Je už vhodné pozvat si čerta na dítě 2,5leté?
Dobrý den, chci se zeptat jaké máte zkušenosti s Mikulášem a čertem.Pořád zvažuji jestli je vhodné pozvat si je domů a nebo ještě počkat.Mám strach, abych syna moc nevylekala. ☹Martina
Ahoj, máme dceru, je jí přesně 2,5 a čerta domů zvát nebudeme. Kamarádka to udělala a její syn byl tak v šoku, že se počůral a pak se ještě dlouho bál.. Takže my půjdeme na Mikulášskou tady u nás, kde bude víc dětí, okoukneme čerta z dálky a podle reakce půjdeme blíž 🙂 A tady prý bude čert hodný a nebude moc strašit. Slyšela jsem i příběh, že čert, který dorazil ke kamarádce domů, byl už pěkně opilej a nešlo se s ním nijak domluvit... 🙂
Ale asi záleží na konkrétním dítěti, jiné kamarádky dcera odrecitovala básničku ve třech letech, dostala balíček a byla v klidu.... Já to radši nerisknu, naše malá je "poseroutka" i bez čerta 🙂 🙂
My máme děti poměrně nebojácné, nestydí se, ale Mikuláše k nám domů nezveme. Zatím nám každý rok vyšlo, že jsem šli někam na mikulášskou (chodíme k chlapovi do práce a tam to mají výborně vymyšlené a udělané) a tam děti zarecitují, zazpívají, když se na to cítí a dostanou odměnu. Vloni jsme potkali mikuláše a spol. na ulici, zastavili nás, děti jim zazpívaly a mohly si vybrat z košíku odměnu. Úplně cizí lidi. Takže tím Adam usoudil, že jsme potkali pravého mikuláše (ve školce viděl, jak se tam převlíkají do kostýmů, takže pak prohlásil, že to byli pomocníci toho pravého a toho jsme pak potkali). Domů je zvát nechceme.
@11112 z psychologického hlediska by čert nemel vstoupit do domu, ale pouze na zahradu....dítě bere domov jako bezpečí....proto k nám přes práh prostě nesmí....nechci aby se báli ve vlastním domě...
pro takhle malé dítě bch volila spíše dění ve městě - náměstí apod...pozdeji by mohl asi přijít, ale známý, aby nebyl opravdu jak z pekla a nevyděsil deti až moc....a jak jsem psala, max na zahradu....do domu/bytu nikdy.
Malej nebyl nikdy bázlivej, ale v poslední době nechce spát sám v ložnici, prý se bojí, ale nedokáže mi říct čeho.Máme taky známého čerta, dokonce abstinenta, ale mám stracth, ať ten jeho strach teď čertem nepodpořím.O besídce jsem taky uvažovala.Budou tam děti , neměl by to být takový šok. 🙂 ,
My určitě zvát nebudeme. Eliška je celkem bázlivá, stydlivá... a tak se trochu bojím, aby z něj neměla akorát tak šok, ze kterýho by se hodně dlouho vzpamatovávala
My jsme v tomto věku zvali, ale měli jsme domluveno, že strašit nebudou. Stáli kus za Mikulášem a Andělem.Šlo jen o to, aby Verča viděla, že čerti jsou.🙂
Já si myslím, že záleží na tom, jakou má dítě povahu a jak by to snášelo,, vy sama musíte vědět, jak bude dítě reagovat,,, já mám třeba doma strašného zlobivce a darebu, ale jak jde o nějaké strašidla, čerty, dokonce i velké plyšáky, tak se bojí,,, takže jávím, že bych si ho rozhodně domů nepozvala, i kdyby neměl strašit, ale jen mu přinést balíček,,, loni se na besídce bál i Mikuláše a v herně velkého plyšového slona,,,, ale chceme ho vzít zase na Mikulášskou besídku, kde nebude v přímém kontaktu,ale uvidí je ,,,, a třeba si letos půjde aspoň pro balíček,,, loni jsem pro něj musela jít sama 🙂
ono asi záleží i na zralosti dítěte, na tom, jak se o čertovi doma mluví, jak tu postavu dítě vnímá a jak to pojme samotný čert potom 😅 u nás byl zatím jen anděl, letos přijde i mikuláš, čert zatím v plánu není. míša má čerty rád v pohádce a my ho čerty nijak nestrašíme, ale ani tak bych nerada, aby měl nějaký histerák. těch má i tak dost. jeho nevlastní sourozenci mají z čertů fobii a to jsou už docela velicí 😅
K nám taky čert přes práh nesmí, čerta mívají ve školce a ten si musí držet velký odstup od dětí, protože ne všechny děti mají z něho srandu, už jsem zažila situaci kdy dítě mělo doslova amok a hysterii z čerta a třepalo se jako ratlík. To bych nikdy nechtěla u svých dětí zažít. ☹
U nás se o čertech zatím nemluví, viděl pár v televizi, ale čertem ho nestrašíme 🙂
Chodíme s dcerou odmala na mikulášskou, ale domů nám čerti nesmí.
