icon

Mateřská zkušenost: Jak zvládnout každodenní stres a vyčerpání?

26. zář 2024

Tomuhle popisku na facebookových profilech jsem se vždy smála. Už se nesměju.
Miminko bylo chtěné, ale těhotenství jsem vyloženě protrpěla.
Porod strašný, ale dala bych si ho klidně znova, než znovu těhotenství.
Teď už ani nevím, jestli trpím. Spíš už jsem někam zakopala všechny pocity a emoce a snažím se den za dnem přežít, ale přijde mi, že mi to vůbec nejde. Jako když pořád jen nabírám vodu a potápím se.
Jsem jako ve vězení, každý den stejný, kojím co dvě hodiny, takže si nemůžu ani nikam dojít a v hlavě asi ani nechci. Chci být bez dítěte a zároveň nechci. Večer ji chci dát do postýlky, abych se vyspala, ale zároveň nechci.
Vypadám strašně. Jsem skoro na původní váze, ale vypadám jako bezdomovec. Vypadaný mastný vlasy, nenamalovaná, strašný oblečení, protože se nestíhám ani převlíkat.
A do toho ty komentáře...
,,Nestěžuj si pořád, já to nepotřebuju poslouchat."
,,Vždyť už jsi několik měsíců doma, tak proč jsi vyřízená."
,,JÁ ale vstávám do práce."
Už tak nějak nemám chuť na nic. Ani se z toho vypsat do.nějakýho deníčki, tak píšu sem.

Strana
z4
ai30
26. zář 2024

@goldenova Promin, ale vetsi blbost, nez ze te na peci o narocne novorozene prece pripravi cetba o potrebach miminka, uz jsem opravdu dlouho neslysela. A to je co rict 😂😂😂

exbordelar
26. zář 2024

@goldenova tak ja se priznam, ze jsem si teda predstavovala materstvi uplne jinak:
- Ze porod boli. Ano boli hodne. Ale az tak?! Ze to je bolest naproso silena a nezvladatelna? Takovou bolest jsem do te doby nikdy v zivote nezazila. Chtela jsem v tu chvili skocit z okna, prisaham. Pak jsem si to nastesti rozmyslela. Druhy a treti porod bolel taky strasne, ale uz sem vedela, do ceho jdu, vedela jsem, ze to za chvili skonci a vedela jsem, ze pak tu bude miminko. U prvniho jsem chtela umrit.
- ze se nevyspim. No jo, ale jako bezdetna jsem nevyspani zazila jen po kalbe, nebo bo "priserne" nocni a nebo kdyz jsem jela 1,5 uvazku a po tech prisernych nocnich jsem sla do dalsi prace. Ale vzdy jsem mela moznost se nejdele po par dnech vyspat minimalne 8h (!!) vkuse (!!). Nevyspani pri peci o mimino je NE mit blbej tyden s malem spanku, ale nekolik mesicu az let! A do toho fungovat jako matka, hodpodynka a (ha ha ha) manzelka. To jsem si nepredstavovala ani omylem, takovy brutal
- ze manzelstvi neni vzdy ruzove. No uprimne - s prichodem mimina dostal nas vztah poradnou cocku. Malem jsme se rozvedli, ale ustali jsme to. A dost nas to teda posililo. Ted u tretiho, uz jsem celkem sebevedoma a zkusena, muze se nebojim zaprahnout, a je mi mnohem lip!
- ze muj zivot bude naprosto jiny, zatimco muzuv se bude menit postupne a ze me to hude strasne srat 😅
- ze mit na blizku babicky by bylo docela fajn! Lec smula.
- ze penez bude na materske pomalu a budu financne zavisla na partnerovi, se kterym se uplne neshodneme na investicich a utratach 😅 Ted uz docela jo, ale furt to neni uplne podke mych predstav.
- ze mi zasadnim zpusobem ujede kariera, ale to vem cert.

