Jeden nebo dva denní spánky u skoro 11měsíčního dítěte ?

monivi2001
31. pro 2023

Zdravím,
Potřebuji poradit s denním spankem, mala má za týden 11 měsíců do teď byla zvyklá spát dvakrát denně v 10 h to spí tak hodinu a čtvrt a pak ve 14:30 cca půl h. Ráno vstávala v 7. Teď poslední týden se naučila ráno vstávat později v 8:00 tudíž v těch 10 ještě není unavená takže chodíme ven spinkat az okolo 11h spí zase hodinu a čtvrt ( ale musím ji vzbudit jinak by neusnula odpoledne ) a odpoledne usne až tak v 15h. Večer chodí spát ve 20:00 A teď řeším co s tím? Nechci aby večer chodila spát pozdě. Nevím jestli jí nějak posunout to ranní vstávání zase zpátky na tu 7h? Nevím ale jak a nebo ji dávat spát už jen jednou ale není ji ještě ani 11 měsíců přijde mi to brzy ale zkusila jsem to dnes a včera ji dát spát jednou, dopoledne i odpoledne pak vydržela nebyla protivná a tak ale zase byl pak problém v noci. Večer se vzbudila po hodině a chtěla být vzhůru hodinu a ve 4 ráno pak to samé. Doktorka mi jednou říkala že spánek je odrazem spánku. Tudíž je možné že dcera na jeden spánek ještě není připravena mám ji teda nechat ty dva spánky a jen nějak posunout aby ráno vstávala dřív? Večer ji ukládám ve 20:00 Tak kdybych ji postupně začala ukládat v 19h tak by i dřív vstávala?
Teď jsem ji cca 2-3 dny zkoušela dávat spát jen jednou ale mělo to asi odraz v nočním spánku večer po usnutí se po hodině vzbudila a chtěla být do půlnoci vzhůru chytla jakoby druhý den jako když je přetažená a nemohla usnout dlouho. Den předtím mi to udělala ve 4 ráno. Když spala normálně 2x tak usnula v 8 večer a vzbudila se 2x na mléko. Tak teď řeším zda dávat spát jednou a večer dávat spát dřív. Nebo 2x s tím že někdy půjde později protože mi usne odpoledne déle. Ale dneska třeba ráno vstala 6:30 takže rozhodně nevydrží do 12 tak půjde spát dvakrát. Ale nechci právě aby jeden den šla dvakrát a jeden den jednou aby v tom neměla bordel v hlavě.
Děkuju za případné rady











tak usnula v 8 večer a v noci se vzbudila pouze na mléko 2x . Řeším

1pomnenka
31. pro 2023

Stačí jedno spaní kolem oběda.

kristyn86
31. pro 2023

Pokud ti dvakrat denne usne v pohode,nechala bych ji ty 2 spanky. Svym detem jsem ten druhy spanek zrusila,kdyz uz proste dopoledne neusnuli nebo jen na chvilku nebo kdyz jsem se je snazila uspat a trvalo to dlouho,vlastne dele nez pak spaly. Po zruseni 2 spanku,ktere byly kazdy cca hodinu,se ten poledni protahl cca na 2 hodiny v kuse. Jinak,pokud jde spat ve 20 hodin,tak mi to pozde nepripada. Proste to ma o hodinu souple. Takze spis jde o to,jestli vam to nejakym zpusobem narusuje rezim,jestli rano musitenekam vstavat apod..

veroniquecz
31. pro 2023

Malá měla tohle období par týdnů. Pak si postupně posouvala dopoledni na odpo až byl z toho jeden. Teď ve 2,5 má dny kdy ještě spí a kdy už ne.

konidana
31. pro 2023

V prechodnem obdobi muze klidne spat ruzne. 1x nebo 2x. Bordel v tom mit nejspis nebude, pokud to bude reflektovat jeji potreby.

cilkat
31. pro 2023

Co ti přijde pozdě na usínání v osum? Jste nějak limitovani tím, že musíte ráno vstát? ... moje děti v tomhle věku usinaly v deset a ničemu to nevadilo. Prostě jsme si ráno prispali do devíti.... ale ano, bylo to s jedním denním spánkem a to ne "po obědě ", ale až kolem třetí odpoledne, kdy dali třeba 2,5 hodiny, čím zabite odpoledne, že.

me_druhe_ja
31. pro 2023

Po přečtení tohoto příspěvku mám pocit, že spánek je pomalu raketová věda. 😀
Chodíš do práce a malá někam do jeslí? Pokud ne, pokud nemusíte vstávat a chodit někam na čas, tak to nech na ni. Nebuď ji násilně, nenut ji násilně spát. Je naprosto normální, že jeden den spí méně, jeden den více. Jednou spí do osmi, jednou je vzhůru v půl 7. Úplně přirozené. A taky nejde snížit počet denních spánků během jednoho dne. Děti přechází několik dnů i týdnů. Čím víc budeš tlačit na pilu a snažit se spánek napasovat podle tvých potřeb, tím to bude horší. ;)
A taky teda nechápu, že 20h je pozdě. 😀

zmrzlinka
31. pro 2023

Ve 20 hodin podle mne není pozdě ,aby chodila spát.Zvlast v létě když je dlouho světlo.Moje děti spali od 9- měsíců 45 min přes oběd a pak už nic.Mohla jsem se stavět na hlavu.Dej ji spát jak potřebuje.

lenerka1
1. led 2024

Do spánku zásadně nezasahuju, když jsou děti unavené, uspím, když ne, tak nespí nebo jdou později, však se nic neděje, za pár týdnů už to zase může být jinak. Přirozenější mi přijde postupné posouvání druhého spánku na pozdější a pozdější hodinu až nakonec přestane být potřeba a zůstane jeden.

martulka88
1. led 2024

@monivi2001 Synovi budou 2 roky a spí od půl roka jednou za den po obědě (usne do 13. a vstává mezi 14-15 ) a chodí se vykoupat v 18. a pak nakrmí a spinká. Sám si zrušil dopolední spánek. Na pravidelný režim večer, že v 6 koupání a krmení jsme najeli ve 4 měsících - jinak býval semnou do cca 22 v obýváku, nechtěl být sám. Do minulého týdne se budil mezi 3-5 ráno na mlíčko, poslední týden si chce max.dát čaj a spinká do 8.

michaela666
1. led 2024

Z mojí zkušenosti, čím víc se v tom budeš rýpat a snažit se spánek organizovat, tím větší problém to bude.
Od mimina mi chodí dítě spát v 18 hodin a vstává mezi 4-5 hodinou. Dlouho jsem se snažila posunou usínání aspoň na 19:30, protože přes léto chodit z venku tak, aby v 18 hodin byla v posteli bylo peklo. To samé ráno, celé 3 roky vstávám dřív než bych vstávala do práce. 🙈
Stálo mě to hromadu sil, pláče malé a stejně byla schopná usnout venku na trávníku když padla její hodinka. A to měla v té době jeden spánek dopoledne a druhý dopoledne. Když spala do 15 hodiny, stejně v 18 usnula a vstávala až druhý den ráno.
Přizpůsob režim potřebám dítka a berto jako hotovou věc. Čím míň budeš zasahovat, tom dřív si najde rytmus a ustálí se to.