icon

Je rozdíl mít dvě a tři děti?

andrrriiik
31. srp 2015

Ahoj holky,slyšela jsem názory,že rozdíl je jedno a dvě děti,a dvě a tři vyjde nastejno.Co je na tom pravdy?Je velký rozdíl mít dvě a tři děti z hlediska finančního?

Strana
z7
lenka5731
2. zář 2015

@izzybickerstaff ted čtu tvou reakci, kterou jsem předtím nečetla - to je přece jasné, že dítě nedostane vše, co chce. Jen by mnohdy pro rodiče bylo jednodušší to koupit než se kvůli tomu nechat donekonečna otravovat 🙂)

My třeba tablet máme (takového chudáčka za dva tisíce), ale zas nemáme televizi 🙂 Takže tablet je jediná šance, jak se podívat na pohádku nebo na pořady na Déčku.

andrrriiik
autor
2. zář 2015

My třeba na nové oblečení máme,ale proč pořizovat jen nové,a dražší.Co je na tom,nakupovat v bazárku?Ty děti z toho stejně rychle vyrostou.A v Pepcu mají taky hezké věci,a levné.Radši fakt koupím levnější,a za ušetřené peníze koupím bud kus navíc,nebo více ovoce a zeleniny,anebo dám prostě ušetřené peníze bokem.Člověk musí být i šetrný,není to jen o tom,že koupím dražší,protože na to mám,a když ne,tak místo toho,aby se koupilo levnější,i když obnošenější,tak si dítě nepořídím?Děti fakt nepotřebují vše,na co si ukážou.I kdybych na to bůhvíjak měla,vedla bych je k tomu,že ne vše musí mít.A od 15,pokud něco chceš,choď na brigády,a vydělej si.A to máme fakt slušné příjmy.Co se týče škol v přírodě,a lyžáku,taky to není povinné.A co z toho,že se naučí ve škole lyžovat,když my nelyžujem,tím pádem ani děti k tomu nebudeme vézt.A na školu v přírodě se dá našetřit,rodiče o tom vědí dost dopředu.Kroužky,dítku stačí jeden kroužek,nemusí jich mít dva,tři.

michaela_2
2. zář 2015

@andrrriiik Co z toho, že se naučí dítě lyžovat, i když vy nelyžujete? No třeba to, že to bude umět? 😅 A tím pádem na tom bude do budoucna lépe. Každá užitečná věc, rozšíří obzory. Dospělák se lyžovat naučit sice může, ale je to daleko komplikovanější, ne každý to zvládne.
A hlavně, ty lyžáky ve školách, spíš utužují kolektiv. Nejde ani tak o lyžování - to se za týden beztak nenaučí a co si pamatuju, u nás spousta lidí jezdila i s půjčenýma běžkama, ale prostě je to týden, který stráví s kamarádama, užijou si legraci apod.
Je sice hezké, chodit od 15 na brigády a vydělávat si, nicméně určitá podpora od rodičů by mít měla. Ne každý zvládne například vystudovat VŠ, bez alespoň částečné podpory a to se nemusí zrovna flákat, ale prostě v dnešní době, není úplně jednoduché skloubit studium a slušně placenou brigádu.

Hele, ale já už jsem názor napsala. Mít tři děti, rozhodně neznamená nějak živořit, a určitě hraje velkou roli styl života každé rodiny.
Jen si myslím, že na úkor těch ,,běžných'' věcí, jako jsou výlety se školou, jídlo, slušné ( ne značkové, ale slušné) oblečení a obuv a především vzdělání a zdravotní péče, by to jít nemělo 🙂.
Ale úplně upřímně, co jsem si četla tvůj příspěvek, vážně si myslím, že negativní postoj tvého manžela, ovlivnil spíš ten stav po porodu chlapečka. Že se může bát, aby se to neopakovalo. A to už je pak zase na jinou diskuzi 🙂

