icon

Jsem máma a nezvládám úklid

kulihrasekzeleny
15. únor 2018

Malemu bude za mesic rok a ja nezvladam bezny uklid. Myslim tim zametani, vysavani, a utirani prachu. Je to katastrofa jeste mame dva male psy a kocku. Takze jeste venceni. Vysypane stelivo z kociciho zachodku. Kazdy den je doma smeti, prach. Maly to roznasi. Pritel uz ma poznamky ze neuklizim. Ja to proste nedavam. Kdyz chci neco delat, syn dela neporadek. Bere co nema, chodi kam nema, hrabe do skrinek. Do toho pitomeho zachodku hrabe. Otvira dvere na zachod saha na prkynko. Tak za nim neustale litam. K tomu kazdy den varim 3ruzne obedy. Protoze drzim dietu. A pak vidim vsude ten bordel na zemi to smeti a uz nemam silu to uklizet, kdyz vim ze to za chvili bude znova. Vynadajte mi ze sem zdechla a vymlouvam se. Uz nevim co delat. Jak to zvladate vy, kdyz porad litate za prckem? :((

Strana
z7
margaritta1987
16. únor 2018

@luciebx presne jak píše @novamamina kdyz bylo prckovi 9 tydnu, tak to byla sranda, ted bude mit rok a pul a prdel mam v jednom kalupu

kafr
16. únor 2018

Dítě má 2 rodiče a bez debat. Postupně polehoučku převychovat chlapa. Jaké "teď jsem přišel z práce chci mít chvilku klidu"?! To je jako učitel a vychovatel, že když přijde domů, nechce děti ani vidět?! Ať si odpočine při hraní, koupání, nebo ať spolu koukají na pohádku 😛
Když jsem začala bydlet s přítelem (teď už manželem), choval se jako že má doma fullservis, ač jako dítě pomáhat musel u táty to neviděl, tak proč by to dělal, že. Takže když jednou opět přišel odpoledne domu a já ležela mrtvá na gauči po celodenním úklidu, čekal ho i seznam všeho, co jsem musela udělat. A napsala jsem fakt každou kravinu. Takže místo úklid předsíně, bylo:
- vytření botníku,- očištění a nakremovani bot, -ulkizeni bund do skříně,- zametení a vytření podlahy. + samozřejmě časy od do...
Ještě mě napadla hláška z jednoho seriálu: chlap přišel domů a tam fakt strašný bordel (kdo má malé děti, umí si to představit) a žena na gauči se skleničku vína. Chlap: "proboha co se to tu stalo?!" Ona:" víš jak vždy když přijdeš domů, tak se ptáš, co celé dny dělám? Tak dneska jsem to nedělala."
A jestli těmi 3 obědy myslíš 1ty, 2dite a 3 manžel, tak ať se nají v práci nebo v hospodě, jako všichni ostatní, nebo ať jí to co ty... Je pěkně rozmazlený.

babanci
16. únor 2018

Měla jsem tři děti, takže mazec. Protože jsem na úklid pes, honila jsem to šíleně moc. Makala , když se spalo po obědě a pak večer, někdy do noci. Ven jsme chodily dopoledne i odpoledne, ale měla jsem ohromnou výhodu v tom, že nakupoval a vařil můj muž. Pamatuji si období, kdy jsem si stejně prakticky nesedla. Dneska se bavím tím, jak zase ony lítají kolem svých ratolestí a když si stěžují, že nestíhají, jen se usmívám. 🙂 A jsem ráda, že to je za mnou.

bassetlady
16. únor 2018

Nemám ráda úkolování chlapa, ale v bytě bydlíte 2, zvířectvo je taky vás obou a dítě taky. Takže pokud mu vadí stav podlahy, tak ať se postará. A 3 obědy, to je pěkná pakárna. Já třeba minimálně solím a kořením, takže manžel si buď dochutí podle sebe a nebo má smůlu.