A tak dale a tak dale. Ja si myslim, ze pokud clovek vylozene nezije v jedne domacnoti s nekym, kdo ma miminko/deti, tak si vsechny ty nastrahy a libustky predstavit proste nedokaze.
A nebo ma zkratka stesti, miminko ma spave, klidne, na pomoc ma babicky, chapajiciho manzela a dostatek penez, aby mohla investovat i do sebe, restauraci a vyletu. Plus taky velky podil na pohode ma vlastni osobnost mamy a jak ona sama bxka vychovana. Nekdo je tezkej pohodar, ktery nikdy nebyl suzovany pravidly, a nekdo je neustale uzlicek nervu, ktery ma pocit, ze musi vsechno zvladat (ja). Ale docela se mi dari se tady tohle presvedceni odnaucovat 😀
No, kazdopadne jsem ti, autorko, chtela rict, ze to, co ted prozivas, proziva spousta z nas a neni to lehke. Mozna bude jeste za par mesicu dokonce hur, ale pak se to zase obrati a bude to super. Hlavne nezapomen, ze mas i partnera s pravidelne ho ukoluj (vozit kocar, podrzet/pohlidat mezitim, co se osprchujes, jet nakoupit sama, atd).

emillyhk
26. zář 2024

@ai30 Já třeba měla možnost nějakou dobu bydlet ve vícegeneračním bydlení, takže by si jeden myslel, že když jsem to měla z první ruky 24/7, tak budu připravená. Ale mě semlela právě ta zodpovědnost, ta nenávratnost, to, že jsem najednou neměla možnost být sama (když jsem byla, tak se stejně myšlenky vracely k synovi, i když byl jen v jiném patře)... Racionálně jsem s ničím z toho neměla problém, ale ten hormonální koktejl dokáže divy 🫣 Jak se srovnaly hormony, tak už to bylo "napohodu".

nazka
26. zář 2024

U mého prvního dítěte si to trochu sedlo až asi ve 4mesicich,od půli roka to začalo být lepší, že jsem zjistila, že život neskončil. Vydrž, bude lépe.. Mám děti už 5 a 8 a teď bych se hrozně ráda do toho někdy vrátila. Pro mě bylo důležité vědět, že "všechno je jen období a že to za chvíli bude jinak". Vydrž 🍀

drep
27. zář 2024

@goldenova na co mě nepřipravilo sledování videí o potřebách miminek🤣:
1) že se z nejracionálnější ženy široko daleko stane pod vlivem hormonů vybzikaná troska
2) jak strašně silná emoce je strach o život/zdraví vlastního dítětě. Tušila, že se budu bát, ovšem když ni v těhotenství řekli, že může být u těžce postižená, bylo to jak když na mě spadne kovadlina z mrakodrapu.
3) jak špatně budu snášet každodenní nevyspání (já, holka z příkopu, co dělala 350h měsíčně a běžně 10-12 nocí nespala)
4) že mi rady typu “je to jen období” budou úplně k prdu, protože já žiju v přítomnosti
5) jak moc mi bude chybět moje stresují a zodpovědná práce, kde ale člověk dělal důležitý a zásadní věci a odcházel domů s pocit, že dneska někomu fakt pomohl