zuzineckah
2. zář 2015

Holky, ale tady se přece nediskutuje o tom, že dítě nemusí mít vše na co se podívá. To je samozřejmé. Diskuze je o tom, že někdo dokáže ZCELA NESMYSLNĚ tvrdit, že třetí dítě není v rozpočtu znát 😲 Jistěže je znát, vždycky bude. Otázka je jen ta, jak velkou finanční díru způsobí - a to už je věc těch individuálních možnostech, způsobu výchovy, zázemí. Ale že to není znát může tvrdit jen někdo, kdo se potírá na hranici toho extrému, že dítěti poskytne vše poděděné, oblíká ho v sekáčích, kroužky zajistí jen ve škole a škola v přírodě, či lyžák se ho netýkají 😖 Protože s věkem dítěte prostě a jednoduše jeho náklady stoupají a není to o nenažranosti, nebo rozmazlenosti, ale o přirozených potřebách, které v dnešní době má. Dcera má mobil, tablet, laptop i televizi. V dnešní době, kdy jsou informační technologie už i součástí školní výuky, na tom nevidím nic nadstandardního proboha... 😒 Mobil byla nevyhnutelnost od první třídy, protože dojíždí. Televize v pokojíku byla jako "bolestné" za další stěhování, které musela v průběhu 3 let podstoupit. Má určená pravidla jak se vším zacházet a taky ví, že to nestojí málo peněz. Když o něco skuhrá a je to vyloženě blbost (posledně sluchátka Beats asi za 4 tisíce 😠 ), tak jí vysvětlím, že je určitě spousta jiných rozumnějších věcí, které se za ty peníze dají pořídit, že bude potřebovat lyže a pod. Nikdy se nestalo, že by nepochopila, pak i sama přijde, že nad tím přemýšlela a že mám pravdu. Taky jí vysvětluji, že peníze nenacházíme na zemi, že táta kvůli tomu, aby slušně vydělal musel nejdřív hodně studovat a teď zase v práci tráví spoustu času, o který je s námi méně, takže bychom měli přemýšlet za to ty peníze utratíme (já jsem teď na MD), pak se to bude týkat i mě). Rozhodně zná cenu peněz, i když by jí někdo mohl považovat za rozmazleného fracka jen proto, že jezdí každý rok na dovolenou a nosí i značkové hadry 🙄 Není vše nutně takové jak to vypadá napovrch, jde o přístup a celkově o výchovu.
Mě by třeba ubíjel pocit, že si nemůžu dopřát dovolenou u moře, to je pro mě standard. Někdo se bez ní obejde levou zadní, pro něj je třeba standard Lipno. Ať už je jakkoliv, jsem přesvědčená, že by člověk při plánování dalšího dítěte (nebo i toho prvního) měl zvážit, zda na tyhle své standardy pak dosáhne. Aby byl spokojený, protože, co si budeme povídat, finanční dusno vyvolává hádky mezi rodiči a ty se pak podepisují i na dětech, Pokud se dítko přitrafí neplánovaně, to je jiná věc.

andrrriiik
autor
2. zář 2015

@michaela_2 Né,já to nemyslela tak,že nebude mít žádnou podporu v rodičích,ale ať se snaží si přivydělat.Co se týče toho lyžáku,myslela jsem to tak,že se naučí ve škole lyžovat,ale než se k tomu znovu dostane,zapomene to.Ale máš pravdu,že to je hlavně o kolektivu.Ale zase,pokud je možnost lyžáku a školy v přírodě v jednom roce,tak dítě pošlu radši do školy v přírodě,co se týče kolektivu.Pokud na to bude,klidně i na lyžák.Ale rozhodně si třeba nemyslím,že kdyby bylo jen na jedno z toho,tak jsme si neměli pořizovat děti 🙂

Taky si myslím,že je to kvůli tomu,prakticky mi i jednou řekl,že i to je důvod,ale hlavně finance.Myslím ale,že je to naopak ☹ No snad ten postoj změní.

keny123
2. zář 2015

@lu777
@mishah taky mám druháčka tedkom...tablet teda má ( ale to i jeho 3,5letý bratr) ale mobil je hudba budoucnosti nepotrebuje ho...a ani ho ještě nenapadlo říct že by ho chtěl...ani nevim na co by ho jako měl :D

keny123
2. zář 2015

jinak děti mají oba tablety, smart telky v pokojích ,dvd přehrávač,starší i notebook a nevidim na tom nic špatného když na to jsou korunky tak proč ne rozhodně to nevidím jako rozmazlování.... rodiče mají v ložnici tv tak proč ne dítě...
jiná je situace když na to kačky nejsou ale rozhodně moje děti nejsou a nikdy (doufám) nebudou takové aby se smály kamarádovi který to tak nemá...