my máme od narození jen Mikuláše. stačí.
mladší syn bude mít 5 let, čerta jsme doma neměli a ani nebude, syn je hodně citlivé dítě, bojí se a stačilo mi to loni, když jsme ho potkali na ulici-jeli jsme dopoledne k lékaři a viděli jsme ho z dálky, on jak viděl děti tak jako že jde k nám, zachrastil řetěžem a bylo to, malý začal řvát se bojí, začal se mi v noci zase budit-i 8x za noc s pláčem že se bojí čerta, začal chodit ke mě do postele a tím místem se nedalo jet-jeli jsme tam asi měsíc na to, jen kolem autobusem a začal brečet, že se bojí, bude čert a ještě asi půl roku to takhle bylo jen jsme kolem projeli, takže já rozhodně ne. děti dostanou balíček za okno jako každý rok. loni i ve školce měli jen mikuláše a anděla a doufám že totak bude i letos
Myslím si že není vhodné nikdy ještě v pěti letech...až tak na ZŠ
nikdy...
@11112 Na syna přišel poprvé jenom čert (bez Mikuláše) speciálně pro dudlík ve dvou letech 🙂 A byla jsem to já, takže žádné strašení, dudlík odevzdal, dostal balíček a byl spokojený 🙂 Ve třech letech pak přišel Mikuláš "opravdový", čerty měl dva, ale byli to naši kamarádi a v momentě, kdy viděli, že se jich bojí (a to ho nestrašili, prostě jen vešli dovnitř), tak se stáhli za dveře. Podle mě to vůbec není na škodu, když čerti přijdou, ale pro nějaké strašení rozhodně nejsem, je třeba je upozornit, že nechceš, aby se jich malý bál 🙂
Mám skoro 2letého syna a máme výchovu bez strašení a bez vyhrožování, o Mikuláši si přečteme popovídáme a balíček bude mu Mikuláš ,, nechá,, na okně až se ráno probudí. Další víkend se pak chystáme na vánoční jarmark do muzea v přírodě v RpR tam mám z čertů strach, protože vypadají dost děsivě i pro dospělého, tak se jim budem vyhýbat co to půjde, ale asi tam uvidí Mikuláše s andílky, určitě uvidí bílé Lucky
@ange_de_la_morte 🙂 mužů se zeptat, kdy je ten vánoční jarmark v Rožnově? Děkuji Martina
@11112 My si čerta domů nezveme. Venku ho vidět může, nevyhledáváme ho, ale domov je pro naše děti prostě domov, kde se mají cítit bezpečně, chránění před vším, čeho se bojí. 🙂
A vlastně ani když jsme my se sestrou byly děti, tak čerti nechodili domů do bytu. Stáli venku na chodbě, ale dovnitř nechodili. Bály jsme se jich i tak dost.