daasqua
27. zář 2024

Nečetla jsem podrobně všechny komentáře, ale mě taky nejvíc vyčerpávaly první 3-4 měsíce a podle mě kvůli kojení. Byla jsem ráda, že kojím a dítě má to nejlepší a na míru, ale ono to asi opravdu hodně ženám hodně rozhází hormony a tělo. Já hned po porodu zhubla 7 kg pod mou dlouholetou hranici (takže jsem měla 177/54), dost mě to vysávalo. Hodně to ovlivňuje nálady (aneb "nechce se mi nic dělat" a "vše je špatně") a dost to vyčerpává tělo. Doporučila bych hodně jíst vitamínů, pak se tělo a mysl bude cítit lépe. První měsíce jsem jen trávila počítáním, kdy budou mít děti pravděpodobně znovu hlad a co se dá mezi tím stihnout 😀 Pili oba hodně, ale málo přibírali, takže člověk měl ještě stresy z toho. Naštěstí oba krásně spali (i skoro celou noc od 2-3m), takže sice jsem spala méně než normálně, ale čekala jsem to mnohem horší. Od 4m už to bylo lepší, to jsem jim občas přilepšila UM a potom začali jíst, takže člověk měl trochu oraz. Ale i když byli celkem nenároční a spaví, tak stejně to tělo a mysl bylo v takovém divném módu z těch hormonů. Zpětně se člověk diví, proč se tak cítil, ale holt to měl rozházené.

somalicats
27. zář 2024

@goldenova Prosím tě, kolik těch dětí máš? Já jich mám 5 a každé (!) bylo jako mimčo a je i teď úplně jiné, s každým to bylo a je jinak náročné. A teď které z nich teda odpovídá učebnicím a co s těmi neučebnicovými? Mám je reklamovat?
Větší blbost než to, cos napsala, jsem už dlouho nečetla.

ai30
27. zář 2024

@drep Presne!
Pridala bych jeste
6) Jak strasne paralyzujici je vsechny cinnosti delat s tim, ze nikdy nevis, kolik casu na ne mas a kdy budes muset nechat vsechno lezet a bezet za ditetem

exbordelar
27. zář 2024

@ai30 jezis to je hrozbe frustrujici - NIC nikdy nedokoncim 😅

zezule007
30. zář 2024

Ty prvni mesice mam taky jen v mlze.vim,ze jsem porad resila kojeni (neslo mi to a trapila jsem se tim,navstevy LP,odsavani a stejne nepomohlo)a ze jsem byla vyrizena.pak se to zlepsilo.
Zkus si fakt udelag cas pro sebe.i kdyz se ti nechci.rekni manzelovi,mame,kamaradce…at treba vezme na hodinu ven kocarek a ty se naloz do vany,nebo se jen tak valej,ikdyz by bylo potreba vysavat a prat.zkus to,nejsi stroj!

sonaxoxo
30. zář 2024

Taky jsme stavěli dům, když se syn narodil, tak mě třeba pomáhalo, když jsem syna měla v kočárku, usnul a já pomáhala na stavbě..👍 fyzická práce, relax..odreagovala jsem se..😃

lobella
4. říj 2024

Soucitim, na tohle nas nikdo nepripravi, o tomto se prilis nemluvi...jsem doma 6 let, mam skoro 6tiletou, 3letou a 2 mesicniho mrnouska, obcas je to tak, jindy jinak, kazda z nas si musi najit to sve, co ji drzi nad hodou v horsich chvilich, je fajn najit kamaradky s podobne starymi detmi a byt jen jedna navsteva tydne dela hodne, totez najit maminku na prochazky, u me 1.dcery nic neslo, kojila se co hodinu, idealne byt nonstop na prsu nekolik mesicu, kocar nesnasela, nositko totez, stastna byla nekde rozvalena a dece aby na ni nekdo delal nonstop opicky, spala 5-10 minut co 2 hodiny, clovek neudelal nic, ale tim dlouhym kojenim, jsem shledla ruzne dokumenty, cetla knizky, druha dobre spala v kocaru,takze hodne ven na hriste se starsi, prochazky, obcas ti zlepsi naladu malickost, treba to umyti hlavy a dat si na pusu rtenku, clovek hned vypada o 100%lepe a i se citi...ted u trojky si uzivam i ty prorvane chvile, vypadavto v tu chvili nekonecne,ale strasne rychle to utece, kolem roku uz jsou partaci, ja poridila cyklosedacku a jezdila na vylety po okoli a jina hriste, cestou zmrzka atd, clovek si musi najit to sve, aby jen neprezival😉