andrrriiik
autor
2. zář 2015

@keny123 Tak to je věc názoru,já nechci tv ani v té ložnici,natož v pokojíčku 😉

keny123
2. zář 2015

@andrrriiik jj prostě každý to má jinak 🙂 já jsem zase ráda když si s dětma zalezu do našeho velkého pelíšku v ložnici a pustime si pohádku,milujeme to... a oni i u pohádky 30minut usínají večer....ale jak říkáš je to věc názoru 🙂

akankeo
2. zář 2015

@andrrriiik my treti teprve cekame, ale minimalne ted v zacatku to o moc vetsi zatez nebude , spiis jde o to, jak je clovek zodpovedny ohledne financi a je schopny to pak v rodine zohlednit. Postylku mam, veci na miina sem uz prodala, chtela sem dalsi mozna za 2 roky, tak sem to tu nechtela skladovat, ale ono, co vlastne to ditko bude potrebovat, ze. Satek na noseni mam, kocar uz jen sportak, tak ten asi koupim nejaky nemecky z druhe ruky, ono kolikrat v nem to mimco pojede, kdyz potrebuju mit na vychazkach ruce, ze. Do auta se nam vejde, koupily jsme nedavno 7dmimistne, takze v tomhle smeru muzem mit klidne jeste deti 2, ale to bych teda nedala 😀, obleceni, nove uz moc nekupuju, vetsinou to nevydrzi ani na druhe dite, takze spis beru sekac, nejdrazsi polozka jsou botky, kdyz byly chude casy, koupila sem parkrat pouzite, jinak to sou teda polozky za tisice rocne, loni sem dala za boty holkam asi 8000, samozrejme ze jim noha roste tak dobre, ze po sobe boty proste nezdedi a 2 sezony jim taky nevydrzi. Krouzky a podobne, to je prece kazdeho volba ne nutnost, kdyz je vic sourozencu, nenudi se, leccos se nauci od sebe navzajem, takze toho ani neni tolik treba, nejdulezitejsi bude je zajistit na VS, ale to budem oba pracovat, takze to v pohode dame. Letos holky asi budou poprve nejaky ten krouzek mit, je to o tom, co si rodina muze dovolit, statni skolka tolik nestoji, s tou se vejdeme do 3500 mesicne za obe, plus divadla a tak kolem 1000 za obe, ted se prida mozna plavani pokud zacne az v druhe pulce rijna, jinak je tam tohle poloeti nedame, to sou dalsi 3000 a pistalka 1200 na pul roku a uvidime. Ted to financne neboli, mame dva platy, uvidime az padnu na rodicak, jestli se budeme muset uskrovnit, ale fakt mi prijde, ze nejdrazsi je mit to dite jenom jedno, at uz casove, tak na vybavu, clovek je hodne uzkostlivy, hodne veci hroti, zarizuje pro nej spoustu zbytecnosti za mnoho penez, ktere to dite vubec ale vubec nepotrebuje a casto ani neoceni atd....

madrilena
2. zář 2015

@izzybickerstaff moje děti rozhodně nemají vše, co po mě chtějí; jde o to, aby dítěti jeho chudoba nebránila navazovat sociální kontakt a aby se cítilo součást dětského kolektivu; není nutné, aby dítě mělo značkové hadry, v současné době se dají koupit pěkné věci za celkem slušné peníze; a nemám ani relativně nic proti nakupování v secondhandu, ale ty věci by měli nějak vypadat; jako je pravda, že některým lidem je fakt jedno, jestli chodí ve vytahaném tričku, ale pěkné to není a věřím, že u dětí to může vyvolat posměch

akankeo
2. zář 2015

@madrilena Tohle je hodne o vychove a povaze ditete. Prednost se da udelat z cehokoliv. Moje segry maji cinske mobily kolem 3000, ale sou chytre, telefon si vytunili tak, ze toho umi vic nez iphony spoluzaku okolo a sou timpadem v kurzu. Obleceni nosi z druhe ruky a komu se to nelibi, toho umi velmi dobre utrit,znaji cenu penez a nez mit adidas outfit, radsi si zajedou treba do akvaparku. MAji to snazsi i v tom, ze rodina dba na to, aby neco zazily, opravdu se jezdi hodne na vylety, pod stan, pod sirak, reka, lyze atd, coz vetsinou jejich spoluzaci ve znackovem se vsim nejmodernejsim nemaji a tise jim to zavidi, jejich rodice na to nemaj ca,s protoze na ty ptakoviny musi vydelavat a ono jet jednou za rok na tyden dva nekam na dovolenou nebo mit dovolenou skoro kazdy vikend plus vramci tech 5tydnu pracovni je sakra rozdil....

