Jídlo pro dvouleté dítě. Máte tip?
Zdravím maminky,
jsem s tím jídlem už trošku bezradná. Dáte nějaké tipy na jídlo pro dítě, spíše slané formy? Malej by pořád ťápál jen samé sladké - určeno teda k jeho věku, ale když mu dám dopoledne pečivo s něčím a na večeři také, co dáváte zbytek dne? Je velký jedlík, ale hlavně co se týče kravin a mě už to úplně rozčiluje. Potřebovala bych nějaké rady na slanější verze během dne, jogurty a kapsičky apod stíhá taky během dne. Budu ráda za vaše doporučení, nebo co vaše děti mají rádi. Děkuji 🙂
A řešíš svačiny nebo hlavní jídla? Ve 2 letech může jíst totéž co ty, jen bych hlídala sůl (když vaříš, prostě nejdřív odděláš pro něj a pak teprve pro sebe dosolíš) 😉 Fajn jsou třeba kaše z ovesných vloček nebo z mandlové mouky, když do toho přimícháš vejce, je to i sytější než běžná verze. Dají se upéct třeba vaječné muffiny - zelenina (cuketa, rajčata, mrkev...), trochu kvalitní šunky a smícháš s vejci, dáš péct jako muffiny a můžeš posypat sýrem, to je prima i na ven jako svačina 😉 Stejně tak různé zeleninové placky se dají upéct. Na večeři pečivo nejíme, máme prostě teplé jídlo - ve 2 letech syn dostal zeleninu, brambory nebo kaši z nich, kousek masa, uvařené vajíčko atd.
Sýr na kostičky/sýrové tyčinky, domácí pizza, šneci z listového těsta, toasty, špenátové palačinky, quiche, nakrájená zelenina, slané rýžové chlebíčky, slané wafle, křupky…
Od roka jí děti to, co my. Po čem se u nás zapráší jsou bramborové placky pečené v troubě, jsou jich 2 nebo 3 plechy najednou a mizí bleskovou rychlostí. Jihočeský trhanec a k tomu přesnídávka, pečené plněné brambory, cmunda, cukeťák na plech, hranolky z trouby - dávám brambory, mrkev, celer, cuketu nebo červenou řepu. Bramborové muffiny podle Dity P., boloňské špagety, čevapčiči, sekaná, masové kuličky v rajské. Vařím teplé večeře, ten kousek masa, který na to spotřebuji je daleko levnější než šunka a sýr, který bych koupila k pečivu. Ale děti se nají dosyta, nepotřebují se dojídat a nechtějí druhou večeři. Vezmu si na druhý den do práce do krabičky, lepší než jíst v jídelně.
@uzivatelkapetra zeleninu právě moc nechce, má rád klasický okurek nebo kyselé okurky. Jinak jí to co my na obědy. Dopoledne mu dám třeba chleba co si kupuji já, je to kulatý chleba od penamu, celozrnný a hodně hutný a sytý, on sni celé to kolečko, člověk by si řekl, že už musí být najezený a zachvilu zas chodí a že by chtěl nějaký mňam (křupku atd), je to nenažranec 😀 jinak maso bohužel nejí, nechce ho, občas se mi podaří mu ho někde schovat pod rýží nebo tak, ale většinou to maso plive. Má rád alespoň vejce, když už né to maso. Dříve na večeři taky dostával teplé jídlo, jenže mě pak
skrz čas uz nebavilo vařit denně. Jsem zvyklá vařit na dva dny, protože než se obstará domácnost atd, malej chce být celý dopo venku, tak je to časově náročný
V tomto veku jsem davala k veceri nebo to jde i ke svacine - polevky. Bud vyvar,ale ten neni moc husty a syty a nebo treba cockova,kvetakova,brokolicova,dynova,hraskova,rajska apod. Ruzne zeleninove ale na husto,do toho treba rozkvrdlat vajicko. Pak frcely spagety,ty jsou taky hned,nebo kolinka. Zamichat s vajickem,slaninou,sunkou,spenatem,smetanou,syrem apod. Nebo z vajicka omeletu,muze byt i se sunkou,syrem. Vajicko na tvrdo,k tomu treba misro chleba kasi. A pak rybi file,to je taky hned. Jako krizovku rybi prsty ci nugetky. A abych porad nevarila,tak jsem si navarila na vice dni a ohrivala. Hlavne omacky a ty polevky. A klidne to,co bylo k obedu,bylo i k veceri.
Baví-nebaví, tak to prostě je. Nejde vařit jen 3x za týden, teda aspoň já si to neumím v normálním režimu naší rodiny představit. S jedním dítětem je pořád ještě to vaření v pohodě a nutné. Tedy aspoň za mě.
Maso - neznám dítě, které by nemělo rádo červenou omáčku na těstovinách, tak bych vhodně upravila boloňskou, masové koule milují taky snad všechny děti, stejně tak karbanátky, sekané. To mleté je hodně dětí ochotno vzít na milost, ale mleté musí být kvalitní, klidně si ho i pomlet doma, když je ta možnost. Pak vařit hodně vývary, na polévku i na další vaření, ať je to výživné.
Kyselé okurky nejsou zelenina. To, že z jednoho chleba na dopoledne není nalezeny mi nepřijde vůbec divné, syn by taky nebyl, ten jí celý den něco a v opravdu velkém množství. Tohle by mu nestačilo ani kdyby byl v klidovém režimu, natož v běžném dni.
A za sebe doporučuju hodně pomalý hrnec, s ním to může být dost pohoda, vaří sám, přes noc ideál, někdy i přes dopoledne a když se vrátíme domů z procházky/plavání, je uvařeno 🙂

A prostě jen nakrájet zeleninu do misky? Malá se mi může užrat rajčat, okurek, ředkviček.