icon

Kdy je čas na rehabilitace pro 11,5měsíční dítě?

katule1990
16. říj 2021

Ahoj holky,

synovi je 11,5 měsíce, ale stále neleze a nesedí. Narodil se o 3 týdny dřív s nízkou porodní váhou 2,1 kg. Od začátku mu všechno trvalo trošku dýl - koníky začal pást asi 2,5 měsících, na bříško se otočil přesně v 6 měsích, plazit se začal v 9,5 měsících (ukázkově, střídá ruce i nohy), v podobnou dobu začal i pérovat na kolínkách. Na 10 měsíční prohlídce vše ok, doktorka říkala, že mu to prostě jen bude trvat dýl, ať mu dám čas. Protože ale stále nelezl, volala jsem v jeho 11 měsících doktorce, aby nám napsala rehabilitace, měli ale dovolenou. Toto pondělí jsem tam chtěla volat znovu, ale syn poprvé začal lézt, ulezl docela kus, tak jsem měla radost a doktorce nevolala, nicméně od té doby popolezl asi dvakrát a jinak se pořád jen plazí, zatím si sám nesedl. Nechtěla jsem být úzkostlivá matka, co musí mít tabulkový dítě, chtěla jsem mu dát dostatek času, aby si na vše přišel sám, ale už je mu skoro rok a začínám mít strach, aby bylo vše v pořádku. Máte někdo zkušenost? Bylo vše v pořádku? Ještě dodám, že na zemi je syn často, v obýváku máme koberec. Velkou váhou to taky není, naopak má teprve 7,5 kg.

Díky a pěkný pen 🙂.

Strana
z2
katule1990
autor
27. říj 2021

@hasara33 To jsem právě taky už četla, o to víc bych chtěla, aby lézt začal a nepřeskočil to. Snad to dopadne 🙂.

hasara33
27. říj 2021

@katule1990 určitě ano 😉

fofina80
18. črc 2024

@katule1990 Mohla bych se zeptat, jak to s vama dopadlo? Máme úplně stejnou situaci. Malý se narodil jako hypotrof ve 37tt s vahou 2kg a teď je mu 11 měsíců a neleze.

katule1990
autor
18. črc 2024

@fofina80 Ahoj, dopadlo to dobre 🙂. Syn zacal lezt, ale az ve 13 mesicich, poprve si sedl v 15 mesicich, prvni krucky 4 dny po 18. mesici. Vse delal ve spravnem poradi a ukazkove, jen dost pozde. Na 1,5r prohlidce me zacala doktorka strasit svalovym postizenim, hnala nas na krevni odbery a rehabilitace. Odbery v poradku, rehabilitacni doktor na me vytrestil oci, co mi to doktorka rika, ze je syn viditelne zdravy a nic mu neni, ani nam rehabilitace nenapsal. Ted jsou synovi 3,5 a je k nezastaveni, porad nekde lita, naprosto neunavnej, nikdo by na nem nepoznal, ze zacal chodit pozdeji 🙂. Ale hubenour je to porad, ma cca 13 kg 😁.

fofina80
18. črc 2024

@katule1990 Mockrát ti dekuju za odpověď!
Jsem moc rada, ze to s tvým synem dopadlo krasne a je z nej peknej neposeda 😊 Snad to u nás bude podobne.
Můj syn je řekla bych pohodar, hodne miminko a taky se začal pretacet myslim až v půl roce a plazit se v 9 měsících. Ted je mu 11 a jde na kolinka ale pak se rozplacne a zas se plazi, snažím se ho různé motivovat, tak snad to přijde brzy. Všude si stoupá, (to nevim, jestli tvůj syn také si stoupal dřív než lezl)? ale je ještě slabej, tak se musí jistit, mel by to prave posílit tím lezenim, což je pro nej teď nedulezitejsi, tak snad jo🙏
Na 10 měsíční prohlídce mel necelých, takže taky drobik
Naše doktorka zatím vždy byla ok, tak uvidime, co na roční prohlídce.. docela mě stresovali v rizikovce v nemocnici když byl menší, ale pak jsme šli na fyzio jako samoplatci a snad by mělo byt vše ok

katule1990
autor
18. črc 2024

@fofina80 Tyjo, tak to je u vas ten vyvoj fakt skoro jak pres kopirak 😁. Az na to, ze syn hodny nebyl vubec, do vic nez roku jsem nespala 🥵. S tim stavenim uz nevim, ale mam pocit, ze se taky zacal stavet na gauci drive, nez lezl. K tomu lezeni jsem ho motivovala snad vsim, co slo, ale nic nezabiralo. Zacal proste lezt az kdyz na to byl pripraveny. Ty hypotonicke deti maji ty svaly fakt slabe a trva jim to. Dulezity je do toho nezasahovat, nemotivovat ke staveni, neposazovat, zadne vodeni za ruce atd. Co ja jsem si z okoli vyslechla, ze nesedi, protoze ho neposadim, nechodi, protoze mu to neukazu... 🙈. Pokud jde ten vyvoj spravne a ve spravnem poradi, tak bych tomu dala cas, i kdyz chapu tu nervozitu, taky jsem byla nervozni, hrozne trvalo, nez zacal chodit. Ale vse delal spravne, ukazkovy sikmy sed, nikdy si nesedne do W. Jen ma porad mirne vbocene kotniky, takze si myslim, ze trosku slabsi ten stred tela jeste ma, ale nic hrozneho, nema nozky do X.

