icon

Miminko a tv. Je to hodně špatně, kdy se občas podívá, koukne?

denca92
24. bře 2021

Dobry den,
prosím, jak řešíte TV a miminko,(7mesicu).Máme spojeny obývák s kuchyní a není to zrovna prostorné, takže malá musí mít místečko mezi TV a stolem s gaučem. Je to hodně špatně, když se občas podívá, nedívá se často jen občas koukne. Dekuji

Strana
z3
evsi88
26. bře 2021

@malenka3 @felixfelicis devcata souhlasim s obema👌🏻 Malá třeba byla sileny miminko, měla i sestijodinovy koliky s pláčem, usinala ve dvě rano a spala 4 hodiny - a já jediný co jsem delala přes den bylo to, ze jsem skákala na mici abych ji uspala a mohla si jit lehnout- u toho jsem si poustela Most (svedskej serial, ne dycky most😀) aby mi nehrablo, jako fakt cely dny🤷🏻‍♀️ Sice jsem ji zakrývala oči ale vite jak🤦🏻‍♀️ Byla jsem zoufalá a zpětné vim, ze to nebylo úplně ok, ale v danou chvíli jsem nevidela jiny vychodisko

felixfelicis
26. bře 2021

@evsi88 Krizová situace je krizova situace, pro to mam pochopeni🙇‍♀️

malenka3
26. bře 2021

@evsi88 prostě někdy je to nejlepší řešení. Hledáš menší zlo. Já u druhého dítěte řeším problém se starší. Že když musím uspávat, že tu starší nevydrží v klidu, leze za námi, ruší, bojí se. Takže jsem přistoupila k tomu, že jí dám do ruky mobil. Nejsem na to pyšná, ale je to jediné fungující řešení (protože malá mi v přítomnosti starší neusne). Ale hledala jsem menší zlo, takže dostává na mobilu angličtinu pro děti. Baví ji to a ještě se něco naučí. Optimální to není, ale snažím se z toho vykřesat maximum. Ale nechci sklouznout k tomu, co má synovec, který bez mobilu nesnědl ani sousto, v 5 závislý na telefonu, teď jako prvňák už i na PC a jeho odebrání je jediný funkční trest.
Chce to prostě s citem.
Jinak Most, to sis vybrala vskutku kvalitní věc pro mimčo 😃 snad na to nekoukala s upřeným výrazem, z toho mám někdy i strach jít v noci na záchod 🤣

evsi88
26. bře 2021

@malenka3 tak v těch par týdnech na tečku ještě ďsnad nedohlidla, ale za severská posmourna psychoatmosfera prosytila cely nas byt😬😀 a s tím mobilem to má stejně, jen při oblikani do pyzama - taky jsem nainstalována batoleci hry a dávám ji to při stavu nejvyssi nouze, když třeba čekáme na muže v aute a už nevime co by🤷🏻‍♀️Generace nasich deti tomu proste neunikne

evsi88
26. bře 2021

@felixfelicis diky😀já si pak i říkala jestli to nebyl kolotoč špatného spani i kvůli televizi - u druhyho to zkusim jinak ale v tu chvíli to pro mě bylo přijatelný reseni

evsi88
26. bře 2021

@ruzova_pastelka přesně jak rikate👍 Dlouho jsem nevidela takový extrémy jako teď, co lítají v éteru a lidi to hltaji🤦🏻‍♀️ Na hoaxy existují firmy, které je vytváří a pakprodavaji misto na reklamu a lidi sdili a klikají jak sileni - a přitom je to jen jeden velký byznys. Vydělávají na jejich neznalosti