bruckner
16. únor 2018

@kulihrasekzeleny ahoj, kašli na to, já to měla úplně stejně, pořád malou za zadkem, neudělala jsem ani ho.no! Nezvládla jsem uvařit, natož uklidit:( Pomalu se to zlepšovalo, malá chtěla pomáhat tak kolem toho 1,5 roku, vysávaly jsme spolu, věšely prádlo, umývaly nádobí, vařily, pekly, ale teď, je ji 2,5 roku, už ji to zas nebaví, chce si pořád jen hrát a to jen se mnou, takže to tady mám nanovo:( Všechno dělám ve stresu, nezvládám nic a jsem zralá na psychiatra. A jsem unavena jak pes. Když už mala konečně o pul 10 večer usne, tak nepůjdu přece jako pako vytírat! Stačí mi, uklidit všechny ty její hračky! Ale co, se.u na to a na rady typu líp si to zorganizuj se.u taky 🙂 Drž se! Bude líp

krystalka
16. únor 2018

@priefi - tak ono to jde, mít celkem uklizeno, ale předpokládá to třeba, že s jídlem bude opravdu jenom v kuchyni v židličce, žádné lítání s rohlíkem po bytě apod....nebo na hračky měl syn v obýváku jednu krabici (a časem jsme obměňovali obsah) a do té se to pak rychle dalo uklidit, není dobré mít těch hraček extra moc, oni se tím pak stejně nezabaví, neví, co dřív a jenom to roztahají a jdou od toho....a vždycky, než jsme šli ven, nebo než šel spát, tak se hračky prostě naházely do krabice....s těmi mazlíčky je to samozřejmě složitější, ty my jsme neměli, až teď, co je syn trochu větší, tak máme rybičky, ty jsou super, pořád je tam co pozorovat a přitom z toho není nepořádek žádný, na uklízení to taky není nic náročného.... 🙂, tak ale zase když má někdo zvířátka, tak s tím musí dopředu počítat, když si pořizuje dítko....že to bude náročnější a bude potřeba nějaké věci pořešit....

krystalka
16. únor 2018

@bruckner - možná by to chtělo méně hraček a aby se naučila uklízet to společně s vámi, ve 2,5 letech už by zvládla dát to do nějaké krabice, s pomocí......my jsme vždycky uklízeli hračky spolu, než jsme šli ven, nebo než se šel koupat před spaním, v poledne, než šel spát apod....

krystalka
16. únor 2018

@blahova_andrea - taky jsem si takhle brala syna do sprchy 🙂, do vajíčka a byl spokojený a já měla klid 🙂

krystalka
16. únor 2018

@bayt - myčka, sušička, robo vysavač....hm, tak ani jedno z toho jsme doma nikdy neměli a nemáme 🙂

barbara66
16. únor 2018

Tak za tu dobu,co tady sedíte a vypisujete,jste mohla mít už uklizeno 😂

bayt
16. únor 2018

@blahova_andrea ale ne, nevadilo, ale nedovedu si predstavit nechat ho rvat, abych vysurovala podlahy

krystalka
16. únor 2018

Jinak naprosto souhlasím se všemi tady, že je potřeba zapojit i tatínka....ať už do nějaké práce v domácnosti, nebo do hlídání prcka, rodiče jste oba, takže by jste se na to měli taky oba nějak podílet....jako asi logicky je toho víc vždycky na té mámě, která je víc doma, ale manžel třeba vzal syna na chvíli na zahradu, nebo o víkendu s ním vyrazil třeba na celé dopoledne někam ven a já si udělala co jsem potřebovala a chvíli jsem si i odpočinula a dělala něco pro sebe.... Chce to prostě se dohodnout, jaká práce komu vadí méně, nebo co koho víc baví a prostě se o to nějak podělit....některé tatínky baví víc blbnout s dětmi, někomu to zase tolik neříká a radši uklidí, uvaří, nebo s něčím pomůže.....to je celkem jedno, ale podílet by se nějakým způsobem měli oba....

bayt
16. únor 2018

@margaritta1987 muj novorozenec je bud na prsu nebo prilepeny na me, koji se co dve hodiny (treba prave ted) a nic nenaplanujes nema pravidelny rezim...fakt pochybuju, ze v roce a pul je to horsi a to nemluvim o kolikach

linbrno
16. únor 2018

@bayt Akorát že přilepený mimino můžeš navázat do šátku a uklidit, uvařit a hlavně, mimino ještě nemá vlatní názor na to, co uvaříš, co má uklidit, co smí a nesmí (jako jo, má koliky a tak..ale..)