lp183
4. říj 2024

Je to jen období, u první mám prvního půl roku v mlze, dokonce jsem se v jejich 4 měsících fyzicky totálně zhroutila a to manželovi otevřelo oči. První dítě, člověk se snaží být tím nejlepším rodičem, hospodyňkou, mít vše nalajnované. Naopak druhé si teď užívám, i když momentálně mě budí v 7 měsících co 2 hodiny…zuby, no, taky to přejde. Už to tak moc nehrotím a při slabé chvilce se snažím si opakovat: “Je to parťák, je to parťák, opravdu to není malý čertík, ale PARŤÁK!”😉 Drž se!

hanka_12345
4. říj 2024

Ahoj ja jsem u prvniho mela taky imrvere vypadany mastny vlasy, ani sem se necesala jak sem byla vyrizena. Skoro jsem nejedla protoze sem byla vystresovana ze kdyz zacne pobrekavat musim letet za nim takze sem jedla 1x denne. Taky sem si pripadala jak bezdomovec. Dala jsem se do kupy kdyz mel asi trictvrte roku. Ted mam druhy a je to neco uplne jinyho. Uz to tak neprozivam asi. Najim se kdykoliv pokud vylozene malej nerve o zivot. Ale pokud jen brble ze se nudi tak ho necham a jdu si po svym, najim se napiju a jdu se mu venovat. Je to obrovska zmena oproti minule. A ted bych byla klidne znova tehotna ale porod bych si odpusti,la :D to bych byla radsi tehotna rok a pul kdyby mi ten porod pak odpustili a dali pak rovnou miminko :D

pampelina18
4. říj 2024

Tak si na děti nebyla připravená. Nevím co máte, že je za starost starat se o miminko. Vy máte na starost jedno dítě a jste toho na mrtvici. A z čeho? Nechápu, já mám vyloženě dovolenou s každým dítětem. V klidu piju kafe, v klidu obědvám, v klidu koukám na tv.... Dítě nepotřebuje péči 24 hodin denně a věřte a konečně si uvědomte, že opravdu mu denně nevejnujete ani 12 hodin....
Starej se o 4 děti, dále mejndoma statek o 120 zvířat dohromady a pak si stezuj... Jste rozmazlený akorát...

Upřímně jestli to nedáváš, nech dítě chlapovi a ty jdi makat. Pak si hned uvedomis, jakou máš doma pohodu... A to by měla udělat každá ženská co si stěžuje na tu ,, práci,, doma...

lp183
4. říj 2024

@pampelina18 😂😂😂 Super slova podpory! 👍👍👍 Uvař si teda kafe a jdi koukat v klidu na telku! Tvůj přístup opravdu nezávidím. 🤭

pampelina18
4. říj 2024

@lp183 nezávid, aspoň se tu nehroutim, kvůli tomu že narozdíl od chlapa, mám 3 roky dovolený 🥰 a naopak si to užívám naplno.

hanka_12345
4. říj 2024

@pampelina18 cože? 😀

sorry ale chudaci tvi decka, nechtela bych te za matu ani nahodou a jestli je pravda ze si deti rodice vybiraji pak nechapu kdo si vybral tebe :D :D lidi jako ty by asi deti mit uplne nemuseli

cherie24
4. říj 2024

@pampelina18 ještě nedávno jsi měla doma děti 2 a najednou 4? Hmmm, zajímavé. Stále přidáváš ve svém dokonaném příběhu o statku a dětech a o tom, jak jsi lepší než všechny ostatní.

eldoradoh
4. říj 2024

@cherie24 přesně.. v lednu 2024 příspěvek o měsíčním miminku s popiskem, že děti má dvě a o devět měsíců později už má 4 😂

pampelina18
4. říj 2024

@cherie24 kdybys umělá číst, tak zjistíš, že nepíší, že mám 4 děti 🙂

pampelina18
4. říj 2024

@hanka_12345 proč? Protože mají vše na co si vzpomenou a ještě pohodovou matku? Jo to jsou hrozný chudáci, možná bych měla být v depresích a nejlépe na antidepresivech jako jste vy a vystresovana atd... 😂 a naučte se číst. Nikde nepíší mám čtyři děti a atd...

