icon

Jsem cholerická máma?

veveruska007
14. zář 2015

Ahoj holky, předem chci říct, že svou dceru nadevše miluju! Ale už to občas nedávám a občas na ni zařvu - třeba dneska u krmení. Malá mi začala poslední dobou prskat. Nějak to šlo, ale dneska prskala skoro od začátku, napomenula jsem ji jednou (udělala i grimasu, že se mi to nelíbí), pak podruhé hlasitěji no a potřetí už jsem na ni hukla. Ta se rozbrečela a prskala dál. No tak jsem ji očistila a strčila do postýlky a nechala ji tam vyřvat. Až se vyřvala, vzala jsem si ji, dokrmila a bylo to v klidu - bez prskání. Nechci na ni křičet a předem Vás, kdo vydrží být v klidu - velmi obdivuju, ale občas mi prostě ujedou nervy, huknu na ni nebo ji trošku plácnu po plíně. Jak to zvládáte vy? Prosím neodsuzujte mě, opravdu se snažím být pro ni dobrou mámou.

Strana
z3
daniela1983
16. zář 2015

@jennifer zato ze nieco robi profesionalna chuva tak je to automaticky dobre? profesionl tiez moze byt blbec...

misulka84
16. zář 2015

Ženy, nevím, zda čekáte nějakou pochvalu za to, že proplesknete takto malé dítě nebo ho necháte vyřvat doma v postýlce. Toto vše je známka toho, že NEZVLÁDÁTE SVÉ EMOCE. Pokud nedokážete ovládat své negativní emoce, v dnešní době je spousta odborníků, rádi vám pomohou. A nestojí to finančně nic, pouze si přiznat problém. Chápu, že to je na tom to nejhorší. Začít u sebe.
Jak tedy můžete chtít po tak malém dítěti, aby zvládalo svoje projevy a emoce, když Vy samy - dospělé ženy - toto nedokážete?

betelgeuzz
16. zář 2015

Já myslím, že téměř každá matka někdy vylítne, dítě uhodí, nebo ho seřve. Rozdíl je, jestli si řeknu, že je to vlastně normální, já taky byla bita a žiju, nebo si řeknu, že s tím chci něco dělat, aby se to neopakovalo. Ale to je práce především na sobě. Před pár roky jsem taky patřila mezi ty, které tvrdí, že přece jedna facka dítěti neublíží a radši pár na zadek, než aby mi dítě skákalo po hlavě. Pak jsem se ale začala o výchovu víc zajímat a zjistila jsem, že to jde i jinak. Chce to hlavně chtít a hledat. Bohužel se nikde neučí, jak dítě vychovávat, většinou známe z domu výchovu s nějakou tou výchovnou a tak ani nevíme, že to jde jinak a přesto mít dítě vychované.
Zrovna minulý týden jsem dočetla úžasnou knížku Dokonalý rodič neexistuje, která se zabývá hlavně tím, proč někdy vylítneme, proč nás v některých situacích dítě tak strašně vytáčí, kdo by měl zájem, udělala jsem z knížky výpisky https://www.modrykonik.cz/blog/betelgeuzz/article/dokonaly-rodic-neexistuje-vypisky-k4ksmp/ . V blogu mám i album s dalšíma knížkama, které ukazují, jak dítě vychovávat bez fyzických trestů.

antoinet
16. zář 2015

@betelgeuzz tvoje výpisky jsou skvělý a uz mi hodně pomohly, velké díky za tu práci!

anakolut
16. zář 2015

Proč jí proboha tak pranýřujete? Těm z vás, které ji tak odsuzujte fakt nikdy nebouchly nervy? Vážně vždy ovládáte své emoce? Kdo vždy zvládá své emoce snad ani není člověk, ale stroj. Prostě jí došla trpělivost a už nevěděla, co dělat, tak ji dala do postýlky, aby se obě mohly uklidnit. Bylo by snad lepší, kdyby jí zmlátila nebo na ní nějak přehnaně řvala. Nevím tomu, že ty, který takhle odsuzují vždy zvládnou emoce ve vztahu k dítěti. Vždyť přeci i tím, že dám dítěti najevo, že je toho moc, tak se dítě učí důležité věci - poznat, když už je něčeho přes míru.

