Malé se udělalo na pusině něco záhadného

pecinkaandulkova
9. dub 2018

Krasny den,potrebovala bych poradit..male se udelalo na pusine neco zahadneho.. prvni jsem byla v dojmeni ze je osipana z papriky kterou jsem snedla..ale trva ji to uz cca tyden,pres den trosku zmizi k veceru zase stejne..nemate zkusenost co to muze byt? Pripada mi to jako potnicky nebo koprivka..popr.co na to??? Dekuji

bbubble
9. dub 2018

moze to byt reakcia na nieco ine co jedavas, pripadne casto takto vyzera reakcia na kravsku bielkovinu. ja inak ked niecim taketo veci mazem, tak mesickovou weledou.

zlatoja
9. dub 2018

Ahoj, taky to muze byt novorozenecke akne. Dceri se delalo v sestinedeli, zmizelo samo. Co si pamatuji, tak pupinky vzdy zmizely v prubehu dne, cca 8-10 hodin a udelali se o kousek vedle. Nesahala jsem ji na to, ani nemazala. Jeji pediatr rikal, ze je to bezne.

pecinkaandulkova
autor
9. dub 2018

@zlatoja dekuji,no snad mas pravdu a zmizne to..vypada jak dalmatin 😀

janager
9. dub 2018

Taky jsme si timhle prosli. U nas nejdrive novorozenecke akne, pak seborea a nakonec atopicky ekzem (zjistili ABKM a alergii na vejce). Pokud to jsou takove bile papulky, neni na skodu potirat cernym cajem a pak je maznout vhodnou masti se zinkem (sudocrem). Moznost je taky zacit u sebe a zacit s eliminacni dietou, aby se vyloucila mozna reakce na potravinu.

laja64
9. dub 2018

Koupit v lekarne Hypermangan. Udelat svetlou koupel nebo dat trochu do misky, zredit s vodou, dat na vatovy tamponek a potirat. Ale roztok opravdu musi byt jen lehce naruzovely ! Kuzi vysusi a za par dni je to ok. Pouzivala jsem u dcerky.

priefi
9. dub 2018

@pecinkaandulkova bohuzel to vypada na ekzem a pricinou muze byt mleko a vyrobky z nej, vejce a vyrobky z nej, pripadne jiny alergen. Namaz malou sudokremem a sama zacni jist zelenou zeleninu a zobni si probiotika.

katushenka
10. dub 2018

@pecinkaandulkova můj chlapeček to měl zhruba v 6-10týdnech a měl to na celém obličejíku a trochu i na prsíčkách. Máme rozumnou doktorku takže poradila: nemazat, neplašit, nechat to být. Je to novorozenecké akné (novorozenecká seborea) a zmizí to samo. Pokud by se stav nelepšil ve cca 4 měsících pak je na řadě kožní. Ale v naprosté většině to zmizí! Taky jsem hned myslela na alergii atd.... ale opravdu v těch 10 týdnech se to začalo ztrácet. Některá miminka to tak zkrátka mají a nemusí to být hned alergie nebo exém.... 😉

pecinkaandulkova
autor
10. dub 2018

Holky dekuji za rady ted sama nevim zda mazat nebo ne..😀 dneska toma necham bytt,zitra namazu uvidim kdo z vas meltam pravdu 😀 jako ve sportce..😀 kazdopadne dekujii
Ona to ma i ve vlaskach takove cervene flicky ale ne pupinky tak prave jsem z toho domotana..no prinejhorsim poradna to jisti...

linee
10. dub 2018

@pecinkaandulkova moje holka mela neco podobneho, zmizlo to asi az kolem 3.-4.mesice. Mela to pouze na tvaricce, telicko bylo ok. Dr. rikala mazat, ale mohla jsem delat, co jsme chtela, porad to tam mela. Hlavne pokud to je zanicene, nevytlacej hnis. Ja jsem ji otirala tvaricku v hermanku (vysusuje) a nebo davala sudocream, kdyz to mela zase moc suche, tak bepanthen nebo jiny krem. Ale ani po tydnu mazani to nevymizi, chce to cas a spise to mazani mas kvuli tomu, aby ji na tvaricce nezustaly jizvicky.
Pokud by to byla alergie (ale to je opet jenom moje zkusenost), tak by neco mela i na zadecku, v plinkove oblastni a nebo na brisko nebo nekde jinde.
Ale je to dane zevnitr - takze bud jeste zpracuvava hormony a nebo reakce na neco, co sama jis (pokud kojis).

pecinkaandulkova
autor
10. dub 2018

@linee prave ze kojim a mela jsem za to ze je to reakce na neco,fakt netusim uz ji to pomalu mizne a ma jen 3/4 flycky..snad to zmizne uplne ☹ sudocrem docela zabral tak uvidim

beruda
10. dub 2018

Vypadá to na parainfekční exantém, neboli novorozenecké akné. Prostě reakce miminka na nové prostředí. Třeba mojí dcerce se to vyselo hned v porodnici. Základní rady - nemačkat, nepropichovat, ničím nemazat, uvařit si hodně silný černý čaj a několikrát denně to tím poťupkat. Černý čaj to vysuší a rychleji to zmizí. Silný černý čaj se doporučuje nalít i do koupele. Definitivně to zmizelo asi za čtrnáct dní, ale velké zmírnění bylo vidět snad už druhý den.

priefi
10. dub 2018

@pecinkaandulkova pokud to neni alergie, jen novorozenecke akne, staci koupat v cernem caji, pripadne prikladat obklady s cernym cajem 😊

gabrolo
10. dub 2018

@pecinkaandulkova Může to být reakce na to co jsi snědla a na co malá není zvyklá, jestli jsi zařadila něco nového do jídelníčku. Prý je na to dobrý odvar z černého čaje a omývat to tím.

katushenka
10. dub 2018

@pecinkaandulkova je to opravdu celkem běžná reakce na nové prostředí (miminko bylo 9 měsíců ve vodě) ...jen u některých miminek se to projeví takhle znatelně. A neboj jizvy nebudou, mohu ti poslat fotky mého chlapečka v těch 8 týdnech a teď... ať vidíš, že nemusíš plašit.

linee
10. dub 2018

@pecinkaandulkova u moji dcerky to bylo v ruznych fazych. Nekdo rika, ze se telo vyporada jeste s hormonami od matky, proto. U nekoho to trva jenom sestinedeli, nekdo nema vubec, nekdo par mesicu. Jak radi holky, hermanek nebo cerny caj (ale opravdu opatrne, hodne vysusuji), muze klidne jenom nalit do koupele a bez sprchacu a pod. miminko v hermanku vykoupat (bude hezky vonet🙂 a uvidis. Ja mohla jist cokoliv i nic a porad to tam mela. Kamaradcina holcicka se toho zbavila az v 7 mesicich - vypadalo to opravdu podobne. Opravdu jak jsem psala, nemackat, nepropichavat a tvaricka ji zustane hezka, neboj se toho🙂

priefi
11. dub 2018

Na hermanek pozor, muze byt alergizujici, prvne radeji zkusit jen obklad a pokud bude ok, udelat koupel

klara.jas
11. dub 2018

Ahoj 🙂 Náš nejmladší to měl taky, jak píšou holky, než si kůže zvykla. Bohužel to nebylo jen novorozenecké, trvalo to několik měsíců, ale vždycky pomáhalo, když jsem mu umyla obličej. Stačilo jen vodou, třeba 3x za den, hezky se to zklidnilo. Nebo hodinu a půl až dvě před focením 😀 Držet tvářičku co nejvíc v čistotě a ono to časem přejde.