icon

Má mé dítě autismus nebo je to normální vývoj?

8. led 2025

Ahoj, mám 18 měsíčního syna, který toho podle mě na svůj věk umí celkem dost. Například minimálně 50 slov (samozřejmě některá zkomolená, ale vím co tím chce říct), spoustu zvířat napodobí jak zvukem tak nějakým pohybem, ví kde má různé části těla, ukáže třeba i konkrétně palec, když slyší letadlo tak ho začne napodobovat, ukazuje asi od 10. měsíce, umí paci paci, zamávat, indiana apod, dokáže se sám nakrmit ale často to vyžaduje ode mě, když se doma hodně sméjeme,tak nás napodobuje, udělá třeba kolo kolo mlynsky a u toho si brouká, teď jsem mu pustila videa s pohybovýma říkankama tak zkoušel něco málo napodobit, vždy mi fakt hodně dobře rozumněl, ale... poslední dobou to začalo být zvláštní. Hodně se vzteká a dělá naschvály a když řeknu ať něco udělá nebo podá, tak často jen kouká a nereaguje a udělá to třeba až na potřetí. Tak nevím, jestli i tohle dělá naschvál.. Občas se mu stává, že se zahledí do blba, ale když ho z toho vyruším tak normálně vnímá. Všechno je pro něj problém - vyčistit zuby, přebalit, namazat krémem, ostříhat nehty. Je šíleně ukňouraný, nemůžu v klidu nachystat jídlo a už řve a vzteká se. Nechce si moc hrát s hračkami. Sám od sebe si výjimečně vezme autíčko, se kterým jezdí, ale většinou raději točí kolečkama. Pokud ho "donutím", tak navleče kroužky na tyčku, dá na sebe pár kostek, loví magnetické rybičky, apod., ale to vše jen občas a raději všechno jen rozháže nebo do toho kope. Sám se dokáže zabavit tak, že vyndavá věci z šuplíku a někam je přenáší. Občas si všímám, že zvláštně rozhazuje rukama. Nemá rád, když na něj mluví někdo cizí. Dřív se na ně mračil, to už nedělá, ale když na něj někdo promluví tak zamrzne a nedostanu z něj ani slovo, nejradši by se snad ani nehybal a nebo začne brečet. Konečně už se to začíná zlepšovat aspoň u některých rodinných příslušníků, s babičkou a dědou komunikuje, směje se na ně.... jo a rostou mu poslední zuby a u toho vždy neskutečně trpí, možná to může s něčím souviset.. víc mě zrovna teď nenapadá, i tak budu ráda, když to někdo dočte až sem a sdělí mi svůj názor nebo zkušenost. Je mi jasný, že nejste doktoři a těžko se to posuzuje na dálku, ale asi potřebuju slyšet názor někoho jiného, jestli je tohle všechno normální nebo to mám začít řešit. Strašně doufám, že si tady budu číst komentáře,že jsem jen hysterická matka a moc ho pozoruju. 🙂Díky moc!

lis6
8. led 2025

Nějak nevidím ani jeden autistickej rys. Přijde mi jako naprosto normální dítě, které možná jestli se jeho chování tedy změnilo trpí zubama, nebo proste má nějaké období související s růstem. Cizích lidí se děti bojí normálně, někdo hůř reaguje na muže, na fousy brejle...

malytlustyhroch
8. led 2025

Tak kdyz doufas, tak ja zacnu: domnivam se, ze mas velmi sikovne dite. To ze rodicovstvi nevypada vzdycky jako na fotkach ze soc.siti neni porucha. Ani tvoje ani syna. V 18m je normalni tocit si koleckama, neni to uplne normatni treba ve 4 - 5 letech, ale ani tehdy to nemusi znamenat autismus. Ver mi kola byly to jediny, co me na autickach pred tricitkou bavilo 😁. Nech syna hrat si, jak ho bavi. Nejevit v 18m zajem o hracky a chtit jen vsude delat bordel, je uuuuplne naprosto obvykle. Doporucuju pujcovat diteti bezpecne opravdove veci (=nepujcis diteti na hrani tycovy mixer, nenechas ho jist syrovy fazole, nebo si hrat s tabletama do mycky (to rozhodne nikdy ne)... ale muzes mu pujcit plastove krabicky s vycky, sikikonovou sterku, plechovou misku, nechat krajet baban silikonovym nozem atp. ... v koupelne hadrik bez saponatu, v obyvaku rucni vysavac...)
Nekdy neposlouchat, vztekat se, byt nespokojeny je taky normalni. Nektere situace se vam urcite casem podari vyladit, tak abyste se navzajem nestvali (vyroste/ohrejete si ruce/zrychlite/zpivate/date neco na hrani...) ale budou prichazet nove a nove. Stud a strach z "cizich" dospelych je taky normalni, ale babicky to nesou casto tezce. Tady doporucuju hajit pravo ditete na pomalejsi rozkoukavani se, uz to je proste maly clovek a ne vanocka v zavinovacce, kterou si kdo chce pujci.
To ze dite chvilku neco dela (treba paci paci/mava...) a pak uz na to dlabe je taky normalni.
❤️

autor
8. led 2025

@lis6 moc děkuju!

