Metoda nechat mimi vyplakat, pomohla od nočního buzení?
Dobrý den maminky, chtěla bych ty z Vás, které praktikovaly metodu nechat miminko vyplakat o radu. Prcek špatně usíná a v noci se často budí. Zkusila a nastudovala jsem už snad vše, ale noční buzení se naopak horší a jsem přesvědčená, že zakopaný pes je v tom, že miminko není schopno samo usnout. Bohužel se nám to nedaří ho to naučit, takže jsem začala přemýšlet nad touto pro mě opravdu poslední možností. Takže prosím ty z Vás, co to zkusily, zda byste mi mohly napsat, zda tato metoda pomohla i od nočního buzení. Moc Vám všech děkuji za rady a též prosím, že maminky, které tuto metodu nepraktikovaly, si svoje rady nechají pro sebe 🙂 .
@kulatakosticka zkuste si to přečíst znova, ano? Moje děti samy od sebe nespaly nikdy - ne jen v nezvyklých situacích. To s porodem byl příklad toho, jak to vypadá, když je necháme "unavit" a čekáme, až odpadnou. Navíc jsem si nevšimla, že bych tu metodu obhajovala nebo někomu doporučovala - pouze píšu, že pomoci může a proč jsme k ní přistoupili my. To, že to tu některé vzaly jako příležitost k veřejnému kamenování a přesvědčování, jak špatná matka jsem (což se ostatně dalo předpokládat ), je věc jiná...
@suzanna123 Jak jim budu chutnat ... 😀
@lucie987 No, tos tu zase rozvířila stokrát omletou písničku. Je vtipný, že kromě založení diskuze na žádnou odpověď nereaguješ. Ale na druhou stranu se není co divit (a to jsem ani neměla sílu všechno číst).
1. jak máš staré dítě?
2. vyplakat není jen tak, chce to zvolit určitý postup
3. noční buzení a špatné usínání jsou odlišné věci
Pokud máš dítě mladší půl roku, vůbec bych se o to nepokoušela. Pokud je starší, určitě je dobré začít učit nějaký denní rytmus a s tím související čas a průběh usínání. Jestli večer a v noci kojíš, zřejmě se nočnímu probouzení (a krmení) nevyhneš. Záleží taky, jak je dítě citlivé na špinavou plínku - některé čuně neprobudí ani plná nadílka, jinému vadí i pár kapek, vzbudí se a vyžaduje přebalení. Zkus si přečíst postupy uspávání v rámci knihy Každé dítě může dobře spát. Nemusíš je dodržovat doslovně, ale mně to docela pomohlo a za 4 noci jsme místo uspávání začli ukládat. Nicméně na noční buzení tahle metoda není. Spíš bych pátrala po příčinách.
@lith já nepochopila tvou otázku "jaký" a usoudila, že se ptáš, jak u nás vypadá to rodeo, když jsou děti přetažené.
Co se "lítání" týče, to bylo myšleno ironicky - ten "vliv" (to psal někdo přede mnou, že oni lítali a DÍKY tomu děti spinkají a jsou sebevědomé atd.). No, my jsme taky lítali a vliv na spaní to nemělo žádný.
A když mluvíme o podsouvání - zkus si přečíst příspěvky tady, adresované mně, kde je vám všem jasné, že jsem něco udělala špatně, některým dokonce i co. Probůh - já bych se neopovážila předpokládat, že vím, v čem (a jestli) dělá chybu člověk, s kterým se pravidelně vídám a vy to zvládáte na dálku u naprosto cizího člověka... 😕
@suzanna123 tak, ale zrovna uvést pro dítě totálně stresovou situaci jako příklad nespavce, v takový den bych se spíš divila, že nějaké spát bude.... Na to se pak nedá nereagovat, protože to opravdu vyzní divně, když se v den porodu divíte, že starší neusne.