antoinet
16. zář 2015

@anakolut myslím, že nás tu reagovalo hodně, co se nepřimícháváme do hodnocení a sporů a snažíme se pomoci krizové situace zvládat tak, aby výsledkem bylo vychované dítě a spokojená maminka, která umí pracovat se svými emocemi. Jak je bohužel typické, většinu diskutujících baví se spíš hádat a šikovat do dvou vyhrocených táborů a to je vždycky škoda.

jennifer
16. zář 2015

@0508
@jamia holky jasný 8 měsíční miminko prostě nedáš na hanbu, ale větší už jo.

ale je pravda, že je lepší handba nebo nějaký vytýčení hranic než když se děti bijou, jako jedna na zadek neuškodí občas, někdy to ulítne, ale prostě já jsem lítala jako dítě i o zed a fakt tohle fakt ne.
ale je pravda že dneska prostě některý děti jsou hrozný jak se válí po zemi , křičí dokud nedostanou co chtějí a rodičům je to fuk.

jennifer
16. zář 2015

@daniela1983 tak jsem to jako nemyslela, myslela jsem to tak, že prostě ukazovala jak by se správně měli uklidnovat děti a ne na ně řvát nebo mlátit,
každý dítě je samozřejmě jiný a platí na něho něco jinýho.
ale pořád je podle mně lepší mu ukázat hranice než když skáče člověku po hlavě nebo se válí po zemi.
já přece jsem nikdy neřekla jak tu má kdo vychovávat svoje děti, jenom jsem řekla co jsem viděla a jak jim tohle pomohlo.

jennifer
16. zář 2015

@dannyblakely a kde jsem jako řekla,že děti mají poslouchat na slovo jako psi? to jsem teda nikde neřekla ani si to nemyslím.

evaamy
16. zář 2015

Mrkněte na nevychova.cz, jsou tam zajímavá videa a články, které vám pomohou pochopit jak to vidí děti.

duvi21
17. zář 2015

@veveruska007 A uz je to tady 🙂 Ani ja Te neodsuzuji. A never matkam, ktere tvrdi, ze NIKDY nezvysily hlas, ze NIKDY neplacli dite pres plinku, ze ho NIKDY nenechaji vybrecet. Myslim, ze to jen rychle alibisticky zapomenou. Take jsem se snazila na svou nejmladsi (ma deset mesicu) nezvysovat hlas, nenechat ji brecet...jasne, clovek to nebere jako zpusob vychovy. Ale nekdy to proste jinak nejde a je treba dat durazne najevo NE! I u osmimesicniho ditete. Vsak se rozhlednete kolem, jak to dopada, kdyz se k detem rodice nechovaji jako sef, ale k sobe rovnemu. K te postylce: mnohokrat jsem se presvedcila, ze mala byla protivna a nesnesitelna proto, ze proste potrebovala byt chvili sama. Uz mela mozna plne kecky toho mit maminku jen za zadkem. Takze kdyz se moc vzteka, supnu ji tam taky a jdu si delat svoje. Brble si tam, pak si hraje, pak ji vezmu a je naprosto v pohode. Nevypada, ze by z toho mela trauma. Trauma bych mela ja, kdybych za kazdou cenu kontrolovala sve emoce, abych mohla rikat vsem kolem, ze jsem supermatka a pak mi jednou bouchly nervy uplne. Jsme jen lidi, proboha. A ty deti moc dobre vi, ze mame pravo se i zlobit. A dokonce to potrebuji. Aby nemely pokrivenej nahled na to, jak to v zivote funguje. On totiz nikdo kolem nich po spickach, krome maminky a mozna tatinka, uz nikdy chodit nebude.

duvi21
17. zář 2015

@anakolut Presne.

duvi21
17. zář 2015

A navic: V tomhle veku, kdybych ji mela ve vsem vyhovet, aby nebrecela, tak bychom nejedli, nemeli v cem chodit a zili na smetisti. A nevim, proc tu pisete o mlaceni deti? Mne neprijde, ze by pisatelka mela problem s pristupem ke svemu diteti. Spis mi prijde, ze maji problem ty, ktere hned zacaly o mlaceni. Mrknete se spis do sebe, nez zacnete obvinovat druhe. Psala o lupnuti pres plinku. Ne, ze ji mlati, proboha.

