icon

Kojené miminko a zácpa. Jak mu pomoci?

madlilinka2
19. únor 2025

Holky, poraďte.. plně kojím a dnes je to přes 14 dní, co naše malá neudělala potřebu sama, udělá ji jedině přes rourku, kterou zkoušíme od pondělí. Kroutí se u kojení, brečí i když si prdne, pořád hází ručičkama a nožičkama a brečí..zkoušela jsem snad všechno už. Jde vidět, že se sama snaží tlacit, ale nejde ji to. Zkusila jsem Teploměr, čípek, masírují bříško, s nožkama cvičíme, fenyklový čajík, probiotika, rourku, miniklystýr, koupel a vůbec nic. Vitamin D dáváme Terezii. Vím, že na internetu píšou, že kojené děti nemusí mít stolici klidně několik dní, ale když ji to takhle trápí a brečí? Doktorka říkala, že rekord u kojence má 26 dní bez stolice, což mi prijde uz moc. Malá bude mít zítra 2 měsíce. Začala mi i po každém kojení zvracet. Na kontrolu jdeme v pondeli a doufam, ze normalne pribira, ale cim bych mohla jeste prispet k tomu, aby udelala sama stolici? Vysadit vitamin D, espumisan ? Mel to nekdo podobne a co zabralo prosim?

misha31
19. únor 2025

Vysadila bych vse s mlecnou bilkovinou, syry, mleko, je to i v susenkach napr. Muze mit abkm

madlilinka2
autor
19. únor 2025

@misha31 může se to projevit i takhle pozde? Normalne doted jsem jedla bily jogurty, syry a pila mleko. Cetla jsem, ze to zvysuje laktaci…

zmrzlinka
19. únor 2025

Já u dcery používala rourku do 4. měsíce .Pak ze dne na den začala kakat sama.Nebala bych se toho.

madlilinka2
autor
19. únor 2025

@zmrzlinka Vážně? Já mám strach, že jí podráždím zadeček nebo že si na to zvykne :(

zmrzlinka
19. únor 2025

@madlilinka2 neboj se toho

misha31
19. únor 2025

@madlilinka2 ano, u maleho se to projevilo, kdyz měl 2 mesice a u dcery take mezi 1-2mes

xnikax1
19. únor 2025

@madlilinka2 u dětí se to projevilo ve druhém a třetím měsíci...ale neměli zácpu,měli hlen ve stolici.

madlilinka2
autor
19. únor 2025

@misha31 a jak dlouho to trvalo, kdy je to přešlo prosím?

madlilinka2
autor
19. únor 2025

@xnikax1 jak dlouho to prosím trvalo? Co vám zabralo?

misha31
19. únor 2025

@madlilinka2 dceri je 11 a ma alergii porad. U syna se alergie vytratila v 9 mesicich, ale bylo treba striktne dodrzovat - mel tedy i hlen ve stolici a ublinkaval

xnikax1
19. únor 2025

@madlilinka2 no u dcery po prvním roce a malý reaguje do dnes a je mu 3,5.

macik84
19. únor 2025

Syn se mi nevykadil 18 dní, byl plně kojený. Měla jsem nervy, ale pediatr mě uklidnil, že to je v pořádku, že vše vstřebá. Hlavní bylo, že čůrá. Někdy pomohl teploměr do zadečku. Nic jiného jsem nezkoušela.

madlilinka2
autor
19. únor 2025

@misha31 alergii na mléčné výrobky? Dcera mi taky ublinkava po každém kojeni a ted ve stolici po pouziti rourky mela trosku hlenu..

madlilinka2
autor
19. únor 2025

@macik84 tak dcera 14 dní a vykaká se teď jen s pomocí rourky. Prdí a čůrá normálně. Teď po rource měla trosku hlenu ve stolici. Na poslední kontrole mi doktorka řekla, ze přibrala trošku méně, ale předtím zas že více. Pořád bojuji s kojením, mám pocit, že mám málo mléka nebo já nevím. Pořád si to dávám do hlavy

kubesovaadelka
19. únor 2025

@madlilinka2 rourkou nám to nikdy nešlo, vzpomínám, že dcera měla období, že se nevykala do plinky, jen bez ní na přebalovací podložku, byla schopná plakat, kroutit se ale do pliny to prostě nešlo, až jak jsem ji rozbalila a byla " na volno " plus k masírování bříška jsem používala ještě mastičku pupík, ta nám hodně pomohla bych řekla

misha31
20. únor 2025

@madlilinka2 ano, obe moje deti abkm, ale clovek by nerekl, v cem vsem mlecna bilkovina je, chce to hodne cist slozeni a spoustu veci chystat doma. Pecivo, susenky, syry, jogurty, mleko...

petrasipkova1
20. únor 2025

Jako nekakat je ok, ale musí být dítě spokojené. Pokud viditelně není, taky bych vysadila mléčnou bílkovinu, pokud máš strach na mléko, neboj nemá to vliv, dcera měla alergii na mléčnou bílkovinu, vejce, lepek. Musela jsem vše číst, bylo to všude, hodně pátrat. Doporučila bych ti masokostní vývary. Ja je i snídala, dala jsem si tam maso, zeleninu, nudle a byla to super snídaně a večeře. A mléka bylo pro celou školku. Jen nečekej zázraky na počkání, ty střeva potřebují nějakou dobu na zahojení.

martulka88
21. únor 2025

Vysadila bych espumisan a fenyklový čaj, který bych vyměnila za kmínový odvar a před každý kojením 1 lžičku dala (doporučeno nám to bylo LP - syn strašně prděl). Nakonec ve 3 měs. podezření na ABKM, takže dieta. Ve 4 měsících muselo být nasazeno UM a nakonec nesnesl ani to a musel mít plně štěpené mléko neocate syneo. ABKM měl do 2let. Obecně může trvat do 3let (vyjímečně zůstane) a později je vyšší šance nějaké alergie.

madlilinka2
autor
21. únor 2025

@martulka88 a jak se prosim zjistilo to ABKM? Doktor udelal jen tak nějaké testy nebo jak to probíhalo prosim?

macik84
21. únor 2025

@madlilinka2 hlavně se, prosím, nenervuj, buď v klidu ty. Pokud kojení nepůjde, da se mléko. Není to nic špatného. Moje kamarádka se vynervila, že ji nejde kojit, až si z toho přivodila kožní nemoc (akutní lupénku) a má potvrzeno, že to bylo stresem. Už je to šest let a doteď nemá vyhráno.

martulka88
21. únor 2025

@madlilinka2 Eliminační dietou - já nejedla nic s BKM. Jenže já mám crohna a ta dieta byla pro mne fatální a po měsíci, když malý neměl zlepšení (nitky krve, pak už krev ve stolici + hleny + byl strašně blicí miminko a neustále prděl), tak jsem já skončila na kortikoidech a on dostal nejdříve jedno mléko - částečně štěpené, ale zlepšení minimální. Tak pak nakonec Neocate Syneo. A jsem ráda, že pediatra to udělala a on byl během týdne už v pořádku. Ale jak jsem psala, abkm měl do 2 let. Od cca 10 měsíců jsme byli na alergologii (chodíme společně ke stejnému s malým) a zrovna před Vánocemi mi říkal, že je už Maty v pořádku, ale je velká pravděpodobnost, že po 3.roce se mu může rozjet alergie (manžel má na seno a já roztoče), takže pravděpodobnost alergie se zvyšuje.

Takže eliminační dieta a hlavně se nenervuj, kdyby to nešlo, jak by sis přála.