.... Takovy clovek bude usak jeste par let po dokonceni studii, totalne neobouchany zivotem... Nevim, jake mate rozpocty, ale kdyz si ten svuj vezmete a rozdelite ho mezi 4 nebo 5 lidi, jak velky rozdil tam je? A kdyz se bavime o novem obleceni? O jakem, second hand je casto kvalitnejsi nez TAKO, &A a podobne hadry co vetsina rodin kupuje, pokud bych chtela holky oblect od hlavy k pate do noveho aspon trochu kvalitniho obleceni, tak dam rocne kolem 80000 jenom za obleceni a boty jenom pro deti a to dam radsi do tech zazitku pripadne usetrim pro ne stranou., zimni kombineza pro jednu 2500, potrebuju 2 pro kazdou, 2 zimni bundy, podzimni bundy, letni bundy, oteplovaky, outdoorove nepromokave obleceni atd atd, budto jste milionarky nebo si na neco hrajete, protoze my mame velmi nadstandartni prijem a tohle nam prijde jako zbytecne mrhani naseho casu, aneb ty penize musi taky nekdo vydelat...

nonnni
2. zář 2015

@finezuza ja bych to nechala plynout...koukam ti do pasu a mas holcicky presne o 3 roky, stejne jako ja...a take my bylo 33, kdyz mladsi byly 4 mesice 😉 R se narodila trochu jako kalkul v mych 39. letech, od tech dvou ma odstup 6 a 9 let a jsme vsichni spokojeni. 😉 Ja uz dalsi neplanovala, manzel take ne...ani miminko nas nijak zvlast nelakalo, ale vedeli jsme, ze chcememvelkou rodinu a porodit si dvouletaka jaksi neslo🙂

nonnni
2. zář 2015

@akankeo myslim, ze se to tady mlati z extremu do extremu....kempovat je fajn, ale treba deti kolem sesti let uz v pohode oceni animovane programy v hotelech all incl, akorat to bych z takovych mist nesmela mit osypky ja...pak by to byla super dovolena.

Jeden extrem je cas nestraveny s detmi vykompenzovat dary a hotely a druhy extrem je chtit po diteti, aby pochopilo, ze na lyzak nepojede, protoze je potreba tech 9 000 na neco dulezitejsiho, co v rodine bude chybet.

Mmch, ono i to cestovani po CR neco stoji, nekdy jsou ty zahranicni dovolene levnejsi, nez jet treba do apartmanu v Chorvatsku. Dnesni zkusenost...luxusni apartman v Rovinji, s fitkem v budove a made vyjde na den levneji, nez apartman ve Spindlu.

Mmch, zkousela jsi jit jen tak si zahrat golf? Fura klubu te ani nepusti na hriste, kdyz nejsi clen. Tento sport je opravdu exklusivni a opominu-li vybavu, tak jedna z nejdrazsich polozek je prave clenstvi v klubu.

andrrriiik
autor
2. zář 2015

Tak ohledně toho oblečení si myslím,že je těm dětem úplně jedno,jestli ti mladší ho mají po sourozencích nebo ti starší po známých.Navíc,když toho mám hodně,proč bych musela vše pořizovat nové?Ohledně těch brigád,neříkám,že si musejí vydělat v 15ti na všechno,ale prostě když je možnost od 15 si přivydělat,ať si aspoň část na to,co chtějí,vydělají na brigádách+třeba kapesné každý měsíc.

nonnni
2. zář 2015

@andrrriiik ve veku, ve kterem mas deti jim to opravdu povetsinou uplne jedno je, ale nemusi jim to byt uplne jedno v dobe, kdy je jim treba 10, 12...a vys.

Jedna vec koupit diteti veci ze druhe ruky, protoze je to nejaky prima kus (delam to take tak, flausove kabaty holkam kupuji jedine z druhe ruky, jsou za zlomek ceny a uplne netknute. Na lyze vybavu to same, radeji lepsi kolo z druhe ruky, nez levne nove atd), ale druha vec je si poridit dite s vedomim, ze budu muset jet cilene v sekacovych vyprodejich, protoze jinak nevyjdeme.

keny123
2. zář 2015

s brigádama jen souhlasím pak si budou celý život víc vážit peněz!

andrrriiik
autor
2. zář 2015

@nonnni Né,tak já měla na mysli malé.Už ani dcera nenosí po známých,ale kupujeme levné 🙂
Cíleně taky nepořizujeme v sekáčích,protože bysme nevyšli,ale řešíme to tak jak ty.Větší dítě už tak často kupovat nepotřebuje(aspoň ty moje ne),takže taky třeba koupím normálně v obchodě,ale zase výhodněji 😉

nonnni
2. zář 2015

ja bych jen rada podotkla, ze ac naprosto souhlasim s faktem, ze deti by mely mit brigady, tak dle nasi legislativy sice muze jit na brigadu clovek od 15.let, ale nesmi byt porad ucasten zakladni skolni dochazky...takze 15. lety clovek na zakladce na brigadu nesmi a vzhledem k tomu, ze je minimalne polovina deti odkladovych, tak si jen tak nekdo v 15. letech na brigadu nevyrazi...