ruzova_pastelka
26. bře 2021

@malenka3 1) Jak bych ti to mohla vysvětlit... je naprosto zásadní, jestli škodí jev sám (televize) nebo jestli jde pouze o korelaci. Nedávno o tom psal skvělý blog Janeček, můžu ti nasdílet odkaz. Jde o to, že pokud se se sledováním televize pojí negativní jevy, ale televize sama o sobě neškodí (což se zatím zdá, že by tak mohlo být, podle dosavadních poznatků), tak například jedním z možných vysvětlení je, že televizi více sledují děti rodičů, kteří se jim málo věnují. Škodlivý je ale nedostatek zájmu, ne televize jako taková. Takhle už ti to dává smysl nebo to mám ještě dovysvětlit?
2) Žádná kvalitativní studie nebyla v naší diskusi zmíněna, tudíž je to zcela bezpředmětná poznámka.
3) Ach jo. To nejsou mnohasetstránkové studie 😄 Pokud se opravdu kdy ve své práci zabýváš vědeckými výzkumy (asi ne, píšeš jen různé zdroje, což moc důvěry nevzbuzuje), tak musíš vědět, že vědecké studie mají obvykle mezi 5 až 20 normostranami. Prostor ve vědeckých žurnálech je velmi vzácný a mnohasetstránkové studie moc neexistují (spíš vůbec), protože by je nikdo nepublikoval. Je mi líto, ale nevěřím ti, že bys pracovala s výzkumy a daty, protože tohle je know how, které zná i absolvent vysoké školy.
4) Víš, že je to TVŮJ odkaz, že jo? 😄 Je to primární zdroj z článku, který jsi původně sdílela, citace pod číslem 19)
Ano, to se v článku opravdu píše. Ale je to pouze názor autora, který nepotvrdil žádným výzkumem a má to zhruba stejnou vypovídající hodnotu, jako když řeknu, že země je placatá. Pravda, nic na to nepoukazuje, ale napsala jsem to 😄
Jo, provazba (to je super slovo) tady být může. Ale taky nemusí a u většiny z věcí, co jsi popsala, se zdá, že není (jedinou výjimkou je prokázaný vliv modrého světla na kvalitu spánku, ovšem pouze za podmínky, že jsme mu vystaveni krátce před usnutím). O tom je celá naše debata, není-liž pravda? 😄
Jo a pro to tvrzení, že to říká každý dětský psycholog máš jakou oporu? To je taky super tvrzení - říkají to všichni, tak je to pravda. Jednak to všichni neříkají a co je ještě zajímavější, i kdyby to tak bylo, tak to stejně nevypovídá vůbec nic o tom, jestli je to pravda. Před 500 lety všichni říkali, že se Slunce točí kolem Země a je to pravda?

A tak autor toho článku možná šikovný je, to já nevím, ale ten jediný článek, co jsem od něj četla, tomu moc nenasvědčuje 😄

Mimochodem ano, to přesně chci říct, a zdá se mi, že už možná začínáš rozumět? Pokud nemáme žádné důkazy o tom, že něco škodí, nedává smysl to z našeho života vymazávat. Ovšem já jsem sem nepřišla tě obohacovat, spíš si ověřit, že za těch pár let, od té doby, co jsem se o tohle téma zajímala, se neobjevilo něco nového. Jsou i efektivnější způsoby, jak to zjistit, ale nejsou zdaleka tak zábavné 😄

No, tvůj příklad hezky ilustruje to, o čem píšu už na začátku. Jestli ono to nakonec nebude tím nedostatkem času a televize v tom není trochu nevinně, což?

malenka3
26. bře 2021

@ruzova_pastelka jsi vtipná, to se musí nechat 😉 Zůstaňme při tom, že se v tomto tématu neshodneme a že jsi výborná v tom vědecky mluvit mimo téma. Moje znalosti a dovednosti ti opravdu konkurovat nemohou, rozdíl mezi negativním vlivem tv a tím, že tv škodí, jsem opravdu nepochopila, budiž mi omluvou blonďatá kštice. Takže se nebudu pouštět do porovnávání pindíků a zůstanu u svého názoru. Děkuji.

eliska_f
7. dub 2021

Za mě záleží na co kouká a jak dlouho je TV pustena přes den- do týdne ;)
Mně to jednou u prcka nedalo a pustila jsem si při hraní s ním fantasy (i se tam bojovalo). Prislo mi, že se prcek nekoukal a pak měl v noci spatne sny. Od té doby jede TV max večer a to jedna pohádka (i když je prcek, tak má rád třeba ať žijí duchové). S tím problém nemám já ani zbytek rodiny včetně prcka. Původně jsem taky nechtěla ať se dívá na pohádky takhle malý (teď má 20 měsíců), ale má jednu večer. Pro něj to je odměna a když pohádka večer není, tak se taky nic neděje - nevzteka se, nebreci, ten čas vyplníme zase hrami nebo knížkami 🙂
Své dítě znáš, tak zaleží co vám jako rodině vyhovuje 🙂

Strana
z3