@suzanna123 diky za odpoved. S tim litanim, napriklad ja za dcerou nelitam, proste se snazim tomu predchazet, napriklad tim, ze kdyz vidim v jakem je rozpolozeni nebo jaka je situace tak ji bud dam do postylky, polibim, pohladim, obcas prectu pohadku a vim, ze usne sama behem chvile. Pokud situaci vyhodnotim, ze by v postylce plakala a neusnula v klidu tak ji uspim v nasi postely tim, ze si k ni lehnu. A ver mi, ze zdaleka ne vzdy se mi to podari. Ze zacatku jsem davala na rady nechat vyplakat a byly jsem z toho ve stresu jak ja tak dcera a naprosto zbytecne kdyz vidim, ze to jde jinak. A tahle ma rada uz pomomohla nekolika kamaradkam, jinak bych to sem ani nepsala, kdyz vim v jakou debatu se tohle vzdycky strhne. Vis ty pises "je vam vsem jasne" a "vy to zvladate" , ja jsem ti ale v zadnem prispevku nenapsala, ze neco delas spatne (nerikam to nikdy nikomu) jen to, ze to jde delat i jinak a muze to taky fungovat, jen to vyzaduje vic casu a vetsinou taky pomoc od ostatnich clenu rodiny, protoze zenska nemuze zvladnout vsechno a padat u toho na hubu a byt porad nervni.
Vážené maminky, předně jsem velice ráda, že jste tak velmi chápavé a citlivé a že mi všechny popisujete zkušenosti s metodou nechat vyplakat dítě. Nereaguji, protože jako krkavčí matka se 100% věnuji svému dítku a na net jdu až tehdy, když přijde manžel domů z práce nebo dítko spí. Děkuji asi jedné, či dvou maminkám, které se mi vyjádřily k tématu, Vás ostatní, prosím, naučte se respektovat druhé a hlavně, jděte se hádat někam jinam 🙂 . Jak jsem psala, zjištěno a načteno mám daleko víc, než mnohé z Vás (soudím tak podle Vašich komentů). To, že se zajímám o "úspěšnost" této metody ještě neznamená, že ji hodlám někdy praktikovat. Zkrátka mě to jen zajímá. Mimoto, domnívám se, že tato metoda je stále dost často používaná, bohužel díky Vám se toho víc nedozvím, protože maminky, které tuto metodu zkusily, to raději nepřiznají, protože byste je tu ukamenovaly.
@kulatakosticka to nebyl příklad nespavce, ale toho, jak to vypadá, když se je pokusíme "utahat" - respektive když je nedáme včas spát. A ta situace možná byla netypická (neřekla bych, že byla pro dceru stresová, ale vy to jistě víte lépe), nicméně probíhalo to stejně, jako kdykoliv, když se děti z nějakého důvodu nedostaly včas do postýlky. A napsala jsem to proto, že často narážím na radu nedávat spát dítě v určitý čas, ale nechat ho, až bude unavené, případně až samo bude chtít spát
@suzanna123 teď už třeba chápu, že to bylo k tomu utahání, ale narážku, že znám vaši dceru lépe než vy, nechápu. O stresu vím docela hodně a jsou situace, které jsou obecně popisované jako stresové, takže to, že jsem tu situaci vnímala jako stresovou, vychází z obecného předpokladu, ne z hodnocení vašich rodičovských kompetencí.
@lith no a moje děti od narození řvaly víceméně pořád, když se nenosily nebo nekojily. Také jsem se tomu snažila předcházet, tudíž jsme je víceméně pořád nosili a houpali. Do postýlky - respektive polohy ležmo - jsme je dávali výhradně spící nebo na kojení. Když se probudily, tak řvaly. Jediný způsob, jak bych tomu předešla by byl, kdybych hned ležela vedle nich a pusu jim ucpala prsem nebo se probudily v mé náruči. Takže hned, jak se vzbudily jsme k nim běželi a opět nosili nebo jsem kojila. Postupně se to samozřejmě zlepšovalo a v době bdění se nechaly zabavit i jinak, samy se trochu zabavily až když se naučily samy přemisťovat, ale stejně většinu času vyžadovaly naši přítomnost a pozornost - což jsme jim dopřávali (a já a domácnost jsme podle toho vypadaly). Nicméně spánek se nezlepšoval, prostě do postýlky se nechaly přemístit jen ve spánku. Nejdříve jsem je uspávala u prsu, malá se pak nechala přenést do postýlky, syn ne a taky jsme nechtěli, aby vzbudil dceru, takže jsme ho nechávali spát na gauči a byli u něj, aby nespadl, tzn. jsme nemohli dělat v podstatě nic, ani si povídat. Pak už u kojení neusínali, tudíž jsme je začali uspávat výhradně na míči. Pak se začali opětovně budit takřka hned po uspání, uspávání trvalo čím dál déle (ani předtím to nebyla záležitost pěti minut) a oni vážili čím dál víc (a já čím dál míň) a prostě jsem to už nezvládala. Tohle není žádost o radu, rozbor situace, co jsem měla dělat jinak (a nepochybně líp) nebo čím jsem to zavinila... Ani to není obhajoba - opravdu mi nezáleží na tom, co si o mně myslí banda lidí, kteří mě neznají, nikdy mě nepotkali a nejspíš ani nepotkají, spíš se snažím o nemožné, a to, aby některé z vás pochopily, že věci nejsou černobílé a že i když si myslí, že všechno vědí nejlíp, tak vědí kulové. Jedna věc je poradit, podělit se o své zkušenosti, informace, názor... a druhá věc soudit a poučovat. A jen to, že tu se mnou diskutuješ, že kdybych to dělala jinak, tak by děti byly jiné - nebo co tím chceš říct, je nevyžádaná rada a je to urážlivé.