autor
8. led 2025

@malytlustyhroch děkuju! Jak říkám, těžko se to posuzuje na dálku, když nikdo nevidíte syna v daných situacích, ale i tak.. tohle jsem si asi potřebovala přečíst. Je to moje první dítě, nevím co je normální a co ne a čím víc čtu na internetu, tím víc jsem vyděšená. Takže děkuji za uklidnění. 🙂

misha31
8. led 2025

Mam autistku a tento popis mi vubec na autistu nesedi. Treba dcera zacala ukazovat az po 4 roce, mluvit take....

michaela666
8. led 2025

Souhlasím s @malytlustyhroch. Z toho co píšeš je tvůj syn moc šikovný. Začíná objevovat a chce to dělat po svém, je to přirozené.
V tomhle období dceru vůbec nezajímali její hračky, ale všechno co jsme používali my. Takže ovladač od televize, vybavení kuchyně, petflašky naplněné vodou/ luštěninou/ těstovinami - hlavně ať to dělá zvuk při kutálení bytem.
Udělej z něho pomocníka a ke všemu co děláš ho v rámci bezpečnosti zapoj. S největší pravděpodobností z toho bude nepořádek, ale zabaví se a bude spokojený.

berenika39
8. led 2025

Přirozený vývoj, a kdyby to takto nebylo, bylo by to divný...v 18 měsících přijde klasika - období vzdoru a všechno co bylo před tím, je zapomenutý a na řadě je něco novýho🙂)) Prosím, nesrovnávej, neřeš, buď trpělivá, chápající, přiznej emoce a sdílej s ním vše, co jde.
Ne, nic nedělá naschvál, ne, nebude si čistit zuby, ne, nebude dělat co chceš - protože si potřebuje ověřit, co ty na to🙂))))
Ne, k ničemu ho nenuť. Proč? Protože ty chceš?
Když na něj mluví někdo cizí - nedostávej z něj ani slovo, vezmi ho do náručí a řekni, že víš, že se nechce bavit...
Prosím, nech ho žít. On ví...

cilkat
8. led 2025

Z popisu nevidim vůbec žádný autisticky rys (nejsem diagnostik, ale máma vysokofunkcniho autisty). Ale vidím dítě, kterému něco narusilo jeho obvyklou pohodu. Může to být klidně ten růst zubů, ale i nějaká rymicka, ale klidně i růstový spurt, který vycerpal zasoby fyzické energie, nebo prostějen "období" - prostě "nemá náladu ", tak se z pozorného pruzkumnika světa stala roztekana hromadka 'mami pomoz '.
Myslím, že je na místě uvařit si svůj oblíbený teplý nápoj a vymyslet strategii, jak zařídit, aby se z toho mamka nezblaznila... a prostě být pro své dítě milující náručí. Nic jiného za mě není třeba podnikat.

me_druhe_ja
8. led 2025

Mám syna s poruchou aut spektra a tak podle porovnání můžu říct že u tvého dítěte nevidím jedinou věc, co by naznacovala autismus.

lenerka1
8. led 2025

Vidím normální batole v období kramaření 😉 Prošli jsme si tím už třikrát a to syn v tomhle věku skládal jednoduchá souvětí, teď ve škole je v programu pro nadané děti, ale autismus nemá. To že je dítě v některých oblastech před vrstevníky ještě nemusí znamenat, že mu bylo ubráno jinde, těšte se z toho, že máte šikovného prcka 👍

urtica
8. led 2025

V 18 měsících se u lékaře většinou dělá PAS screening. Můžeš si ho udělat i sama (první dva testy): https://autismport.cz/testy . Pokud vyjde pozitivní, ještě to neznamená, že jde o PAS, jen že je dobré to zkonzultovat s odborníkem. Bohužel to teda platí i naopak - pokud vyjde negativní, neznamená to na 100%, že se o PAS nejedná - lehčí formy se projeví až později. Ale tím bych se dopředu netrápila, pravděpodobnost je hodně malá.

merope
9. led 2025

Doporučuji si načíst něco o batolatech 🙂. Zjistíš, že máš úplně normální dítě. Ale skoro každá matka plaší, prostě 18-24 měsíců je dost velká změna chování. Občas na palici. Ale batolátka jsou prostě úžasná a skvělá. Mazlivá. I po 45 minutovém hysteráku. 🙂

sfet
27. led 2025

Já doma autistů mám a můžu ti říct, že ty autistu rozhodně nemáš. Kéž by nás v 5 letech věděl to, co teď vás.