misule55
17. zář 2015

@duvi21 krásně napsáno 😉 😉

duvi21
17. zář 2015

Diky, holky, jsem rada, ze jsou tu mamci se zdravym selskym rozumem a ne jen ty, co "chodi" utocit. Vzdyt vychovavat deti je to nejtezsi v zivote 😉

daniela1983
17. zář 2015

@duvi21 sorry ale nechat vyplakat 8m decko je tvrdy hardcore. to akoze fakt. a mysli si co chces. dieta som vyrevat nenechala a normalne sme mali aj navarene aj upratane aj vsetko co bolo treba. ono totiz snad nie je problem najprv naplnit potreby dietata a upratat o 15min neskor ci?

anggely
18. zář 2015

Tak to buď v klidu 🙂 Náš miláček dokáže být pěkně vzteklý, ukňouraný, že když už to trvá třeba dva dny, tak už mi taky rupnou nervy a zakrčím na něj.. Nejvíce jsem se rozčilovala u jídla, když mi nechtěl vůbec jíst. Do teď musím dělat kraviny, aby se smál a já mu tam hned šoupnu jídlo 🙂 Myslím, že je úplně normální, když občas taky vybuchneme.. Ale všeho s mírou 🙂

daniela1983
7. říj 2015

@anggely tak asi mu nieco v tej chvili chyba ked je uknurany...

sunshine125
7. říj 2015

konečně diskuze pro mě! Mám dceru 3,5roku,už jsme ustály plivání jídla, částečně období vzdoru a můžu říct,že v klidu a bez řvaní,plácnutí se to tedy neobešlo. Snažím se jí dát prostor a neušlapat její potenciál, ale meze mít musí a já jsem supercholerik. Takže nejsi špatná matka, vůbec ne. Ale zase doporučuji neřvat pořád, jinak tě bude mít za chvilku na háku, bude to prostě vypouštět.

dannyblakely
7. říj 2015

@anggely to je hodně blbej způsob stravování.. Však on hlady neumře. Dělat s ním nějaké blbosti jen proto, aby otevřel pusu a vy mu tam šoupla jídlo, to je dost špatný návyk, který se může postupem času zhoršit. Nemá hlad, nemá.. Proč ho jako nutit? Až bude mít hlad, tak se nají. Malá mi řekne "ne, ne" a já okamžitě sklízím ze stolu. Jen ona ví, zda má hlad nebo nemá. Ale tohle dělá taková spousta maminek, že je to až k neuvěření..

duvi21
8. říj 2015

@dannyblakely Taky to tak delam. Jakmile nechce, nebo zacne delat u jidla blbiny, jidlo beru bez nejakych komentaru. Naprosto souhlasim s tim, ze kdyz ma hlad, tak ji, pokud neji, neni co resit. A opravdu tim nucenim do jidla se vybuduje spoustu spatnych navyku kolem stravovani. Ucila jsem ve skolce a bylo poznat, ktere dite jsou doma do jidla bid premlouvany, uplaceny, nebo nejak nuceny. Dokazi kolem toho delat takovy tyatr... Meli jsme holcicku, ktera se dokazala pozvracet, jen se jidlo dalo pred ni na stul. A nebyla jiste doma nucena nasilim, spis premlouvana a uplacena, nabizelo se ji spoustu veci, jen aby neco snedla. Jenze tak to nejde. Deti musi od malinka vedet, ze ji kvuli sobe, kdyz maji hlad a ne pro radost a pocit uspechu rodicu, nebo kvuli strachu, ze snad pan doktor rekne: maminko, to dite Vam nejak malo pribira. A take neznam nikoho, kdo umrel hlady 😉 😀 Pokud deti zjisti, jak dospelym zalezi na tom, aby neco snedly, zacnou tim jidlem s vami manipulovat. Takze urcite do jidla nenutit, nepremlouvat, nevymyslet zadne fligny na deti, aby neco snedly. Ani "za babicku, za dedecka", to je taky blbost. Vim, ze to maminky mysli dobre, ale timhle detem opravdu skodi.

zulitvi
8. říj 2015

@duvi21 nás taky nechávali, že buď máš hlad nebo ne a když nechceš, nedojidej.. Žádné blbinky a do teď mám špatné vzpomínky, když jsem byla u tety a ta mě nutila to dojist.. Akorát jsem se z precpani pozvracela.
Malého taky nenutím, spíš mu pak nabízím kousek ovoce, než aby se precpal oběda a já se rozcilovala.

Strana
z3