madrilena
2. zář 2015

Ještě mám jednu poznámku. Možná pro někoho není důležité v čem chodí a myslí si, že s partnerem 3 děti bez problému zvládnou. Vždy je dobré myslet i na variantu, že časem bude vychovávat jen jeden rodič. Život si nevybírá a do budoucnosti nikdo nevidíme. A jste si jisté, že byste byly schopné zabezpečit 3 děti bez pomoci partnera? Anebo naopak? Že jste si dobře vybrali a on neuteče? Takových už bylo.... A sirotčí důchod děti také nezabezpečí. 3 děti nejsou v dnešní době sranda a člověk by si měl hodně dobře rozmyslet, jestli rodinu zvládne i v různých krizových situacích. Možná, že Vaše děti překousnou, že místo baletu se budou muset smířit se skautem, který je nebaví, ale už bude horší, když nebude na jídlo nebo na nájem. Stát se to může a nemusí. Je ale lepší být připravená než se pak divit.

madrilena
2. zář 2015

@akankeo jenže já tu píšu o variantě, kdy není na nic a děti se mají radovat ze sourozenců

zuzineckah
2. zář 2015

@akankeo ale tohle taky není standard, i když ano, znám i já takové rodiny, ve kterých to sice vypadá finančně zajímavě, ale ten rodinný život pokulhává. Jsem ráda, že třeba u nás funguje obojí - peníze i společný čas, je i na iPhone (i když zrovna tuhle značku nepreferujeme ), ale i na výlety, aquaparky, a pod. a stejně tak na dovolenou u moře, nebo na lyžích na ledovci. A parádní jsou i víkend doma na zahradě, grilovačka s přáteli, plný dům lidí, které máme rádi. Ještě kdyby se mi podařilo manžela ukecat pod stan, tak by to bylo báječné, ale to by byl nadlidský výkon 😀 Nicméně kdyby to bylo opravdu jen o té jedné luxusní dovolené ročně a zbytek bychom trávili honěním se za prachama, tak bych z toho šťastná určitě nebyla. Nestálo by to za to....

akankeo
2. zář 2015

@madrilena by me zajimalo, pro ktere dite je dulezitejsi balet nebo skaut vic nez rodinna pohoda. Mozna tak pro toho jedinacka, na ktereho rodice nemaji moc casu, ven ho taky moc pustit nemuzou, tak se proste nudi a nudi, byla sem toho kdysi zarnym prikladem 🙂, sestry sou o generaci mladsi.... Jinak ano, na tohle sem si odpovidala, kdyz sme byli s muzem na kordy a kupodivu deti uzivim i bez alimentu at uz ze soucasne prace nebo kdyz o ni prijdu, takze je mi to sumak. Vyzkousela sem si podnikat z niceho a da se tam udelat treba 20000 cisteho - delala sem to pul roku, kdybych to delala dlouhodobe, byly by to asi mnohem lepsi penize, takze kazda zena, ktera nepropadne pesimismu a kecum okoli si myslim sve deti nejak zaopatri... Kazdy je jinak pohodlny, kazdy ma jinou motivaci, ne kazdy ma chut se v urcitem veku uz rozvijet, ale skatulkovat co by nevyhovovalo me na ostatni, proc proboha, proc nenapisete, ze vam proste jedno dite vyhovuje a do 3clenne rediny byste se ze strachu nepustila... Proc ty negativni komentare z kterych mi opravdu prijde ze ty 3 deti ani nemate ani neplanujete...