andrrriiik
autor
2. zář 2015

@keny123 Přesně tak 😉

nonnni
2. zář 2015

@andrrriiik tak moje asi blbe rostou, mam pocit, ze je jim vecne neco male...vcetne bot...

andrrriiik
autor
2. zář 2015

@nonnni Tak to jsem ani nevěděla,myslela jsem,že je rozhodující věk.Ale věk 15 jsem myslela jako příklad.Klidně ať začne v 16-17 letech 🙂

andrrriiik
autor
2. zář 2015

@nonnni No a já to zas mám tak,že malý už nosí vel.92,ale pořád má dobrou i 74.Takže jsem dlouho netřídila 😀 U dcery ani nemluvím.Ta roste šíleně pomalu 🙂

nonnni
2. zář 2015

@andrrriiik no za nas byl, ale tak nejak nas vetsina byla i v 15. ze skoly a hned na brigade🙂

Ja na to vzpominam rada, ac me to tenkrat prudilo. Holky budou na brigady chodit, ale opravdu proto, aby si hradily nadstandart a ne treba lyzak, nebo pobyt v zahranici...proste veci, ktere vnimam ja, jakozto rodic, jako moji odpovednost jim zajistit.

Me deti nebudou zavratne dedit, hodlam vsechno rozfofrovat, zadne domy a auta do zacatku, ale dostane se jim vzdelani a behem toho procesu i budou moct vyuzit prilezitosti, ktere se jim naskytnou. A to akademicky i socialne. Pak uz budou, damy, stat na svych...

nonnni
2. zář 2015

@andrrriiik 92 u syna? Vzdyt je o par dni starsi, nez ten muj valibuk a to ma vel 80 😀 A jeste spis proto, ze vytahuje veci do sirky a tim si to zkracuje...

andrrriiik
autor
2. zář 2015

@nonnni No je hodně velký.Taky toho sní,za nás všechny 😀 Ale vleze se i do menších velikostí.Ale už budem muset zas dokoupit,už z toho vyrůstá 😀

zuny
2. zář 2015

Achjo, bohužel ve společnosti prostě dneska převládá názor, že tři děti je luxus a že se člověk zbláznil, že si pořídit tolik dětí 🙂 Všechno je o rodičích, jak si děti vychovávají. Nemyslím si, že dopřát dětem x koníčků, x dovolených, značkové oblečení atd by bylo něco víc 🙂 Pokud jsou rodiče sami o sobě nároční, tzn. dvakrát ročně na dovolenou, vyrážejí často do společnosti, kina, divadla, budou nároční i pro svoje děti, budou chtít jim dopřát to, co sobě....
Neříkám, že mít dvě nebo tři děti není finanční rozdíl, určitě je - prostě ve škole se musí nějak vyrovnat, aby nebyl za "socku".
My bydlíme na vesnici, syn bude chodit do fotbalu a na angličtinu. Dva kroužky za týden bohatě stačí a i pro další dvě plánuju taky jen dva kroužky, i když budou starší. S manželem nejsme nijak finančně nároční, splácíme hypotéku, budu ráda, když pojedeme jednou ročně na týden na dovču, děcka jeden tábor na prázdniny. Ale když to beru zpětně, zatím jsem nelitovala, že mám tři děti a myslím, že bych se rozhodla stejně, pokud jsme to zvládli doteď, zvládnem to i do budoucna
Myslím, že tohle je standard, ale zdá se mi jako kdyby se to zvrhávalo v něco víc, že prostě když nebudou mít děti víc kroužků nebo víc dovolených, víc táborů, tak jsou socky. Už se ani nedivím, že ty děti ve škole pak druhým nadávají, že jsou socky, když to asi slyší u rodičů ☹

akankeo
2. zář 2015

@nonnni dneska uz deti bohuzel na lyzaky moc nejezdi a neni to o 3 detech, bezni lide si to nemuzou dovolit, segra chodi na gympl, kde se z celeho gymplu nehlede na veku udela jeden turnus a to je gympl, tam bych cekala, ze rodice nejakou korunu mit budou. Holky sou prave z pohledu nekterych lidi tady asi za socky, ale na tohle prave jezdej a je toho mnohem min nez za nas, my s gymplem meli lyzak, kazdy rok nekam do zahranici, na konci roku tydenni vylet a ted nemaj deti skoro nic, pry aby se potiraly socialni rozdily

nonnni
2. zář 2015

@akankeo aha...tak ja mam ted deti na skole, kde je lyzak i skola v prirode povinna...jsme s tim seznameni, stejne tak, jako ostatni rodice.