Mimochodem - moje dcera např. od roku a půl krásně mluví. Dělá to ze mě expertku? Radím těm, jejichž dítě nemluví ani ve 3 letech, co mají dělat nebo že někde musely udělat chybu? Hádej 😉
@zandi jinak, ano je pravda ze "driv" se neresilo spousta veci a lide prezili. Veci se stale meni. "Driv " si lide nemyli ruce a nemeli lekarskou peci, "driv" se rentgen povazoval za zcela neskodnou vec - atd.. No a to co dnes delame my bude nejspis silenstvi v ocich nasich deti, az budou dospele ;))
@suzanna123 docela dost pomáhá, když dítě ví, že má jít spát - tomu se dá pomoci rituály; moje děti vědí, že když nastane ten a ten okamžik, tak se jde spát; akceptují to a jakmile jsou v pyžamu, mají své usínáčky, dostanou pusu na dobrou noc, tak prostě s jedním z nás usnou; chodí spát každý den přibližně ve stejnou dobu (až na výjimky jako vánoce atd.) a je to doba, kdy jsou už dostatečně unavené, ale ne přetažené; děti rituály potřebují - dává jim to jistotu a pak se mohou cítit v bezpečí; co se týká spánku tak nevěřím na "hodné" a "zlobivé" děti - podle mě s dostatečným režimovým opatřením a usínáním spolu s rodiči by pro dítě nemělo spaní být problém
@madrilena proboha čemu nerozumíte??? Máte pocit, že vás tady někdo žádá o tuhle radu? Máte pocit, že já tu vyzvídám, co jsem měla udělat jinak? Co víte o tom, jaký moje děti měly nebo neměly režim?
Ale jo - klidně si věřte, že děti, co mají režim, usínají jako po másle, že moje děti ve vaší péči by usínaly jako po másle... ale nechte si to pro sebe - viz můj poslední příspěvek 😉
@suzanna123 dobrá rada a útok... co jsem asi tak mohla čekat, že? stejně jako všichni potřebujeme pít vodu, tak všechny děti potřebují pocit bezpečí a jistoty; prostě pokud je dítě od miminka zvyklé, že usne v bezpečné náruči rodiče nebo vedle něj v posteli (to je lepší varianta, protože takto se rodič může i vyspat) a denní režim je určitá rutina, tak nevěřím tomu, že děti budou sabotovat spaní; tímto chci jen potvrdit to, co jste řekla Vy - že každý se dokáže s rodičovstvím vyrovnat různým způsobem; a v případě spaní to není o temperamentu dětí - to píšu jako matka dvou velmi aktivních dětí
Ja to zkusila asi 2x kdyz byla dcera mimco... Uz jsem nedela co s ni....ale neosvedcilo se mi to....spala chvilku, a stejne se budila dal.....ale kdyz jsem ji v klidu uspala tak se budila taky...nekdy min, nekdy vic....musis hold vydrzet...tec spi holja s nama...a spi celou noc, ale kdyz ji uspim v pokojicku, tak se vzdy probudi a stejne prijde....musis to vyzkouset sama co funguje a co ne...
