Kdy obdržíte dotazník PAS pro 18měsíční dítě?
Dobrý večer maminky,jdu si sem pro rady, zkušenosti a možná povzbuzení. Mám syna 17 měsíců,zatím jen z doslechu a Fb miminkovské skupiny vím, že se v 18 měsících dělá jakýsi test ohledně autismu,dnes jsem si hledala informace na internetu a píšou tam, že dotazník má pediatr vydat s předstihem a nesete ho vyplněný na 18m prohlídku. To je první věc co mě zajímá,kdy jste ho dostávaly? Mě o něm pediatr ještě ani nic neřekl, snad by na to nezapomněl 🤔
No a mimo jiné mě zajímalo na co se v tom dotazníku ptají a musím říct, že jsem z toho celý den úplně nesvá,protože z těch teď nevím kolika otázek jsem pozitivně odpověděla snad jen na 3 a to takové ty "primitivní" jako třeba,že mi dítě opětuje úsměv,nebo že leze po nábytku a průlezkách. Neukazuje,na jméno slyší,ale reaguje jen když chce. Když na něco ukazují já,většinou se nepodívá tím směrem,ani na prst. Hračku mi přinese jen když je potřeba ji zapnout, nikdy ne se zájmem,aby mi ji ukázal. Je pravda,že je o 5 týdnů dřív narozený, možná se na to ještě bere ohled,a má ještě měsíc čas,ale stejně mě to dost vystresovalo. Je tady někdo kdo byl na tom podobně a dobře to dopadlo? Co následuje když dítko v testu "neuspěje"? Děkuji
podle mě u tvého syna bude hrát velkou roli to, že se narodil dřív, takže prostě bych se uklidnila a až půjdeš na ten dotazník znovu, někdy kolem dvou let cca, tak to bude všechno ok.
jinak to, že si maminky otazník vyplní doma a přijdou s ním na tu prohlídku je pro mě novina, my jsme ho dostali v čekárně, kde jsme ho vyplnili, resp. já, načež jsme šli na prohlídku a pediatr se doptával, proč jsem již psala dřív. 🙂
@73nica73 dobry den asi nemate nahodou jeste nekde ze

Tak máme dotazník za sebou a i když už jsem díky vašim odpovědím byla vyklidněná a nedělala si hlavu,dneska jsem z toho zase hotová. Nase doktorka dnes měla za sebe záskok, starší doktorka, hned na začátek pronesla něco o stahování pindíka,tak už mi bylo jasný,že se s názory naší dětské vůbec neztotožňuje. Podívala se na dotazník,zasmala se a říká "to jste to vzala zhurta s tím kroužkováním,máte tady 7x NE". Tak ji říkám, že jsem to vyplňovala prostě podle pravdy jak to s malým je. A ona mi na to říká doslova "správně jsou 3 NE, nekroužkovala jste to obráceně?" 🤦♀️( Ještě ze mě udělá debila,to by asi těch NE bylo ještě víc,kdybych špatně kroužkovala ne?) Tak se jí ptám s lehkou arogancí,kterou jsem si nemohla odpustit "a to byl dotazník nebo test na správný odpovědi"? Nic se mnou dál neřešila,zřejmě to nechá až na naší dětskou,sestřička mě uklidnila,že to nic nevypovídá,že se za půl roku bude test opakovat. Takže přesně z čeho jsem byla tak ve stresu se potvrdilo. Já jsem samozřejmě ráda,že se takové testy dělají a pomůžou třeba ten autismus odhalit včas, na druhou stranu přístup některých tabulkových doktorů je prostě na 💩