shine2015
2. zář 2015

@zuny tady nejde o to že se to bere jako nadstandart ale tak že se rodič má zamyslet aby nekoukal na to jak je dítě smutné ....za nás z finančních důvodu na lyzak taky někdo nejel a líto jim to prostě bylo....myslím že každý má zvážit zda třetí zvládne nebo ne aby nebyl výkyv ani na jednu stranu. My do třetího sli,manžel se finančně stará a já upřímně mám obavy aby se mu něco nestalo....i když hypotéku budeme mít za dva roky splacenou....a denně se modlim za naše zdraví a ať jsme vsichni spolu a vše zvladneme. Na třetí se tesime. Holkjam kupujeme nové ale měly i z druhé ruky...žádné značky zatím....ale až budou větší prostě paradit se chtít budou....to je mi jasné. Nejde o to je rozmazlovat ale dopřát jim sem tam něco aby neměly vše že sekáče a pouze po sobě....a aby mohly na lyzak aniž by musely koukat na druhé a nemohly si koupit ve stánku jídlo a pití nebo musely být v sustakach.....a aby doma měly kvalitní jídlo....

zuny
3. zář 2015

@shine2015 ano, máš naprostou pravdu 😉 jak píšeš, tak by to mělo být, to je v pořádku. Jen někteří rodičové hrozně tlačí na pilu, a pak ti ostatní se těžko vyrovnávají, i když žijí ve standardu. Setkala jsem se s názorem, že jsme socky, přitom máme dům na hypotéku, všechno vybavení není nové, ale postupně kupujeme. Děckám jsem kupovala v bazaru, ale nejstaršímu už jsem koupila do školy věci nové.
To mě teda děsí, jak někteří rodiče můžou být tak zlí a pokud to slyší dítě doma, může se o tuto informaci podělit s kamarády.

zuny
3. zář 2015

@shine2015 a co se týká jídla, to je na další diskuzi. Kvalitní bohužel v naší zemi znamená vyšší cenově, levnější znamená jakostně méně kvalitní. Je zajímavé, že to co se prodává v ČR by v např v Německu nepovolili, anebo stejná potravina je v Německu daleko levnější a s lepší obsahem než je tomu v ČR. Ale kvalitní znamená taky vařit si doma z domácích zdrojů.

akankeo
3. zář 2015

@zuny z toho si prosimte nic nedelej, nekteri lidi proste propadli dnesni konzumni dobe a vetsinou plati bohuzel to, ze ano, "vsechno" maji, ale co se do toho vseho pocita, ze. Na deti obvykle cas nemaji, ty si kupujou dary, ale kolik hodin s nimi tydne opravdu stravi jako rodina i samostatne... Na pekne zazitky s rodinou a detma clovek nepotrebuje miliony, ale hlavne pohodu a co nejvic omezit stres, Ze si nekteri lidi poridili deti a nemohou financne vyjit, pokud to maji v hlave srovnane a nehrajou si na ukrivdence, tak to na jejich deti zadny velky dopad mit nebude, utrit muzete kde koho. Kazdy kdo ma neco vic v jedne oblasti ma neco min v oblasti jine, jen byt hrdy na to co mam a pokud je to ucelena rodina, kde je plno zazitku a radosti a zivot se opravdu zije kazdym okamzikem, tak je to mnohdu mnohem vic nez zazobani prazdni rodce co uz na tu opravdovou zabavu proste nemaji energii a tak se jezdi hotel, animacni program, more/sjezdovka, parkoviste, pamatka a mysli si buhvi co nemaji a co si dokazou dovolit, pritom z daneho mista/zeme nezaziji vubec nic.... Budto maji lidi zdravy rozum a dokazou zit a rozumne nakladat se svym casem a penezi nehlede na prijmy a nebo ho nemaj a sou to chudaci at uz s plnou nebo prazdnou penezenkou... Kazdy mame totiz pravo udelat si svuj standard a vychovat svoje deti individualne nejlip, jak to umime v hodnotach ve ktere verime my, co si mysli sousedi uz je jejich problem...

shine2015
3. zář 2015

@zuny přesně.....souhlasim. V zahraničí si koupíte luxusní rajčata a ještě levnější....to samé maso...atd atd
Já si nemyslím,že by dítě muselo mít vše nové....ale tak nějak standardně aby se jelo k moři a v zimě na hory....
Já neznám nikoho kdo by litoval,že má děti tři....ale rodiče se mají zamyslet na obě strany ...jak to prožívá dítě zda to co si myslím že nepotřebuje nebo vezme tak že mít nemusí zda to tak opravdu je nebo bude a nebo zda to tak nastavené mám jen já.....a na druhou stranu netřeba decka rozmazlovat a koupit jim úplně vše na co si ukážou a kdykoliv si řeknou...tak nějak rozumne.
Ale zase mi přijde,že mít tři děti už začíná být častější než dřív......my se na třetí tesime moc....a doufám,že to zvladneme......
A kvalitním jídlem jsem myslela koupit v klidu nákup tak aby nebylo doma pouze máslo a chleba a já počítala zda si mužů na večeři něco dat nebo raději necham dětem.....a já se az nasnidam.....