zuzineckah
2. zář 2015

@madrilena máš určitě pravdu a chápu jak to myslíš. Nicméně, kdyby měl člověk uvažovat takhle, tak by si nejspíš nepořídil ani jedno děcko... Spíš mám za to, aby si rodiče v čase, kdy vydělávají založili pojištění, které by pokrylo aspoň nějaké období, případně vyplatilo hypotéku a pod. ...

madrilena
2. zář 2015

@zuzineckah já si myslím, že i na tyto věci je potřeba myslet; pokud má někdo hypotéku, tak tuplem; ono totiž i životní pojištění není samospasitelné; a jedno, dvě děti se dají s pomocí rodiny vždy nějak zvládnout, u tří dost silně pochybuji; znám jednu takovou paní, která má 4 děti a manžel zemřel; ta paní ale vydělává hodně peněz a rodinu je schopná zabezpečit; jenže o takovém příjmu se může většině lidí maximálně jen tak zdát; i když je to smutné, rodiny se rozpadají, ať už z jakýchkoli důvodů; pokud chci tři děti, musím si "spočítat", co se stane, když jeden rodič nebude dál živit

madrilena
2. zář 2015

@akankeo tak já osobně si fakt nedovedu představit, jak bych tři školáky živila z 20000 čistého - co se dá z takové částky pro tolik dětí koupit za kvalitní jídlo, boty, školní pomůcky... - koupí se to nejlevnější??? ; ano, je fajn, když v rodině panuje spokojenost; nicméně když se dcera vzhlédne v nějaké baletce a bude chtít baletit, tak to znamená, že se nudí? no, jako já nevím, ale já si myslím, že je záslužné, že má svou hlavu a dokáže si vybrat kulturní činnost, která jí naplňuje; rozhodně si nemyslím, že by si balet vybírali jedináčci, kteří se nudí; balet je o tvrdé dřině - stejně jako mnoho dalších činností nikoli o tom, že se nudím, tak mám rozmar jménem balet, fakt ne...

evulina77
2. zář 2015

@andrrriiik nečetla jsem všechny příspěvky, ale u nás finančně zatím není malá moc poznat. Platí se větší nájem (o cca 300,- Kč), platí se o člověla víc za odpady a víc peru. Používám látkovky a nay noc a ven jednorázovky, kojím a kupuju skleničky a taky vařím, je to tak půl na půl. Oblečení holky po sobě dědí. Takže zatím to jde, ale je mi jasné, že náklady porostou. A taky si myslím, že bude problém s logistikou, až budou kroužky pro všechny... No uvidíme, ale počítám, že bude přituhovat, ale děti jsou radost 😀 😀 Jinak uvidíme, jak to bude dál s pokojíčkem, zatím mají starší holky pokojíček pro sebe (je koncipován pro dvě děti - dvě postele, dvě skříně apod.) a nejmladší je s náma v ložnici. Tam bude nutná větší investice, možná i rekonstrukce (máme půdu) a taky je potřeba mít větší auto, protože do klasických aut je problém s umístěním 3 sedaček vedle sebe...

celasapremenim
2. zář 2015

financne zalezi na prijme, ci je to citelne
a ak myslis psychicky, tak je to super, paci sa mi to, sme vacsia rodina, vela zabavy
a je dolezite aj s akym odstupom mas deti, takze inak ti povie mamina co ma tri odstupnovane pri sebe do dvoch rokov a inak, co ma ako ja, vacsi vekovy rozdiel medzi prvymi dvomi a tretim
ja mam dve v skole na prvom stupni a jedno mladatko :D kedze je babatko kludne a v pohode a vsetci sme zdravi, manzel ma dobru pracu, tak sme uplne v pohode

zuzineckah
2. zář 2015

@madrilena vždyť jo, konkrétně v tomhle případě myslím, že je horší rozvod než úmrtí manžela (myslím čistě finančně, samozřejmě. Lidsky je průšvih obojí). Tak my třeba máme pojistku nastavenou tak, že kdyby se manželovi nedejbože něco stalo a zemřel by, tak se z ní nejen srovná hypotéka, ale ještě mi zůstane tolik peněz, že několik let můžeme v podstatě "bezstarostně" žít. Ale jen ve smyslu financí. Takovou situaci si teď pochopitelně vůbec neumím představit a doufám, že nikdy nenastane, ale je dobré mít to pořešené 😉
V případě rozvodu je to loterie, člověk asi nemůže dopředu vědět, jak se vztahy vyvinou - jestli se domluvíme jako inteligentní lidé a rodiče, nebo se budeme natahovat... Tohle si nepřipouštím, i když ta možnost je tu prostě vždycky, to je jasné. Postarat bych se dokázala, o to strach nemám, ale na takové úrovni jako žijeme dnes, by to úplně nebylo.