dc2015
16. únor 2018

Jsem máma a taky ho někdy nezvládám 🙂 Synovi jsou 2 roky a 2 měsíce a čekáme další. Klid, nejsme samy. Pokud to chlapovi vadí, snad ví, kde máte mop, hard a ostatní pomůcky .-)

blahova_andrea
16. únor 2018

@krystalka my teda v posledním nájmu měli pidi myčku a teď do domu necháváme dát už tu klasickou. na tu se těším. třeba jednou přibude i ta sušička 🙂 robo vysavač v patrovém domě teda nezvažuju 😅

zak1991
16. únor 2018

My zatím děti nemáme, ale přiznám se, že si úklid ulehčím, jak se dá. Mám časově dost náročnou práci, a přestože ji dělám z domova, na nic moc jiného mi čas nezbyde. Robotický vysavač je skvělá věc, rozhodně ho můžu doporučit. Máme jeden z nejlevnějších, ale udělá spoustu práce. Zapnu, on dvě hodiny jezdí po bytě a je uklizeno. Teď jsme pořídili ještě parní mop a to je taky parádní věc. Celý byt je perfektně uklizený během chvíle.

bayt
16. únor 2018

@linbrno to muzu a delam, ale jsem dost opatrna v pohybech a predklaneni, takze na velky uklid to nevidim...navic starsi dite nemam co hodinu ja prsu a uz se da pohlidat

arzakon
16. únor 2018

Milé spolubojovnice, maminky.... život mě naučil to, že i já jsem člověk a ne něčí otrok, a proto jsem již při výběru partnera po předchozích zklamáních hleděla na to, aby otec mého dítěte byl chlap do života, ne koule u nohy. Pro společnou domácnost a následně i miminko jsme se rozhodli společně, a proto nevidím jediný důvod, proč nechat veškerou péči o dítě a domácnost jenom na sobě a padat každý den na hubu vyčerpáním. V první řadě se snažím o to, abych si každodenní šichtu na mateřské (rodičovské) dovolené co nejvíce usnadnila, a proto mám myčku, sušičku prádla, pro obědy si chodím do nedaleké školní jídelny (kde vaří chutně a z jedné porce se najíme dva dospělí), jídlo připravuji pouze malé (jeden rok). Ušetřím tím spoustu času, který můžu věnovat malé, případně další práci doma či na zahradě. S manželem jsme již perfektně sehraní, s úklidem mi rád pomůže od mytí WC a koupelny, přes převlékání ložního, vytření schodů, nedělá mu problém jít nakoupit, vysát ani vyklidit myčku apod. Co se péče o malou týče, ta je samozřejmě více na mně, ale pokud vidí, že jsem unavená, zastane mne i v péči o ni. Stačí pouze říci, kdy a co má jíst, nachystat oblečení pro případ procházky apod. V noci k malé vstáváme na střídačku, manžel mi ji nosí na kojení, já ji odnáším. Mimo to s námi v domě žije 85 babička mého manžela, která je na své roky stále šikovná, přesto potřebuje každodenní pomoc s úklidem, nákupy, chystání léků, zajišťování jídla apod. Když vidím, jak se manžel dokáže postarat i o starého člověka, tak nepochybuji o tom, že jsem si pro život vybrala skvělého chlapa a nebojím se ho pochválit před rodinou či přáteli, protože si to určitě moc zaslouží, protože bez něj bych to všechno jen těžko zvládala.

kejt29
16. únor 2018

@guinea vsak pisu, ze ji to bavi. Jen vy vite, co na nej plati.

