Je už vhodné pozvat si čerta na dítě 2,5leté?
Dobrý den, chci se zeptat jaké máte zkušenosti s Mikulášem a čertem.Pořád zvažuji jestli je vhodné pozvat si je domů a nebo ještě počkat.Mám strach, abych syna moc nevylekala. ☹Martina
@smardik my se s tím kamarádem vídáme často, dřív denně, ted týdně, známe se obě rodiny. věděla jsem, že K. strašně brečí občas v cizím prostředí, ale až někdy před rokem mi jeho mamča svěřila, co se stalo a že to má z té jedné mikulášské. on je celkově strašně vyplašený, už je to velký kluk, který by mě být tak nějak emocionálně vyrovnaný, a on dostává stále hysteráky, např. když by měl být sám s někým, koho vidí poprvé. netvrdím, že za to, jaký je, může čert, ale podepsalo se to na něm.
@11112 U nás to s tím dudlíkem fungovalo parádně, vždycky když si na něj vzpomněl, tak jsme mu řekli, že ho dal čertovi a dostal za něj bonbonky a vzal to v pohodě 🙂 Akorát v noci plakal, ale ne nějak hrozně a další noc už vůbec 🙂 Takže čert zafungoval! Já si fakt myslím, že pokud se dítě nestraší (jako tady někdo píše, že čert vzal dítě na ramena jakože ho odnese, tak to bych teda určitě nedovolila ani u staršího), tak je to v klidu. Syn už má pět, jak jsem psala ve dvou letech jsem čert byla já, ve třech kamarádi, kteří hned odešli, když viděli, že se jich bojí, ve čtyřech ti stejní kamarádi, kteří už mohli normálně zůstat a sem tam zacinkat řetězem, protože už byl úplně v klidu a letos už se vyptává, kdy ten Mikuláš dorazí a těší se 🙂 A to je povahově docela bázlivý 😉
Já domů nezvu...holky si to užijí ve školce (čerti většinou ani nejdou do třídy) a to si myslím stačí...
@ange_de_la_morte - máme to doma podobně, ten "pravý" Mikuláš nechává balíček za oknem a o těch čertech a Mikuláších, co chodí venku po ulici, o těch syn už od začátku ví, že to jsou převlečení lidé....zato ještě i v 6,5 věří na Ježíška a ten je u nás taková tajemná a kouzelná bytost, o které nikdo neví, jak vypadá 🙂
@krystalka : přesně takhle si to pamatuju z dětsví , Ježíšek nikdy neměl přesnou podobu, vždycky náhodu přišel zrovna, když jsme si po večeři čistili s mamkou zuby a taťka vždy ,,uklízel,, po večeři ,,zavřený v kuchyni,, a my jsme mu pak jen z terasy děkovali 🙂 a museli jsme mu pak hrát a zpívat koledy - to bylo krásné dodnes ,,mu,, pořád hrajem koledy s bráchou i ségrou, i když to není třeba přesně na štědrý den 🙂
@ange_de_la_morte - my necháváme Ježíškovi otevřené okno nahoře v ložnici, kde míváme stromek, manžel se po večeři vždycky jde opatrně podívat, jestli už tam Ježíšek byl (a přitom zapálí svíčky a prskavky), ale my čekáme dole, protože Ježíšek je hrozně plachý a mohl by se vyplašit, navíc létá tak, aby ho nikdo neviděl, takže proto nikdo neví, jak vypadá....loni Jiřík řešil, jestli má nějaký motor, že prý asi ne, když to není vůbec slyšet, jak přiletí 🙂, manžel na nás pak zazvoní, že už tam byl a my letíme nahoru 😀 ....dárky tam většinou pašuju já někdy před večeří zatímco manžel zabaví Jiříka, aby zrovna neletěl pro něco nahoru 😉
@krystalka : je to vždycky dobrá fraška že ? 😀 ale pak ty vzpomínky 🙂
Za sebe myslím, že ne. Resp. ne do bytu. Já, jako mála, jsem z toho měla trauma. Syn půjde na mukulášsou do mateřského centra, kam chodíme. Je tam zvyklý, bude tam mít kamarády, tak očekávám menší šok. Jinak jestli se mu to nebude líbit, jdeme pryč.
Dobrý den, máme holčičku - rok a třičtvrtě - manžel s ní koukal na počítači na nějakou pohádku s čertama, a pak jí řekl, že když děti zlobí, tak si je čerti odnesou na půdu. Malá mi teď chodí po bytě a když slyší nějaký zvuky z půdy, tak se zarazí a začne mě přesvědčovat, že jsou tam děti. Ted řeším dilema, jestli jí vzít na čerty nebo ne? Můžete mi prosím poradit, nebo alespoň říct váš názor? Mám strach aby se mi nebála ještě víc. ☹

Ahoj, určitě záleží na více faktorech, jaké je dítě povahově, jak je "vyzrálé", ale přesto pro dítě ve věku 2,5 roku bych čerta domů nezvala. Naše děti mají 3 roky a 1 rok a chodí k nám jen Mikuláš a pravděpodobně to tak bude hodně dlouhou dobu, ne-li navždy. Na čerty se můžou dívat z okna, když jdou po ulici, nebo ho mohou pozvat do školky, ale doma asi nee.