madrilena
3. zář 2015

@zuny
"kvalitní znamená taky vařit si doma z domácích zdrojů" - no bravo...
na balkoně zasadím strom, rajčata a meruňku a vysadím slepice a na záchod dám prase - tak budeme mít vlastní zdroje; máš dům na hypotéku, takže si můžeš na zahradě nasadit, co chceš; nicméně půl republiky si doma nemůže nasadit krom bylinek vůbec nic;
my hypotéku nemáme a dýchá se mi volně, i když samozřejmě mám starost, co by bylo kdyby, ale bez půjček se dají snad dvě děti zvládnout; pokud bych měla tři děti a žádnou hypotéku, už bych byla hodně nervózní a pokud bych měla hypotéku na dům a tři děti, tak bych chodila se sevřenými půlkami; to v dnešní době může udělat jen dobrodruh; každý máme ale svou zodpovědnost a každý musíme nést následky svých rozhodnutí; nedávno někde mluvili o tom, kdo je nejčastějším cílem exekutora a říkali právě, že nejvíce se jedná o střední třídu, která si vezme hypotéku a pak najednou jeden z partnerů ztratí práci, onemocní nebo prostě z jiných důvodů není schopný splácet; jo, jako jsem vděčná svým rodičům, že mi kladli na srdce, že půjčit si peníze je cesta do pekel...
- můj názor: a ne nejsem zlá - kdybych byla zlá, tak bych Ti doporučila, aby sis ty hypotéky vzala klidně tři
a pak v blízké rodině mám případ velmi rozrostlé rodiny, pán celý život nadstandardní příjem (opravdu nadstandardní, ne nějakých 20000 čistého), dům na hypotéku, splácel do důchodu, pak vzal další půjčku na fasádu; děti nemohli chodit ani do toho skauta, neměli žádné prázdniny, pořád byli doma; jo a ty děti jsou rádi, že mají sourozenci, nicméně rozhodně se na jejich dětství projevilo, že nemohli na žádné kroužky, protože nebyli peníze; a otec vždy přifuněl po práci domů a protože makal fakt hodně, tak často jen lehl a spal a dětem se nevěnoval

madrilena
3. zář 2015

@shine2015 jo, já znám početnou rodinu, kde děti rozhodně nebyly odvařené z toho, že jich je tolik, ale nic nemůžou, protože nejsou peníze

madrilena
3. zář 2015

@akankeo hele jezdit na lyžích s dětmi je super, u moře se dá vyblbnout, když mi děti chodí pěkně oblečené jsem ráda; no děti musí být nadšené mít v patnácti zážitky s rodiči ze sezení na zahradě, to jako jo, to je to, po čem děti doopravdy touží :-/ fakt nechápu, co je špatného na tom, jet s dětmi k moři, na lyže a tak a proč hned rodič musí být prázdný; to jako, že jsem byla u moře a úžasně mě to bavilo, znamená, že jsem prázdná? No potěš koště....Zvláštní měřítka

shine2015
3. zář 2015

@madrilena právě.....většinou to rodiče dají do kontextu s tím,že kdo jede k moři a n hory je to luxus...a rozmazlené deti.....ale ono je potřeba sedět doma na zahradě a opekat.....ale nelze dělat pouze to.....ono vyrazit s dětmi k moři a smát se u večeře nebo tancovat s malýma na diskotece nebo blbnout v aquaparku......to ať nikdo netvrdí,že se dětem nelíbí...nebo ze je to rozmazluje.....pode mě ne, to jsou krásné zážitky,...a s tím pečením na zahradě když se to nakombinuje hned ma vše jiné kouzlo.....a nádech.
Ohledně hypotéky,pokud nic rodice nedají,nepomohou,jinak to nejde....ale s rozmyslem. Problém je,že si lidé vymysi super hyper nadstandart, strop hypotéky kterou zvládnou a pa se boji být nemocní.....místo aby si vzaly rozumnou částku,starší dům nebo být.....aby měli rezervu.....to je podle mě hlavní problém....ať si vezmou třeba 800tis plus mai třeba spoření atd a nakoupí si.....aleje brát hypo 3miliony a pak se můžou pos....mají dvě práce a ani bydlení si neuziji. Děti si taky neuziji. A nálada doma dost špatná, ale není se čemu divit.

Strana
z7