@madrilena wow - 2 děti, wow, no tak to jste expert 😀 Taky mám 2 děti a každé je jiné a už vůbec by mě nenapadlo na základě zkušeností s mými dětmi aplikovat to, co funguje u nás na všechny děti. Ale pro mě za mě - klidně se dál plácejte po zádech, jak to máte v malíku 😉
@suzanna123 myslím že se zbytečně certite na toho kdo Vám chce jen něco vysvětlit... Třeba až budete mít třetí budete se na to dívat jiným pohledem a třeba se se spinka ním poperete lepe
@suzanna123 Ale já ti rozumím. První reakce na tebe byla jen moje zvědavost. Dál jsem to nehodlala vůbec rozebírat a pokud by si nijak nereagovala tak bych to taky neřešila (to je každého svobodná volba) nicméně, když mi někdo podsunuje, že chci vychovávat jeho děti a dávám mu nevyžádané rady, že kdyby si to dělala jinak byly by tvé děti jiné, nebo nedej bože, že by si to měla dělat lépe (kde jsem ti radila jak máš vychovávat své děti?) a není to pravda tak to zase lehce uráží mě. Ale já nejsem urážilvá, takže to stále beru jako diskuzi. Tvoje reakce je lehce vztahovačná ač já jsem ti nic z toho co píšeš nikde nevytknula ani nezmínila. Psala jsem zakladatelce jak to bylo u nás a že se mi to u mojí dcery neosvědčilo. A to jsme v jednu dobu s uspávání a usínám a věčným buzením taky dost bojovali. Psala jsem jí, aby jen promyslela, jaké to může mít důsledky, nikde jsem nepsala, že by to neměla dělat a nebo že by to měla dělat tak a tak. Tímto je tato diskuze pro mě ukončená. Myslím, že jsme obě napsali co jsme měli na srdci a pro zakladatelku není už ničím přínosná.
@lajla třeba to bude tím, že jsem se vás o žádné vysvětlení neprosila a že vaše vysvětlení jsou naprosto zcestná a bezcenná 😉
@suzanna123 ale Vy děláte to same a k tomu utocite...ono je to těžké, diskuze je diskuze a vysvětlování a osvětlování k tomu patří... Když jsou tak zcestna a bezcenná tak nereagujte není nic jednoduššího
@lith tak prvotně šlo o nedorozumění, kdy jsme každá reagovala na něco jiného, nicméně když mi píšeš jak v jaké situaci reaguješ ty, tak to píšeš proč? 😉
Ale máš pravdu, tahle diskuze nikam nevede a obě máme určitě lepší věci na práci, takže hezký večer 🙂
Všem vše nejlepšího do nového roku a ať děticky spinkaji dle představ! Konec
Bože, tohle je slepičárna... Chytání se za každé slovo s cílem hlavně mít poslední slovo a pravdu. Konkrétně @suzanna123 se asi dneska opravdu hodně nudí, jinak nevím. Jak kdosi kdysi řekl - hlavně se z toho nepos*at.
@suzanna123 :-/
no, neplácám se po zádech ani tu nepropaguju, jak jsem dobrá; po pravdě, dělám co můžu - asi jako většina matek
psala jsem, jak zmáknout spaní;
asi jste hodně nevyspalá - jinak si ty reakce nedovedu vysvětlit
@sedmiteckas no tak hlavně, že tvoje příspěvky v téhle diskuzi jsou podnětné a inspirující - víc takových!

@suzanna123 ocivicne jsi necetla muj prvotni prispevek. Tuto metodu jsem zkousela a take jsem ji napsala, ze jiz nikdy vice. Mas pravdu, ze s vychovou tvych deti opravud zkusenost nemam a opravdu to ani neni mym zajem. Sve deti si kazda vychovame sama. Snazim se s tebou diskutovat slusne a vecne. Nikomu jsem nenapsala co a jak ma delat, napsala jsem co by mohlo pomoci a jak to delam ja a jakou mam zkusenost ja. Tak si prosim neplet to, ze nekomu pisu jak ma vychovavat sve deti. Velmi slusne jsem se te pouze zeptala, jak se projevuji u vas nasledky na "litani za kazdym fnuknutim" a jaky jiny je komunikacni prostredek pro nemluvne. Nic vic nic min. Ovsem nevim, jestli mohu a mam povazovat tvou odpoved za slusnou, kdyz mi tu podsouvas neco co tak neni.