pampelina18
4. říj 2024

@eldoradoh najdi mi, kde píší, že mám 4 děti. Nikde toto nepíší. Ale chápu. Že jelikož si neumíte udělat pohodu, tak hledáte chyby na druhých 😂 ať čtu jak čtu nikde nepíší. Starám se o 4 děti a statek....
Ale píší,, starej se o 4 děti.... 😂 Což je dost rozdíl. Ale ok 😂
Vy si stezujete hned jakmile máte jedno, že jste chudáci a máte deprese apod a přitom si tyto stavy děláte samy.
Každá si tady stěžuje jak nemá na nic čas, ale vysedávat na emiminu a fb či Instagramu máte každá 😂. Děti nejsou 24 hodin vzhůru, jak tady neustále brecite. Ale co Vám budu vysvětlovat. Prostě ano, máte to opravdu hrozně těžké. Raději predejte své děti manželům a jděte makat udělat lépe. Tímto se s Vámi loučím a pokračujte ve svých depresích 💋

autor
4. říj 2024

@pampelina18 Nemam fb ani instagram. Dokonce ani tu televizi, na kterou ty tak rada koukas. 🙂
Spis v tobe vidim ale nejaky nevyreseny problem, mozna zast.
Preju ti, aby ses brzy citila dobre. 🙂 Taky hezky vecer.

cherie24
4. říj 2024

@pampelina18 tvoje chorobná touha po tom, se neustále na internetu povyšovat nad ostatní opravdu neznačí tvou psychickou pohodu a vyrovnanost. Spíš naopak ... Je spousta žen, které toho zvládají opravdu hodně, ale žádná to tady v každé druhé diskuzi nepředhazuje stylem, vy ostatní jste chudinky, já toho zvládám nejvíc z vás. Akorát ty. Být povýšená a chodit s nosem nahoru není zrovna top vlastnost, kterou máma předává svým dětem a která je k závidění hodná.

eldoradoh
4. říj 2024

@pampelina18 jak píše @cherie24, tvoje texty nemůžou být průhlednější. Jde z nich jasně poznat, že jsi na tom hůř, než zakladatelka diskuze. S tvým dovolením si teď jdu udělat pohodu a předat své téměř desetileté dítě manželovi 😂

tereziezavily
5. říj 2024

Soucítím, ale neodpustím si drobné lingvistické okénko: já se tomu popisku taky vždycky směju, ale z jiného důvodu. Mateřská dovolená totiž opravdu je dovolená. Slovo "dovolená" není synonymum nicnedělání, klídku a válečky u moře, ale je odvozeno od slova "dovolit" - zaměstnavatel ti "dovolil" dočasně opustit zaměstnání a pečovat o dítě. Je to doba, kdy máš dovoleno být mimo práci. Ten výraz je naprosto v pořádku.

drep
5. říj 2024

@pampelina18 ví co dělají opravdu spokojené ženy? Podporují ostatní. Víš co dělají zamindrákované chudinky? Okopávají ostatním kotníky ať už virtuálně nebo v reálu, aby se povýšilx a aspoň si chvilku připadaly lepší, ale stejně nejsou. Jsou to furt stejné ubožačky a trapačky.

lp183
7. říj 2024

Teda, člověk tu chvilku není a koukám, že se to tu pěkně rozjelo. No, myslím, že @pampelina18 sem už nepřispěje…

pampelina18
8. říj 2024

@lp183 a proč bych psala ženským co zavideji, že já mám pohodu. Ono až je přejdou ty mindraky, tak pochopí.. Prostě závist je hluboká. Takže papa a já si jdu užívat svůj klid a pohodu 🥰

Strana
z4