ellektron
16. únor 2018
blahova_andrea
16. únor 2018

kdo má možnost těch obědů, tak je to fajn. švagrová si takto chodila taky pro oběd, najedla se ona i dítě. vařila jen o víkendu. u nás by to tedy neprošlo. chlap pracuje hodně fyzicky, potřebuje se najíst hodně. já tu porci z jídelny zblajznu sama jak nic a ještě bych se klidně dojedla, natož se podělit oba 😀 navíc teda ani tam, kde bydlím ani tam, kde jsem bydlela, tato možnost nebyla. vařila jsem poo, když šly děti spát. chlapovi to dala do krabičky sebou do práce, neměli tehdy kam jít na oběd v práci a my měli navařeno na druhý den a mohli jsme být dopoledne venku. jen jsem ohřála, nakrmila, dala spát a šla vařit na další den. chápu, že to ale není řešení pro toho, kdo má dietně dáno číst pouze čerstvé a nesmí ohřívané, jak tu padlo.
kdybych měla možnost brát někde levně obědy, tak bych toho min. 2-3x týdně ráda využila. myslím, že tam, kde chlap chodí v práci na oběd a je doma jen mamča s mimčem, jej to skvělá pomoc. vyzvednutí v rámci procházky s kočárkem...no sen 🙂

nikolab20
16. únor 2018

Když byl malý miminko tak jsem také nestíhala. Stíhala jsem jen uvařit a uklízela jsem ob den, když přijel chlap z práce protože malý hodně plakal a já jsem jen chovala a nebo litala podávat dudlika. Postupem času asi okolo roku jsem zvládala vše. Dítě tedy živé neustále se mi hrabal v kuchyní v kytkach a tak. Ale dopoledne jsem stihla každý den uvařit, uklidit a po obědě jsem mohla s malým odpocivat, když on spal. Chce si to umět uspořádat. Já mám za hodinu uklizený komplet barák včetně koupelny záchodu atd. To dělám 2-3x týdne a jinak každý den vytírám a vařím. Takže prostě bych si šla udělat to co je potřeba a vzala bych dítě sebou. Když uklízím dám malému taky hadr a řeknu mu ať někde něco umyje a tak to u nás funguje do teď a je spokojenost na obouch stranách. Já mám uklizeno a dítě obstarane, zabavené

novamamina
16. únor 2018

@blahova_andrea sušička je za mě nej spotřebič! A Robo vysavač je taky pecka. Klidně i v patrovem domě, proč by ne?

blahova_andrea
16. únor 2018

@novamamina sušička je časem v plánu, ale bohužel asi ne letos. robo vysavač nespadne ze schodů? jako vím, že někdo má dva. jeden nahoře a jeden dole 😀

fyii
16. únor 2018

@kulihrasekzeleny ahoj s uklidem ti muze hodne pomoc roboticky vysavac. Ja si koupila Robzone Duoro nebo tak neco on i vytira! 🙂 mam taky psa a malyho kluka a jakmile jdeme ven tak ho zapinam beha asi 2 hodky a odpoledne kdyz je treba to samy. Hodne mi to pomuze, ale i tak se musi vytrit nekdy i normalne, ale lepsi nez kazdy den litat s hadrem. Mam rada hodne cisto, veljy barak, akcni dite, uvarit, vyzehlit a hlavne se venovat prckovi.

bylinka36
16. únor 2018

@blahova_andrea k robo vysavaci se da dokoupit takova krabicka, ktera po zapnuti udela zed pres kterou neprojede, davam ji ke schodum, pak k tv, aby nepojezdil kabely...

blahova_andrea
16. únor 2018

@bylinka36 kabely mít nikde nebudeme, ale ty schody právě nevím. vím, že některé mají myslím senzor, že tam už není podlaha a vyhnou se, ale ani netuším v jakých cenách se robo vysavače pohybují. ale jo...nemuset kupovat jiné věci...třeba na něj jednou taky dojde. jen se bojím, že to už budou děti z domu a nepořádku rapidně ubude 😀

kuliseks
16. únor 2018

Ja si myslela, jak nestiham, dokud jsem mela jedno 🙂 ted mam dvouletaka a mesicni miminko a jsem casto totalne na prasky 🙂 ale jako opravdu totalne 😉 takze sama nejsi. Jinak mne pomaha si rikat, ze bude lip a co by za to dali kamaradi, co mit deti chteji a nemuzou. Navic uklizime, abychom zili- nezijeme, abychom uklizeli.. To neni z me hlavy, ale je to svata pravda.

keicy
16. únor 2018

Můj zkusil mít kecy jednou, celý den s malým a malá stávka ho vyléčili, 🙂 Navíc už před svatbou jsem říkala, že nejsem žádná puťka abych doma dělala vše sama. Teď buď pomůže nebo mlčí.

Strana
z7