nonnni
2. zář 2015

me se libi, jak vsechny argumentuji tim, ze ony tohle nechteji, takhle by to tudiz nikdy nedelaly a nikdy by tohle a tamhleto nedovolily, protoze pro ne to neni dulezite...rada bych podotkla, ze je dobre se zeptat i onech deti, co by chtely a co je pro ne dulezite a netlacit na ne svoje predstavy. To clovek muze v jejich jeste tak mladsim skolnim veku, ale tolik prirozene uvedomelych deti, ktere uznaji, ze jisteze nebudou chodit na fotograficky krouzek, jezdit na koni, na hokej, golf, lyzovat (dosadte si dle libosti), ac by je to hrozne moc bavilo, protoze na to proste neni, ale budou tedy chodit na neco, co stoji petikilo za pololeti a ve vysledku to znamnea, ze nekde pobiha 20 deti a neni z toho vlastne nic, ale nazyva se to balet, rytmika, tanecky, pohybova priprava atd...

Jedna vec je dite vychovavat ke skromnosti a jina je tlacit do falesne skromnosti, protoze na to proste neni a vzdy bylo jasne, ze ani nebude.

Co se tyce elektroniky, tak je velmi kratkozrake si malovat, jak si dite na tablet vydela v patnacti. Uz ted se pracuje s ekletronikou v prvnich tridach zakladnich skol.

finezuza
2. zář 2015

Nestíhám číst všechny komentáře, tak nevím, jestli jste to probíraly. Máme dvě děti a už jsme se bavili jestli 3 ano či ne. Momentálně finance i bydlení máme, to by nebyl problém. Přesně jak píšete, pokud to jsou mimina či předškolní děti, tak to je v pohodě a nějaké to cvičení nebo plavání či státní školka není taková finanční zátěž.
Koníčky má každé dítě jiné, něteré je aktivní, některé bude jen sedět u počítače a náklady "žádné".

Spíš mě zajímá, jak jste to řešili dál třeba s autem? Máme škodu octávii a příjde mi, že s 3 dítětem už bude malé a potřebovali bychom 7 seater. Už to jsou náklady, a to razantnější než kroužky.

Milujeme cestování, a tam se to asi na letenkách/ubytováních a vstupném pořádně projeví. Je to něco, o co se určitě ochudit nechceme.
Máte někdo 3 děti a jezdíte na dovolené? Příjde mi, že většinou je 5lůžák problém najít, stejně jako rodinné vstupné je jen pro 2 dospělé a 2 děti.

nonnni
2. zář 2015

@finezuza apatrmany, nebo rozdelit do dvou pokoju. S malym ditetem je to jeste v pohode, daji cestovni postylku, s vetsim uz ne. Ne kazdy hotel nabizi ubytovani pro 2+3 v jednom pokoji.

shine2015
2. zář 2015

@nonnni přesně....navíc ty děti to vnímají, když mají staré oblečení po dvou předchozích sourozencich, když prostě doma PC není...a ostatní děti na něm umí. To samé lyže....reknete si, no co,stačí když se naučí na lyzaku....ano,v závěru stačí,ale pokud dítě umí lyžovat, nikdo se mu neposmiva a ani za starou kombinezu nebo to,že si nekoupi něco dobrého ve stánku a bude se dívat jak ostatní ano....nebo prostě na lyzak nepojede....to samé jako v září vyprávění ve škole kde kdo byl...a je naivní si myslet,že dítě nechce k moři nebo že v ČR je dovolená levná....oproti zahraničí.....
Je krásné a naprosto v pořádku že se máme radi a držíme spolu....ale přesně - netlacila bych děti do skromnosti aby jako že byly lepší....a že si jako že zvyknou....a že se s tím snadno srovnají protože my se máme prece radi. Radi se mají i když mají jedno nebo děti dvě.....o tom to není....