fofina80
21. črc 2024

@katula1990. Ano, vypadá to opravdu dost podobne🤩

S tím nevyspanim ale souhlasím! 😂 Budí se v noci často… teď mu rostou zuby tak o to víc… ale když ho nic netrápí tak třeba 2-3x za noc chce kojit.. taky se moc těším až se vyspim.😂 Po tom roce se to u vás zlepšilo?

Jinak malej už asi 3 dny leze v trávě a jde mu to🙏 Doma zatím ne, ale doufám, ze si na to brzy přijde..
Jinak tu hypotonii vám někdo diagnostikoval?
A chapu, ze to čekání na chůzi muselo byt nekonečné.. navic s prupovidkami od ostatních..🙈 někdy jsou ty připomínky fakt mimo a člověk to těžko nese

katule1990
autor
21. črc 2024

@fofina80 Tak to je super, kdyz mu to jde na trave, tak mu to brzy pujde vsude ❤️. U nas fakt lezl az po tom roce. Spani se zlepsilo zhruba ve 13 mesicich, kdy se zacal odmitat kojit. Zkousela jsem to asi 14 dni a vzdycky semknul pusu a proste nechtel ani za nic. Tak jsem to vzdala a on s koncem kojeni zacal spat. Neskutecna uleva 😅.

fofina80
22. črc 2024

@katule1990 No doufám. Zítra jdeme k rehabilitacni doktorce do nemocnice, kam nás poslali z neonatologie kam chodíme ještě jednou za čtvrt roku na kontrolu, tak jsem zvědavá co bude říkat 🙈
A ještě mi prosím rekni, jestli si mu nahradila kojeni UM? Malej ho vůbec nechce 😄 nechutna mu…
Ale ji hezky, kaši, jogurty, masozel, těstoviny atd… přes den už ho nekojim, jen v noci.
Ale kvůli te nižší váze si říkám, ze by přece jen to UM ještě mít mel… jak to bylo u vás?
Moc ti dekuju za odpovědi ♥️

oveckaluky
22. črc 2024

Pokud si ke všemu dojde později, ale dojde, dejte mu čas. 🙂 Mám předčasně narozená dvojčata (34. tt) a doktorka mi říkala přesně totéž. Dcera měla vše posunuté na cca korigo věk, syn 3-4 týdny vždy po ní - ale fakt všechno (sezení, lezení i chození, vždy o ten cca měsíc po ní). Ale každopádně netlačit na něj, pokud to jde takhle krásně postupně všechno, mělo by to být v pořádku. 🙂

oveckaluky
22. črc 2024

@katule1990 Dvojčatům bude šest let a rozdíl veliký. Dcera je drobek, na těch šesti letech (za měsíc) má 15 kg, syn skoro 23 kg - a to on skoro nic nejí a ona s prominutím žere jak nezavřená. 😀 Je i o hlavu menší než on.

katule1990
autor
22. črc 2024

@fofina80 Nicim jsem ho nanahrazovala, UM nikdy nemel. On od prvniho prikrmu hodne jedl a vsechno, miluje bile jogurty, uz v tomhle veku ho snedl ctvrt kila na posezeni a hladove koukal 😂. Kdyz maji dost mlecnych vyrobku, tak uz od toho roku UM neni potreba 🙂. Taky jsem ho prave uz kojila jen na uspani, kdyz se pak rozhodl, ze uz nechce. Nejdriv jsem z toho byla divna, ale nakonec to bylo vysvobozeni 😅.
@oveckaluky U vas je krasne videt, ze to jidlem moc neni. Syn prave taky sni vsechno, ve skolce ho kucharky zboznujou, ze toho sni nejvic ze vsech a chodi si pridavat uplne cokoli. Doma sni taky neskutecny porce na tak male dite, to by snad stacilo i dospelemu. No a je to drobek s vahou kolem 1. percentilu, vyskove je na tom o trosku lip, ale taky pod prumerem, prestoze my jsme oba hodne vysoci. Konstituci jsme teda oba byli v detstvi taky kost a kuze. Manzel je doted, ja uz tolik ne 🫣😅.

Strana
z2