Ad dudlík - mě se strašně osvědčilo dudlíček dceři přestřihnout. Měla asi dva a půl roku, všechny dudlíky jsem střihla nůžkama a nešly dudlat. Už byla natolik velká, že si v hlavičce sama od sebe poskládala, že dudlík jí prozobl kos a sama ho odhodila pryč. Kdybych chtěla, aby ho dala kravičce nebo čertovi nebo hodila do potoku, tak bude strašně plakat. Možná by to udělala, ale strašně by to oplakala. Takto si sama vyzkoušela, že prozobnutej dudlík prostě dudlat nejde a najednou se jí to hnusilo. 😀
@11112 já osobně čerta nebudu používat jako strašení. Ale děti budou vědět že je taková tradice a že nosí baličky. Domů čerta zvát nebudu, možná se na nějaké půjdem podívat z dálky. Musíš sama vědět co je pro tvé děti dobré. A pokud máš strach že se bude bát rak bych to neřešila. Ať pak neřešíš třeba noční děsy.
Myslím si, že raději se také půjdeme na čerta s Mikulášem jen podívat. 😉
@11112 : 13.prosince v sobotu od 9 do 16 myslím .... my jdeme jen do valašské dědiny, v městečku je jarmark, ale to pro nás není tak atraktivní. Chci vzít malého do domečků na dědině, myslím že se mu to bude moc líbit, já jsme to jako dítě milovala a pořád tam chodím zvlášť na tuhle akci ráda. Doufám jen že bude sníh a ne břečka
čerta "na dítě" ne. ani dřív, ani ted a vadí mi, když ve školce je straší. tradice hezká, ale strašení jako způsob jak něco vyřešit, nevím, to mi hlava nebere.
mmch petrův nejlepší kamarád má trauma, regulerní, od dovou let. poslali na něj čerta na vesnické mikulášké, ten ho vzal na rameno a jako dělal, že ho odnese. hrozná sranda, celá hospoda se bavila. byli jsme s petrem na balkoně a ten ani nedutal, a to jsme byli o patro výš a xxx metrů daleko. ten kamarád nesnese pohled na vousatého muže, protože čert byl soused, později ho podle mě i iidentifikoval, prostě ve svých skoro sedmi letech se začne při pohledu na muže s bradou klepat, hystericky se rozbrečí a není schopen pohybu. trvá to už pět let. snaží se ho toho zbavit, třeba tak, že mu ukazují jen fotky a tak, ale drží ho to bohužel stále.
to jen pro ilustraci, jak to někdy může skončit, není to pravděpodobné, ale tohle jsem zažila já.
@ange_de_la_morte děkuji za informaci, máme program na 13.prosince 🙂
@berenika39 Máte pravdu, někdy se může stát i tohle
Ahoj maminky,
my si pozývame Mikuláša,čertov a anjela pravidelne každý rok,vždy stejnú partu,aby si deti nemysleli,že tých Mikulášov je viac. Prvý krát sme pozvali,keď mala dcérka 16 mesiacov.Ešte z toho veľa nemala,ale Mikuláš jej dal balíček,anjelik ju pohladil a čerti len zamávali a bolo to v pohode.Žiadna trauma sa nekonala,keď už mala tri roky,prvý krát Mikulášovi zaspievala,čertovi musela podať ruku a sľúbiť,že bude poslúchať a anjelik za odmenu odovzdal balíček.Synovia to tiež zažívajú od malička,najprv len prizerali a teraz ich už učím básničku pre Mikuláša.Ten starší sa naučil básničku už minulý rok,ale keď videl,že čert vzal neposlušného bratranca do vreca,tak sa rozplakal a nič nepovedal,ale traumu z toho rozhodne nemá,naopak,teší sa,že tednto rok mu ju povie! Len aby som uviedla na pravú mieru,bratranec má 11 rokov a bol príliš papuľnatý na čerta,tak ho strčili do vreca a poviem vám,nebolo mu v tej chvíli všetko jedno,aj nepriek tomu,že vie,že Mikuláš ani čert neexistuje!
@berenika39 tak mám strach že by to skončilo u nás, pozvat ho k nám domů, takže ne. doma se mají citit dobře, v bezpečí

U nás chodí od malička, čerti někde pořádně vzadu, s dětma mluví jen Mikuláš a andělé, uplně v pohodě, zveme si ale naše známé a víme, co od nich očekávat, někteří posilnění alkoholem už nemají míru a straší batolata stejně jak puberťáky🙂