@finezuza cestování je opravdu tak,že často se sežene v hotelu pokoj 2+1 nebo 2+2 ale 2+3 už moc nechtějí....na druhou stranu se dá sehnat pronájem malého domku či chaty..ohledně vstupného to je podobně ....a auto, no taky teď řešíme, že musíme koupit nové.....že nám octavia stačit pro tři deti nebude.....

A hlavně jak jsem i psala, musíte mít prostor kde budou sanky,lyze,boby,lyzaky,nafukovací hračky, kola, ale i zimní oblečení....a čím budou děti starší tím porostou výdaje.....a to samé jak bude nemocné jedno dítě onemocní po sobě nejen druhé ale i třetí....s čímž souvisí i zaměstnání,rozvoz a dovoz na kroužky,školy,školk...poplatky ve škole a popřípadě dojíždění na střední, vysokou......
My do toho šli...přesto všechno.....doufám,že to zvládneme.

veruska007
2. zář 2015

@finezuza Máme tři děti. Jezdíme přes Billa travel, má rodinné pokoje pro 2+3, dovolená vychází poměrně levně.

Zatím je pro nás vcelku jedno, jestli máme dvě nebo tři děti. Náklady nejsou pro tři děti o mnoho dražší, kroužky ve škole a ve školce stojí srovnatelně. Děti jsou věkově blízko, vše dědí, spousta věcí se dá sehnat na bazárku za hubičku.

Auto - máme nissan almera tino, ojeté, 70 tis., super auto, malá spotřeba, vzadu 3 bytelné autosedačky vedle sebe, do kufru se vlezeme všichni vč. jídla a kočárku na 2 týdny.

kacca11
2. zář 2015

@nonnni přesně tak, souhlasím. To, že si někdo nemůže dovolit něco, co by chtěl, to není skromnost. Skromnost je, když člověk nepotřebuje mít nadbytek, ne, když trpí nedostatkem.

Říct, že dvě a tři děti vyjdou finančně skoro na stejno je hodně naivní nebo se tu řeší jen ten základ - jídlo, nutné oblečení a bydlení. Ale život je o něčem víc, zivot dělají krásným právě zážitky, a to jak ty s rodinou, tak ty s přáteli. Já chci svým dětem dopřát krásný život. A to není o tom, že jim koupím, na co si ukazou, ale že jim pomuzu splnit jejich sny. Budu jim moc dopřát kvalitní zájmy, koníčky, co je bude bavit, stejně tak i kvalitní základ třeba v jídle, oblékání apod. A to něco stojí. Raději koupit kvalitní oblečení než levné oblečení (být se to nemusí vylučovat).

Nesouhlasím s tím, že má dítě od 15ti drit po brigádách, aby si něco mohlo koupit. Dítě není beznákladová bytost, není to levná pracovní síla, ale je to dítě, které jsme chtěli a které teda máme. Je na místě, aby bylo vychovavano k práci, ale ne k tomu, aby bez brigády bylo bez koruny.

nov777
2. zář 2015

@finezuza Ono zalezi na tom, na jakou dovolenou jsi zvykla. To, co byl pro nas standard, to uz neni. Hotel s pokojem 2+3 ha ha, to je vylozene zazrak. Loni jsme byli tak, ze jsme jedno dite napsali na moje rodice, kteri jeli s nami. Jinak bysme v tom hotelu nebyli. Letos jsme se smirili s apatrmanem a to je pak mnohem snazsi. Omezeni to je. Bez deti jsme litali nekolikrat rocne, ted zvazujeme, jestli do toho jdeme jednou. Tam, kde jsme byli na svatebni ceste by nas to stalo 90tis a maji taky jen 2+2, takze by nekdo musel s nama. Nelituju ani vterinu, ale ty fakta vidim. Auto jsme kupovali sedmimistne jeste pred narozenim dvojcat, meli jsme tehdy uplne nove jako prvni majitele asi dva roky. Takze vylozene naklad, ktery by jinak vubec nebyl jeste hodne dlouho. Penize to urcite stoji, je hloupost rikat, ze ne.

shine2015
2. zář 2015

@kacca11 přesně.....pokud chtějí na brigádu v 15ti,ať jdou.....ale ne proto že musí ale že chtějí....si finančně prilepsit atd...jakoby navíc....

Strana
z7